femeie cu părul lung roșu

Pete pe fata: Ce sunt, care sunt cauzele și cum să scapi de petele de imbatranire

Ghidul complet despre pete de imbatranire, pentru a învăța cum să le reduci.

Petele de îmbătrânire pe piele


Ai pete maronii pe mâini sau mici decolorări întunecate pe față? Nu îți face griji, aceste pete de vârstă sunt reacții naturale și inofensive ale pielii. Totuși, dacă vrei să le reduci aspectul, acest ghid îți va fi util. Descoperă ce sunt petele de îmbătrânire, cauzele lor și sfaturi utile despre cum să le previi și să le reduci în mod eficient.


Ce sunt petele de îmbătrânire pe față, mâini și corp


Petele de îmbătrânire sunt decolorări ale pielii de la maro deschis la negru. Deoarece cresc în număr și în intensitate de-a lungul anilor, ele sunt numite "pete de vârstă". În principiu, însă, acestea sunt pete pigmentare care apar în cursul îmbătrânirii pielii și în urma anilor de expunere la soare.

femeie ținând în mână o cremă de față Nivea Cellular Luminous630
 1. Pete pe fata:
  Petele de îmbătrânire de pe față sunt foarte frecvente, deoarece este o zonă des expusă la soare, care este un factor principal de declanșare a acestora. Petele de vârstă de pe față sunt pete întunecate ale pielii care apar de obicei în zone precum obrajii, fruntea și nasul.

 2. Pete de imbatranire pe mâini:
  Petele de vârstă apar de obicei pe spatele mâinilor și, la fel ca petele de pe față, pot crește și se pot contopi.

  Petele de vârstă de pe mâini pot părea plate și de culoare maronie, ceea ce le poate face să pară ca niște pete maronii. Uneori, petele de vârstă de pe mâini pot să apară sub forma unor excrescențe în relief, cunoscute sub numele de keratoză seboreică. 

 3. Petele de îmbătrânire pe corp:
  Petele pot apărea și pe alte părți ale corpului, de obicei pe brațe, umeri și picioare. Acestea sunt cea mai frecventă cauză a decolorării și, la fel ca pe față, aceste pigmentații se dezvoltă în urma expunerii la soare, a schimbărilor hormonale, a sarcinii sau a unor tipuri de medicamente.
  Fie că sunt pe față, pe mâini sau pe corp, petele de vârstă apar de obicei începând cu vârsta de 40 de ani și sunt un semn natural al îmbătrânirii. La urma urmei, pielea ta a trecut prin multe pentru tine de-a lungul anilor. Ele pot afecta persoane cu toate tipurile de piele, dar sunt mai frecvente la adulții cu pielea deschisă.

Diferitele tipuri de pete de imbatranire


femeie care deține un Nivea Luminous630 Spot Control

Petele de vârstă se împart, de obicei, în două tipuri principale, în funcție de cauzele și aspectul lor:

 1. Lentigo senil:
  Lentigo senil sunt pete de vârstă care sunt rezultatul procesului natural de îmbătrânire, nu numai din cauza expunerii la soare. Acestea tind să fie mai mici și mai numeroase în comparație cu petele de vârstă induse de soare. Lentigo senil se pot dezvolta pe zone ale corpului care sunt expuse mai puțin frecvent la soare, cum ar fi pieptul, abdomenul și spatele.

 2. Lentigo solar: 
  Sunt cel mai frecvent tip de pete de vârstă și sunt cauzate de expunerea prelungită la razele UV ale soarelui. Ele apar ca pete plate, ovale sau de formă neregulată, cu nuanțe diferite de maro, cafeniu sau negru. Aceste pete apar de obicei pe zonele de piele care sunt frecvent expuse la soare, cum ar fi fața, mâinile, umerii, brațele și partea superioară a spatelui.

