remediu colici tratament colici

COLICI LA BEBELUȘ – CAUZE, REMEDII, CUM PREVENIM

Apar în fiecare zi, în jur de aceeași oră, în cele mai multe cazuri după hrănirea de seară – colici.
Una dintre cele mai grele sarcini de proaspăt parinte este să faci față episoadelor de colici ale bebelușului și să găsești remediul potrivit pentru a-l liniști în episoadele de plans.

COLICI LA BEBELUȘI

Deși colicile nu pun în pericol bebelușul, pot produce episode greu de suportat pentru el și pentru părinții care de cele mai multe ori se simt neputincioși -  copilul plânge necontrolat,mișcă neliniștit din picioare și le ridică spre abdomen,  își poate deregla mesele și somnul.

Când încep?

Episoadele de colici pot apărea în jurul celei de-a 2-a săptămână de viață a bebelușilor și pot dura până la vârsta de 4-6 luni.

Există însă opțiuni pentru a preveni agravarea colicilor și  a reduce disconfortul resimțit de bebeluș, ce merg încercate pentru a vedea ce remediu funcționează.

 

CE SUNT COLICII

Există mai multe ipoteze cu privire la ce declansează colicii la sugari. Cele mai multe dintre teorii numesc drept cauză imaturitatea sistemului digestiv.

Laptele nu este digerat complet, astfel că se formează gaze ce pot da spasme dureroase la nivelul intestinelor. 

Cum recunoaștem colicii?

Bebelușul începe să plângă zgomotos, în jur de aceeași oră în fiecare zi, își ridică neliniștit picioarele, abdomenul este tare, bombat, își arcuiește spatele, au fost excluse alte posibile afecțiuni care să declanșeze astfel de episoade. 

Durata și intensitatea spasmelor cauzate de colici diferă de la un bebeluș la altul. Colicii apar în cele mai multe situații după-amiază sau pe seară și pot dura de la câteva minute la câteva ore. 

În timpul unui astfel de episod, stomacul copilului poate fi “zgomotos”, bebelușul chiar poate vomita. 

În acele momente poate refuza să sugă la sân sau din biberon. Nu trebuie forțat să mănânce.  Când spasmele trec, apetitul va reveni.

colici bebelusi colici
bebei colici bebelusi

CAUZELE COLICILOR LA BEBELUȘI

Pot apărea atât la bebelușii hrăniți cu lapte matern, cât și la cei cu formulă, o cauză comună clară  a apariției colicilor nefiind găsită încă de cercetători. 

Cele mai multe studii vorbesc însă de imaturitatea tractului gastro-intestinal al bebelușului, ce nu reușește să digere complet laptele. 

Colicii pot să apară și să fie mai intenși în cazul unei alergii la proteina laptelui de vacă (dacă mama care alăptează consumă sau dacă copilul este hrănit cu formulă). De asemenea, spasmele pot fi agravate de lipsa enzimei care digeră zahărul din lapte (acesta se regăsește atât în laptele matern cât și în laptele praf). 

O altă cauză poate fi că bebelușul înghite prea mult aer în timpul suptului iar bulele ce se acumulează pot provoca spasme. Aceste episode devin mai intense dacă sugarul este obosit, suprastimulat, dar și pe fond de stres și nervozitate în cazul mamei. 

COLICI – DE UNDE PROVIN? MITURI POPULARE

Faptul că medicina nu a găsit un răspuns și un remediu clar la întrebarea “Ce sunt colicii?” face ca sarcina părinților în episoadele de spasme dureroase pentru copil să fie și mai grea. Mulți își îndreaptă atenția spre miturile populare care susțin că una dintre cauze este alimentația mamei, în cazul unui bebeluș alaptat cu lapte matern. În astfel de situații vina se pune pe mesele bogate în alimente care pot fermenta și pot da balonare.

Realitatea este însă că gazele care  se pot forma în tractul digestiv al mamei nu au cum să treacă, prin lapte, în burta sugarului. Laptele matern are în compoziție nutrienți din sângele mamei, iar gazele nu trec în sânge. Spre exemplu, dacă mama care alăptează mănâncă mult usutori sau ceapă, laptele poate cel mult să aibă un gust specific celor două alimente. 

Ca părinte, principala ta grijă este siguranța bebelușului tău și de aceea este esențial să știi că produsele pe care le folosești sunt sigure. De aceea, te încurajăm să citești și articolul: Știința din spatele produselor pentru bebeluși

 

COLICILE ȘI ALERGIA ALIMENTARĂ

Colicile se poate întâmpla să fie agravate de o posibilă alergie/ intoleranță  a copilului la un aliment. 

