young woman using Nivea toner

6 beneficii ale acidului lactic în îngrijirea pielii

Descoperă cum acest ingredient natural de îngrijire a pielii îți poate îmbunătăți rutina ta de îngrijire a pielii.

Acidul lactic este un alfa-hidroxi-acid (ACIDUL BHA VS AHA) solubil în apă, prezent în mod natural, pe care organismul îl produce atunci când descompune glucoza într-o sursă de combustibil, atunci când țesuturile nu sunt suficient de oxigenate. Se găsește, de asemenea, într-o serie de alimente fermentate, cum ar fi produsele lactate, legumele murate și pâinea, printre altele. În îngrijirea pielii, acidul lactic este renumit pentru capacitatea sa de a elimina celulele moarte și de a îmbunătăți textura pielii.

Din acest motiv, se găsește de obicei în produsele de curățare, exfoliante și serumuri, care promovează proprietățile sale de exfoliere la nivelul suprafeței, precum și proprietățile sale hidratante și anti-îmbătrânire. Acidul lactic ajută, de asemenea, la menținerea pH-ului ușor acid al pielii, menținând bariera naturală de hidratare.

Ce face acidul lactic pentru piele?

young woman touching her face
Acid lactic beneficii pentru piele

1. Exfolierea și reînnoirea celulară

Acidul lactic joacă un rol în îndepărtarea celulelor moarte de pe suprafața exterioară a pielii prin descompunerea legăturilor care le țin unite. Acest lucru duce la desprinderea lor, ceea ce dezvăluie celule noi, mai proaspete, dedesubt. În timp, o exfoliere regulată cu acid lactic poate favoriza un ten mai neted și o îmbunătățire a texturii pielii.

2. Hidratarea și reținerea apei

Datorită proprietăților sale humectante, acidul lactic atrage și reține apa, ceea ce îmbunătățește elasticitatea pielii. De asemenea, poate contribui la păstrarea barierei naturale de hidratare a pielii cu ajutorul ceramidelor, ceea ce îmbunătățește și mai mult retenția de hidratare, fiind astfel potrivit pentru persoanele cu pielea deshidratată.

3. Echilibrarea nuanței pielii

Un tonus al pielii este considerat neuniform dacă există pete hiperpigmentare, pete de culoare închisă sau roșeață. Deși toți acești factori sunt complet naturali și nu este necesar să îți faci griji în privința lor (nu ezita să consulți un medic în caz că ai îndoieli), aspectul lor ar putea fi redus prin utilizarea regulată a acidului lactic. Acest lucru se datorează în mare parte proprietăților exfoliante ale acidului lactic, dar poate fi legat și de faptul că ar putea ajuta la reducerea producției de melanină, responsabilă de pigmentarea pielii.

4. Stimularea colagenului

este o componentă importantă a pielii, ajutând la menținerea elasticității și a fermității. Pe măsură ce îmbătrânim, producția de colagen încetinește de obicei, ceea ce duce la apariția naturală a liniilor fine și a ridurilor. În plus, proprietățile sale exfoliante pot contribui la regenerarea de noi celule ale pielii și la creșterea producției de colagen și elastină, ceea ce poate duce la o piele mai suplă și mai fermă.
Nivea Derma Skin Clear products

5. O mai bună integrare a produselor

Proprietățile exfoliante ale acidului lactic pot contribui, de asemenea, la creșterea absorbției altor produse de îngrijire a pielii. Acest lucru se datorează acumulării celulelor moarte ale pielii care pot forma o barieră împotriva produselor, astfel încât îndepărtarea lor duce la o pătrundere mai profundă și la rezultate mai eficiente.

6. Reducerea simptomelor de acnee

Acidul lactic poate ajuta la ameliorarea simptomelor acneei. Proprietățile sale exfoliante pot ajuta la îndepărtarea celulelor moarte ale pielii care, altfel, ar putea înfunda porii și provoca erupții, în timp ce proprietățile sale antiinflamatorii pot ajuta la reducerea roșeața existentă.

Acid lactic pentru piele: Utilizări și aplicații

Acidul lactic este disponibil pentru o gamă largă de aplicații care profită de diferitele sale beneficii. În concentrații mai mici, acesta poate fi găsit în produsele de curățare, tonice și hidratante, în timp ce concentrațiile mai mari pot fi utilizate în produse active specifice, cum ar fi serumurile.

