ÎNȚELEGEREA RIDURILOR ȘI A LINIILOR FINE: CAUZE, PREVENȚIE ȘI TRATAMENT

De ce facem riduri și cum le putem trata? Descoperă care sunt cauzele diferitelor tipuri de linii fine și riduri, și cum să le gestionezi cu NIVEA

Riduri: De ce le avem și ce tratamente pentru riduri există?

Indiferent cât de consecventă ești cu rutina de îngrijire a pielii, anumite lucruri se întâmplă cu corpul nostru de-a lungul timpului. Ridurile sunt poate unele dintre cele mai evidente. Ridurile faciale, laba gâștei, ridurile cauzate de râs - toate acestea sunt o expresie a vieții noastre care apare în timp pe față.
woman holding a Nivea Q10 Anti Wrinkles face cream

Ce sunt mai exact ridurile?

Ridurile sunt cute, pliuri sau încrețituri care apar în piele pe măsură ce ne maturizăm. Ele seamănă puțin cu liniile din palma mâinii noastre. Poate că nu este ceea ce am dori să auzim, dar ridurile sunt un aspect complet natural al procesului de îmbătrânire.

Există tipuri diferite de riduri?

Da. În timp ce unii dintre noi se vor confrunta cu linii fine sau cu riduri mai proeminente în jurul zonelor delicate ale ochilor, alții vor căpăta acele linii verticale din zona sprâncenelor. 

Ridurile sunt cel mai frecvent întâlnite pe față, gât și brațe, dar pot apărea oriunde pe corpul nostru.

Cele 7 tipuri principale de riduri

Iată care sunt cele mai frecvente 7 tipuri de riduri de pe față:
 1. Liniile de pe frunte 

  Cunoscute și sub numele de riduri ale frunții, acestea sunt adâncituri orizontale care traversează partea superioară a zonei T. Ele sunt mai vizibile atunci când facem anumite expresii faciale, cum ar fi ridicarea sprâncenelor.

 2. Rduri de expresie 

  Liniile de expresie au tendința de a se dezvolta între sprâncene și creează o formă care imită numărul unsprezece. Expresiile faciale repetate, cum ar fi încruntarea, pot face ca acestea să devină mai proeminente în timp.

 3. Liniile de iepuraș

  Se referă la liniile fine orizontale și la micile pliuri care apar pe podul nasului și de o parte și de alta a acestuia atunci când îl încrețim, de exemplu atunci când râdem sau zâmbim. Acestea sunt exemple de riduri de expresie, care sunt printre primele care apar din cauza mișcărilor repetate. 

 4. Laba gâștei

  Acest termen este atribuit liniilor fine care se formează în colțurile exterioare ale ochilor. Ele seamănă cu o labă de gâscă, de unde vine și numele, dar sunt de asemenea cunoscute și sub numele de "" riduri de zâmbet"", întrucât se formează adesea atunci când zâmbim. Pielea din jurul ochilor este extrem de fină, deci aceste tipuri de riduri se pot forma destul de timpuriu.

 5. Rânduri de râs

  După cum sugerează și numele, aceste linii apar în zonele feței care se încrețesc atunci când râdem. Cunoscute sub numele de pliuri nazolabiale, aceste cute se întind de pe ambele părți ale nasului până la colțurile gurii. Ele pot deveni mai proeminente și permanente pe măsură ce îmbătrânim, mai ales dacă fumăm sau nu ne protejăm pielea împotriva soarelui.

 6. Rândurile buzelor 

  Aceste mici riduri verticale au un aspect ușor diferit în funcție de fiecare persoană, dar de obicei se formează atât pe buză, cât și pe pielea de deasupra buzei superioare. Pe buze se întind adesea dintr-o parte în alta a gurii.

 7. Linii de marionetă

  Pe măsură ce pielea noastră își pierde din elasticitate, pot să apară riduri și pliuri, cum ar fi ridurile de marionetă.  Numite și pliuri melomentale, acestea sunt linii verticale lungi care încep de la colțurile gurii și continuă în jos spre bărbie și linia maxilarului. Ele pot face ca gura noastră să pară căzută în jos, asemeni unei păpuși marionetă, de unde vine și numele.

