fată care aplică crema pe față

Cum scapi de riduri

De ce căpătăm riduri și cum putem scăpa de ele? Află ce cauzează diferitele tipuri de linii fine și riduri, plus cum poți să le combați cu NIVEA.

femeie blondă zâmbind

Ridurile: De ce le căpătăm și cum putem scăpa de ele?

indiferent de cât de conștiincios ești cu ritualul de îngrijire a tenului, în timp, corpul nostru va trece în mod inevitabil prin diverse schimbări. 

Ridurile sunt printre cele mai comune astfel de schimbări. Linii faciale, laba gâștei, riduri de la râs - toate sunt niște semne ale vieții noastre care apar pe ten la un moment dat.

 

 Indiferent dacă vrei să afli cum scapi de riduri sau vrei să descoperi un tratament pentru riduri profunde, în acest articol vei găsi tot ce ai nevoie să știi despre pielea cu riduri și cum să o întreții. 


Ce sunt mai exact ridurile?

 

Ridurile sunt cute, adâncituri sau linii care apar pe piele pe măsură ce înaintăm în vârstă. Se aseamănă cu liniile din palme. Chiar dacă poate nu vrem să auzim acest lucru, ridurile sunt un aspect normal al procesului de îmbătrânire.

Există tipuri diferite de riduri?

Răspunsul este da. În timp ce unii dintre noi capătă linii fine or riduri profunde în jurul zoei delicate a ochilor, alții vor forma acele linii verticale între sprâncene.

Ridurile sunt cele mai comune pe față, gât și brațe, însă pot apărea pe tot corpul.


Există tipuri diferite de riduri?

7 tipuri principale de riduri

Iată cele mai comune 7 tipuri de riduri de pe față:
 

1. Liniile de pe frunte

Cunoscute și sub numele de ridurile frunții, sunt cute orizontale aflate deasupra zonei T. Sunt mai evidente atunci când facem anumite expresii faciale, precum ridicatul sprâncenelor.

 

2. Ridurile de expresie

Uneori numite riduri de îngrijorare, aceste linii tind să se dezvolte între sprâncene și să creeze o formă care seamănă cu numărul 11. Expresiile faciale repetate precum încruntatul pot face ca aceste riduri să devină mai proeminente cu trecerea timpului.

 

3. Liniile de iepuraș

Aceste linii fac referire la micile cute care apar de o parte și de alta a nasului nostru atunci când râdem sau zâmbim. Acestea sunt exemple de riduri de expresie, care sunt printre primele care apar din cauza mișcărilor repetate.

 

4. Laba gâștei

Acest termen este folosit pentru liniile fine care apar în colțurile exterioare ale ochilor. Seamănă cu o labă de gâscă, de unde le vine și numele, dar mai sunt numite adesea și "riduri de zâmbet" pentru că apar adesea când zâmbim. Pielea din jurul ochilor este incredibil de subțire, deci aceste riduri de pot forma relativ timpuriu.

 

5. Rânduri de râs

După cum sugerează și numele, aceste linii apar pe părți ale feței care se încrețesc atunci când râdem. Cunoscute sub numele de pliuri nazolabiale, aceste cute se extind de pe ambele părți ale nasului până la colțurile gurii. Ele pot deveni mai proeminente și mai permanente pe măsură ce îmbătrânim, mai ales dacă fumăm sau nu ne protejăm pielea de soare.

 

6. Ridurile buzelor

Aceste mici riduri verticale arată ușor diferit pentru toată lumea, dar de obicei se formează atât pe buză, cât și pe pielea de deasupra buzei superioare. Pe buze se extind adesea de la o parte la alta a gurii.

 

7. Linii de marionetă

Pe măsură ce pielea noastră se lasă în jos, se pot dezvolta fălci și pliuri, cum ar fi liniile de marionetă. Denumite și pliuri melomentale, acestea sunt linii verticale lungi care încep de la colțurile gurii și continuă în jos până la linia bărbiei și maxilarului. Ele pot face ca gura noastră să arate în jos ca o păpușă marionetă, de unde le vine și numele.