Este recomandabil să nu folosești prea des concentrații mari de acid lactic. Utilizarea excesivă ar putea duce la o supraexfoliere, care poate perturba bariera naturală a pielii. Verificați întotdeauna eticheta produsului pentru a ști  frecvența de utilizare recomandată. Exfoliantul NIVEA Derma Skin Clear Scrub, de exemplu, a cărui toleranță cutanată a fost testată dermatologic, este recomandat de 2 până la 3 ori pe săptămână.

Ori de câte ori folosești concentrații mari de acid lactic, asigură-te că aplici protecție solară pe toate zonele afectate. Același lucru este valabil pentru orice formă de exfoliant chimic, care va crește de obicei sensibilitatea pielii la soare. Este o idee bună să îți faci un obicei zilnic de a aplica FPS după ce ai terminat rutina de îngrijire a pielii de dimineață.

Fluidul solar NIVEA PROTECȚIE SOLARĂ - ACȚIUNE TRIPLĂ UV FACE SPECIALIST FPS 50+ este ideal pentru cei care doresc să adauge un SPF eficient în rutina lor. Formula sa ușoară este rezistentă la transpirație, potrivită pentru aplicarea sub machiaj și se absoarbe imediat pentru un finisaj invizibil.
woman touching her face

Acidul lactic pentru piele - Observații

1. Sarcina:
Pielea unei femei poate fi mai sensibilă și mai reactivă în timpul sarcinii din cauza schimbărilor hormonale. Acidul lactic este, în general, considerat sigur pentru uz topic - cu toate acestea, femeile însărcinate ar trebui să dea dovadă de prudență și să consulte un dermatolog înainte de a utiliza produse care conțin concentrații mai mari de acid lactic. În orice caz, asigură-te întotdeauna că verifici instrucțiunile de pe ambalaj înainte de utilizare.

2. Veganism:
 Este posibil să se obțină Acidul Lactic dintr-o varietate de surse, inclusiv din plante și animale. Alternativele vegane la produsele convenționale de îngrijire a pielii folosesc adesea acid lactic de origine vegetală, asigurându-se că sunt luate în considerare aspectele etice și de mediu. Dacă nu ești sigur dacă un anumit ingredient din produsul ales de tine este sau nu derivat din plante, contactează producătorul. Exfoliantul NIVEA Derma Skin Clear Scrub - împreună cu toate celelalte produse din gama Derma Skin Clear - este potrivit pentru vegani.

3. Sensibilitate:
Deși acidul lactic este considerat unul dintre cei mai blânzi AHA, utilizarea unor cantități mai mari poate provoca sensibilitate cutanată la cei care sunt predispuși să o experimenteze. Fii sigur că produsele NIVEA sunt supuse unor teste dermatologice riguroase pentru a se asigura că sunt fără pericol pentru pielea ta.

Facts overview

Lactic Acid in Skincare

Lactic Acid is a naturally occurring water-soluble alpha hydroxy acid (AHA) found in fermented foods. It’s also produced by the body lacking oxygen to produce more energy via the breakdown of glucose. 

In skincare, Lactic Acid is renowned for its ability to remove dead skin cells, improve skin texture, and maintain the skin's natural moisture barrier. Lactic Acid is commonly used in cleansers, exfoliants, and serums, where it mainly acts on the surface-level to exfoliate dead skin cells while helping the skin to remain pH-balanced.

The NIVEA Derma Skin Clear range offers effective cleansing products - in particular, the Anti-Blemish Scrub also contains Lactic Acid for a well-rounded skincare routine.

Construirea unei rutine eficiente de curățare

Acidul lactic se găsește adesea în produsele de curățare, tonice și serumuri care utilizează proprietățile sale umectante și exfoliante. Dar când vine vorba de construirea unei rutine eficiente, de unde începi? Mai jos este rutina noastră recomandată, care include produse din gama NIVEA Derma Skin Clear, formulate special pentru pielea predispusă la imperfecțiuni.