În cele mai multe dintre cazuri este vorba despre proteina laptelui de vacă

Dacă banuiești că bebelușul alăptat are colici, nu elimina lactatele din alimentația ta. Dacă copilul este hrănit cu formula, nu schimba laptele cu unul hidrolizat sau parțial hidrolizat doar pe bază de suspiciuni proprii . Modificări, schimbări în dieta mamei și în hrănirea bebelușului trebuie să fie făcute doar după discuția cu medicul pediatru / alergolog sau gastroenterolog. Medicul este cel care va putea determina, în urma unor investigații, daca colicii sunt cauză a unei alergii/intoleranță alimentară.

În cazul în care se confirmă că aceasta este cauza sau că ea agravează spasmele bebelușului, este posibil să ți se recomande să elimini temporar lactatele de vacă din dietă sau să schimbi formula de lapte cu una specială pentru alergii(hidrolizată sau parțial hidrolizată). 

 
colici bebei bebelusi

SIMPTOMELE COLICILOR LA BEBELUȘI

Plânsul lung, zgomotos, obositor, care poate dura chiar și câteva ore, poate fi un indicator principal. Burta bebelușului este tare, bombată, “zgomotoasă”. Se arcuiește, își ridică neliniștit picioarele, își încordează pumnii. Plânge, cu aproximație, la aceeași oră din zi, iar plânsul începe și se termină dintr-o dată. Dacă recunoști toți acești indicatori, poți fi sigur că ai de-a face cu colici.
 

CUM RECUNOȘTI COLICII LA UN BEBELUȘ?

Multe mame, chiar și atunci când observă simptomele enumerate mai sus, sunt încă nesigure că e vorba despre episoade de colici. Specialiștii recomandă aici așa-numita “regula de 3”, cu observarea frecvenței. Astfel, pentru a putea recunoaște, ar trebui să fie îndeplinite următoarele criterii:

  • plâns puternic mai mult de 3 ore pe zi
  • mai mult de 3 zile pe săptămână
  • totul se repetă mai mult de 3 saptămâni

CÂND APAR COLICII?

Mulți bebeluși încep să se manifeste în prima lună de viață, în etapa de nou-născut. Colicii la un nou-născut apar la aproximativ două săptămâni după naștere.

Cât durează este însă dificil de determinat și depinde de la un bebeluș la altul. Știm, conform studiilor, că pot ține peste 3 săptămâni, în cele mai multe cazuri până copilul împlinește 3 luni, dar se pot extinde și până la vârsta de 4-6 luni.

 

COLICII DISPAR PE DRUM?

Cam da. Orice remediu alegi. Chiar dacă decizi să intervii cu un medicament sau chiar dacă nu, colicii  se rezolvă de la sine, mai devreme sau mai târziu. Asta pentru că studiile indică ca principală cauză imaturitatea sistemului gastro-intestinal, care se dezvoltă în fiecare zi, săptămână, lună.

Că episoadele de colici se rezolvă uneori de la sine se datorează, cel mai adesea, faptului că sistemul digestiv s-a dezvoltat și este pregătit mai bine pentru viața extrauterină.

Dar, chiar dacă colicii se rezolvă de la sine, în timp, nimic nu te împiedică să încerci diferite metode/ remedii pentru a ameliora simptomele – nu știi niciodată care îi va aduce alinare și îl va face să se simtă comfortabil pe bebeluș.

 

REMEDII PENTRU COLICI LA BEBELUȘI

Un lucru foarte important este să nu intri în panică. Episoadele de colici pot fi extrem de neplăcute, dar nu amenință viața bebelușului și tu poți face ca micuțului să îi fie mai bine.
 
nivea remediu colici bebelusi

Deci, ce remedii sunt?

Când începe episodul de plans și agitație de necontrolat – ia-l în brațe, pune-l pe piept (piele pe piele), atfel încât burtica lui să atingă abdomenul tău. În această poziție este mai ușor pentru copil să  scape de discomfortul gazelor.

Despre importanța contactului cu bebelușul și senzațiile tactile, poți citi și aici: https://www.nivea.ro/sfaturi/bebelusi-copii/dezvoltarea-bebelusului

De asemenea, poți ajuta bebelușul cu mici tehnici de relaxare.

Îi poți masa burtica și spatele, ușor, cu mișcări circulare, în sensul acelor de ceasornic. 

Îl poți pune pe spate și îi ridici picioarele,îndoite de la genunchi, cu miscări clare, până în zona burticii. 

