Femeie atingându-și umărul

Cum scapi de vergeturi

Descoperă sfaturile NIVEA și află cum scapi de vergeturi

Cum scapi de vergeturi

Află mai multe despre cauzele vergeturilor, metode de prevenție si tratament

Vergeturile - linii sau dungi pe piele - sunt foarte frecvente și afectează 90% din populație, atât bărbați, cât și femei.
Pe lângă faptul că pot provoca uneori puțină mâncărime, vergeturile sunt inofensive și total naturale. Ele sunt harta corpului tău și a călătoriei pe care ai parcurs-o, fie că este vorba despre nașterea unui copil, creșterea și dezvoltarea în adolescență sau practicarea sporturilor. Vergeturile vin în toate formele și dimensiunile, nuanțele și adâncimile.
Pot vergeturile să dispară? Similar cu cicatricile, acestea pot fi fie permanente, fie se estompează cu trecerea timpului.
Deși nu este nimic rău în a avea vergeturi, dacă acestea te deranjează, există tratamente care pot ajuta la minimizarea acestora și la calmarea zonelor afectate.

Ce sunt și de ce apar vergeturile?

Vergeturile sunt un tip de cicatrici care rămân atunci când pielea se întinde sau se stânge într-o perioadă scurtă de timp. Aceste schimbări bruște provoacă ruperea colagenului și elastinei, două proteine care conferă pielii elasticitate. Când pielea este întinsă brusc, stratul mijlociu al pielii (numit dermă) devine rupt pe alocuri. Deoarece pielea își pierde elasticitatea, nu poate reveni la starea inițială la fel de ușor, lăsând stratul mai profund al pielii expus.

Cum arată vergeturile?

Pentru a învăța cum să scăpăm de vergeturi, trebuie să cunoaștem formele în care apar.
Vergeturile sunt la fel de variate ca și persoanele pe care apar. Ele pot apărea ca dungi înguste pe piele sau sub formă de puncte, urme ondulate sau sub formă de urme violete sau fire argintii. Ele pot fi roz, vergeturi rosii, maro, negre, argintii sau violet și de obicei încep prin a fi mai închise înainte de a se estompa.
Cum arată acestea va depinde în mare măsură de cauza lor, de cât timp le ai, de culoarea pielii, de tipul de piele și de locul în care acestea apar pe corp.
Femeie care aplică ulei de corp

Unde pot apărea vergeturile?

Vergeturile apar cel mai frecvent acolo unde corpul tău stochează grăsime, pe burtă, piept, fese sau șolduri, deși pot apărea oriunde pe corp. Vergeturile de pe coapse, partea inferioară a spatelui sau spatele brațelor sunt, de asemenea, frecvente.

De ce apar vergeturile?

Una dintre cele mai comune cauze ale apariției vergeturilor, dar nici pe departe sinura, este dezvoltarea rapidă sau creșterea bruscă în greutate. Deși toată lumea poate avea vergeturi, iată câțiva factori care favorizează apariția lor:

1. Sarcina

Vergeturile în timpul sarcinii apar de obicei pe abdomen pe măsură ce crește pentru a face loc bebelușului. Și modificările hormonale din timpul sarcinii îți pot afecta pielea și te pot face mai predispusă la vergeturi. Vergeturile de pe coapse sunt frecvente în timpul sarcinii și apar adesea și pe sâni.
Când apar de obicei vergeturile?
Cum arată și când vor apărea diferă pentru fiecare femeie. Adesea, primul semn al vergeturilor în timpul sarcinii este senzația de mâncărime acolo unde pielea a devenit mai subțire. Urmele se pot estompa treptat vergeturile dupa nastere sunt mai puțin vizibile.
Cât timp durează până se estompează vergeturi dupa nastere?
Depinde de tipul tău de piele, dar de obicei durează între 6 și 12 luni. Totuși, este puțin probabil ca vergeturile să dispară complet - ele rămân o amintire frumoasă a cât de uimitor a fost corpul tău și noua viață pe care a creat-o.

2. Adolescența

Puseele de creștere în timpul adolescenței pot provoca întinderea și ruperea pielii, lăsând în urmă vergeturi care ar putea rămâne mult timp după perioada adolescenței. Fetele le pot observa pe sâni, coapse, șolduri sau fese, în timp ce băieții adolescenți sunt mai predispuși să le dezvolte la nivelul spatelui sau șoldurilor.

3. Creșterea sau scăderea bruscă în greutate

Vergeturile apar și în urma creșterilor și scăderilor bruște în greutate, precum orice modificare rapidă asupra corpului lasă în urmă un semn, iar asta este perfect normal!

4. Afecțiuni genetice

Tulburările genetice rare, cum ar fi sindromul Cushing, pot provoca vergeturi. Sindromul Cushing este o afecțiune cauzată de o cantitate prea mare de hormon numit cortizol în corpul tău. Poate ajunge să prezinte un motiv de îngrijorare dacă nu este tratat. De aceea te sfătuim să discuți cu medicul tău dacă bănuiești că ceva nu este în regulă.

5. Alți factori

Femeile sunt mai susceptibile la vergeturi decât bărbații. Se estimează că între 50% și 90% dintre femei le au. Dar și bărbații le pot obține, mai ales ca urmare a creșterii sau scăderii în greutate, fie ca urmare a adaosului de mușchi sau grăsime.
Este mai probabil să ai vergeturi dacă și alți membri ai familiei tale au. Deci, dacă mama ta a avut vergeturi pe coapse când era însărcinată cu tine, cel mai probabil vei avea și tu.

Pot vereturile să dispară?

Pot fi îndepărtate vergeturile?

Acum știm ce sunt și de ce apar vergeturile, următoarea întrebare este cum să prevenim apariția vergeturilor?
Femeie care aplică loțiune de corp pe braț

Să fim clari - din păcate, nu poți scăpa complet de vergeturi, totuși, dacă îți dorești, vergeturile pot fi reduse semnificativ.

A avea o dietă echilibrată, a te menține hidratat, a face exerciții fizice regulate și a îngriji corpul sistematic îți va lăsa pielea hidratată și elastică, pregătind-o pentru eventualele schimbări cauzate de creșterea sau pierderea rapidă în greutate, chiar și în timpul sarcinii. 

 

Tratament vergeturi

Există modalități mai eficiente de a reduce vergeturile, anume prin utilizarea tratamentelor efectuate de dermatologi:

  • Tratamente cu lumină sau cu laser
  • Microdermabraziune, care îndepărtează un strat subțire de piele
  • Utilizarea soluției sau a cremei prescrise cu retinol (Nu utiliza dacă ești însărcinată)

Prevenirea vergeturilor:

Loțiunile de corp hrănitoare vor hidrata vergeturile, ceea ce poate ajuta în special daca sunt noi și pot fi inflamate sau provoacă mâncărimi.

Uleiurile naturale în special pot ajuta la reducerea aspectului vergeturilor pe coapse și alte zone, în timp ce cremele și gelurile oferă o hidratare intensă și fermitate pielii, făcându-le ideale pentru utilizarea în timpul zilei.

Dacă ai pielea uscată, încearcă Loțiunea NIVEA pentru fermitate Q10. Aceasta întărește vizibil pielea și îmbunătățește elasticitatea în 10 zile menținând pielea hrănită până la 48 de ore.     
                              

Femeie în rochie roșie