Femeie păr roșcat și creț

Ce înseamnă SPF, cât timp acționează și de care ai nevoie?

SPF este esențial pentru a vă proteja pielea de razele UV în viața de zi cu zi. Descoperă cum funcționează SPF, ce înseamnă cifrele factorilor, pe care să le folosești și cum să le aplici.

CE ESTE FACTORUL DE PROTECȚIE SOLARĂ?

SPF vine de la factor de protecție solară, adică perioada de timp în care crema de protecție solară îți va proteja pielea de razele UV. Cu cât este mai mare acest SPF, cu atât mai mult va dura protecția. Află tot ce trebuie să știi despre SPF, inclusiv cât timp te protejează factorul 50, cum funcționează și ce număr este cel mai potrivit pentru tenul tău.

CE REPREZINTĂ NUMARUL SFP?

Numărul SPF îți indică cât timp îți poate lua să te arzi la soare după ce îl aplici, față de a nu purta deloc. De exemplu: dacă petreci 10 minute în lumina soarelui fără să te arzi, o loțiune cu SPF10 va înmulți acest ,,timp de autoprotecție"" cu 10 pentru a fi egal cu 100 de minute.

Dar reține că aceasta este doar o aproximare, este posibil sa nu te tina atât de mult timp si sa te arzi. Asta este în funcție de anotimp, de vreme sau chiar de locația dvs. geografică.

CUM FUNCȚIONEAZĂ SPF?

Ingredientele active din cremele de protecție solară acționează pentru a proteja pielea, fie prin reflectarea, fie prin absorbția razelor UV, prevenind daunele cauzate de soare. Cremele de protecție solară fizice (denumite și minerale) acționează pentru a reflecta razele UV, în timp ce cremele de protecție solară chimice le absorb. Cantitatea de raze UV filtrate depinde de nivelul de SPF pe care îl aplici: 

SPF15 blochează 93% din razele UVB
SPF30 blochează 96,7% din razele UVB
SPF50 blochează 98% din razele UVB
SPF100 blochează 99% din razele UVB

Razele UVB nu pot fi niciodată filtrate în totalitate, motiv pentru care este important să reaplicați protecția SPF cel puțin la fiecare 2 ore.

Femeie cu păr afro care aplică crema Nivea SPF

CE FEL DE SPF AR TREBUI SĂ FOLOSIM?

Puterea SPF din loțiune ar trebui să fie de cel puțin 30 și trebuie aleasă în funcție de tipul de ten.
Femeie care aplică spray Nivea SPF

CUM ALEGI PROTECȚIA SPF POTRIVITĂ PENTRU TIPUL TĂU DE TEN

Contrar a ceea ce am putea crede, procentul de melanină prezent în piele, care cauzează culoarea pielii să fie mai închisă, nu influențează nivelul de SPF de care ai nevoie. Pielea mai închisă la culoare trebuie totuși să fie protejată împotriva razelor nocive, cu cel puțin SPF 30. Cu toate acestea, atunci când ai tenul mai deschis, melanina din piele s-ar putea să nu reziste la fel de mult timp la soare.

Nivelul minim de SPF recomandat pentru fiecare tip de ten în timpul unei zile obișnuite este:
Piele uscată: utilizează SPF 30 
Piele sensibilă: SPF 50, deoarece pielea este mai sensibilă la deteriorare, factorul 50 va oferi o protecție mai puternică
Piele matură: utilizează  SPF 50 din motive similare cu cele menționate mai sus pentru pielea sensibilă, pielea devine mai fragilă odată cu vârsta.

Ceea ce trebuie să reții despre numărul SPF este: cu cât este mai mare, cu atât pielea ta este protejată mai mult și mai bine împotriva razelor UV. Dacă ai o afecțiune a pielii și nu ești sigur de ce SPF ar trebui să folosești, te sfătuim să discuți cu medicul tau.

AR TREBUI SĂ ALEGI SPF 50 SAU 30? CARE ESTE DIFERENȚA?

SPF 50 oferă o protecție de aproximativ 98% împotriva razelor UVB, față de aproximativ 96,7% oferită de SPF 30. Nivelurile de protecție peste SPF 50 oferă doar o acoperire suplimentară marginală și niciun nivel de protecție SPF nu poate oferi o protecție de 100%. În majoritatea situațiilor, SPF 30 reprezintă o protecție adecvată, cu condiția să fie aplicat corect - SPF 50 rămâne opțiunea cea mai sigură pentru a preveni daunele provocate de soare.


