femeie cu păr blond

Semne post acneice vs. cicatrici acneice: Învață să faci diferența și cum le poți îngriji

Ce sunt semnele post acneice și cicatricile, de ce apar și cum le putem ameliora aspectul?

Semnele post acneice vs. cicatrici acneice - pe scurt

Termenii "semne post acneice" și "cicatrice acnee" sunt adesea utilizați pentru a descrie același lucru, dar sunt de fapt distincte și au fiecare propriile implicații. Deși ambele sunt complet naturale și nu trebuie să îți faci griji în privința lor, oricine caută să își trateze înfățișarea trebuie să recunoască diferența dintre cele două pentru a găsi cea mai eficientă consiliere.

Așadar, care sunt diferențele cheie când vine vorba de a deduce între semnele post acneice vs. cicatrici de acnee, ?


femeie care folosește crema de față Nivea Cellular Luminous630

Distincția dintre semnele post acneice și cicatricile de acnee

Deși semnele post acneice și cicatricile acneice au un aspect asemănător, cele două sunt, de fapt, foarte diferite una de cealaltă. 

Semnele post acneice, adesea cunoscute sub denumirea de hiperpigmentare post-inflamatorie (PIH), sunt decolorări ale pielii care rămân după ce o leziune acneică s-a vindecat. Acestea sunt plate, apar adesea în roșu sau maro și sunt rezultatul creșterii producției de melanină în piele. Ele se formează ca parte a răspunsului natural al organismului la inflamație și, de obicei, se estompează în timp, pe măsură ce pielea se reînnoiește.

În schimb, cicatricile acneice - denumite uneori cicatrici ale coșurilor - rezultă din modificări permanente ale texturii și aspectului pielii. Există mai multe varietăți diferite, iar fiecare dintre ele se manifestă de obicei atunci când organismul începe să se vindece după o acnee severă. Spre deosebire de semnele acneice, care sunt plate și decolorate, cicatricile au o textură aspră și formează adâncituri vizibile la suprafața pielii.

Deoarece sunt rezultatul unor modificări ale structurii colagenului din piele, poate fi mai dificil să le reduci aspectul. Această dificultate este, de asemenea, determinată de tipul de cicatrice acneică.


Tipuri de cicatrici acneice

Există șase variante distincte de cicatrici acneice. Așadar, primul pas în demersul tău de îngrijire a tenului afectat de acnee ar trebui să implice identificarea corectă a tipului de cicatrice pe care îl ai. Care sunt acestea mai exact? 

 1. Cicatrici de tip Rolling:
  Acestea sunt rezultatul unor benzi fibroase sub suprafața pielii, care pun tensiune pe epidermă și creează o textură ondulată.

 2. Cicatrici cheloide:
  Spre deosebire de alte cicatrici acneice, care formează o adâncitură la suprafața pielii, cicatricile cheloide sunt adesea în relief și pot crește în dimensiune în timp. Ele sunt mai puțin frecvente decât alte tipuri de cicatrici din această listă și sunt mai susceptibile de a apărea la cei cu o predispoziție genetică.

 3. Cicatrici Ice Pick:
  Se extind în derm, creând o adâncitură mai profundă, în formă de V, în piele. Ele pot fi descrise sub forma unor urme de înțepături în piele.

 4. Cicatrici Boxcar:
  Caracterizate de margini bine definite, cicatricile boxcar tind să fie adâncituri superficiale, dar se pot extinde mai mult în piele.

 5. Cicatrici hipertrofice:
  Acestea sunt zone mai groase de piele care se formează în jurul unei leziuni sau inflamații. În timp ce alte tipuri de cicatrici se formează din cauza unei schimbări în structura pielii, supraproducția de colagen în timpul procesului de vindecare provoacă cicatrici hipertrofice.

 6. Cicatrici Pock Marks:
  Au o textură neuniformă, cu gropițe, dar pot varia în profunzime. Sunt de obicei mai late decât cicatricile de tip "ice pick" și sunt adesea consecința acneei inflamatorii.

Hiperpigmentare și decolorare post-acneică

Hiperpigmentarea, consecința erupțiilor acneice, poate juca un rol semnificativ în formarea petelor roșii, maronii și întunecate pe pielea noastră. Prin înțelegerea acestui proces putem demistifica apariția lor și putem învăța cum să scăpăm, eventual, de semnele roșii lăsate de pete.

woman using Nivea Cellular Luminous360 Anti-Spot

Hiperpigmentarea post-inflamatorie (PIH):

După ce o leziune acneică se vindecă, aceasta lasă adesea în urmă pete mai întunecate pe piele. Acest lucru este deosebit de frecvent la persoanele cu tonuri de piele mai închise.

