ADEVĂRAT SAU FALS?

Cum să fac să-mi crească părul mai repede? Sunt șampoanele cu silicon dăunătoare? Ar trebui să-mi tund părul conform calendarului lunar? NIVEA a analizat pentru tine 12 mituri legate de păr. Descoperă singură adevărul...

Care este adevărul?

Mitul #1 despre par

MITUL #1

CUM SĂ ACCELEREZ CREȘTEREA PĂRULUI?

Poți stimula creșterea părului doar parțial, pentru că nu există o formulă magică prin care să obții un păr de vis peste noapte. Dar cât de repede crește părul în mod normal? Aproximativ 1-1,5 cm pe lună, în funcție de predispoziția genetică, dieta și echilibrul hormonal.

Cu ajutorul acestor sfaturi, îţi poţi face părul să crească totuşi un pic mai repede:
  • Completează-ţi dieta cu suplimente alimentare! Biotina (vitamina B7) și siliciul sprijină creşterea părului. Cere sfatul într-un magazin specializat în nutriţie.
  • Asigură-te că ai un păr sănătos. Doar un păr puternic şi sănătos va creşte corespunzător, puternic şi rapid. Nu-ţi doreşti un păr fragil sau vârfuri despicate, nu?
  • Evită căldura uscătorului de păr și a plăcii de păr cu ajutorul produselor de styling cu sistem de protecție termică, şampoane hidratante și balsamuri şi tratamente pentru păr.
  • Mergi regulat la coafor pentru împrospătarea tunsorii! O vizită la coafor o dată la trei luni este un must!
  • Evită stresul! Stresul emoțional sau profesional poate determina subţierea şi căderea părului. Oferă-ţi din când în când o pauză şi introdu perioade de odihnă în viața de zi cu zi!
  • Masează-ţi scalpul! Masajul stimulează circulația sângelului şi implicit creşterea părului, deoarece sângele transportă toate substanţele nutritive esențiale către scalp. Alternativ, poți folosi o perie cu peri naturali!
  • Mănâncă sănătos! Vitaminele și mineralele sunt esențiale. Un deficit de fier poate cauza pe termen lung chiar și căderea părului.

MITUL #2

TRATAMENTUL CU ULEI DE NUCĂ DE COCOS HRĂNEȘTE PĂRUL FRAGIL.

Acest mit este adevărat. Remediile naturiste pentru păr funcționează. Dacă ai părul uscat și fragil, uleiul de cocos, alături de mușețel și cafea sunt remediile perfecte!

Sfatul nostru: cumpără doar ulei de cocos de înaltă calitate, presat la rece, nerafinat, nealbit și nu în ultimul rând, natural. Astfel, uleiul își păstrează toate elementele nutritive. Înaintea aplicării unui tratament cu ulei de cocos, părul trebuie spălat.

După curățare, tamponează uşor părul cu un prosop uscat şi piaptănă-l delicat pentru a evita ruperea părului. Masează uleiul de cocos în părul ud. Un vârf de cuțit ar trebui să fie suficient. Cu un prosop pe cap, permite uleiului să-şi facă efectul timp de o oră.

De asemenea, poți lăsa uleiul în păr peste noapte, astfel, tratamentul va fi chiar mai eficient!
Mitul 2 despre par
Mitul 3 despre par

MITUL #3

PĂRUL CREŞTE MAI REPEDE DACĂ ESTE TĂIAT ÎN FUNCȚIE DE CALENDARUL LUNAR

Științific, nu este dovedit, dar multe femei jură cu mâna pe inimă că această metodă funcţionează. Luna afectează nu numai mareele, ci, aparent, are în anumite momente un impact pozitiv şi asupra corpului nostru. Deci, conform acestui mit, anumite zile sunt mai benefice pentru tăierea părului, având un efect pozitiv asupra sănătăţii acestuia.

Dar cum anume funcţionează calendarul Lunar?

Perioada optimă pentru tăierea părului este cu Luna în creştere (perioada dintre Luna Nouă și Luna Plină). Cu cât mai aproape de Luna Plină, cu atât mai bine. Părul va creşte mai repede şi mai sănătos.

