hiperpigmentare

Hiperpigmentarea și tot ce trebuie să știi despre petele de pe ten

Mulți dintre noi s-au confruntat deja cu apariția unor pete mai închise la culoare, atât pe față, cât și pe corp. Ce sunt aceste pete? De ce apar? Le putem trata? În articolul de mai jos îți vom răspunde la toate aceste întrebări.

Ce sunt petele maronii?

Există și oameni norocoși care nu s-au confruntat niciodata cu pete pe piele, decolorări ale pielii, nici măcar cu banalele coșuri. Însă cei mai mulți oameni au avut de-a face, cel puțin o dată, cu așa-zisele ”pete de vânt”. De fapt, în termeni de specialitate acestea se numesc pete pigmentare sau hiperpigmentare.

Petele pigmentare apar ca rezultat al excesului de melanină din organismul nostru. Melanina este substanța prezentă în corpurile noastre care stabilește nuanța (pigmentul) pielii.

Melanina este produsă de niște celule numite melanocite. Dacă melanocitele produc prea multă melanină într-o anumită zonă a tenului, această zonă devine mai închisă la culoare decât restul zonelor.

Petele închise la culoare de pe față pot fi cauzate de mai mulți factori și vom discuta pe larg despre aceștia pe parcursul acestui articol. Însă, ce trebuie să știi mai întâi este că majoritatea petelor pigmentare sunt inofensive.

Vom discuta în rândurile ce urmează despre tot ce trebuie să știi referitor la hiperpigmentare, cum îngrijim un ten cu pete pigmentare și ce produse sunt recomandate pentru îngrijirea feței, special pentru a trata această problemă.

Ce este hiperpigmentarea?

7 lucruri pe care trebuie să le știi despre hiperpigmentare:
NIVEA hiperpigmentare

Ce cauzează hiperpigmentarea și care sunt motivele apariției petelor de pe față?

Există mai multe motive pentru care hiperpigmentarea și petele maronii afectează pielea feței.

Se poate ca acestea să apară în timpul unei dereglări hormonale, în timpul sarcinii sau menopauzei, în urma unei inflamații, în urma expunerii la soare sau, pur și simplu, de la o anumită vârstă.

  • Cea mai comună cauză a hiperpigmentării este expunerea la soare. Este posibil și ca hiperpigmentarea să apară în urma unei inflamații a pielii, în urma unei arsuri sau chiar a unei tăieturi.
  • Transformările hormonale pot cauza de asemenea hiperpigmentarea tenului. În timpul sarcinii sau în timpul menopauzei pielea trece printr-o serie de schimbări și datorită acestor schimbări petele pigmentare (maronii) își fac apariția pe față.
  • O cauză mai rară a hiperpigmentării ar putea fi un anumit tratament medicamentos care interacționează cu melanina din piele. Dacă te confrunți cu așa ceva, te rugăm să te adresezi unui medic de specialitate.
  • O situație extrem de rară este aceea în care petele pigmentare apar ca urmare a unei boli de ficat. Dacă simți că ai o problemă de sănătate asemănătoare te rugăm să te adresezi unui medic de specialitate cât mai curând posibil.

Tipuri de hiperpigmentare: melasmă, pete de la soare și pete pigmentare post-inflamații

Ce este melasma?

Melasma apare în urma unor transformări hormonale care au loc în perioada sarcinii. De obicei melasma apare la femeile însărcinate și este denumită popular ”mască de gravidă”. Melasma poate apărea pe orice zonă a corpului dar, în majoritatea cazurilor, apare pe față sau pe burtă.

Ce sunt petele de la soare?

”Petele de la soare” sunt cea mai des întâlnită formă de hiperpigmentare. Au legătura cu expunerea excesivă la soare. Razele solare au rolul de a declanșa producția de melanină din corpul nostru. Organismul produce melanină tocmai pentru a proteja corpul de expunerea la soare. Melanina este de fapt responsabilă pentru bronzul pe care îl obținem atunci când stăm la soare. Petele pigmentare apar adesea pe zonele care au fost cel mai mult expuse la soare, pe față și pe mâini de exemplu. Cel mai bun exemplu de ”pete de la soare” ar putea fi pistruii.

Ce înseamnă hiperpigmentarea post-inflamatorie?

Așa cum o sugerează și denumirea, hiperpigmentarea apare ca urmare a unei răni sau inflamații a pielii. Dacă pielea a suferit o traumă sau o iritație, în anumite cazuri pot apărea niște pete în zona respectivă. Cel mai adesea zona feței sau pielea spatelui este afectată. Petele rămase în urma unei afecțiuni pot fi pete pigmentare post acnee, de exemplu.

Petele cauzate de vârstă. Ce sunt, cum se formează și ce trebuie să știi despre ele?

NIVEA pete pigmentare

Unele persoane se confruntă cu hiperpigmentarea cauzată de vârstă. După o anumită vârstă, pur și simplu, pot apărea pete mai închise la culoare pe față sau pe mâini.

Cauza ar fi că, pe măsură ce avansăm în vârstă, celulele responsabile de producerea melaninei se măresc și pot conține mai multă melanină. Astfel, zonele în care melanina este prezentă în cantitate mai mare devin pătate

Cum prevenim hiperpigmentarea?

Cum ne îngrijim tenul astfel încât să protejăm pielea de petele maronii?

În ceea ce privește îngrijirea tenului, cea mai eficientă metodă de protecție a feței împotriva petelor pigmentare o reprezintă crema cu factor de protecție UV.

Folosește cremă cu factor de protecție SPF 30 sau chiar mai mare. Aplică protecția solară la fiecare două ore atunci când te expui la soare. Și nu uita că nu este recomandat să îți expui pielea la soare în orele de vârf. Soarele este cel mai puternic în perioada prânzului și tot atunci radiațiile UV au cel mai dăunător efect asupra pielii tale.

În zilele cu soare puternic  crema cu factor de protecție este obligatorie!

NIVEA ingrijire ten

Cum îngrijim tenul afectat de hiperpigmentare?

Iată o rutină simplă de îngrijire a feței care te poate ajuta să reduci petele pigmentare și să îți protejezi tenul de apariția altor pete.

Poți să-ți începi ziua cu NIVEA CELLULAR LUMINOUS630 SERUM TRATAMENT ÎMPOTRIVA PETELOR PIGMENTARE. Se aplică dimineața, pe pielea curățată în prealabil. Această formulă patentată LUMINOUS630® acționează asupra petelor pigmentare existente, reducând intensitatea culorii și dimensiunea acestora. În plus, echilibrează producția de melanină pentru a preveni apariția unor noi pete. În doar 4 săptămâni, aspectul petelor pigmentare este redus.

Odată ce ai aplicat serul, trebuie să adaugi un factor de protecție. Folosește NIVEA CELLULAR LUMINOUS630 ANTI-SPOT. CREMĂ DE ZI CU SPF 50. Această cremă uniformizează și luminează aspectul tenului. În plus, protejează tenul împotriva acțiunii soarelui și a foto-îmbătrânirii oferindu-i și hidratarea necesară în același timp.

Îngrijirea tenului la menopauză

NIVEA pete de la soare

Menopauza este o perioadă care aduce multe transformări datorită dezechilibrului hormonal din corpul nostru. Căderi de păr, bufeuri de căldură, pierderi de memorie și multe altele, toate sunt simptome cu care anumite femei se confruntă la menopauză. Bineînțeles, și pielea trece printr-o serie de transformări.

Află mai multe despre schimbările tenului în perioada menopauzei citind aici