PIH, sau hiperpigmentarea post-inflamatorie, apare din cauza unei supraproducții de melanină, pigmentul responsabil pentru culoarea pielii, a părului și a ochilor. Atunci când acneea provoacă o inflamație, organismul răspunde prin creșterea producției de melanină, ceea ce duce la decolorare și la apariția acelor nedorite pete de culoare.

 

Pete roșii (eritem):

Cauzate de dilatarea vaselor de sânge de la suprafața pielii, petele roșii apar imediat după ce un coș se vindecă. Deși nu sunt adevărate cicatrici, acestea contribuie la aspectul general al decolorării post-acneice. Răbdarea este esențială în acest caz, deoarece aceste pete au nevoie de timp pentru a dispărea.

 

Pete maronii și întunecate:

La fel ca în cazul PIH, petele întunecate maronii sunt rezultatul producției excesive de melanină. Pielea inflamată declanșează o hiperactivitate a melanocitelor, celulele responsabile de producerea melaninei. Acest exces de melanină se acumulează, ducând la formarea petelor maronii sau întunecate. Intensitatea decolorării poate varia, petele maronii fiind mai deschise, în timp ce petele închise la culoare formează o nuanță mai profundă.

Înțelegerea modului în care hiperpigmentarea contribuie la formarea acestor pete ne permite să avem o abordare mai eficientă și să ne străduim să obținem o piele radiantă și uniformă. Prin utilizarea unor produse eficiente de îngrijire a pielii, a unor tratamente specifice și a unei protecții solare riguroase, putem contribui la minimizarea aspectului acestor pete/semne post acneice.

 


Factorii care influențează vindecarea și dispariția cicatricilor acneice

Drumul spre vindecarea și estomparea cicatricilor acneice este un proces complex, influențat de o varietate de factori. De la tipul de piele la tipul de cicatrice și chiar la procesele individuale de vindecare, fiecare element joacă un rol în ceea ce privește intervalul de timp și eficiența vindecării cicatricilor.

 1. Tipul de piele și tipul de cicatrice:
  Imaginează-ți: tonurile de piele mai deschise tind să aibă o hiperpigmentare mai puțin vizibilă, în timp ce tonurile de piele mai intense pot avea o decolorare mai persistentă. Tipul de cicatrice intră, de asemenea, în joc. Cicatricile superficiale, cum ar fi hiperpigmentarea post-inflamatorie, pot dispărea în mod natural în timp, iar cicatricile mai profunde, cum ar fi cicatricile de tip ice pick sau boxcar, durează mai mult. 
  Procesul de vindecare poate fi, de asemenea, afectat de localizarea cicatricii pe corp. Totul ține de circulația sângelui și de regenerarea celulelor pielii - propriile efecte speciale ale naturii.
 2. Procese individuale de vindecare:
  Organismul fiecăruia răspunde diferit la vindecarea și dispariția cicatricilor. Este ca o poveste unică scrisă în genele noastre, interconectată cu sănătatea noastră generală și cu funcția sistemului imunitar. Unii pot experimenta o vindecare mai rapidă, în timp ce alții necesită ceva mai mult timp și intervenție. Este important să ne amintim că parcursul fiecăruia este la fel de unic ca și amprenta lor.
 3. Durata de dispariție a cicatricilor:
  Cicatricile acneice dispar de la sine? Ei bine, unele semne ușoare și cicatrici superficiale pot dispărea în mod natural în timp, în timp ce cicatricile mai severe pot necesita un nivel mai mare de intervenție. 
  Durata de dispariție a cicatricilor depinde de diverși factori, cum ar fi tipul de cicatrice, profunzimea și abordarea tratamentului. Unele cicatrici pot prezenta îmbunătățiri în doar câteva săptămâni, în timp ce altele au nevoie de luni sau chiar ani pentru a se diminua. Cheia este să urmezi cu consecvență rutinele de îngrijire a pielii și să incluzi tratamentele recomandate pentru a accelera procesul de estompare.
  Înțelegerea acestor factori creează așteptări realiste în procesul de vindecare și estompare a cicatricilor. Nu trebuie uitat că eliminarea completă a cicatricilor nu este întotdeauna posibilă, dar o îmbunătățire semnificativă a aspectului lor poate fi obținută cu ajutorul strategiilor corecte și a unui regim de îngrijire a pielii sârguincios. Dacă, după 12 luni, observi o îmbunătățire minimă, consultă-ți dermatologul pentru îndrumări suplimentare.
 4. Opțiuni eficiente de tratament:
  Când vine vorba de tratarea semnelor post acneice și a cicatricilor, există o gamă largă de opțiuni de tratament fără prescripție medicală disponibile pentru a răspunde diferitelor tipuri de cicatrici și preferințelor individuale.