Dacă ai părul subțire, trebuie să mergi la coafor, atunci când Luna este în Leu sau Fecioară, indiferent dacă aceasta este în creştere sau descreştere. Pentru părul vopsit, Luna în Fecioară ajută la menţinerea culorii. Pentru tratamentele de păr, Luna în Berbec şi Săgetător sunt cele mai benefice perioade.

Sunt de evitat zilele cu Luna în Peşti, Scorpion sau Rac.

MITUL #4

STRESUL NU CAUZEAZĂ CĂDEREA PĂRULUI

Greșit! În fiecare zi, pierdem în mod normal aproximativ 80 de fire de păr.

Întradevăr, stresul poate fi o cauză a pierderii suplimentare de păr. Atunci când presiunea asupra noastră scade iar stresul este redus, această problemă ar trebui să dispară de la sine. Dacă acest lucru nu se întâmplă, ar trebui să consulți un dermatolog.
Mitul 4 despre par

MITUL #5

ŞAMPONELE CU SILICON SUNT DĂUNĂTOARE

În prezent circulă un zvon potrivit căruia şampoanele fără silicon sunt mai bune comparativ cu cele care nu conţin această substanţă. Acest mit este fals. Siliconul acţionează ca o cămaşă protectoare pentru părul nostru şi în consecinţă oferă strălucire şi facilitează pieptănarea.

În produsele de întreţinere a părului rolul siliconului este de a reduce încărcarea statică, făcându-l mai uşor de pieptănat, suplu, moale și strălucitor.

Atunci de ce este siliconul criticat? Principalii critici sunt ecologiştii, care susţin că substanţa ar polua mediul înconjurător. Atunci când ne spălăm părul sub duş ingredientele din produsele de îngrijire se scurg în canalizare. Afirmația este: siliconul nu se degradează și rămâne stocat în mediul înconjurător. Cu toate acestea, această afirmaţie nu poate fi dovedită științific.

Biroul European pentru Produse Chimice, un organism al Comisiei Europene, nu a clasificat atât de mult blamaţii siliconi din grupa ciclometiconă drept dăunători pentru mediu. De asemenea, nici alţi siliconi utilizaţi de Beiersdorf nu au fost detectaţi ca având un grad de risc ridicat pentru mediul înconjurător.

Mulți consumatori evită siliconul din produsele de îngrijire a părului, deoarece consideră că acest ingredient se depune pe păr şi-l îngreunează. Beiersdorf nu utilizează în produsele sale de îngrijire a părului siliconi care se depun permanent pe suprafaţa părului.

Totuşi, oferim consumatorilor noștri posibilitatea de a cumpăra produse fără silicon, cum ar fi gama noastră de şampoane. Consumatorii informaţi pot să decidă singuri care produse satisfac cel mai bine nevoile pe care le au.
Mitul 6 despre par

MITUL #6

ŞAMPONUL CAUZEAZĂ CĂDEREA PĂRULUI

Acest mit este doar parțial adevărat. În mod normal, şamponul nu trebuie să cauzeze căderea părului. Cu toate acestea, este posibil ca tu să reacționezi alergic la anumite ingrediente sau este posibil ca şamponul să conţină ingrediente agresive la adresa scalpului, uscându-l. În consecinţă, apare mătreaţa.

MITUL #7

SARCINA POATE CAUZA CĂDEREA PĂRULUI

Acest mit este adevărat. O formă de pierdere a părului este cauzată de un dezechilibru hormonal. Aceasta apare în timpul menopauzei sau sarcinii când corpul suferă schimbări hormonale semnificative. Nici căderea părului după sarcină nu este o raritate, motivul fiind acelaşi, tulburarea hormonală. Perioada de dezechilibru poate dura până la 12 luni, după care totul revine la normal, de la sine.
Mitul 7 despre par
Mitul 8 despre par

MITUL #8

VÂRFURILE DESPICATE NU POT FI REPARATE

Da și nu. Dacă părul tău este fragil și rupt, vârfurile despicate nu pot fi reparate. Poţi însă repara părul prin prevenire sau ținerea sub control a pagubelor. Dar ce să faci împotriva vârfurilor despicate? Pe de o parte, ar trebui să utilizezi produse de îngrijire corespunzătoare, iar pe de altă parte, ar trebui să mergi la fiecare trei luni la coafor pentru tăierea vârfurilor.