Care sunt cauzele ridurilor?


woman's eye

Ridurile, pliurile și liniile de expresie încep să apară pe măsură ce pielea devine mai subțire, mai uscată și își pierde elasticitatea în timp. Pe măsură ce îmbătrânim, nivelurile de colagen și elastină din corpul nostru scad. Acestea sunt ambele proteine care se găsesc în mod natural în piele și care sunt responsabile de fermitatea și elasticitatea acesteia. 
 
Expresiile noastre faciale sunt și ele un factor. Zâmbetul, râsul, încruntarea, grimasele și alte expresii faciale repetate provoacă mici contracții musculare care pot duce la apariția liniilor fine și a ridurilor atunci când suntem mai tineri. Aceste linii se pot adânci pe măsură ce îmbătrânim și, uneori, pot deveni o caracteristică permanentă a feței noastre. Acest lucru se datorează în mare parte faptului că pielea noastră este elastică atunci când suntem mai tineri, dar, deoarece pielea mai în vârstă are mai puțină flexibilitate, își pierde din elasticitate.

Care sunt cauzele ridurilor?

Riduri dinamice versus statice

Pliurile sau cutele care apar se împart în două categorii:

 

 • Riduri dinamice - acestea sunt cele cauzate de manifestarea emoțiilor sau de mișcările repetate ale feței. De exemplu, ridurile buzelor care pot apărea dacă folosim des un pai.

 • Riduri statice - acestea rezultă în urma pierderii elasticității și tind să se adâncească odată cu vârsta. Ca exemple avem ridurile din colțul gurii și de la nivelul gâtului.

 

În timp, ridurile dinamice pot deveni riduri statice. Un exemplu este atunci când obrajii noștri își pierd din fermitate, liniile fine ale zâmbetului se pot transforma în pliuri mai proeminente.

Cum se pot preveni ridurile

Din păcate, nu putem opri procesul de îmbătrânire și nici nu putem schimba anumiți factori, cum ar fi cei genetici, care, în mod inevitabil, au un rol în apariția ridurilor. Cu toate acestea, există unele schimbări ale stilului de viață pe care le putem adopta pentru a ajuta la prevenirea ridurilor și pentru a menține aspectul tânăr al pielii pentru mai mult timp.
woman smiling

Schimbă-ți rutina de îngrijire a pielii

Gama noastră de creme și produse NIVEA anti-îmbătrânire a fost special formulată pentru a ajuta la prevenirea și minimizarea apariției ridurilor și pentru a hrăni pielea. Gama include serumuri de regenerare concepute pentru a întări sistemul propriu de apărare anti-rid al pielii, creme hidratante inovatoare cu formule care stimulează colagenul și creme pentru ochi care conferă fermitate și vizează această zonă delicată.
 
Ochii noștri pot fi deosebit de predispuși la semnele îmbătrânirii. Citește ghidul nostru pentru cele mai bune 5 sfaturi de prevenire a ridurilor de la nivelul ochilor.

Pentru bărbați, există o gamă special adaptată nevoilor tale unice de îngrijire a pielii.
 

1. Protejează-ți pielea de soare

Radiațiile solare deteriorează colagenul pielii, făcând-o să-și piardă din elasticitate și uscând-o, luând în calcul faptul că pielea matură este mai uscată în mod natural. Prea multă expunere la soare ne poate îmbătrâni prematur pielea. Acest lucru este cunoscut sub numele de fotoîmbătrânire și diferă de îmbătrânirea naturală, provocând riduri profunde împreună cu o piele mai dură, pistrui și decolorarea pielii.
Să știi cum să-ți protejezi pielea de daunele provocate de soare este un pas ușor pe care îl poți face pentru a preveni acest lucru, inclusiv prin adoptarea unor bune practici de protecție împotriva soarelui. Un obicei ușor implică adăugarea unei creme hidratante cu SPF în rutina de îngrijire a pielii de dimineață, astfel încât să ieși din casă cu un strat de protecție.

 


woman standing in the sun
woman doing yoga

2. Renunță la fumat

Fumatul este un alt vinovat care cauzează îmbătrânirea timpurie. O piele sănătoasă se va regenera în mod constant. Cu toate acestea, fumatul reduce puternic producția de colagen, iar mai puțin colagen înseamnă mai multe riduri. Ridurile faciale din jurul gurii sunt semne evidente ale fumatului.