Produse fără prescripție medicală

Mai multe produse fără prescripție medicală care conțin ingrediente pentru reducerea cicatricilor pot fi integrate fără probleme în rutina de îngrijire a pielii pentru a ajuta la reducerea semnelor și cicatricilor acneice:

Nivea DermaSkin Clear Night Exfoliator
 1. Acid salicilic:
  Fiind un beta hidroxi-acid (BHA) cu proprietăți exfoliante, acidul salicilic ajută la desfundarea porilor, reducând inflamația și îmbunătățind în mod potențial aspectul general al cicatricilor.

 2. Niacinamida:
  Niacinamida ajută la reglarea producției de sebum, reducând inflamația și îmbunătățind funcția de barieră a pielii.

 3. Acizi alfa hidroxi (AHA):
  AHA-urile, cum ar fi acidul glicolic, favorizează exfolierea, ajutând astfel la minimizarea aspectului cicatricilor superficiale și la îmbunătățirea texturii pielii.

 4. Retinoizi topici:
  Derivați din vitamina A, retinoizii încurajează regenerarea celulară și producția de colagen, ceea ce poate contribui la estomparea cicatricilor în timp.

 5. Vitamina C:
  În calitate de antioxidant, vitamina C luminează pielea, estompează hiperpigmentarea și promovează sinteza de Colagen, toate acestea putând contribui la ameliorarea cicatricilor.

 

În timp ce produsele fără prescripție medicală pot trata eficient cicatricile și semnele ușoare, este esențial să abordezi folosirea lor cu răbdare și consecvență.


Remedii naturale pentru semnele post acneice și cicatricile acneice

Aloe vera

Pentru cei care caută un tratament holistic al cicatricilor, remediile naturale pot aduce potențiale beneficii. Deși este posibil să nu producă rezultate imediate, aceste remedii pot ajuta la estomparea treptată a cicatricilor și a semnelor post acneice în mod natural. Să explorăm ingredientele cheie și sfaturile pentru o utilizare eficientă.

 

 1. Aloe Vera:
  Cunoscută pentru proprietățile calmante și vindecătoare, Aloe Vera poate promova regenerarea pielii și reduce inflamațiile. Consistența sa gelatinoasă hidratează, ajutând la estomparea cicatricilor și a semnelor. Aloe Vera poate îmbunătăți, de asemenea, sănătatea generală a pielii, datorită proprietăților sale antiinflamatorii, antibacteriene și de protecție a pielii.
 2. Ulei de trandafir:
  Extras din semințele de trandafir sălbatic, uleiul de trandafir este bogat în acizi grași și vitamine. Acesta poate regenera celulele pielii, poate stimula producția de colagen și poate contribui la reducerea aspectului cicatricilor. Proprietățile hidratante pot îmbunătăți textura și elasticitatea pielii.

Conceperea unui regim de îngrijire a pielii și alte măsuri preventive

Prevenirea servește ca prim pas împotriva formării cicatricilor și a semnelor post acneice. Adoptând o abordare proactivă și respectând un regim consecvent de îngrijire a pielii, este posibil să se reducă la minimum riscul de apariție a cicatricilor și să se obțină un ten mai sănătos și mai radiant.

o mână care ține o sticlă de apă

Abordarea promptă a simptomelor acneei poate reduce șansele de apariție a cicatricilor. Evitați întotdeauna să stoarceți sau să scoateți coșurile, deoarece acest lucru poate agrava inflamația, poate răspândi bacteriile și poate crește riscul de cicatrizare.

Menținerea unui stil de viață sănătos, care include o dietă echilibrată, exerciții fizice regulate și un somn suficient, poate contribui la sănătatea generală a pielii. Menținerea hidratării și reducerea la minimum a stresului pot contribui, de asemenea, la prevenirea erupțiilor.

Prin integrarea acestor măsuri preventive și practici de îngrijire a pielii în rutina zilnică, poți crea un scut de protecție împotriva cicatricilor și a semnelor de acnee.