 

Specialiștii vorbesc despre o legătură clară între sistemul nervos și formarea colicilor, de aceea poți încerca tehnici generale de relaxare, nu doar masajul burticii. Poți face masaj Shantala, o tehnică de relaxare a întregului corp. 

De ajutor îți este uleiul pentru bebeluși, despre care poți citi aici- https://www.nivea.ro/sfaturi/bebelusi-copii/uleiul-pentru-bebelusi


Este indicat să faci la ore fixe, de preferat în fiecare zi, indiferent dacă există sau nu un episod de colici

Masajul Shantal nu trebuie văzut însă ca o metodă directă de a scăpa de colici, ci ca pe un remediu pe termen lung. 

Baia este și ea o metodă de relaxare. Apa caldă calmează, ameliorează stresul și anxietatea la copii. 

Folosește geluri și creme special concepute pentru bebeluși. În timpul băilor de relaxare, evită spălarea capului copilului, mai ales dacă celui mic nu îi place. 

Pentru asta, îți este de ajutor articolul – Băița perfectă pentru bebeluș 

 
remediu colici
nivea baby nivea bebelusi

În cazul episoadelor de colici, ajută mult și calmul părinților. Cum pare greu de crezut că poți să îți păstrezi liniștea în momentele de plâns puternic al bebelușului, este important să ceri ajutorul cuiva. Este esențial ca în perioada colicilor, să ai pe cineva alături, cineva alături de care să împarți din responsabilități.


În astfel de situații, mama mai ales are nevoie să se odihnească, să se relaxeze, atfel încât să fie în cea mai bună formă pentru copil. Un părinte calm poate ajuta bebelușul să se liniștească.

Te poți inspira aici din articolul - https://www.nivea.ro/sfaturi/lifestyle/relaxare-acasa

În cazul în care colicii sunt agresivi și bebelușul le suportă cu greu, poți încerca administrarea de produse farmaceutice special concepute pentru asta. Cel mai des întânite sunt cele pe bază de simeticonă, ce ajută spargerea bulelelor de gaz.

Există și tipuri de ceai anticolici, ce poate fi consumat de mama care alăptează.

Cea mai bună strategie este însă acceptarea simptomelor colicilor. Asta nu înseamnă să rămâi pasiv. 

 

CÂND TREBUIE SĂ MERGI LA MEDIC?

Dacă simptomele sunt severe,ori se repetă mai multe de 3-4 zile, mergi la medic. Daca copilul nu ia bine în greutate, trebuie să ceri părerea unui specialist. Medicul este cel care îți poate prescrie medicamente pentru a reduce gazele intestinale, ori îți poate indica o dietă dacă banuiește că episoadele de colici sunt cauzate de o alergie/ intoleranță alimentară.

SFATURI

  1. Stimulii favorizează episoadele de colici. Asigură-te că bebelușul are un ritm constant și nu este suprastimulat. 
  2. Hrănește bebelușul imediat ce se trezește. Astfel, el nu plânge de foame, când poate înghiți mult aer. 
  3. Nu ezita să ceri ajutor prietenilor! Uneori, o persoană neimplicată din punct de vedere       emoțional poate liniști copilul mai repede.
  4. Un zumzet constant, precum un uscător de păr sau un aspirator silențios, calmează unii bebeluși și îi ajută să adoarmă. Verifică cum reacționează copilul tău la sunete albe.
  5. Nu îți fie teamă să dai copilului medicamente anti-colici dacă este necesar, bineînțeles după ce ai consultat un medic.

Colicii țin treji mulți părinți noaptea. Dar nu este atât de înfricoșător pe cât se arată, așa că ține capul sus! În cazul unui episod, în primul rând controlează-ți emoțiile și încearcă să acționezi. Încercă soluțiile noastre și vezi care este cea mai eficientă pentru colicile bebelușului tău.

colici bebelusi tratament colici

CUM SĂ PREVII?

Mulți părinți își doresc să știe cum să prevină colicile, lucru normal dacă ne gândim că de cele mai multe ori e bine să previi decât să rezolvi.

În timpul orelor critice, poți să limitezi sau să îndepărtezi stimulii – oprește televizorul, lumina să nu fie puternică. 

Asigură-te că atașarea copilului la sân sau biberon este făcută corect și nu înghite mult aer.

După hrănire, ține copilul în poziție verticală, atfel încât să elimine aerul. 

Biberoanele și tetinele anticolici îți pot fi de ajutor dacă copilul este hrănit cu formula.

Încearcă să te relaxezi în timp ce hrănești copilul și să nu grăbești procesul.

De asemnea, poți întreba medicul despre cum să previi episoadele de colici