3. Dieta și exercițiile fizice

Obiceiurile nesănătoase afectează textura pielii și pot accelera procesul de îmbătrânire. O dietă sănătoasă și echilibrată, plină de vitaminele A și C și de proteine (carne de pasăre, pește, ouă și carne slabă) reprezintă un început bun. Adaugă câteva exerciții fizice zilnice regulate pentru a stimula circulația și a reduce nivelul de stres. Prea mult zahăr și prea mult alcool pot afecta colagenul și elastina, așa că răsfață-te cu moderație.

4. Hidratează-te

Menținerea pielii hidratate este întotdeauna importantă. Asigură-te că bei suficientă apă. Încearcă și ceaiurile din plante care au antioxidanți ce ne pot îmbunătăți pielea în alte moduri. Evită excesul de cofeină, deoarece aceasta poate încetini ritmul în care corpul nostru produce colagen.

5. Dormi bine

Pielea noastră ne mulțumește întotdeauna atunci când dormim cele 8 ore recomandate pe noapte - sau pe cât de aproape posibil. Dar știai că pozițiile în care dormim au, de asemenea, un impact asupra ridurilor? Pielea noastră se poate încreți dacă dormim în aceeași poziție în fiecare noapte. Dormitul pe spate sau investiția în fețe de pernă din mătase care provoacă mai puțină fricțiune asupra feței poate ajuta în acest sens.

Rutina anti îmbătrânire de îngrijire a pielii

Deși nu există un leac pentru a scăpa definitiv de riduri, urmând o rutină de îngrijire anti-îmbătrânire a pielii va ajuta la reducerea apariției ridurilor și a liniilor fine și va da pielii noastre o luminozitate și un aspect tânăr în timp. Ca în orice rutină bună de îngrijire a pielii, curățarea și exfolierea reprezintă cel mai bun început:
 

woman applying Nivea Cellular serum

Serum

Pentru a ținti eficient ridurile, aplică trei puncte de mărimea unui bob de mazăre dintr-un serum anti-îmbătrânire. Serumurile sunt de obicei mai lejere decât cremele și pot pătrunde mai adânc în piele, favorizând concentrațiile mai mari de ingrediente active să reducă aspectul ridurilor.
 

(Opțional) Mască de față

Uneori, este posibil să vrei să aplici o mască de față ca parte a unui pas suplimentar de răsfăț. Înlocuirea serumului cu o mască de față, ocazional, te poate ajuta să obții un efect similar. Dacă folosești o mască de față, asigură-te că freci excesul de serum după ce îndepărtezi masca.
 
Nivea Cellular Luminous630 Serum

Cremă de ochi

Deoarece pielea din jurul ochilor nu conține la fel de mult colagen ca restul feței, este mai sensibilă la uscăciune și riduri. Pentru a reduce eficient aspectul ridurilor din jurul ochilor este important să folosești un tratament țintit, formulat special pentru această zonă delicată. Pentru rezultate optime, aplică de două ori pe zi - atât dimineața, cât și seara.
 

Hidratează

Pielea îmbătrânită este mai puțin capabilă să se protejeze singură de daunele externe, așa că alegerea unei creme hidratante cu adevărat specifice este și mai importantă. În plus, hidratarea are avantajul suplimentar de a fixa orice serum sau tratament aplicat în prealabil.
NIVEA oferă o gamă de creme de zi și de noapte, dintre care unele sunt formulate cu ingrediente active, precum Q10 și acid hialuronic, pentru a combate eficient ridurile.

Ingrediente...

Gama NIVEA Q10

O investiție în produse de calitate și adoptarea unui regim adecvat de îngrijire a pielii te va ajuta să îți menții pielea hidratată și fermă. Cu o gamă largă de produse de îngrijire a pielii NIVEA și cu sfaturi de îngrijire ușor de urmat, găsirea unui program de îngrijire potrivit pentru pielea ta ar trebui să fie simplă. Gama NIVEA Q10 este un punct de plecare excelent pentru călătoria ta anti-rid.
 