Nu uita, consecvența este cheia - îngrijirea pielii cu grijă și răbdare pune bazele unui ten mai curat și mai puternic.

Un program complet de îngrijire a pielii pentru semnele acneice:

O rutină de îngrijire a pielii bine pusă la punct poate juca un rol crucial în prevenirea cicatricilor și a semnelor de acnee, menținând în același timp sănătatea generală a pielii. Nu știi de unde să începi? Iată un program de îngrijire recomandat:

NIVEA Derma Skin Clear Wash Gel

Curățare delicată:

Start with a mild, non-comedogenic cleanser (containing ingredients that won't clog your pores) to remove dirt, oil, and makeup. Cleansing helps prevent clogged pores that can otherwise worsen symptoms of acne.

Exfolierea:

Exfolierea regulată ajută la îndepărtarea celulelor moarte ale pielii, ceea ce poate contribui la prevenirea blocării porilor și la promovarea unui ten mai neted în general. Optează pentru un exfoliant delicat care conține acid salicilic și/sau acid glicolic pentru a rafina și mai mult pielea și a reduce acumulările în pori.

Ser Luminous630 Post-Acnee Marks

Serum facial:

Tratamentele specifice conțin adesea concentrații mai mari de ingrediente active pentru a spori eficacitatea produsului. În cazul semnelor post acneice, este o idee bună să folosești un serum care combină ingrediente anti-hiperpigmentare cu acid salicilic pentru a obține un ten mai fin.
 
Serumul Luminous630 Anti Pete Pigmentare Cauzate de Acnee utilizează acid salicilic și formula Luminous630 patentată de NIVEA pentru a ilumina aspectul urmelor de acnee PIH și pentru a lăsa pielea mai fină, mai matifiată și mai luminoasă.

Hidratarea:

Menținerea unei hidratări adecvate a pielii este esențială pentru procesele naturale de vindecare a acesteia. Dacă este posibil, alege o cremă hidratantă non-comedogenă potrivită pentru tipul tău de piele pentru a menține un nivel optim de hidratare.

Protecție solară:

Aplică zilnic o cremă de protecție solară cu spectru larg, cu cel puțin SPF 30, chiar și în zilele înnorate. Protecția solară ajută la prevenirea hiperpigmentării post-inflamatorii și protejează pielea în curs de vindecare de daunele provocate de UV.


Previne cu NIVEA Derma Skin Clear

Prevenirea este primul și poate cel mai important pas pentru a trata semnele și cicatricile cauzate de acnee. Este esențial să eviți să scobești sau să storci imperfecțiunile, deoarece acest lucru le poate agrava aspectul și poate duce la apariția cicatricilor.

O modalitate de a reduce simptomele acneei este utilizarea produselor de curățare care conțin niacinamidă și acid salicilic - două ingrediente care pot acționa în profunzimea porilor pentru a ajuta la rafinarea texturii generale a pielii. Le poți găsi în gama NIVEA Derma Skin Clear, care a fost formulată special pentru a reduce simptomele acneei.

Semnele post acneice vs. cicatricile - Pe scurt

Pentru a obține o piele curată și luminoasă, este important să înțelegi diferența dintre semnele și cicatricele acneice. Semnele post acneice sunt decolorări temporare cauzate de inflamație, în timp ce cicatricile acneice sunt modificări de textură de lungă durată rezultate în urma unor leziuni severe. Hiperpigmentarea, caracterizată prin pete roșii, maronii și întunecate, poate dispărea treptat în timp. 

Factori precum tipul de piele, tipul de cicatrice și capacitatea de vindecare influențează vindecarea și estomparea cicatricilor, influențând deciziile de tratament. Procedurile dermatologice, precum și remediile naturale, cum ar fi aloe vera și vitamina C, tratează eficient cicatricile. Combinarea acestor metode cu un regim personalizat de îngrijire a pielii poate preveni apariția cicatricilor, poate promova sănătatea pielii și poate duce la obținerea unui ten uniform.

Semnele post acneice vs. cicatrici acneice - Întrebări frecvente

Care este diferența dintre semne acneice și cicatrice acnee?

Semnele acneice sunt decolorări temporare cauzate de inflamație, în timp ce cicatricile acneice sunt modificări permanente ale pielii rezultate în urma unor leziuni severe.

Cum se dezvoltă semnele acneice și cicatricile?

Semnele acneice, sau hiperpigmentarea post-inflamatorie (PIH), sunt decolorări ale pielii care rămân după ce leziunile acneice se vindecă. Cicatricile acneice rezultă din modificările permanente ale texturii și aspectului pielii în timpul procesului de vindecare.