  Este important de reținut că petele de vârstă sunt în general inofensive și nu reprezintă un motiv de îngrijorare medicală. Cu toate acestea, este esențial să se monitorizeze orice schimbare în ceea ce privește aspectul petelor de pe piele și să se consulte un dermatolog în cazul în care există incertitudini cu privire la natura lor sau dacă prezintă semne de neregularitate.
4 cauze ale petelor pe față

Care sunt cauzele petelor de vârstă?


Petele de îmbătrânire sunt cauzate în principal de expunerea prelungită la razele ultraviolete (UV) dăunătoare ale soarelui. Iată care sunt cei 4 factori principali care contribuie la apariția lor:


1. Expunerea la soare:
Cauza principală a petelor de vârstă este expunerea excesivă la soare de-a lungul anilor. Razele UV declanșează producția de melanină, care duce la întunecarea pielii, ceea ce duce la apariția petelor. 


2. Vârsta: 
Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, pielea lor devine mai predispusă la apariția petelor. Capacitatea pielii de a se regenera și de a se repara scade, ceea ce face ca melanina să se acumuleze mai ușor în anumite zone. 


3. Genetica: 
Genetica poate juca un rol în dezvoltarea petelor de îmbătrânire. Dacă părinții sau rudele tale apropiate au un istoric de pete de vârstă, este posibil să fii și tu mai predispus la apariția lor.  


4. Modificări hormonale: 
Fluctuațiile hormonale, cum ar fi cele din timpul sarcinii sau menopauzei, pot declanșa apariția petelor de îmbătrânire.

Cum să scapi de petele de imbatranire


Să scapi de petele de vârstă poate fi destul de dificil, însă există câteva măsuri pe care le poți lua pentru a le reduce. Iată câteva abordări eficiente pentru a le minimiza aspectul ( te rugăm să ai în vedere că unele dintre aceste soluții pot fi invazive, așa că cere sfatul dermatologului tău, dacă este cazul):

 1. Rutina de îngrijire a pielii: 
  Adoptă o rutină de îngrijire a pielii care să vizeze în mod specific această problemă, încorporând produse de curățare, serumuri, creme hidratante și o cremă de protecție solară. Acestea pot contribui la estomparea și reducerea aspectului petelor de vârstă cu timpul. Este una dintre cele mai sigure și mai ușoare soluții pentru a aborda problemele pielii și, prin urmare, cea mai recomandată de noi.

 2. Terapia cu laser: 
  Tratamentele cu laser, cum ar fi lumina intens pulsată (IPL) sau terapia cu laser fracționat, pot viza și distruge melanina din petele de îmbătrânire, ceea ce duce la o reducere a aspectului acestora. Aceste tratamente sunt de obicei efectuate de dermatologi sau de profesioniști instruiți.

 3. Peelinguri chimice: 
  Peelingurile chimice presupun aplicarea unei soluții chimice pe piele pentru a îndepărta straturile superioare, încurajând o regenerare a pielii și reducând aspectul petelor de vârstă. 

 4. Crioterapie: 
  În cadrul acestei proceduri, se aplică azot lichid pentru a îngheța și a distruge excesul de melanină din petele de vârstă, ceea ce duce la estomparea lor.


 5. Microdermabraziunea: 
  Cu acest tratament, straturile superioare ale pielii sunt îndepărtate mecanic. Acest lucru se face cu ajutorul unor cristale fine care sunt pulverizate pe piele la viteză mare și apoi aspirate din nou. Ca urmare, decolorările profunde sunt îndepărtate și pielea se regenerează.


 6. Remedii naturiste: 
  Unele remedii naturale, cum ar fi sucul de lămâie, Aloe Vera, oțetul de mere și extractul de ceai verde pot ajuta la albirea petelor de vârstă atunci când sunt aplicate local. Cu toate acestea, este esențial să folosești aceste remedii cu prudență și să efectuezi un "patch test" pentru a evita iritarea pielii.