De ce apar ridurile?

Dacă te-ai întrebat de ce ai riduri și cum se formează, atunci citește mai departe.

Ridurile, cutele și liniile încep să se dezvolte pe măsură ce pielea devine mai subțire, mai uscată și își pierde elasticitatea în timp. 

 

Pe măsură ce îmbătrânim, nivelul corpului nostru de colagen și elastină scade. Acestea sunt proteine care se găsesc în mod natural în piele și sunt responsabile de fermitatea și elasticitatea acesteia.

 
Expresiile noastre faciale sunt și ele un factor. Zâmbetul, râsul, încruntarea, mijirea ochilor și alte expresii faciale repetate provoacă mici contracții musculare care pot duce la dezvoltarea liniilor fine și a ridurilor când suntem mai tineri. Aceste linii se pot adânci apoi pe măsură ce îmbătrânim și uneori devin o trăsătură permanentă a feței noastre. Acest lucru se datorează în mare parte faptului că pielea noastră îți revine când suntem mai tineri, dar pe măsură ce pielea devine mai în vârstă, are mai puțină flexibilitate, își pierde elasticitatea tinerească.

femeie care zâmbește la soare


Riduri statice versus dinamice

Pliurile sau cutele care apar se împart în două categorii:
 

Ridurile dinamice – acestea sunt cele cauzate de exprimarea emoțiilor sau de mișcări faciale repetate. Deci, de exemplu, liniile buzelor care pot apărea dacă folosim des un pai.

Ridurile statice – acestea provin dintr-o pierdere a elasticității și tind să se adâncească odată cu vârsta. Câteva exemple sunt liniile de la colțul gurii și al gâtului.
 

În timp, ridurile dinamice pot deveni riduri statice. Un exemplu este atunci când obrajii își pierd din fermitate, liniile fine ale zâmbetului se pot transforma în pliuri mai proeminente.


Cum poți preveni apariția ridurilor

Din păcate, nu putem opri procesul de îmbătrânire și nici nu putem modifica anumiți factori precum genetica, care au inevitabil un rol în apariția ridurilor. Cu toate acestea, există câteva schimbări ale stilului de viață pe care le putem adopta pentru a ajuta la prevenirea ridurilor și pentru a face ca pielea să arate mai tânără pentru mai mult timp.
femeie ținând în mână o cremă de față Nivea

femeie care își aplică serul pe față

1. Schimbă-ți rutina de îngrijire a pielii

Gama noastră de creme și produse anti-îmbătrânire NIVEA au fost special formulate pentru a ajuta la prevenirea și reducerea la minimum a apariției ridurilor și pentru a hrăni pielea. Gama include serumuri care acționează în profuzime pentru a construi propria apărare antirid a pielii noastre, creme hidratante inovatoare cu formule care stimulează colagenul și creme de ochi pentru fermitate care vizează această zonă delicată.
 
Ochii noștri pot fi în mod special predispuși la semnele îmbătrânirii. Citește ghidul nostru pentru cele mai bune 5 sfaturi de prevenție a ridurilor din zona ochilor.
 

2. Protejează pielea de soare

Radiațiile solare dăunează colagenului din piele, făcând-o să-și piardă elasticitatea și uscând-o, având în vedere că pielea matură este în mod natural mai uscată. Prea multă expunere la soare ne poate îmbătrâni prematur tenul. Acest lucru este cunoscut sub numele de fotoîmbătrânire și diferă de îmbătrânirea naturală, provocând riduri profunde, pistrui și decolorarea pielii.

A ști cum să-ți protejezi pielea de daunele solare este un pas ușor pe care îl poți face pentru a preveni acest lucru, inclusiv prin adoptarea unor obiceiuri de a folosi creme de protecție solară.

3. Renunță la fumat

Fumatul este un alt vinovat care duce la o îmbătrânire rapidă. Pielea sănătoasă se va regenera în mod constant. Cu toate acestea, fumatul reduce producția de colagen, iar mai puțin colagen înseamnă mai multe riduri. Ridurile faciale din jurul gurii sunt semne de fumat.

