Femeie zâmbind

Ce este acidul BHA și acidul AHA?

Tot ce trebuie să știi despre beneficiile acidului BHA și AHA și cum să le folosești pentru tenul tău

ACIDUL BHA VS AHA

AHA și BHA sunt acizi care exfoliază pielea pentru a-i îmbunătăți aspectul. Cu toate acestea, ei acționează în moduri diferite - AHA acționează pentru a dizolva liantul care ține împreună celulele moarte ale pielii, în timp ce BHA pătrunde în pori pentru a elimina murdăria și uleiul. Descoperă diferențele, beneficiile și cele mai bune moduri de a folosi acești acizi pentru pielea ta.
Femeie care se uită pe partea stângă

CE ESTE ACIDUL AHA?

AHA înseamnă alfa-hidroxi-acid - sunt acizi solubili în apă derivați din trestie de zahăr sau alte fructe zaharoase, utilizați pentru a exfolia pielea. Sunt cunoscuți și sub denumirea de acizi din fructe. Exemple de AHA sunt Acizii Glicolic, Lactic și Citric. 

AHA-urile sunt utilizate în principal pentru:

- Nuanță neuniformă a pielii și pori dilatați
- Semnele de îmbătrânire, cum ar fi liniile fine și ridurile de suprafață
- Hiperpigmentarea moderată, cum ar fi petele de vârstă, melasma și cicatricile
- AHA sunt foarte potriviți pentru pielea uscată și matură datorită proprietăților lor regenerative, deoarece exfoliază ușor stratul superior al pielii. Cu toate acestea, AHA-urile sunt benefice și pentru alte tipuri de piele.

Deoarece, la fel ca orice alt acid, AHA poate crește sensibilitatea pielii, în special la razele UV, se recomandă întotdeauna utilizarea unei creme de protecție solară pentru față împreună cu acizii pentru a preveni deteriorarea pielii de către soare.

CE ESTE ACIDUL BHA?

BHA înseamnă beta-hidroxi-acid - sunt acizi solubili în ulei care promovează creșterea de noi celule ale pielii prin exfolierea stratului superior al acesteia. BHA poate fi folosit și pe scalp - pătrunde în profunzime în foliculii de păr pentru a dizolva excesul de ulei și sebum, o ceară uleioasă care se găsește în porii înfundați. Cel mai popular BHA este Acidul Salicilic.

BHA-urile sunt utilizate în principal pentru:

- Calmarea pielii sensibile
- Uniformizarea tenului
- Desfundarea porilor
- Reducerea roșeții cauzată de rozacee
- Reducerea inflamațiilor cauzate de acnee

Având în vedere natura lor antiinflamatoare, BHA sunt cele mai potrivite pentru cei cu ten mixt sau gras sau cu tendință acneică, dar nu sunt folosite exclusiv pentru un anumit tip de ten.

Femeie ținând în mână două seruri Nivea

ACIDUL BHA VS AHA

SIMILARITĂȚI

Atât AHA, cât și BHA sunt exfolianți pentru piele care au în comun următoarele beneficii:

- Îndepărtează celulele moarte ale pielii
- Reduc inflamația, un marker cheie al acneei, rozaceei și al altor probleme legate de ten
- Reduc aspectul porilor dilatați 
- Previn și reduc semnele de îmbătrânire, cum ar fi ridurile de suprafață
- Uniformizează nuanța pielii
- Îmbunătățesc textura generală a pielii
- Desfundă porii pentru a preveni acneea

ACIDUL BHA VS AHA

DIFERENȚE

AHA, cum ar fi Acidul Glicolic, ajută la exfolierea suprafeței pielii, stimulând metabolismul celular, astfel încât celule noi, mai uniform pigmentate, să poată apărea și să le ia locul. Aceste proprietăți îl fac să fie potrivit pentru pielea uscată și matură.

Fiind un acid solubil în ulei, BHA acționează la suprafața pielii și, spre deosebire de AHA, poate pătrunde în profunzimea porilor pentru a elimina excesul de sebum și celulele moarte. Unul dintre cei mai cunoscuți acizi din familia de beta-hidroxi-acizi este Acidul Salicilic, care este foarte potrivit pentru pielea grasă și predispusă la acnee.

ACIDUL BHA ȘI AHA ÎN PRODUSE DE ÎNGRIJIRE A TENULUI

AHA și BHA au fost încorporate în formulele de îngrijire a pielii, permițând tuturor să le folosească în confortul propriei case, oferind rezultate impresionante în ceea ce privește îndepărtarea celulelor moarte, reducerea semnelor de îmbătrânire a pielii și îmbunătățirea texturii generale a tenului.

Aceștia se pot prezenta sub formă de serumuri, tonere, soluții de spălare a feței, scruburi, soluții de peeling și creme.
Atunci când te decizi dacă să folosești AHA sau BHA, gândește-te la problema de piele pe care dorești să o ameliorezi, deoarece aceste două tipuri de ingrediente au efecte ușor diferite asupra pielii tale.

Femeie cu mască Nivea pe față

CARE DINTRE ELE ESTE BUN PENTRU ACNEE?

Fiind un acid solubil în ulei, BHA pătrunde în piele la un nivel mai profund, ceea ce reduce producția excesivă de sebum care duce la apariția acneei.
BHA are, de asemenea, proprietăți antibacteriene și antiinflamatorii, ceea ce îl face să amelioreze durerea care ar putea apărea din cauza unui coș intern sau persistent, reducând în același timp roșeața și inflamarea.

CARE DINTRE ELE ESTE BUN PENTRU RIDURI?

Datorită proprietăților de regenerare a celulelor pielii, AHA-urile ajută la stimularea producției de colagen, ceea ce le face ideale pentru minimizarea ridurilor fine și reducerea daunelor vizibile cauzate de soare. AHA sunt, de asemenea, foarte eficiente în exfolierea delicată a pielii, deoarece exfoliază suprafața pielii, expunând un ten și o textură mai uniformă.

ACIZII ȘI PROTECȚIA SOLARĂ

Indiferent de acidul pe care te decizi să îl folosești, nu uita că acestea pot crește sensibilitatea pielii, în special la lumina soarelui. De aceea, se recomandă să treci treptat la utilizarea zilnică și să folosești întotdeauna protecție solară pentru a evita iritarea pielii.


POT FI COMBINATE AHA ȘI BHA?

Femeie care aplică serul Nivea

AHA și BHA au numeroase beneficii pentru piele de sine stătătoare; totuși, atunci când acești acizi sunt combinați cu grijă, pielea ta poate beneficia și mai mult.
Modul sigur de a combina AHA și BHA este folosirea unui singur produs care conține ambii acizi - formula ar conține un procent echilibrat, cu un risc scăzut de supraexfoliere sau iritație.

 

Dacă folosești peelinguri chimice la domiciliu care sunt două produse separate, unul cu AHA și altul cu BHA, încearcă să nu suprapui AHA și BHA, deoarece ambele sunt exfoliante, astfel încât utilizarea ambelor în același timp poate provoca iritații.

 

În schimb, poți alterna zilele în care le folosești sau poți încerca să folosești unul în rutina de îngrijire a tenului dimineața și celălalt seara.

 

Modul sigur de a combina AHA și BHA este folosirea unui singur produs care conține ambii acizi - formula ar conține un procent echilibrat, cu un risc scăzut de supraexfoliere sau iritație.


CUM SĂ FOLOSEȘTI ACIDUL BHA ȘI AHA

Metoda de aplicare a acizilor AHA și BHA depinde de produsul pe care îl vei folosi.

Produsele cu acizi, cum ar fi serumurile, ar trebui aplicate înainte de crema hidratantă - lasă-l să acționeze timp de 15 minute pentru a-și face magia și apoi continuă cu restul rutinei de îngrijire a pielii. Asigură-te că începi treptat atunci când folosești oricare dintre cele două tipuri de acizi, deoarece o cantitate prea mare poate provoca iritarea pielii. Începi cu o utilizare de două ori pe săptămână, verifică cum reacționează pielea ta, apoi introdu utilizarea zilnică. 

Dacă folosești un serum după utilizarea AHA și BHA, aplică mai întâi acidul preferat, apoi așteaptă câteva minute înainte de a aplica serumul. Acest lucru va permite acizilor să pătrundă în piele și să înceapă exfolierea acesteia și va permite o penetrare mai profundă a serumului ales.
AHA-urile și BHA-urile pot face pielea mai sensibilă la soare, așa că este important să vă protejați pielea de radiațiile UV prin folosirea unei creme de protecție solară, chiar dacă folosiți exfoliantul doar seara! 

Multe produse combină atât AHA, cât și BHA într-o singură formulă, astfel încât poți obține beneficiile ambilor acizi într-un singur produs.

 Femeie care aplică serul Nivea pe mână

DESCOPERĂ PRODUSELE NIVEA CU ACIZI AHA ȘI BHA

Descoperă NIVEA Derma Skin Clear, bazată pe o formulă inovatoare care combină Acidul Glicolic, Acidul Salicilic și Niacinamida pentru a crea produse eficiente, dar delicate în același timp. 

Îndepărtează și reînnoiește celulele vechi și deteriorate ale pielii, curăță porii și reechilibrează aspectul tenului tău, cu rezultate vizibile în doar 7 zile.