un grup de tinere

Cum să scapi de vergeturi: Cauze, tipuri și prevenție

Ce sunt vergeturile și care sunt cauzele lor? Află mai multe despre ele și despre grija pe care o poți avea pentru a le reduce apariția.

CE SUNT VERGETURILE?

Vergeturile apar atunci când pielea se întinde sau se micșorează într-o succesiune rapidă și sunt complet normale și inofensive. Această expansiune sau contracție rapidă a pielii duce la întreruperea fibrelor de colagen și elastină care mențin integritatea pielii. Vergeturile încep să se formeze atunci când pielea începe să se vindece după aceste schimbări bruște. 
Denumite uneori și striații, vergeturile pot apărea pe zone precum stomacul, sânii, șoldurile, fesele și coapsele. La fel ca orice altă cicatrice, vergeturile sunt permanente, dar există modalități de a le minimiza aspectul prin diverse tratamente, creme și loțiuni.

CARE SUNT CAUZELE APARIȚIEI VERGETURILOR?

Cauza principală a vergeturilor este expansiunea sau contracția rapidă sau a pielii. Apariția lor poate fi mai frecventă în perioadele de creștere rapidă a corpului, în care pielea nu poate ține pasul. Iată care sunt cei mai comuni factori care pot provoca sau contribui la formarea vergeturilor:
femeie care folosește Nivea Luminous Body Oil Serum
 1. Nivelul scăzut sau probleme structurale ale colagenului
  Colagenul ajută la menținerea elasticității pielii și la promovarea vindecării - o lipsă a acestuia sau o anomalie în structura sa poate duce la formarea de vergeturi vizibile în timpul întinderii pielii.
 2. Creșterea rapidă în timpul pubertății 
  Vergeturile sunt probabile să apară la pubertate, deoarece aceasta este o perioadă de creștere rapidă pentru organism, iar pielea poate să nu țină pasul. Acesta este un proces normal, iar aceste semne pot dispărea odată cu vârsta.
 3. În timpul sarcinii 
  Modificările din corpul tău și hormonii fac ca pielea să se întindă, slăbindu-i fibrele. Deși aceste semne ar putea să se estompeze pe măsură ce slăbești după naștere, ele pot rămâne totuși vizibile.
 4. Creșterea rapidă a mușchilor
  Cei care merg la sală, atleții sau culturiștii pot observa vergeturi dacă câștigă masă musculară prea repede, deoarece pielea poate să nu poată ține pasul cu creșterea musculară.
 5. Genetica
  Deși nu există o genă specifică care să provoace vergeturi, o combinație de gene controlează colagenul, elasticitatea pielii și alte aspecte ale sănătății pielii care pot duce la formarea vergeturilor în caz de anomalie.
 6. Schimbări rapide de greutate
  Schimbările rapide de greutate pun presiune asupra fibrelor pielii, provocând la rândul lor apariția vergeturilor.
 7. Sportul și stilul de viață
  Mișcările intense din sport pot contribui uneori la apariția vergeturilor. Acest lucru se datorează stresului exercitat asupra pielii în timpul activității, întinzând și contractând rapid fibrele pielii.

 

2 TIPURI PRINCIPALE DE VERGETURI

Vergeturile pot fi clasificate în funcție de stadiul de formare și de culoarea lor.

1. Vergeturile imature

Aceste vergeturi sunt numite imature deoarece apar la începutul procesului de formare a vergeturilor. Ele sunt în general de culoare roz, roșie sau violacee (Striae Rubrae) la persoanele cu pielea deschisă, dar pot căpăta un aspect mai închis sau chiar negru (Striae Nigra) la persoanele cu pielea închisă la culoare. 

Culoarea lor roșie sau întunecată este rezultatul inflamației cauzate de deteriorarea fibrelor elastice pe măsură ce pielea se dilată. Acest stadiu al vergeturilor este, în general, cel mai bun moment pentru a le trata, deoarece se află la începutul procesului de cicatrizare.

Culoarea vergeturilor negre sau întunecate (Striae Nigra) este legată de prezența unor concentrații mai mari de melanină. Deși culoarea lor se poate estompa în timp, utilizarea tratamentelor cosmetice specifice poate, de asemenea, să le reducă aspectul.

2. Vergeturile mature

Vergeturile albe sau mai deschise decât pielea (Striae Albae) sunt pur și simplu versiuni mai vechi și mai estompate ale vergeturilor roșii sau întunecate și sunt foarte frecvente. 

