demachiere ingrijire fata

SENZAȚIE DE MÂNCĂRIME A OCHILOR - CÂT DE IMPORTANTĂ E DEMACHIEREA CORECTĂ

Ochi înroșiți, senzație de mâncărime care persistă- în astfel de cazuri nu doar disconfortul este problema, ci și faptul că pot afecta vederea. Ce provoacă însă astfel de reacții și ce remedii sunt? Te sfătuim în acest articol cum să previi, dar mai ales cât de importantă este o rutină de demachiere și îngrijirea feței făcută corect.

SENZAȚIA DE MÂNCĂRIME A OCHILOR - CE ÎNSEAMNĂ?

Contrar aparențelor, mâncărimea în zona ochilor poate avea mai multe cauze. Poate fi dată de anumite afecțiuni, este un simptom de alergie, dar poate să apară și dacă nu ai o rutină de îngrijire, de curățare a feței. Astfel, poate să fie un efect al aplicării incorecte a machiajului pe față sau dacă nu folosești un demachiant de care tenul tău are nevoie.

Dacă te confrunți cu o astfel de reacție, înainte de a căuta metode pentru a calma disconfortul, încearcă să afli ce a provocat-o. Iată care sunt cele mai frecvente cauze pentru mâncărimea în zona ochilor și ce trebuie să știi despre ele:

 

curatarea tenului apa micelara

curatarea tenului demachiere

SENZAȚIA DE MÂNCĂRIME CA REACȚIE ALERGICĂ

Dacă te știi alergică, e mai simplu să îți explici de unde au apărut senzațiile de arsură și mâncărime în zona ochilor: se pot datora agravării reacției alergice. În astfel de cazuri, mâncărimea poate fi mai ușor asociată ca și cauză dacă este însoțită și de:

 • Nas înfundat
 • Strănut
 • Piele iritată
 • Senzația de gât inflamat
 • Urechi înfundate

Mâncărime în zona ochilor, nas care curge și cel puțin încă un simptom din lista de mai sus-  oferă practic explicația că ar putea fi alergie. Dacă știi ce provoacă reacția, îndepărtează factorul alergen și utilizează un antihistaminic, astfel într-un timp scurt te vei simți mai bine, disconfortul dispare.

Situația devine mai greu de gestionat când nu știi ce ar fi putut declanșa reacția, care este alergenul. Cum să intervii dacă nu știi ce a provocat? Într-un astfel de caz, este necesar să consulți un medic alergolog pentru mai multe investigații.


MÂNCĂRIMEA OCHILOR ȘI ÎNGRIJIREA FEȚEI

Explicația pentru o astfel de reacție poate și găsită și în modul în care faci, zilnic,  demachierea, curățarea tenului. Greșelile mici în rutina de îngrijire a feței, în alegerea nepotrivită a demachiantului pot duce la senzația de mâncărime în jurul pleoapelor. Care sunt greșelile? Iată ce trebuie să eviți și unde să fii atentă.
 

REACȚIE DUPĂ STILIZAREA SPRÂNCENELOR SAU APLICAREA GENELOR FALSE

Te-ai întors de la salonul de cosmetică și nu te poți bucura de noile tale extensii de gene pentru că deja simți senzație de mâncărime și arsură pe față? Poate fi o reacție alergică la adezivul folosit pentru aplicarea genelor. Dacă ești într-o astfel de situație, cere cosmeticianului să îndepărteze genele și consultă un medic.

Pentru a evita astfel de situații, e indicat să faci înainte un test prin aplicarea unui mic fragment înainte de procedură.

Mâncărimea în zona ochilor poate să apară și după pensat sau stilizarea sprâncenelor. În cazul în care fire de păr au intrat în ochi, pot provoca mâncărime, arsură, usturime.

Îndepărtează-le și disconfortul o să dispară dacă nu freci sau apeși pleoapa. Citește mai departe cum să previi astfel de “accidente”  și în alte situații ce țin de demachiere, curățarea tenului.

 

fata apa micelara

CAUZE - CURĂȚAREA INCORECTĂ A TENULUI

Poate să apară și în situațiile în care pentru curățarea tenului folosești produse ce conțin microparticule solide, de ex. scrub-urile. Fii mereu atentă când le aplici pe față și nu aplica prin mișcări bruște pentru că produsul poate intra în ochi.