 

4. Dieta si exercitii fizice

Obiceiurile nesănătoase afectează textura pielii noastre și pot accelera procesul de îmbătrânire. O dietă sănătoasă, echilibrată, bogată în vitamina A și C și proteine (păsări de curte, pește, ouă și carne slabă) este bun început. Adaugă niște exerciții zilnice regulate pentru a stimula circulația și a reduce nivelul de stres. Prea mult zahăr și alcool pot deteriora colagenul și elastina, așa că bucură-te de aceste momente cu moderație.

 

5. Hidratează-te

Este întotdeauna important să ne menținem pielea hidratată. Asigură-te că bei suficientă apă. Poți încerca chiar și ceaiurile din plante care conțin antioxidanți ce ne pot îmbunătăți pielea în alte moduri. Evită excesul de cofeină, deoarece aceasta poate încetini rata de producere a colagenului de către corp.

 

6. Dormi bine

Pielea noastră ne mulțumește întotdeauna pentru somnul recomandat de 8 ore pe noapte, sau cât mai aproape de 8 ore. Dar știai că pozițiile noastre de somn au un aport și asupra ridurilor? Pielea noastră se poate încreți dacă dormim în aceeași poziție în fiecare noapte. Dormitul pe spate sau investiția în fețe de pernă de mătase care provoacă mai puțină frecare împotriva feței noastre poate ajuta în acest sens.


Cum scapi de riduri

Deși nu există un remediu pentru a scăpa definitiv de riduri, respectarea unei rutine de îngrijire a pielii anti-îmbătrânire va ajuta la reducerea ridurilor și a liniilor fine și va oferi pielii o strălucire și un aspect mai tânăr în timp. Iată câteva sfaturi pentru tratamentul antirid de încercat:

Sfat 1: curăță în mod corespunzător
Frecarea pielii poate provoca iritații și accelera îmbătrânirea acesteia, în timp ce curățarea excesivă poate usca pielea. Spălă-te pe față de două ori pe zi folosind un demachiant delicat. Apele noastre micelare NIVEA sunt opțiuni excelente pentru a curăța delicat pielea, în timp ce îndepărtează eficient machiajul și murdăria. Nu uita să te demachiezi întotdeauna înainte de a merge la culcare.
 
Sfat 2: hidratează-te în mod regulat
Pielea îmbătrânită este mai puțin capabilă să se protejeze de daune externe, așa că alegerea unei creme cu adevărat hidratante este și mai importantă. Una dintre cele mai bune creme antirid ale noastre este Crema de zi anti-rid NIVEA Q10 Power SPF15. A fost dezvoltată special pentru a reduce 3 tipuri de riduri: ridurile frunții, laba gâștei și ridurile din jurul obrajior și gurii pentru o piele mai netedă și mai hrănită. Există și un bonus suplimentar, SPF-ul, fiindcă protejează împotriva razelor UVA/UVB care provoacă îmbătrânirea prematură a pielii.

Sfat 3: Folosește produse de calitate
Investiția în produse de calitate și adoptarea unui regim bun de îngrijire a pielii ne va ajuta să ne menținem pielea curată și fără impurități, dar poate fi greu uneori să te ții mereu de aceeași rutină de îngrijire. Cu o gamă largă de produse de îngrijire a pielii de la NIVEA și sfaturi ușor de urmat, găsirea rutinei perfecte de îngrijire pentru tenul tău ar trebui să fie simplă.

Semnul unei vieți trăite din plin

Desigur, ridurile nu au nevoie neapărat de tratament. Sunt un semn nedureros, natural și frumos al pielii mature. Poți alege să le tratezi dacă nu îți place felul în care îți fac pielea să arate sau să se simtă. În egală măsură, poți îmbrățișa acele linii de râs și încrețirea ochilor pentru ceea ce sunt – o reflecție a unei vieți trăite la maximum.