Vergeturile albe sau ușoare pot fi mai dificil de redus decât cele roșii sau întunecate, deoarece procesul de cicatrizare este deja avansat. Deși acestea pot fi permanente, este posibil să le estompezi aspectul în timp și printr-o îngrijire adecvată și consecventă a pielii.

Există și alte clasificări ale vergeturilor, care nu sunt detaliate în acest articol.

CINE FACE VERGETURI?

tânără care folosește Nivea Luminous Anti Vergeturi

Deși sunt adesea asociate cu sarcina, vergeturile pot afecta pe oricine în perioadele de creștere rapidă sau de schimbări de greutate. Aceasta include:

 • Adolescenții: În timpul pubertății, datorită creșterii și dezvoltării rapide.

 • Bărbați: În timpul pubertății, a creșterii în greutate sau a creșterii musculare intense din cauza culturismului.

 • Femei: În timpul pubertății, creșterea în greutate, culturismul și, cel mai frecvent, sarcina (care afectează 50-90% dintre femei).

 

VERGETURI DE LA SARCINĂ

Vergeturile sunt foarte frecvente în timpul sarcinii, formându-se de obicei pe abdomen, piept, coapse și șolduri. Acest lucru se întâmplă din două motive cheie:

 • Întinderea rapidă: Pielea se întinde în mod semnificativ pentru a se adapta la o burtă în creștere, la piept și la alte zone de creștere în greutate.

 • Hormonii precum estrogenul și relaxina pot slăbi fibrele de colagen și elastină din piele, făcându-le mai predispuse la rupturi, ceea ce duce la apariția vergeturilor.

Deși nu există nicio modalitate de a preveni în totalitate vergeturile, există o serie de modalități care ar putea ajuta în timpul sarcinii și după aceea.


CUM SĂ PREVII VERGETURILE?

Este dificil să previi complet apariția vergeturilor. Deși majoritatea metodelor de prevenire nu au fost dovedite științific, acestea te pot ajuta să îți menții pielea în stare bună.
 1. Bea suficientă apă
  Persoanele lipsite de o hidratare suficientă sunt mai predispuse la apariția vergeturilor decât cele cu un aport echilibrat de apă. Consumul adecvat de apă poate ajuta la menținerea elasticității pielii, reducând probabilitatea apariției vergeturilor.
 2. Urmează o dietă sănătoasă
  Alimentează-ți corpul cu o dietă sănătoasă pentru a menține flexibilitatea pielii. Acest lucru este deosebit de important pentru a obține o creștere în greutate graduală și sănătoasă în timpul sarcinii. Asigură-te că mănânci alimente bogate în zinc și vitaminele D, A, C și E - toate acestea jucând un rol important în sănătatea pielii.
 3. Hidratarea regulată
  Deși eficiența produselor de hidratare, cum ar fi cremele, loțiunile și uleiurile, pentru a reduce riscul de vergeturi este dezbătută, acestea pot ajuta la menținerea pielii suple și hidratate. 

  Caută ingrediente hidratante care sunt, în general, sigure de utilizat în timpul sarcinii, cum ar fi untul de shea, vitamina E și acidul hialuronic. În timpul sarcinii este recomandat să eviți Retinolul. Dacă ai îndoieli, asigură-te întotdeauna că verifici ambalajul înainte de utilizare sau cere sfatul medicului sau farmacistului tău.
 4. A se evita fluctuațiile excesive și rapide de greutate
  Deși acest lucru nu este posibil în toate circumstanțele, cum ar fi pubertatea și sarcina, este posibil să ai mai mult control asupra acestui aspect dacă te confrunți cu schimbări rapide de greutate din cauza alegerilor stilului de viață. Dacă dorești să te îngrași sau să slăbești, ar trebui să o faci treptat.
BOTTLE OF WATER

VERGETURILE ȘI SPORTUL

Mișcările intense din sporturi precum halterele și gimnastica ar putea provoca uneori vergeturi. Aceste activități exercită un stres asupra pielii, întinzând și contractând rapid fibrele pielii.

Activitățile cu impact puternic, precum alergatul și săriturile, ar putea contribui, de asemenea, la apariția vergeturilor. Deși mai puțin frecvente decât în cazul unor activități precum halterele, contracțiile musculare intense și mișcările repetitive pot pune totuși presiune asupra pielii, putând duce la apariția vergeturilor la unele persoane.

Dacă practici exercițiile cu greutăți și ești îngrijorat de vergeturi, poți reduce probabilitatea acestora prin faptul că nu te grăbești cu creșterea musculară. Progresul gradual se aplică și la cât de tare te forțezi în timpul antrenamentelor, așa că mărește treptat intensitatea pentru a evita supraîncărcarea corpului tău.