 

apa micelara

SENSIBILIZAREA ȘI IRITAREA OCHILOR

Fă-ți un obicei din a testa pe o porțiune mică a pielii, înainte, orice  produs cosmetic sau de îngrijire nou introduci în rutina ta - fie el gel demachiant, fond de ten, rimel, apă micelară, tonic, lapte demachiant. Testează înainte și urmărește dacă apar reacții. Pentru a nu exista risc de reacție alergică, poți alege produse de curățare și îngrijirea feței testate oftalmologic, cum ar fi laptele demachiant sau apa micelară NIVEA.

 

REACȚIE DUPĂ FOLOSIREA COSMETICELOR IEȘITE DIN TERMEN

Aplicarea de machiaj pe față, demachiant sau alte produse de curățarea tenului care au ieșit din termenul valabil pentru folosire poate duce la reacție alergică sau chiar infecție, care se va manifesta și prin mâncărime în zona ochilor.

Cum poți să verifici dacă un produs este încă potrivit pentru utilizare? Găsește data trecută pe etichetă sau pictograma de pe recipient. Aici sunt indicate numărul de luni în care produsul este bun pentru utilizare- de la data deschiderii lui.

 

APLICĂ CONTUR OCHILOR FĂRĂ SĂ ÎI IRIȚI

Îți place să ai contur în jurul ochilor, cu linii expresive pe pleoape sau umbre în colțul ochilor? Sunt tendințe la modă în tehnici de machiaj, care pot accentua perfect trăsăturile feței, dar pe care trebuie să le aplici/ execuți cu precizie. E suficientă o simplă mișcare gresită a mâinii și produsul poate să cadă sub pleoapă sau să intre în ochi, provocând mâncărime și senzație de arsură.

Află ce tipuri de pensule te pot ajuta să aplici corect machiajul în zona ochilor.

 

DEMACHIAZĂ FAȚA PENTRU A EVITA IRITAȚIILE

Cea mai mare greșeală de demachiere, care poate da senzație de mâncărime și iritare, este …lipsa ei. Când dormi cu fața machiată, produsele cosmetice se dizolvă și se strâng sub pleoapă, provocând roșeață, mâncărime sau chiar infecție.

Cum faci demachierea corectă? Totul depinde de ce preferi din gama de demachiant: lapte demachiant, uleiuri, apă micelară, servețele demachiante.

Este foarte important și cum utilizezi produsul de demachiere ales, fie că e lapte sau apă micelară.

Nu aplica o cantitate mare de produs de curățare a tenului, nu freca pleoapele și nu face economie de dischete.

Sfaturi despre tehnici corecte de demachiere, poți găsi în aici.

 

demachiant

SENZAȚIE DE IRITARE ÎN COLȚUL OCHIULUI

Dacă simți mâncărime doar în zona de colț a ochiului, ar putea fi semn de inflamație provocată de:

 • Bacterii
 • Viruși
 • Paraziți
 • Alergeni
 • Alți factori externi

Indiferent de cauzele infecției, cel mai bine este să consulți un medic care îți va indica pașii pe care îi ai de făcut. O infecție netratată se poate extinde, așa că nu ezita să ceri ajutorul medicului.

ingrijirea fetei

REMEDII DE PUS ÎN APLICARE ACASĂ

Senzația de ameliorare va fi adusă în primul rând dacă elimini factorul care a iritat fața, de exemplu demachierea făcută incorect ori cu produse ieșite din termenul de valabilitate.

De asemenea, poți încerca remedii acasă, cum ar fi:

 • Comprese reci aplicate pe pleopape timp de aproximativ 10 minute, de mai multe ori pe zi. Te va ajuta să scapi de disconfortul cauzat de mâncărime, dar și de posibile umflături sau roșeață.
 • Un pliculeț de ceai răcit înainte și pus pe zona iritată.
 • Ține-te departe de ecranul televizorului sau de computer.
 • Picăturile pot fi, de asemenea, o ușurare pentru mâncărimea în zona ochilor. Lacrimile artificiale hidratează ochiul.

Dacă elimini factorul declanșator și aplici metodele de mai sus pentru calmare, disconfortul ar trebui să dispară în câteva zile. Dacă acest lucru nu se întâmplă, consultă un medic pentru a te asigura că nu este vorba de ceva maim ult, o afecțiune ce necesită tratament specific.


AFLĂ ȘI: