femeie zâmbind

Cum să scapi de pete maronii pe piele: cauze, îngrijire și prevenție

Ai observat pete maronii pe piele? Iată tot ce trebuie să știi despre petele închise la culoare de pe față și corp. Inclusiv cele mai frecvente cauze și o rutină de îngrijire a pielii pe care o poți adopta pentru a le reduce apariția.

Petele maronii pe piele - prezentare generală

Petele întunecate, adesea denumite hiperpigmentare sau pete maronii pe piele, sunt o problemă comună care poate afecta pe oricine. Fie că sunt cauzate de expunerea la soare, de schimbări hormonale sau de îmbătrânire, aceste pete pot diminua strălucirea naturală a pielii. Pentru a scăpa de petele întunecate, încorporează o rutină de îngrijire a pielii care să conțină ingrediente care vizează apariția lor. Pentru a preveni apariția petelor maronii sau pentru a evita întunecarea excesivă a acestora, folosește o cremă de protecție solară, poartă haine protectoare și caută umbră în timpul orelor de maximă intensitate solară.

În acest ghid, NIVEA explorează cauzele petelor maronii pe piele și prezintă metode eficiente de gestionare și prevenire a acestora, dezvăluind calea către un ten mai luminos și mai uniform.


Să înțelegem petele maronii pe piele

Ce sunt petele maronii?

Petele întunecate sau petele maronii sunt zone de pigmentare care se formează pe piele. Acestea apar atunci când melanina - care este pigmentul care determină culoarea pielii - este produsă în exces. Astfel, o porțiune de piele devine mai închisă la culoare decât pielea din jur. Petele întunecate de pe față sunt deosebit de frecvente, deși petele întunecate de pe corp afectează, de asemenea, multe persoane.

Să înțelegem petele maronii pe piele

4 zone comune în care apar petele maronii

Petele întunecate pot apărea pe diferite zone ale corpului din cauza unor factori precum expunerea la soare, îmbătrânirea, schimbările hormonale și traumatismele pielii. Iată patru zone comune în care apar adesea:

 1. Fața:
  Petele maronii pe față sunt foarte frecvente din cauza expunerii la soare și a sensibilității pielii feței. Petele maronii, schimbările hormonale și hiperpigmentarea post-inflamatorie pot contribui la nuanța neuniformă a pielii și la decolorarea acesteia.

 2. Mâinile:
  Mâinile sunt frecvent expuse la factorii agresivi din mediul înconjurător, inclusiv razele UV și poluanții. Pielea de pe mâini este mai subțire, ceea ce o face mai predispusă la hiperpigmentare din cauza petelor solare și a celor de vârstă.

 3. Piept:
  Pielea delicată a pieptului este expusă frecvent la soare, ceea ce o face susceptibilă la apariția petelor maronii. Îmbrăcămintea decoltată și efectele expunerii repetate la soare contribuie la apariția petelor întunecate pe această zonă.

 4. Spate:
  Pielea de pe spate poate fi sensibilă la fricțiune, la îmbrăcăminte și la factorii de mediu, ceea ce o face predispusă la traumatisme cutanate și acnee. Acest lucru poate duce la hiperpigmentare post-inflamatorie și la formarea petelor întunecate.

6 cauze ale petelor întunecate de pe față și corp

De ce apar petele maronii pe față și pe corp?

Cunoașterea principalelor cauze ale petelor maronii pe piele poate ne poate ajuta să le evităm din start. Deși unele cauze sunt inevitabile, este totuși important să înțelegi de ce s-au dezvoltat, deoarece acest lucru poate contribui la prevenirea lor. Iată care sunt cele mai frecvente cauze ale petelor întunecate de pe piele:

femeie ținând în mână o Cremă de mâini avansată Nivea Luminous630 Antispot
1. Expunerea la soare: 
Expunerea prelungită la razele ultraviolete (UV) ale soarelui declanșează o creștere a producției de melanină, ceea ce duce la formarea petelor întunecate. Acest lucru este valabil în special pentru zonele expuse frecvent la lumina soarelui, cum ar fi fața, mâinile, brațele și umerii.

2. Modificări hormonale: 
Fluctuațiile hormonale pot contribui la apariția petelor întunecate. Afecțiuni precum melasma apar adesea din cauza dezechilibrelor hormonale, ducând la apariția unor pete de hiperpigmentare și a petelor maronii.

