femeie cu milia

Ce este milia și ce tratament pentru milia există?

Tot ce trebuie să știi despre milia și tratamentul pentru milia.

Ce este milia?

Milia (sau milium) sunt mici umflături albe pe suprafața pielii. Sunt foarte frecvente la bebeluși (uneori sunt cunoscute ca pete de lapte sau puncte de grasime), dar oricine le poate obține în orice moment al vieții. Pot apărea oriunde pe corp, dar adesea se adună în jurul ochilor, nasului, obrajilor și frunții.

Să aruncăm o privire mai atentă la ce cauzează milia pe față, cum să eliminăm punctele de milium și de ce apar aceste mici umflături albe.


Ce este milia pe față?

Milia este încă un mister - nu se cunosc prea multe despre aceste mici pete albe-lăptoase. Dar știm că nu sunt periculoase și de obicei dispar de la sine. Oamenii le observă adesea pe față, unde se pot forma în grupuri, dar nu este neobișnuit să găsești unul singur în jurul ochiului, pe pleoapă sau pe gât și mâini. Este posibil să observi în special puncte de milium pe sau în jurul cearcănelor sau pe pete mai întunecate de pe obraji.

femeie care tratează milia

Aceste chisturi minuscule sunt umplute cu cheratină - proteina care se găsește în piele, păr și unghii - atunci când, în loc să fie eliminate, aceste grupuri de piele moartă se aduă pentru a forma o minge sub suprafața pielii, iar așa apar aceste umflături minuscule. Și chiar sunt mici, de obicei nu depășesc 1-2 milimetri în diametru.

Deși nu știm încă totul despre cauza acestor umflături albe, există factori care le pot cauza. Milia este uneori legată de expunerea la soare sau de utilizarea repetată a cremlor cu steroizi, dar este și genetică, ceea ce înseamnă că unii oameni sunt mai predispuși la acestea decât alții. Dar ele pot afecta toate tipurile de ten - uscat, mixt, sensibil sau gras - și toate vârstele, de la pielea bebelușului până la pielea matură.Aceste coșuri mici albe sunt benigne și superficiale, dar dacă te deranjează, poate vrei să le elimini. Descoperă măsurile de precauție pe care trebuie să le iei pentru a ajuta la limitarea aspectului lor și cum să le elimini dacă este necesar.

Care este diferența dintre un punct alb și milia?

Milia și punctele albe (sau comedoanele închise) sunt microchisturi. Acestea sunt cauzate de o acumulare de substanțe sub un strat subțire de piele, formând coșuri incolore la suprafața pielii.

Cu toate acestea, acoperirea miliei și a punctelor albe diferă. Un comedon închis este cauzat de o acumulare de sebum, de uleiul din piele și este uneori însoțit de bacterii. Se poate infecta și se poate transforma într-un coș roșu.


Cum apar punctele de milia?

Cauza punctelor de milium rămâne încă neclară. Aspectul lor este cauzat de obstrucția foliculilor de păr de sub porii pielii. Blocajul poate fi rezultatul unei eliminări superficiale a celulelor moarte sau al unor factori externi agresivi care iritiă pielea.

Punctele de milium ar putea fi, de asemenea, genetice. Dar, în orice caz, milium poate fi exacerbat de factori care destabilizază pielea și perturbă reînnoirea celulară.

Iată câțiva factori agravanți care pot face apariția lor mai probabilă:

- expunerea la razele UV
- tutunul și alcoolul
- utilizarea excesivă a produselor de igienă
- produse cosmetice ocluzive, agresive sau nepotrivite
- gesturi de igienă abrazive repetate
- o leziune: plagă, arsură, intervenție chirurgicală sau estetică
- anumite afecțiuni ale pielii, cum ar fi dermatoze.

femeie care își curăța fața
femeie blondă râzând

Putem preveni apariția punctelor milia?

Nu este posibil să previi complet apariția punctelor de milium. Dar câteva măsuri de precauție și o rutină bună de îngrijire a pielii ar putea ajuta la limitarea aspectului lor.

Măsurile preventive pot aduce, de asemenea, beneficii aspectului general al tenului și pot încetini apariția punctelor negre, pot spori strălucirea tenului și pot ajuta la prevenirea îmbătrânirii premature a pielii.