Astfel, poți repara părul degradat și totodată preveni despicarea lui.

Tratamentele obișnuite pentru păr nu trebuie să lipsească sub nicio formă. Evită pe cât posibil uscarea părului cu foenul, placa de păr și ondulatoarele. De asemenea, utilizează produse de styling cu sistem de protecție termică.

Nu-ți pieptăna părul cât timp acesta este ud, se va rupe foarte ușor. Folosește un produs de îngrijire pentru vârfuri cu ulei nutritiv special. Un tratament cu keratină la coafor poate face, de asemenea, minuni!

MITUL #9

UTILIZAREA FRECVENTĂ A ŞAMPONULUI ÎNGRAŞĂ PĂRUL

Acest mit este fals.

Îngrăşarea părului depinde doar de vârstă şi tipul de piele, precum și de stilul de viață. Cu cât înaintăm în vârstă cu atât mai greu se îngraşă părul.

Șampoanele moderne conţin agenţi de hidratare care împiedică uscarea părului din cauza spălării frecvente a acestuia.
Mitul 9 despre par
Mitul 10 despre par

MITUL #10

PĂRUL POATE FI DESCHIS LA CULOARE ÎN MOD NATURAL

Acest mit este adevărat până la un anumit grad. În mod evident, un păr închis la culoare nu poate fi deschis în totalitate cu ajutorul remediilor naturale, dar 2-3 nuanţe mai deschis nu sunt greu de obţinut.

Pentru a deschide părul la culoare, poți utiliza lămâie, mușețel și miere. Mierea conține enzima glucozoxidaza care transformă glucoza și oxigenul în peroxid de hidrogen, substanță prezentă și în decolorantul convențional, deși într-o cantitate mai mare.

Deschiderea părului la culoare cu ajutorul mierii este simplă: într-un tratament de păr normal se amestecă miere pură și o tabletă efervescentă de vitamina C. Vitamina C este importantă pentru a preveni înverzirea sau albăstrirea părului. Amestecul în raport 1:1 plus comprimatul efervescent se aplică pe părul nespălat.

Enzima se activează însă termic, sub influența căldurii. Un prosop, o folie alimentară sau gluga de la halat sunt potrivite.

Cu cât păstrezi mai mult tratamentul în păr cu atât mai bine. Cel mai potrivit este să-l lași peste noapte după care trebuie spălat.

MITUL #11

ȘAMPONUL USCAT CREEAZĂ MAI MULT VOLUM

Acest mit este adevărat. În mod normal, șamponul uscat este folosit pentru a împrospăta părul gras. Însă, șamponul uscat oferă în plus mai multă aderență și volum, deoarece, după periaj, urme ale acestuia se păstrează în păr.

Pulverizează șamponul uscat de la aproximativ 20 cm distanță. Poți pulveriza însă șamponul și doar pe vârfuri pentru a-i conferi aderență și pentru a-l aranja mai ușor.

Alternativ, poți utiliza, de asemenea, pudră pentru copii sau bicarbonat de sodiu.
Mitul 11 despre par

MITUL #12

CU CÂT UN TRATAMENT ESTE LĂSAT MAI MULT SĂ ACȚIONEZE, CU ATÂT ESTE MAI EFICIENT

Acest mit este doar parțial adevărat. Unele produse încep să acționeze chiar și după jumătate de minut. Prelungirea timpului de expunere poate avea doar efecte minore.

Creşte eficenţa tratamentelor pentru păr expunându-le la căldură. În acest sens poți folosi prosoape și aparate de uscare. Balsamul poate fi, de asemenea, utilizat ca tratament pentru păr. Aplică-l pe părul umed și lasă-l să acţioneze timp de 5 minute, după care clătește.