3. Hiperpigmentarea post-inflamatorie (HPI): 
Inflamația cauzată de acnee, de înțepături de insecte sau de alte traume ale pielii declanșează o supraproducție de melanină. Pe măsură ce pielea se vindecă, se pot forma pete, în special la persoanele cu tonuri de piele mai închise.

4. Genetică: 
Predispoziția genetică poate influența capacitatea pielii de a dezvolta pete întunecate. Persoanele cu antecedente familiale de hiperpigmentare pot fi mai predispuse la apariția petelor maronii, indiferent de factorii externi.

5. Frecarea: 
Zonele de piele care sunt se supun unei fricțiuni constante, cum ar fi interiorul coapselor sau axilele, pot dezvolta pete maronii ca răspuns la iritarea repetată.

6. Îmbătrânirea:
Pe măsură ce îmbătrânim, procesele naturale ale pielii pot deveni mai puțin eficiente, inclusiv distribuția melaninei. Acest lucru poate duce la hiperpigmentare în anumite zone, provocând apariția unor pete maronii sau negre.
6 tratamente pentru pete maronii pe corp

Cum poți scăpa de petele maronii de pe piele?

Îndepărtarea sau eliminarea petelor întunecate ar putea fi destul de dificilă, însă există câteva metode pe care le poți adopta pentru a le reduce. Iată câteva abordări eficiente pentru a minimiza apariția petelor întunecate. Nu uita că unele dintre aceste soluții pot fi invazive, așa că cere sfatul dermatologului tău, dacă este cazul:

 1. Terapia cu laser: 
  Procedurile cu laser, cum ar fi lumina intens pulsată (IPL) sau terapia cu laser fracționat, au capacitatea de a se concentra asupra melaninei din zonele de hiperpigmentare, ceea ce duce la reducerea aspectului lor. În mod obișnuit, aceste proceduri sunt administrate de dermatologi sau de practicieni calificați.

 2. Peelinguri chimice: 
  Peelingurile chimice utilizează o soluție chimică pentru a îndepărta straturile exterioare ale pielii, ajutând astfel la regenerarea pielii noi și la reducerea aspectului petelor întunecate.

 3. Crioterapia: 
  În acest proces, azotul lichid este utilizat pentru a îngheța și elimina melanina în exces din petele întunecate, ceea ce face ca acestea să se estompeze treptat.

 4. Microdermabraziunea: 
  Prin microdermabraziune, straturile exterioare ale pielii sunt îndepărtate mecanic. Acest lucru se realizează prin propulsarea de cristale fine pe suprafața pielii la o viteză mare, urmată de îndepărtarea lor rapidă prin aspirare. Ca urmare, decolorările profunde sunt îndepărtate, iar pielea se regenerează.

 5. Remedii la domiciliu: 
  Anumite remedii naturale precum sucul de lămâie, Aloe Vera, oțetul de mere și extractul de ceai verde ar putea ajuta la albirea petelor de pe piele atunci când sunt aplicate în mod direct. Cu toate acestea, este important să folosești aceste remedii cu atenție și să efectuezi un "patch test" pentru a preveni orice potențială iritație a pielii.

 6. Rutina de îngrijire a pielii: 
  Adoptă o rutină de îngrijire a pielii care să vizeze în mod specific această preocupare, alegând produse de curățare, serumuri, creme hidratante și o cremă de protecție solară care pot contribui la estomparea și reducerea aspectului petelor maronii de-a lungul timpului.

  Înainte de a începe orice tratament, consultă un dermatolog pentru a determina cea mai potrivită abordare pentru tipul tău de piele și gravitatea petelor întunecate. Nu uita că o protecție solară constantă este esențială pentru a preveni formarea de noi pete întunecate și pentru a menține starea de sănătate generală a pielii.
Tratează petele maronii pe față

Tratament pentru petele maronii pe corp cu NIVEA Luminous630

Curăță: Începe-ți rutina de îngrijire a pielii cu o curățare facială, eliminând eficient impuritățile și pregătindu-ți pielea pentru următorii pași. Acest pas inițial asigură o suprafață curată și pregătită pentru restul produselor de îngrijire a pielii.

femeie care folosește produsele Nivea Luminous630

Serum: Aplică un serum care poate ajuta la iluminarea tenului și la estomparea petelor maronii pe piele. Formula Serumului tratament avansat Luminous630 împotriva petelor pigmentare conține Luminous630 pentru a viza pigmentarea existentă, pentru a atenua petele și pentru a le reduce dimensiunea. Testat dermatologic și potrivit pentru toate tipurile de ten, oferă o abordare blândă pentru îngrijirea pielii.    