Care sunt cauzele hiperpigmentării și decolorării după acnee?

Hiperpigmentarea apare din cauza creșterii producției de melanină ca răspuns la inflamație. Petele roșii și decolorarea sunt cauzate, de asemenea, de dilatarea vaselor de sânge de la suprafața pielii.

Pot dispărea singure semnele și cicatricile acneice?

Semnele ușoare și cicatricile superficiale pot dispărea în mod natural în timp, dar cicatricile severe necesită adesea un tratament și un management proactiv pentru o îmbunătățire semnificativă.

De cât timp este nevoie pentru ca cicatricile acneice să se estompeze în mod natural?

Durata variază în funcție de tipul de cicatrice, de profunzime și de capacitatea individuală de vindecare. Unele cicatrici se pot ameliora în câteva săptămâni, în timp ce altele pot necesita luni sau ani.

Ce factori influențează vindecarea și estomparea cicatricilor de acnee?

Tipul de piele, tipul de cicatrice și procesele individuale de vindecare influențează vindecarea cicatricilor. Factorii genetici, sănătatea generală și funcția sistemului imunitar joacă de asemenea un rol.

Există tipuri diferite de cicatrici acneice? Cum sunt ele clasificate?

Da, există șase tipuri principale, inclusiv cicatrici tip rolling, cicatrici cheloide, cicatrici de tip ice pick, cicatrici de tip boxcar, cicatrici hipertrofice și pock marks.

Ce este hiperpigmentarea post-inflamatorie (PIH)?

PIH se referă la pete mai întunecate ale pielii care rămân după vindecarea unei leziuni de acnee, cauzate de supraproducția de melanină din cauza inflamației.

Cum apar petele roșii și decolorarea după ce acneea se vindecă?

Petele roșii, sau eritemul, rezultă din dilatarea vaselor de sânge după ce un coș se vindecă. Petele maronii și întunecate se datorează producției excesive de melanină ca răspuns la inflamație.

Produsele fără prescripție medicală pot trata eficient cicatricile acneice?

Produsele eliberate fără prescripție medicală care conțin ingrediente precum acid salicilic, retinoizi, vitamina C și niacinamidă pot ajuta la îmbunătățirea aspectului cicatricilor și al semnelor ușoare.

Care sunt unele remedii naturiste pentru estomparea cicatricilor acneice?

Remediile naturale precum Aloe Vera, vitamina C și uleiul de trandafir pot contribui la estomparea cicatricilor odată cu trecerea timpului.

Este Aloe Vera eficientă pentru reducerea aspectului cicatricilor?

Da, proprietățile calmante și vindecătoare ale Aloe Vera pot promova regenerarea pielii și reduce inflamația, contribuind la estomparea cicatricilor.

Cum ajută vitamina C la estomparea semnelor și cicatricilor de acnee?

Vitamina C, un antioxidant puternic, poate ilumina pielea, poate încuraja producția de colagen și poate contribui, teoretic, la estomparea hiperpigmentării.

Care sunt beneficiile utilizării uleiului de trandafir pentru reducerea cicatricilor?

Acizii grași esențiali și vitaminele din uleiul de trandafir pot ajuta la regenerarea celulelor pielii, la stimularea colagenului și la îmbunătățirea aspectului cicatricilor.

Cât de importantă este o rutină adecvată de îngrijire a pielii în prevenirea cicatricilor?

Un regim cuprinzător de îngrijire a pielii care implică o curățare delicată, exfoliere, protecție solară și hidratare poate ajuta la prevenirea înfundării porilor și la susținerea vindecării.

Cum pot preveni formarea cicatricilor și a semnelor cauzate de acnee de la bun început?

Tratarea promptă a leziunilor acneice, abținerea de la scobirea petelor și adoptarea unui stil de viață echilibrat pot contribui la minimizarea riscului de apariție a cicatricilor.

Este sigură exfolierea pielii pentru a preveni apariția cicatricilor?

Da, o exfoliere regulată și delicată poate ajuta la prevenirea blocării porilor și la menținerea unei texturi mai netede a pielii.

Un stil de viață sănătos și o hidratare corespunzătoare pot contribui la prevenirea cicatricilor?

Da, o dietă echilibrată, exerciții fizice regulate, somnul suficient și hidratarea contribuie la sănătatea generală a pielii, ajutând la prevenirea și vindecarea cicatricilor.