De ce să utilizăm conservanți și parabeni?

Îți depozitezi crema de zi în baie, unde este cald. Iei loțiunea de protecție solară cu tine la plajă și folosești gelul de duș pentru o perioadă de câteva luni de când l-ai deschis. Pentru a nu fi nevoie să-ți depozitezi cosmeticele la frigider, multe dintre acestea conțin parabeni.

Parabenii protejează și sunt bine tolerați

Parabenii protejează, sunt bine tolerați și joacă un rol important. Află mai multe detalii aici.
Parabenii protejează și sunt bine tolerați
Produsele de protecție a pielii bazate pe apă se pot strica rapid.
Parabenii protejează și sunt bine tolerați
Produsele care conțin o cantitate mare de uleiuri, precum NIVEA Creme nu necesită conservanți.
Conservanți
Parabenii protejează și sunt bine tolerați
Un conservant clasic este alcoolul - din nefericire acesta irită pielea.

Eficient și bine-tolerat

Parabenii sunt conservanți eficienți și bine-tolerați. Acesta este motivul pentru care sunt utilizați la nivel mondial, nu doar în produsele cosmetice, ci și în cele de uz casnic, farmaceutic și alimentar. Sunt utilizați în acest scop de peste 80 de ani. Beiersdorf utilizează parabeni în aproximativ 30% din produsele sale, în special în îngrijirea corpului, produsele de protecție solară și îngrijirea tenului. La fel ca toate celelalte ingrediente utilizate de Beiersdorf, parabenii sunt adăugați doar acolo unde e necesar. Crema clasică NIVEA, de exemplu, nu are nevoie de conservanți, datorită naturii sale uleoiase care protejează în mod natural împotriva bacteriilor și mucegaiurilor.
Parabenii sunt criticați constant  de organismele de protecție a consumatorilor, media și producătorii de cosmetice naturale. Se presupune că parabenii rămân depozitați în corpurile noastre, dereglează sistemul hormonal, cauzează cancer și ne limitează capacitățile de reproducție. Aceste temeri au fost însă demontate. Comisia Europeană și comitetele sale de consultanță științifică precum și Comisia Independentă de Evaluare a SUA sau Cosmetic Ingredient Review (CIR) au concluzionat în mod repetat că parabenii nu prezintă un risc la adresa sănătății noastre. (Studiul Comisiei Europene, Studiul CIR, US Food and Drug Administration).

 

Potrivit acestor studii toți parabenii absorbiți de corpurile noastre sunt descompuși rapid. Parabenii sunt în general bine-tolerați. La fel ca toate celelalte ingrediente pot declanșa alergii în cazuri izolate, dar acest lucru se întâmplă mai rar comparativ cu alte ingrediente.

 
Parabenii oferă garanția că produsele își vor păstra calitățile

Ce fac parabenii?

Multe produse ar expira rapid după desigilare dacă nu ar conține conservanți. Acest fapt se datorează microorganismelor precum bacteriile și mucegaiurile care pot ajunge în produs prin intermediul contactului cu pielea și se multiplică rapid în cosmeticele bazate pe apă. Ca urmare, produsele sunt contaminate și nu-și mai pot face întregul efect și pot cauza chiar îmbolnăvirea. Parabenii previn deteriorarea cosmeticelor, omorând bacteriile și mucegaiurile. Acest fapt conferă siguranță consumatorilor. Folosind parabeni, Beiersdorf garantează calitatea produselor sale precum și faptul că acestea vor putea fi utilizate pentru o perioadă semnificativă de timp.
Conservanții sunt utilizați în cele mai mici cantități posibile

Efecte hormonale?

Sunt parabenii periculoși? Răspunsul este un categoric NU.
Este adevărat că în cadrul testelor de laborator multe ingrediente au un efect similar hormonilor, inclusiv parabenii, dar același lucru este valabil și pentru soia sau alte alimente. Acest efect este totuși limitat comparativ cu alți estrogeni naturali (studiu).

 

Acest lucru nu înseamnă că parabenii produc un efect hormonal ca urmare a utilizării produselor cosmetice. În primul rând, conservanții sunt utilizați în cantitatea cea mai mică posibilă. În al doilea rând, produsele sunt aplicate doar pe piele iar în al treilea rând, parabenii sunt descompuși rapid dacă ajung în corp.


Parabenii nu sunt mereu parabeni

Parabenii sunt conservanți siguri și tolerabili care joacă un rol important. Chiar dacă sunt deseori numiți „chimicale periculoase” parabenii se regăsesc în natură și sunt utilizați într-o cantitate atât de neînsemnată, încât nu a putut fi dovedit niciun efect hormonal al acestora. Deși Beiersdorf utilizează în mod conștiincios parabenii datorită avantajelor oferite (toleranță bună dovedită științific, efecte benefice asupra produselor) oferim consumatorilor noștri opțiunea de a cumpăra produse fără parabeni. În cele din urmă, un cumpărător informat trebuie să decidă singur ce produse sunt benefice pentru el. Aproximativ 70% din produsele NIVEA nu conțin parabeni.

Parabenii sunt conservanți siguri și tolerabili.