CUM SĂ SCAPI DE VERGETURI

Este posibilă îndepărtarea vergeturilor?

Din păcate, a scăpa complet de vergeturi este aproape imposibil. Cu toate acestea, există anumite practici sau tratamente disponibile pe care le poți adopta pentru a ajuta la reducerea apariției lor în timp.
Iată câteva metode de reducere a aspectului vergeturilor:
femeie care folosește ulei de corp luminos Nivea
 1. Tratamente cu lumină sau cu laser
  Aceste tratamente au scopul de a încuraja creșterea colagenului și a elastinei, ceea ce ar putea minimiza agravarea aspectului vergeturilor. Aceste metode vizează, de obicei, vergeturile mai noi.

 2. Microdermabraziune
  Acest proces implică frecarea pielii cu cristale mici, îndepărtând partea superioară și dezvăluind noi straturi de piele sub vergeturi. Această metodă poate fi capabilă să îmbunătățească aspectul vergeturilor mai vechi.

 3. Soluții pentru rutina de îngrijire a pielii
  Cremele topice ar putea ajuta la estomparea aspectului vergeturilor atunci când sunt folosite în mod regulat. Rutinele de îngrijire a pielii pot ajuta, de asemenea, la menținerea nivelurilor de colagen și elasticitate în piele, păstrând elasticitatea acesteia.

 4. Loțiuni autobronzante
  În timp ce acestea nu vor face prea multe pentru a reduce vergeturile propriu-zise, aplicarea de autobronzant poate ajuta la minimizarea temporară a diferenței de culoare dintre vergeturi și tonul pielii tale. Acest lucru ar putea contribui la a le face mai puțin vizibile.
Prezentare generală a informațiilor

VERGETURI

Cauza: Vergeturile apar atunci când pielea se întinde sau se micșorează rapid, dereglând fibrele de colagen și elastină, precum și integritatea pielii.

Zone comune: Vergeturile apar de obicei pe stomac, sâni, șolduri, fese, coapse, brațe, umeri și spate.

Factors Contributing: Creșterea rapidă în greutate, puseele de creștere la pubertate, sarcina, culturismul, genetica și anumite proceduri medicale pot contribui la formarea vergeturilor.

Prevenire și gestionare: Rămâi hidratat, urmează o dietă echilibrată, fă exerciții fizice graduale și folosește produse hidratante pentru a ajuta la reducerea apariției vergeturilor. 

RUTINA NIVEA PENTRU A AJUTA LA REDUCEREA VERGETURILOR

Așa cum am menționat mai sus, nu există nicio modalitate de a elimina complet vergeturile - cu toate acestea, există modalități de a ajuta la estomparea aspectului lor. Unul dintre cei mai accesibili pași este să te concentrezi pe o rutină dedicată îngrijirii pielii:
tânără asiatică care folosește ulei de corp luminos Nivea

1. Curăță

Pentru început, curăță-ți corpul cu un gel sau o cremă de duș delicată și hrănitoare. Folosește de preferință un produs cu pH neutru pentru a proteja pielea de uscare.

Gelul de duș CREME CARE este o alegere ideală, deoarece formula sa, îmbogățită cu vitamina C și E și uleiuri de îngrijire, formează o spumă bogată care hrănește pielea, menținând în același timp echilibrul normal al pH-ului.

2. Tratament

Folosește un produs de îngrijire a pielii sau un serum care poate ajuta la îmbunătățirea elasticității pielii sau la reducerea aspectului vergeturilor în timp. Pentru a ajuta la reducerea vizibilă a aspectului vergeturilor, încearcă Serumul de corp anti-vergeturi cu ulei. Serumul asigură o hidratare a pielii timp de 48 de ore, pentru primele rezultate vizibile începând cu 2 săptămâni - iar cu masajele regulate poate ajuta la prevenirea apariției de noi vergeturi.

Dacă preferi o consistență mai cremoasă, crema NIVEA Luminous630 Anti Vergeturi și pete întunecate este potrivită pentru toate tipurile de piele. Formula sa ajută la reducerea vergeturilor, a petelor solare și a semnelor pigmentare, oferind în același timp 48 de ore de hidratare.*

Fie că alegi uleiul-serum sau crema, este suficientă o singură aplicare pe zi pe zona vizată și folosește pe corp un singur produs care conține LUMINOUS630® pe zi.**

* Test instrumental, 33 de persoane, la 48 de ore după o singură aplicare.
** Test de consum, 89 de participanți.