1. Curățare: începe rutina cu un produs de curățare eficient. Gelul de curățare NIVEA Derma Skin Clear îndepărtează delicat machiajul și impuritățile și curăță în profunzimea porilor pentru a preveni apariția imperfecțiunilor. După ce ți-ai umezit fața, masează ușor cu produsul de curățare, având grijă să eviți zona ochilor, apoi clătește-te cu apă caldă.

1a. Exfoliant: pentru a merge un pas mai departe de curățarea obișnuită și pentru a-ți curăța și mai bine pielea, schimbă ocazional gelul de curățare cu un exfoliant, cum ar fi Scrub-ul ANTI-IMPERFECȚIUNI NIVEA Derma Skin Clear. Este formulat cu acid salicilic și niacinamidă, însă conține și acid lactic. Folosirea acestui scrub va ajuta la reducerea punctelor negre și a punctelor albe fără a usca pielea.

2. Exfoliați: în rutina de noapte, aplică un exfoliant concentrat pentru a stimula reînnoirea celulelor cutanate vechi, deteriorate și pentru a curăța și mai mult porii. Tratamentul exfoliant pentru noapte NIVEA DERMA SKIN CLEAR este formulat cu acid salicilic, niacinamidă și acid glicolic pentru a reduce vizibil imperfecțiunile. Lasă-l să acționeze peste noapte pentru cele mai bune rezultate.

Urmarea acestei rutine poate ajuta la îmbunătățirea vizibilă a aspectului pielii cu imperfecțiuni în doar șapte zile.


Beneficiile acidului lactic pentru piele: De reținut

Acidul lactic este un alfa-hidroxi-acid (AHA) natural pe care organismul îl produce atunci când descompune moleculele de glucoză. Utilizarea regulată a acidului lactic favorizează exfolierea și reînnoirea celulară, hidratarea și retenția umidității, echilibrând în același timp tonusul pielii și stimulând producția de colagen. Pentru cei care urmează un stil de viață vegan, sunt disponibile alternative de Acid Lactic fără origine animală. Integrarea acidului lactic într-o rutină bine pusă la punct de îngrijire a pielii poate duce la o îmbunătățire vizibilă a texturii și tonusului pielii.

Acidul lactic în îngrijirea pielii - Întrebări frecvente

Ce este acidul lactic și care sunt beneficiile sale pentru piele?

Acidul lactic este un acid alfa-hidroxi (AHA) derivat din surse naturale precum laptele, fructele și legumele. Este benefic pentru piele prin exfolierea delicată a celulelor moarte ale pielii, îmbunătățirea hidratării, promovarea producției de colagen și rezolvarea problemelor pielii, cum ar fi hiperpigmentarea și acneea.

Acidul lactic este potrivit pentru toate tipurile de piele?

Acidul lactic este, în general, potrivit pentru majoritatea tipurilor de piele, inclusiv pentru pielea normală, uscată și mixtă. Cu toate acestea, cei cu piele sensibilă sau cu sensibilitate reactivă ar trebui să folosească concentrații mai mari cu prudență și să efectueze un test pe o parte mică a corpului înainte de aplicarea regulată.

Cum exfoliază acidul lactic pielea și care sunt beneficiile sale exfoliante?

Acidul lactic exfoliază pielea prin descompunerea legăturilor dintre celulele moarte ale pielii, ceea ce duce la desprinderea acestora. Printre beneficiile sale exfoliante se numără îmbunătățirea texturii pielii, un ten mai neted și un tonus mai uniform al pielii.

Acidul lactic poate ajuta în cazul hiperpigmentării și al nuanței neuniforme a pielii?

Da, acidul lactic poate ajuta în cazul hiperpigmentării și al tonusului neuniform al pielii. Acidul lactic poate ajuta la estomparea petelor de culoare închisă și poate oferi un ton mai luminos și mai uniformizat, nu numai prin favorizarea exfolierii, dar ar putea juca, de asemenea, un rol în producția de melanină.

Acidul lactic ajută în cazul tenului predispus la acnee și cum acționează în cazul acneei?

Acidul lactic poate fi benefic pentru pielea cu tendință acneică prin desfundarea porilor și reducerea apariției erupțiilor. De asemenea, are proprietăți antiinflamatorii care pot ajuta la calmarea roșeaței și a iritației asociate cu acneea.

Ar trebui să folosesc acidul lactic în timpul zilei sau noaptea?