Pentru bărbați, serumul NIVEA MEN anti-îmbătrânire 2 în 1 Power Serum poate ajuta la combaterea petelor întunecate. Este formulat cu Luminous630 și acid hialuronic pentru a hidrata, a combate ridurile și a diminua dimensiunea petelor maronii pe piele. Serumul oferă o soluție convenabilă pentru bărbații care caută o îngrijire eficientă împotriva petelor întunecate.  

Hidratează: Alege o cremă hidratantă eficientă care sa nu provoace blocarea porilor. Menținerea unei hidratări adecvate a pielii poate îmbunătăți semnificativ aspectul și senzația generală a acesteia.

 • O cremă de zi oferă o hidratare și o hidratare vitală pe tot parcursul zilei, pentru a ajuta la refacerea barierei naturale a pielii. Aceasta acționează ca un scut împotriva factorilor externi, cum ar fi razele UV, poluarea și factorii de stres, care pot juca un rol în apariția petelor întunecate și a altor probleme ale pielii. Crema de zi NIVEA Cellular Luminous630 Anti-Dark Spot cu SPF50 este o cremă hidratantă ușoară, care nu numai că asigură o hidratare profundă, dar acționează gradual pentru a minimiza vizibilitatea petelor întunecate.

 • În timpul nopții, este important să sprijini procesul de întinerire a pielii tale prin folosirea unei creme adecvate. Optează pentru o cremă de noapte infuzată cu ingrediente care ar putea ajuta la reducerea vizibilității petelor întunecate în timp ce dormi. Crema de noapte Cellular Luminous630 anti-pete pigmentare conține acid hialuronic care activează celulele și ajută la revitalizarea pielii. Această cremă conține, de asemenea, Luminous630 pentru a ajuta la reducerea aspectului petelor maronii.

Protecție solară: Pe tot parcursul zilei, este esențial să îți protejezi pielea de soare și împotriva razelor UV dăunătoare, folosind o cremă de protecție solară cu un SPF puternic. Expunerea la soare poate să îți întunece și mai mult petele maronii.

Crema de față cu protecție solară Luminous Spot Control ajută la prevenirea și reducerea vizibilă a petelor provocate de soare, protejându-ți pielea delicată a feței împotriva razelor UV. Formula fluidă ușoară și non-grasă conține Luminous630 și este îmbogățită cu acid hialuronic și vitamina E, pentru a oferi un efect revigorant și o senzație de piele fină. 

Tratament săptămânal opțional cu mască: O dată pe săptămână poți folosi, de asemenea, o mască de față. 

Exfoliere săptămânală opțională: De 1-3 ori pe săptămână exfoliază ușor pielea pentru a ajuta la îndepărtarea celulelor moarte și pentru a îmbunătăți eficiența produselor de îngrijire a pielii. Exfolierea poate ajuta la accelerarea procesului natural de regenerare a pielii, ceea ce poate estompa petele întunecate de-a lungul timpului.

Ai grijă să nu-ți exfoliezi excesiv pielea, deoarece acest lucru poate duce la iritații.

Prin încorporarea produselor de îngrijire a pielii NIVEA Luminous în rutina ta, îți poți atenua petele întunecate și poți contribui la prevenirea formării unora noi.

trei femei care folosesc Nivea Luminous630 Eye Treatment

Cum ajută Luminous630 la reducerea petelor maronii?

Luminous630 este ingredientul revoluționar patentat de NIVEA care poate ajuta la estomparea și prevenirea petelor întunecate. Gama Luminous630 este îmbogățită cu ingrediente eficiente, cum ar fi acidul hialuronic, care se regăsește în serumul de tratament avansat pentru a ilumina pielea.

Produsele NIVEA Luminous630 au fost dezvoltate pentru a estompa în condiții de siguranță petele maronii și pentru a ajuta la prevenirea viitoarelor pigmentări, acționând la nivel celular pentru a reechilibra producția de melanină și pentru a trata petele întunecate direct de la sursă.

Cum să previi apariția petelor maronii pe piele?