Ingrediente...

De ce este Q10 bun pentru riduri?

Pielea noastră conține aproape 80% colagen, iar aproape o treime din proteinele din corpul nostru sunt produse de către acesta. Coenzima Q10 poate ajuta la stimularea producției de colagen, care încetinește în mod natural odată cu vârsta. Această creștere a Colagenului poate contribui la sporirea regenerării celulare și la menținerea elasticității pielii.

NIVEA q10 products
Ingrediente...

Alte ingrediente bune în combaterea ridurilor

 1. Retinol

  La fel precum Q10 din acest punct de vedere, Retinolul poate ajuta la stimularea producției de colagen și la exfolierea pielii pentru un ten mai ferm și mai plin de volum.

 2. Bakuchiol

  Similar cu retinolul, dar puțin mai blând, Bakuchiolul este o alternativă naturală excelentă pentru cei care duc o viață vegană sau care trăiesc cu sensibilități ale pielii.

 3. Ulei de jojoba

  Uleiul de jojoba este atât hidratant, cât și antioxidant, astfel încât poate menține pielea hidratată și poate eventual reduce apariția ridurilor, precum alți antioxidanți."

 4. Acid hialuronic

  Acidul hialuronic acționează prin hidratarea în profunzimea pielii și poate îmbunătăți semnificativ aspectul ridurilor profunde, sporind în același timp fermitatea și elasticitatea.

  Acidul hialuronic se găsește în gama NIVEA Cellular Filler.

Un semn al unei vieți împlinite

Desigur, nu este nevoie de un tratament pentru riduri. Ele sunt un semn nedureros, natural și frumos al pielii mature. Poți alege să le tratezi dacă nu-ți place felul în care îți fac pielea să arate sau să se simtă. De asemenea, poți îmbrățișa acele riduri de râs și ridurile ochilor pentru ceea ce sunt - o reflecție a unei vieți trăite din plin.

De reținut

woman holding two bottles of Nivea face serum
Ridurile sunt o parte naturală a procesului de îmbătrânire - pe măsură ce îmbătrânim, pielea noastră devine mai subțire, mai uscată și își pierde din elasticitate. Scăderea nivelului de colagen și elastină din piele contribuie la formarea ridurilor în timp.

Există diferite tipuri de riduri: ridurile pot apărea în diferite forme pe diferite zone ale feței. Printre tipurile cele mai comune se numără ridurile de pe frunte, ridurile de încruntare, laba gâștei, ridurile de râs, ridurile buzelor și ridurile de marionetă.

Deși nu putem opri procesul de îmbătrânire sau modifica genetica, schimbările stilului de viață pot ajuta la prevenirea ridurilor și la menținerea unui aspect mai tânăr al pielii. Printre sfaturi se numără utilizarea produselor de îngrijire a pielii anti-îmbătrânire, protejarea pielii de daunele provocate de soare, renunțarea la fumat, o dietă echilibrată, hidratarea și dormitul suficient.

Deși nu există un leac permanent pentru riduri, respectarea unei rutine de îngrijire a pielii anti-îmbătrânire poate ajuta la reducerea aspectului acestora și poate da pielii luminozitate. Printre ingredientele deosebit de utile se numără: Q10, acidul hialuronic și retinolul. Cu toate acestea, este esențial să ne amintim că ridurile sunt un semn natural și frumos al unei vieți pline și nu au neapărat nevoie de tratament, în cazul în care cineva alege să le accepte.

Întrebări frecvente

Ce sunt ridurile și de ce apar?

Ridurile sunt cute, pliuri sau încrețituri care apar în piele pe măsură ce îmbătrânim. Acestea sunt o parte naturală a procesului de îmbătrânire, care rezultă din factori precum scăderea nivelului de colagen și elastină din piele.

Există diferite tipuri de riduri și unde apar ele de obicei?

Da, există diferite tipuri de riduri. Acestea apar de obicei pe față, gât și brațe. Unele tipuri includ linii ale frunții, linii de încruntare, laba gâștei, linii de râs, linii ale buzelor și linii de marionetă.

Care sunt cele 7 tipuri principalele de riduri?