3. Hidratare

În plus față de îngrijirea țintită a pielii, utilizează produse precum loțiunile de corp hrănitoare pentru a hidrata pielea corpului și vergeturile, ceea ce este deosebit de util în cazul în care acestea sunt recente, inflamate sau cu mâncărimi.

CUM AJUTĂ NIVEA LUMINOUS630 LA ÎNGRIJIREA VERGETURILOR?

Ingredientul Luminous630, patentat de NIVEA, dezvoltat în urma unui deceniu de cercetări extinse și a testării a 50.000 de molecule, vizează vergeturile la nivel celular, echilibrând producția de melanină. 

Prin acțiunea sa asupra melaninei și prin capacitatea sa de a promova un tonus uniform al pielii, Luminous630 nu numai că ajută la reducerea aspectului vergeturilor, dar contribuie și la un ten mai luminos și mai uniform.

Rezumat

Vergeturile sunt o consecință naturală a schimbărilor rapide ale pielii, adesea cauzate de factori precum fluctuațiile de greutate, perioadele de creștere sau sarcina. Aceste schimbări pot provoca deteriorarea fibrelor de colagen și elastină care asigură elasticitatea pielii.

Deși vergeturile sunt permanente, există modalități de a le minimiza sau de a ajuta la reducerea aspectului lor. Printre acestea se numără creșterea în greutate treptată în mod intenționat, consumul de apă din abundență, o dietă bogată în vitamine esențiale și o îngrijire a pielii dedicată care ajută la îmbunătățirea tonusului și elasticității pielii sau la uniformizarea tenului.

ÎNTREBĂRI FRECVENTE:

UNDE APAR VERGETURILE?

Vergeturile pot apărea pe diferite părți ale corpului, inclusiv pe fese, coapse, șolduri, sâni, burtă, umeri, brațe și spate.

POT APĂREA VERGETURI LA PERSOANELE MAI ÎN VÂRSTĂ?

Da, în timp ce vergeturile sunt în mod obișnuit asociate cu perioadele de creștere rapidă sau de creștere în greutate la persoanele tinere, acestea pot apărea și la persoanele mai în vârstă din cauza unor factori precum fluctuațiile de greutate, schimbările hormonale sau anumite afecțiuni medicale.

SUNT VERGETURILE UN SEMN AL UNEI PROBLEME DE SĂNĂTATE SUBIACENTE?

În majoritatea cazurilor, vergeturile sunt inofensive și reprezintă în primul rând o preocupare de ordin estetic. Cu toate acestea, în unele cazuri, ele pot fi asociate cu condiții de sănătate subiacente. Dacă vă îngrijorează vergeturile sau dacă observați schimbări bruște și inexplicabile, este recomandabil să consultați un profesionist din domeniul sănătății.

POT DISPĂREA VERGETURILE FĂRĂ TRATAMENT?

Nu, vergeturile nu dispar complet, dar, în multe cazuri, acestea se pot estompa și pot deveni mai puțin vizibile în timp, mai ales dacă sunt tratate atunci când sunt relativ noi. Cu toate acestea, gradul de estompare variază de la persoană la persoană, iar unele vergeturi pot rămâne proeminente...

EXISTĂ REMEDII NATURALE PENTRU REDUCEREA ASPECTULUI VERGETURILOR?

Deși există dovezi științifice limitate care să susțină eficiența remediilor naturale pentru vergeturi, unele ingrediente precum Aloe Vera, uleiul de cocos sau untul de shea sunt frecvent folosite pentru a hidrata pielea și a-i îmbunătăți aspectul. Este esențial să se rețină că rezultatele pot varia.

VERGETURILE POT PROVOCA MÂNCĂRIMI SAU DISCONFORT?

Da, unele persoane pot experimenta mâncărimi, sensibilitate sau disconfort în zona afectată de vergeturi, mai ales dacă acestea sunt noi sau suferă modificări. Folosirea cremelor sau loțiunilor hidratante poate ajuta la ameliorarea simptomelor și la menținerea pielii hidratate.

EXISTĂ SCHIMBĂRI ÎN STILUL DE VIAȚĂ CARE POT AJUTA LA PREVENIREA VERGETURILOR?

Menținerea unei diete sănătoase, menținerea hidratării, practicarea unui progres gradual în rutinele de exerciții fizice și evitarea fluctuațiilor rapide de greutate. În plus, purtarea de îmbrăcăminte de susținere în timpul activităților fizice poate contribui, de asemenea, la reducerea riscului de apariție a vergeturilor.