Concentrațiile mai mari de acid lactic pot face ca pielea să fie mai sensibilă la soare, așa că cel mai bine este să îl folosești pe timp de noapte și să îl urmezi cu o cremă de protecție solară în timpul zilei pentru a-ți proteja pielea.

Care sunt efectele anti-îmbătrânire ale acidului lactic asupra pielii?

Acidul lactic poate stimula producția de colagen, care este esențială pentru menținerea elasticității pielii și reducerea aspectului liniilor fine și a ridurilor. Acest lucru îl face să fie o opțiune potențială pentru abordarea semnelor timpurii de îmbătrânire.

Există efecte secundare sau potențiale reacții cutanate la acidul lactic?

Unele persoane pot prezenta ușoare furnicături, roșeață sau iritații atunci când utilizează concentrații mai mari de acid lactic, în special dacă au pielea sensibilă. Efectuarea unui test cutanat și începerea cu concentrații mai mici poate ajuta la minimizarea reacțiilor potențiale. Cu toate acestea, produsele NIVEA sunt testate dermatologic și sunt sigure pentru pielea ta.

Acidul lactic poate fi folosit pe zonele sensibile, cum ar fi în jurul ochilor?

În general, este mai bine să eviți aplicarea acidului lactic direct pe zonele sensibile, cum ar fi ochii. Folosește în schimb o cremă delicată pentru ochi.

Cât de des ar trebui să folosesc acidul lactic în rutina mea de îngrijire a pielii?

Cât de des utilizezi acidul lactic va depinde de toleranța pielii tale și de concentrația produsului. Pentru începători, se recomandă să începi cu produse cu doze mici, o dată pe săptămână, de exemplu, înainte de a trece la o utilizare mai frecventă, ajungând la mai multe ori pe săptămână, dacă nu chiar o dată pe săptămână, în funcție de recomandările produselor și de o locație vizată a feței. Exfoliantul NIVEA Derma Skin Clear Scrub, care conține acid lactic, este potrivit pentru o utilizare de 2-3 ori pe săptămână.

Pot utiliza acidul lactic cu alte produse sau ingrediente de îngrijire a pielii?

În schimb, utilizează o formulă care conține mai multe ingrediente amestecate, a căror toleranță și stabilitate cutanată au fost verificate. Dacă folosești diferite produse de îngrijire în rutina ta, lasă un interval de câteva minute între fiecare aplicare, pentru a evita o eventuală interacțiune.
Întotdeauna este mai bine să eviți să amesteci produse și ingrediente fără să știi dacă acestea ar putea reacționa împreună. În special, evită să folosești concentrații mari de acid lactic în combinație cu alte ingrediente de refacere a pielii, cum ar fi retinolul, deoarece acest lucru poate duce la o supraexfoliere.

Este acidul lactic sigur de utilizat în timpul sarcinii sau alăptării?

La fel ca în cazul oricărui ingredient de îngrijire a pielii, atunci când îl încerci pentru prima dată, este recomandabil să consulți un profesionist din domeniul sănătății înainte de a utiliza acidul lactic în timpul sarcinii sau alăptării.

Acidul Lactic este potrivit pentru vegani?

Faptul că Acidul Lactic este sau nu potrivit pentru vegani depinde de sursa sa. Acidul lactic tradițional este derivat din subproduse de origine animală, cum ar fi laptele. Cu toate acestea, multe produse moderne de îngrijire a pielii utilizează acid lactic provenit din materiale de origine vegetală, ceea ce îl face compatibil cu veganii. Verifică întotdeauna etichetele produselor sau contactează producătorul pentru a te asigura că acidul lactic utilizat în produsul tău de îngrijire a pielii se aliniază cu stilul tău de viață vegan. Exfoliantul NIVEA Derma Skin Clear Scrub este potrivit pentru vegani.

Acidul lactic crește sensibilitatea la soare și trebuie să folosesc protecție solară?

Da, la fel ca alte ingrediente de refacere a pielii, acidul lactic poate crește sensibilitatea pielii la soare. Este esențial să folosești zilnic o cremă de protecție solară cu spectru larg, cu un SPF ridicat, în special atunci când folosești produse cu acid lactic, pentru a proteja pielea de razele UV dăunătoare și pentru a preveni reacțiile solare.