Cele șapte tipuri principale de riduri de pe față sunt liniile frunții, ridurile de expresie, liniile de iepuraș, laba gâștei, ridurile de râs, ale buzelor și liniile de marionetă.

Ce determină formarea ridurilor în piele?

Ridurile apar pe mădură ce pielea devine mai subțire, uscată și își pierde din elasticitate odată cu trecerea timpului. Scăderea nivelurilor de colagen și elastină este responsabilă pentru pierderea fermității și elasticității pielii.

Care este diferența dintre ridurile dinamice și cele statice?

Ridurile dinamice sunt cauzate de exprimarea emoțiilor sau de mișcările repetate ale feței, în timp ce ridurile statice provin din pierdere elasticității și tind să se adâncească odată cu vârsta.

Ridurile dinamice pot deveni statice în timp?

Da. În timp, ridurile dinamice pot deveni riduri statice. Pe măsură ce obrajii noștri își pierd din volum, liniile fine ale zâmbetului se pot transforma în pliuri mai proeminente.

Cum pot preveni apariția ridurilor?

Deși nu putem opri procesul de îmbătrânire, schimbările în stilul de viață pot ajuta la prevenirea ridurilor. Acestea includ îngrijirea adecvată a pielii, protecția solară, renunțarea la fumat, o dietă echilibrată, hidratarea și un somn adecvat.

Ce produse de îngrijire a pielii pot ajuta la prevenirea și minimizarea apariției ridurilor?

Cremele și serumurile anti-îmbătrânire care conțin ingrediente precum Retinol, acid hialuronic, peptide și antioxidanți pot ajuta la îmbunătățirea texturii pielii și la reducerea aspectului ridurilor.

Există vreo diferență între crema anti-rid pentru femei și cea pentru bărbați?

Da, pot exista diferențe între cremele anti-rid pentru bărbați și cele pentru femei. În timp ce scopul de bază al ambelor creme este de a reduce aspectul ridurilor, unele variante se adresează nevoilor specifice ale pielii în funcție de sex.

Cremele anti-rid pentru bărbați pot avea formule adaptate la pielea lor mai groasă și mai grasă. Aceste creme conțin adesea ingrediente care răspund unor preocupări comune ale bărbaților, cum ar fi reducerea iritației după bărbierit și calmarea pielii. În plus, unele creme pentru bărbați pot avea parfumuri mai subtile sau pot fi comercializate cu ambalaje masculine.

Cum contribuie expunerea la soare la apariția ridurilor?

Expunerea la soare deteriorează colagenul pielii, determinând-o să-și piardă elasticitatea și să se usuce. Acest lucru poate duce la îmbătrânire prematură, ceea ce duce la riduri adânci, pistrui și decolorarea pielii.

Are fumatul un impact asupra formării ridurilor?

Da, fumatul reduce producția de colagen, ceea ce duce la apariția mai multor riduri. Creșterea ridurilor de pe față - mai ales în jurul gurii - sunt semne comune ale fumatului.

Pot dieta și exercițiile fizice să influențeze apariția ridurilor?

Obiceiurile nesănătoase pot afecta textura pielii și pot accelera procesul de îmbătrânire. O dietă sănătoasă cu alimente bogate în vitamine și exerciții fizice regulate pot contribui la o piele cu aspect mai sănătos.

Cât de importantă este hidratarea în prevenirea ridurilor?

Menținerea pielii hidratate este crucială în prevenirea ridurilor. Consumul suficient de apă și utilizarea cremelor hidratante cu acid hialuronic pot ajuta la menținerea elasticității pielii.

Pozițiile de somn pot influența formarea ridurilor?

Da.Dormitul în aceeași poziție în fiecare noapte poate provoca riduri. Dormitul pe spate sau folosirea unor fețe de pernă din mătase poate ajuta la reducerea fricțiunii și la prevenirea formării ridurilor.

Există o modalitate de a scăpa rapid de ridurile feței?

Deși nu există o soluție rapidă și permanentă pentru ridurile de pe față, unele tratamente clinice pot oferi rezultate relativ rapide în reducerea aspectului ridurilor. Este important să consulți un dermatolog înainte de a lua în considerare orice tratament de acest tip.