Nu toate cauzele apariției petelor întunecate pe piele pot fi prevenite - unele apar în mod natural din cauza vârstei și a altor factori. Acestea fiind spuse, petele întunecate și maronii de pe piele cauzate de daunele provocate de soare pot fi prevenite. Avem câteva sfaturi pentru a te ajuta să previi apariția petelor maronii pe piele cauzate de daunele provocate de soare:

 1. Folosește cremă de protecție solară 
  Folosirea cremei de protecție solară îți protejează pielea împotriva leziunilor solare care cauzează pete maronii pe piele. Prin utilizarea unei creme solare cu SPF ridicat - poți preveni distrugerea pielii tale și te poți asigura că aceasta este cât se poate de sănătoasă pentru a combate petele întunecate de pe piele.

 2. Acoperă-te 
  Petele întunecate sau maronii de pe față, gât și alte zone supraexpuse pot fi prevenite prin ferirea lor de soare. Chiar dacă folosești cremă de protecție solară, aceste zone sunt totuși mai predispuse la pete întunecate decât altele. Încearcă să porți o șapcă sau o pălărie cu boruri largi pentru a oferi feței și gâtului protecție împotriva soarelui.

 3. Evită soarele de la amiază 
  Soarele atinge cea mai ridicată temperatură și cele mai intense momente în timpul amiezii și la începutul serii, crescând riscul de afecțiuni solare și potențiala apariție a petelor întunecate. Pentru a îți proteja pielea, caută umbra în aceste momente și alege să te bucuri de soare în perioadele în care acesta nu este la fel de dăunător pentru piele.

  Adoptând aceste măsuri preventive și făcând din protecția solară o prioritate, poți reduce în mod semnificativ riscul de apariție a petelor întunecate și îți poți menține o pielea mai sănătoasă și cu un aspect mai tânăr în timp.

Petele maronii - De reținut

Petele întunecate sunt o problemă comună a pielii, care apar adesea în regiunile expuse la soare, cum ar fi fața, mâinile, spatele și pieptul. Cu toate acestea, ele pot fi gestionate eficient printr-o rutină dedicată de îngrijire a pielii, fapt ce permite reducerea și prevenirea lor. 

Consecvența este esențială, la fel ca și aplicarea regulată a cremei de protecție solară pentru a proteja pielea de razele UV dăunătoare, împiedicând astfel intensificarea petelor maronii.  

În timp ce petele întunecate nu sunt, în general, periculoase, este recomandat cu tărie ca orice decolorare a pielii să fie examinată de un dermatolog pentru a exclude afecțiunile grave ale pielii.

Întrebări frecvente

Care sunt cauzele pentru petele maronii pe piele?

Petele întunecate pot fi cauzate de factori precum expunerea la razele ultraviolete, schimbările hormonale, îmbătrânirea, genetica, leziunile pielii și inflamațiile.

Pot fi prevenite petele maronii?

Da, prevenirea petelor întunecate implică o protecție solară constantă. Aplicarea regulată a unei creme de protecție solară cu spectru larg, purtarea de haine protectoare și statul la umbră în timpul orelor de vârf ale soarelui pot ajuta la prevenirea formării de noi pete întunecate sau a agravării celor existente.

Există remedii naturale pentru petele întunecate?

Unele remedii naturale includ sucul de lămâie, Aloe Vera, mierea și turmericul. Cu toate acestea, eficacitatea lor variază și este recomandat să consulți un dermatolog înainte de a încerca aceste remedii, deoarece s-ar putea să nu fie la fel de puternice ca intervențiile medicale.

De cât timp este nevoie pentru a vedea rezultatele tratamentelor?

Rezultatele variază în funcție de tratamentul utilizat și de gravitatea petelor întunecate. În general, poate dura câteva săptămâni sau luni pentru a observa îmbunătățiri vizibile.

Sunt periculoase petele maronii?

În cele mai multe cazuri, petele întunecate sunt inofensive și reprezintă o problemă pur cosmetică. Cu toate acestea, este important să consulți un dermatolog pentru a exclude orice afecțiuni grave ale pielii care stau la baza acestora, în special dacă o pată are o formă neregulată, se schimbă sau este însoțită de alte simptome.

Pot să acopăr petele întunecate cu machiaj?

Da, machiajul poate ajuta la ascunderea temporară a petelor întunecate. Cu toate acestea, utilizarea produselor de îngrijire a pielii pentru a trata eficient petele întunecate va oferi rezultate de o durată mai lungă.

Persoanele cu tonuri de piele mai închise pot dezvolta pete întunecate?

Da, persoanele cu toate tonurile de piele pot dezvolta pete întunecate. De fapt, cei cu tonuri de piele mai închise sunt adesea mai predispuși la anumite tipuri de pete întunecate, cum ar fi hiperpigmentarea post-inflamatorie (HPI).