  Înainte de a lua în considerare orice tratament invaziv (terapie cu laser, exfolieri chimice, crioterapie sau microdermoabraziune), consultă un dermatolog pentru a determina cea mai potrivită abordare pentru tipul tău de piele și severitatea petelor de vârstă. Nu uita, protecția solară constantă este esențială pentru a preveni formarea de noi pete de vârstă și pentru a menține sănătatea generală a pielii.

Redu aspectul petelor de âmbătrânire

Rutina de îngrijire cu NIVEA Luminous630 pentru reducerea petelor de vârstă

Rutina de curățare:

Curățare și tonifiere: Începe rutina de îngrijire a pielii cu un proces de curățare și tonifiere riguroasă pentru a îndepărta murdăria și impuritățile, pregătindu-ți pielea pentru a absorbi ingredientele nutritive din rutina de îngrijire.

bărbat care folosește serul de putere NIVEA MEN Anti-Age 2 în 1

Rutina de îngrijire:

Serum: 
Alege un serum care poate ajuta la iluminarea pielii și la estomparea petelor întunecate, inclusiv a celor de vârstă. Produse precum Serumul 2 în 1 Luminous630 Anti-Rid și Anti-Pete Pigmentare conțin ingrediente care stimulează colagenul și acid hialuronic pentru a hidrata pielea. Este formulat pentru a ajuta la tratarea petelor de vârstă, la uniformizarea nuanței pielii și la reducerea ridurilor. Aprobat dermatologic, este delicat cu pielea și potrivit pentru toate tipurile de piele.

Serumul NIVEA MEN Anti-Age 2 în 1 Power Serum ajută, de asemenea, la combaterea semnelor de îmbătrânire. Formulat cu Luminous630 și acid hialuronic pentru a hidrata, a combate ridurile și reduce aspectul petelor de vârstă. Oferă o soluție convenabilă pentru bărbații care caută o îngrijire eficientă împotriva îmbătrânirii.  

Crema de zi:
O cremă de zi oferă hidratarea și revigorarea esențială pe tot parcursul zilei, ajutând la refacerea barierei naturale a pielii și protejând-o împotriva agresorilor din mediul înconjurător, cum ar fi razele UV, poluarea și alți factori de stres care pot contribui la formarea petelor de vârstă și a altor afecțiuni ale pielii. Crema de zi Cellular Luminous630 Anti-Spot cu SPF50 este o cremă hidratantă ușoară care nu numai că oferă o hidratare intensă, dar ajută și la reducerea în timp a apariției petelor de îmbătrânire. Realizată cu tehnologia puternică Luminous630, este potrivită și eficientă pentru toate tipurile de piele.

Crema de noapte:
Noaptea, pentru a susține procesul natural de regenerare a pielii tale în timp ce dormi, ia în considerare folosirea unei creme care conține ingrediente ce ar putea ajuta la reducerea aspectului petelor de vârstă. Crema de noapte Cellular Luminous630 Anti-Pete Pigmentare conține acid hialuronic care activează celulele și ajută la întinerirea pielii. Conține Luminous630 care ajută la reducerea aspectului petelor de vârstă.

Protecție solară:
În timpul zilei, asigură-te că îți protejezi pielea de alte afecțiuni cauzate de soare și că și de razele UV aplicând o cremă de protecție solară cu un SPF ridicat. Crema cu FPS50+ Anti-Pete UV Face Specialist Spot Control ajută la prevenirea și reducerea vizibilă a petelor cauzate de soare, protejând pielea delicată a feței tale împotriva razelor UV. Această formulă fluidă ușoară și non-grasă, îmbogățită cu acid hialuronic și vitamina E, oferă un efect revigorant și o senzațiecatifelată. De asemenea, este realizată cu Luminous630 pentru a reduce vizibil petele de vârstă provocate de soare în doar 4 săptămâni.

femeie care folosește o mască NIVEA Q10 Power Anti-Age Brightening Mask

Cum ajută produsele Luminous630 împotriva petelor de vârstă?

femeile care folosesc produsele Nivea Cellular Luminous630

După 10 ani de cercetări și teste, NIVEA a introdus o soluție revoluționară pentru tratarea petelor întunecate, prin intermediul ingredientului brevetat Luminous630, care ajută la tratarea producției de melanină la nivel celular. 