CUM SĂ APLICI SPF

În primul rând, întregul corp va trebui să fie acoperit cu cremă de protecție solară. Aplicarea necorespunzătoare chiar și a celei mai bune loțiuni solare va lăsa părți ale pielii tale expuse la razele UV periculoase ale soarelui. Atunci când aplici SPF în mod corespunzător, ar trebui să acoperi complet toata zona și să reaplici atât de des cât este necesar pentru a menține o protecție corespunzătoare împotriva UV.
Cantitatea de SPF care trebuie aplicată pentru acoperirea întregului corp va fi diferită în funcție de intervalul de vârstă:

Sub 3 ani: Folosește minimum 5 până la 10 ml de cremă cu protecție solară, dar ține bebelușii departe de lumina directă a soarelui în permanență și la umbră.
Copiii (3-5 ani) au nevoie de cel puțin 10-15 ml - pentru mai multe detalii despre cum să-i păstrezi pe cei mici în siguranță, citește sfaturile NIVEA privind protecția solară pentru copii
Copiii (între 5 și 10 ani) au nevoie de cel puțin 15-20 ml.
Pentru o aplicare pe tot corpul, adulții au nevoie de cel puțin 30ml.Pentru a aplica corect SPF pe față, aplică-l ca ultim pas al rutinei tale de îngrijire a tenului și acoperă zona pieptului și a gâtului. NIVEA recomandă aplicarea cremei de protecție solară cu 20-30 de minute înainte de a te expune la soare, deoarece tenul tau va avea nevoie de timp pentru a absorbi SPF.

femeie care aplică fiului ei crema de protecție solară Nivea

CÂT DUREAZĂ SPF 50 ȘI CÂT DE DES TREBUIE SĂ REAPLICI CREMA?

Nivea Sun Protect 30 SPF

SPF50 ar trebui să te protejeze de 50 de ori mai mult decât ar putea pielea ta să se protejeze singură, în mod natural. Cu toate acestea, nu uita: cu cât SPF-ul este mai mic și cu cât trece mai mult timp de la aplicare, cu atât mai puține raze UVB vor fi filtrate, așa că o reaplicare la fiecare două ore este recomandată. 


Ar trebui să reaplici SPF mai frecvent dacă înotați sau faci sport - deoarece transpirația și apa pot epuiza mai repede protecția acestuia. Păstrarea unei creme de protecție solară de călătorie cu SPF 30 sau 50 poate fi o modalitate utilă de a te asigura că protecția ta este completată pe tot parcursul zilei.

CE SPF FOLOSIM PENTRU FAȚĂ?

SPF 50 îți va oferi cea mai bună protecție, însă și nivelurile mai mici sunt potrivite, atâta timp cât sunt aplicate corect și dacă le menții pe tot parcursul zilei. 

Deteriorarea de la soare este una dintre principalele cauze ale îmbătrânirii premature. Protejarea pielii de razele acestuia poate ajuta la menținerea unui ten tânăr si deși îmbătrânirea este un proces frumos, trebuie evitate daunele provocate de soare.

Fața este una dintre cele mai expuse părți ale corpului, prin urmare, aplicarea zilnică a SPF este recomandată pentru a o menține protejată. Folosirea unei creme de față care conține SPF este una dintre cele mai bune modalități de a face acest lucru, deoarece zi de zi, în special atunci când este înnorat, este ușor să uiți acest ultim pas în rutina de îngrijire a pielii.

Cremele hidratante NIVEA cu SPF pot fi introduse cu ușurință în rutina ta de îngrijire a tenului. Toate au fost create cu grijă, cu ingrediente hrănitoare, pentru a răspunde nevoilor zilnice ale pielii, oferind în același timp o protecție suplimentară cu SPF: de la creme de zi răcoritoare, creme colorate, până la creme antirid, toate te protejează de razele UV.

Femeie ținând în mână o cremă de față Nivea Cellular

PROTEJEAZĂ-ȚI PIELEA DE SOARE, MENȚINÂND-O ÎN ACELAȘI TIMP HIDRATATĂ

Femeie cu părul creț ținând în mână o cremă Nivea Protect and Moisture SPF

Dacă dorești să oferi pielii tale cea mai mare protecție împotriva razelor UV, atunci descoperă NIVEA Protect & Moisture Ultra SPF 50+. Infuzat cu vitamina E, antioxidantul protejează și întărește bariera pielii tale, oferind în același timp o hidratare de 48H. Formula durabilă este concepută pentru a fi rezistentă la transpirație și este non-lipicioasă, permițându-ți să te bucuri de aer liber fără să îți faci griji cu privire la daunele provocate de soare.

Formulat cu grijă pentru a oferi feței tale o protecție imediată și de încredere, Protecția solară cu acțiune triplă UV Face Specialist FPS 50+ va fi absorbit mai repede de piele pentru o acțiune mai rapidă, fără senzație de grăsime fiind potrivit sub machiaj. Această cremă de protecție solară pentru față îți va proteja pielea împotriva: Razele UV, poluarea și lumina albastră.

Întreaga noastră gamă de creme solare NIVEA a fost dezvoltată și testată de experți pentru o protecție eficientă și de încredere, conținând în același timp ingrediente nutritive suplimentare care au grijă de tenul tău.