Nu este posibil să previi complet apariția punctelor de milium. Dar câteva măsuri de precauție și o rutină bună de îngrijire a pielii ar putea ajuta la limitarea aspectului lor.

Măsurile preventive pot aduce, de asemenea, beneficii aspectului general al tenului și pot încetini apariția punctelor negre, pot spori strălucirea tenului și pot ajuta la prevenirea îmbătrânirii premature a pielii.

- Alege produse cosmetice non-comedogenice, a căror formulă nu înfundă porii pielii.

- Optează pentru produse de curățare blânde care se potrivesc tipului tău de ten.

- Nu supraîncărca pielea cu formule prea bogate sau produse care au o acoperire prea mare. Cu excepția cazului în care tipul tău de piele o cere, alege formule all-în-one, non-grase.

- Folosește un fond de ten care funcționează pentru tipul tău de piele și care este mai lejer.

- Adoptă o rutină simplă, dar regulată de îngrijire a pielii pentru a încuraja eliminarea celulelor moarte: curăță-ți fața în fiecare seara și dimineață. O dată pe săptămână, exfoliază tenul pentru a stimula eliminarea celulelor moarte ale pielii.

- Evită utilizarea mișcărilor sau a produselor abrazive care pot fi agresive cu pielea. Optează pentru scrub-uri blânde și limitează-le frecvența. Evită peelingurile și laserele până când milium dispare. Usucă pielea prin tamponare în loc de frecare.

- Hidratează și hrănește pielea pentru a facilita reînnoirea celulară. Aplicați o cremă hidratantă pe față dimineața și seara. Alege o formulă hrănitoare pentru pielea uscată sau ceva delicat pentru pielea sensibilă.

- Oferă îngrijire specifică pentru conturul ochilor. Pentru a ajuta această zonă fragilă, optează pentru un tratament adecvat și nu prea gras.

- Protejează-te de razele UV. Evită solarele, poartă o pălărie la soare, limitează timpul de expunere la soare și folosește întotdeauna protecție solară, chiar și iarna.

- Și factorii stilului de viață joacă un rol: dormi suficient, limitează stresul, practică o activitate fizică regulată, evită pe cât posibil alcoolul și tutunul, excesul de grăsime și zahăr.

femeie cu milia pe față

Cum poți să tratezi milia?

Teoretic, nu este necesar să îndepărtezi punctele de milia. Ele dispar în mod natural, fără intervenție, în câteva săptămâni sau luni.

Pentru cei care sunt deranjați de milium în zona cearcănelor, sau când există un grup de milia pe față, poți să contacta un dermatolog pentru a le elimina.

În funcție de întinderea miliei, un expert în îngrijirea pielii poate recomanda tratamente profesionale de exfoliere sau poate curăța pielea printr-o incizie minusculă folosind un ac special, înainte de a extrage punctele de milia.

Ce se intampla daca spargi un punct de grăsime?

Nu, nu poți scăpa de milia de unul singur! Poți ajuta la îndepărtarea lor prin utilizarea unor scrub-uri blânde, dar ai grijă să nu iriți pielea folosindu-le prea des (o dată sau de două ori pe săptămână este de obicei suficient) sau frecând prea tare.

Descoperă gelul nostru micelar de curățare NIVEA Hydra Skin Effect, realizat cu acid hialuronic hidratant, pentru a exfolia celulele moarte ale pielii, menținând în același timp echilibrul natural al pielii.

Nu este deloc indicat să încerci să extragi boabe de milia acasă, fără o intervenție profesională. Stoarcerea unui punct de milium are rareori succes și pielea deteriorată riscă să se infecteze, ceea ce poate cauza cicatrici. Este mai bine să ai răbdare sau să apelei la un dermatolog pentru a alege un tratament potrivt.

femeie care râde
femeie care se exfoliază

Tratament pentru milia

Optează pentru produse de curățare blânde, prietenoase cu pielea. Explorează gama noastră de produse de curățare NIVEA, pentru o curățare potrivită și eficientă a feței - cu formule blânde pentru a îți îngriji pielea și a o menține hidratată.

Exfolierea este și ea importantă, dar nu freca prea tare tenul cu produsul ales și limitează utilizarea acestuia la o dată sau de două ori pe săptămână. Menținerea pielii hidratate va ajuta, de asemenea, la menținerea echilibrului natural al pH-ului și îi va oferi o șansă mai bună de a rămâne în formă maximă.