Luminous630 este ingredientul revoluționar patentat de NIVEA care poate ajuta la estomparea și prevenirea petelor întunecate și a celor de vârstă, dezvoltat de o echipă de experți în îngrijirea pielii. Luminous630 acționează pentru a estompa în siguranță petele întunecate și pentru a ajuta la prevenirea pigmentării viitoare.

Gama este, de asemenea, îmbogățită cu ingrediente eficiente, cum ar fi acidul hialuronic, care se regăsește în serumul de tratament avansat pentru a ilumina pielea. Există, de asemenea, un Collagen Booster infuzat în serumul anti-îmbătrânire și anti-pete pentru a umple ridurile profunde.  

Cum să scapi de petele de vârstă de pe mâini


Pentru a minimiza petele de îmbătrânire de pe mâini, ar trebui să aplici cremă de protecție solară pe dosul acestora. Aplicarea regulată a cremei de protecție solară poate ajuta la prevenirea dezvoltării ulterioare a petelor de vârstă cauzate de expunerea la soare.

NIVEA Luminous630 Crema de mâini anti-pete pigmentare este o cremă de mâini îmbogățită cu Luminous630, ingredientul revoluționar NIVEA, și acid hialuronic, pentru a hidrata mâinile uscate. Crema conține SPF15 pentru a ajuta la protejarea mâinilor împotriva petelor întunecate cauzate de soare, ceea ce ar putea ajuta la reducerea aspectului acestora. În plus, crema de mâini reduce apariția liniilor fine și a ridurilor.

Cum să previi apariția petelor de îmbătrânire

Prevenirea petelor de îmbătrânire presupune adoptarea unor măsuri de protecție pentru a reduce la minimum expunerea la razele UV dăunătoare și o bună îngrijire a pielii. Iată câteva strategii eficiente pentru a preveni apariția lor:

Protecția solară: 
Aplică zilnic o cremă de protecție solară cu spectru larg, cu un SPF30 sau mai mare, chiar și în zilele înnorate. Reaplică la fiecare două ore și după ce înoți sau transpiri. Crema de protecție solară creează o barieră care ajută la protejarea pielii împotriva efectelor dăunătoare ale radiațiilor UV. 

femeie în picioare la soare

Stai la umbră:
Limitează-ți timpul petrecut în lumina directă a soarelui, mai ales în orele de vârf, când razele soarelui sunt cele mai puternice (de obicei între orele 10 și 16). Caută umbră sub copaci, sub umbrele sau poartă haine adecvate. 

Îmbrăcăminte de protecție: 
Poartă pălării cu boruri largi, ochelari de soare, precum și cămăși cu mâneci lungi și pantaloni din țesături strânse pentru a-ți proteja pielea de soare. Adoptând aceste măsuri preventive și făcând din protecția solară o prioritate, îți poți reduce în mod semnificativ riscul de apariție a petelor de vârstă și poți menține o piele mai sănătoasă și cu aspect tânăr pe parcursul timpului.

Hidratează-te:
Hidratarea te ajută să menții bariera de umiditate a pielii tale, care acționează ca un scut protector împotriva factorilor externi, cum ar fi radiațiile UV, poluarea și radicalii liberi. O barieră puternică poate ajuta la prevenirea daunelor care pot duce la apariția petelor de vârstă. Pentru a rămâne hidratat, se recomandă să bei minimum 1,2 litri de apă pe zi.

Pete de imbatranire - de reținut


Petele de vârstă sunt o afecțiune comună a pielii cu care se confruntă mulți oameni pe măsură ce îmbătrânesc. Petele de vârstă sunt firești și apar de obicei în zonele expuse la soare, cum ar fi fața, mâinile și picioarele. În ciuda faptului că sunt o reacție naturală și inofensivă a pielii, ele pot fi un motiv de îngrijorare pentru unele persoane care doresc să le îndepărteze. 

Vestea bună este că poți preveni și trata petele de vârstă prin aplicarea regulată a cremei de protecție solară și prin evitarea ședințelor la solar pentru a proteja pielea de razele UV. Există, de asemenea, diverse tratamente disponibile, inclusiv creme, serumuri, exfolieri chimice, microdermoabraziune, terapie cu laser și remedii naturiste.

În timp ce petele de vârstă nu sunt, în general, periculoase, se recomandă cu tărie ca orice decolorare a pielii să fie examinată de un dermatolog pentru a exclude afecțiuni grave ale pielii.

Întrebări frecvente

Cine este cel mai predispus să dezvolte pete de vârstă?

Petele de vârstă pot afecta pe oricine, dar sunt mai frecvente la persoanele cu vârsta de peste 50 de ani. Persoanele cu pielea deschisă la culoare, care au petrecut mult timp la soare fără o protecție adecvată, sunt mai predispuse la apariția acestor pete.

Petele de îmbătrânire sunt periculoase?

Petele de vârstă sunt, în general, inofensive și nu reprezintă un risc pentru sănătate. Cu toate acestea, este esențial să monitorizezi orice modificare a aspectului petelor, deoarece anumite modificări ale pielii pot necesita asistență medicală pentru a exclude alte afecțiuni.

Se pot preveni petele de vârstă?

Deși petele de vârstă nu pot fi prevenite în totalitate, poți lua măsuri pentru a le reduce apariția. Folosirea regulată a cremei de protecție solară, a hainelor de protecție și statul la umbră în timpul orelor de maximă intensitate solară pot ajuta la minimizarea riscului de apariție a unor noi pete de vârstă.

Produsele fără prescripție medicală tratează eficient petele de vârstă?

Produsele eliberate fără prescripție medicală, cum ar fi serumurile și cremele iluminatoare care conțin ingrediente precum Luminous630, niacinamida sau retinoizii, pot fi eficiente în reducerea aspectului petelor de vârstă. Cu toate acestea, rezultatele pot varia în funcție de severitatea petelor și de tipurile individuale de piele.

Cât timp durează ca tratamentele împotriva petelor de vârstă să acționeze?

Timpul pentru obținerea unor rezultate vizibile în urma tratamentelor împotriva petelor de îmbătrânire variază de la o persoană la alta. Unii pot observa îmbunătățiri în câteva săptămâni, în timp ce alții pot necesita câteva luni de utilizare constantă pentru schimbări semnificative. Cu serumurile Luminous630 de la NIVEA vei putea vedea rezultate vizibile în 2 săptămâni. În cazul petelor mai vechi ar putea dura mai mult timp pentru a se estompa.

Există remedii naturiste pentru petele de vârstă?

Atunci vrei să elimini petele de vârstă în mod natural, poți descoperi că anumite remedii naturale, cum ar fi sucul de lămâie, oțetul de mere sau Aloe Vera, ar putea ajuta la ameliorarea petelor de îmbătrânire. Cu toate acestea, este posibil ca aceste metode să nu fie la fel de eficiente precum tratamentele dovedite clinic și ar trebui să fii prudent pentru a evita iritarea pielii dacă vrei să elimini petele de vârstă cu remedii naturiste.

Pot fi îndepărtate permanent petele de vârstă?

Petele întunecate de vârstă pot fi atenuate sau diminuate cu diverse tratamente, dar este posibil ca eliminarea completă și permanentă să nu fie posibilă. Menținerea unei rutine consecvente de îngrijire a pielii și protejarea pielii de alte daune solare pot ajuta la prevenirea formării de noi pete.