Cauze ale căderii părului

Putem diferenția patru tipuri de cădere a părului: o cauză indusă hormonal, una ereditară, un efect al unei boli autoimune și Alopecia areata (căderea circulară pe regiuni).

Atât bărbații, cât și femeile sunt afectați de căderea părului - dar în forme diferite. În cazul bărbaților, 90% din cazuri au origini genetice. Aceasta se manifestă printr-o recesiune a părului pe scalp și zone fără păr în zona tâmplelor și creștetul capului.

La vârsta de 50 de ani, circa 50% dintre bărbați sunt afectați de căderea părului, proces care poate începe chiar de la vârsta de 20 de ani, provocând disconfort psihologic.

Căderea părului la femei are de obicei cauze hormonale și se manifestă prin simptome cum ar fi strălucirea scalpului în zona coroanei și la tâmple.

Cauzele căderii părului la femei sunt progesteronul din pilula anticoncepțională, un dezechilibru hormonal în timpul menopauzei sau o scădere bruscă a nivelului de estrogen după sarcină. În ultimul caz, efectul durează aproximativ trei-patru luni după naștere.
În plus, există posibilitatea ca ovarele să producă cantități crescute de hormoni sexuali masculini, care în limbajul de specialitate este numit "sindromul ovarului polichistic".

Pierderea difuză a părului alopecia diffusa, afectează femeile mai des decât bărbații. Cauzele căderii difuze sunt infecțiile, cum ar fi zona zoster sau sifilis, precum și tulburările hormonale ale glandei tiroide.

De asemenea, diabetul este o cauză importantă a pierderii difuze. Dietele stricte, intoxicații cu metale grele și bolile de ficat. În acest caz, rădăcina firului de păr este privată de aportul de proteine, provocând slăbirea acesteia. În cazul căderii difuze, există posibilitatea ca tratamentul urmat pentru combaterea acestor boli să oprească și căderea părului. Contactează în orice caz, medicul dermatolog.

Căderea circulară a părului poate apărea și la copii și adolescenți. În această formă de cădere a părului, cauza este un sistem imunitar slăbit. În cazuri extreme, organismul pierde tot părul, genele și sprâncenele.

Este important să realizăm când pierderea părului depășește limita "normalului".
caderea parului

Cât păr pierdut poate fi considerat normal?

Faptul că densitatea părului scade odată cu înaintarea în vârstă, este complet normal și inofensiv. Pe tot corpul nostru se află circa 5 milioane de foliculi de păr. Aici, diferențiem, pe de o parte părul de pe cap, barbă, pubian și zona de sub braț iar pe de altă parte, părul pufos de pe brațe și picioare. Singurele părți ale corpului unde părul nu crește sunt buzele, palmele și tălpile.

Celulele de control din rădăcina părului, reglează cu ajutorul hormonilor de creștere rata de creștere a părului, precum și căderea acestuia prin întreruperea stimulării diviziunii celulare la nivelul bulbilor de păr. Există posibilitatea ca hormonii masculini (testosteronul) să influențeze celulele de control ale părului extinzând perioada de repaus a părului. Prin urmare, părul devine din ce în ce mai subțire. Decizia finală care duce la pierderea părului depinde de modul în care celulele de control reacționează la testosteron. În mare, putem spune că pierderea a mai mult de 100 de fire de păr pe zi indică o anomalie. În acest caz, contactează medicul dermatolog.

Căderea părului la femei

Pierderea părului moștenită genetic (Alopecia androgenetică) este moștenită din familie și apare odată cu înaintarea în vârstă. Această formă este mai puțin frecventă la femei. Spre deosebire de bărbați, femeile chelesc rar. Firele se subțiază din cauza scăderii producției de estrogen iar femeile reacționează puternic la testosteronul existent în corpul feminin.

Alopecia androgenetică la femei este adesea asociată cu pilozitatea de tip masculin. Femeile afectate suferă de creșterea părului terminal pe picioare, degetele de la picioare și zona feței. În cazul femeilor, alți factori responsabili sunt hormonii sexuali androgeni care cauzează pierderea severă a părului prin scurtarea vieții acestuia. Astfel, părul va crește doar un an, în loc de durata normală de șase ani. Stresul, influența mediului înconjurător și substanțele chimice provoacă de asemenea pierderea părului. În plus, purtarea de pălării sau prinderea părului exercită presiune constantă asupra foloculilor de păr, afectându-i durabilitatea.
caderea parului

Remedii împotriva căderii părului

Ce trebuie să faci împotriva căderii părului? Pierderea severă a părului nu are efecte negative din punct de vedere fizic dar ne afectează psihic, lipsa părului sau a unor părţi ale acestuia fiind evaluate de către societate ca neatractive. Înainte de a începe un tratament împotriva pierderii părului trebuie consultat un medic specialist pentru un diagnostic precis. Nu orice tratament este potrivit pentru orice formă de cădere a părului. În principiu, cu cât începem mai devreme această luptă, cu atât mai bine deoarece dacă deja suferi de o pierdere masivă de păr, tratamentul ar putea să vină prea târziu. Pentru a încetini căderea părului, folosește produse tonice de îngrijire a părului, cum ar fi șamponul NIVEA MEN Strong Power care întărește firele de păr cu ajutorul mineralelor marine. Dacă suferi de pierderea părului și mătreață, recomandăm șamponul NIVEA MEN Anti-Mătreață Power, care nu doar că eliberează părul de mătreață, dar îl și întărește din rădăcini.
Tratament pentru par

Tratament adecvat: așa oprești căderea părului

Pentru căderea ereditară a părului nu există în prezent niciun tratament eficient, din păcate. Totuşi, medicamentele ajută la încetinirea procesului.
Aceste sfaturi şi remedii te vor ajuta să combaţi toate formele de cădere a părului:
  • Prinderea părului în coadă şi împletiturile trebuie evitate, deoarece acestea exercită o presiune prea mare asupra părului.
  • Uscarea cu aer foarte cald şi utilizarea frecventă a periei de păr pot cauza de asemenea căderea părului. Asigură-te că nu-ţi stresezi părul mai mult decât este nevoie.
  • Oferă-i corpului tău ceea ce are nevoie, și anume o mulțime de vitamine și minerale. O dietă sănătoasă trebuie să fie bogată în fructe şi legume şi să conţină nuci, soia, legume rădăcinoase și morcovi.
  • Evită stresul și bucură-te de o pauză din când în când. Dacă nivelurile de cortizol, androgeni și prolactină sunt ridicate, trebuie să-ţi schimbi de urgență stilul de viață și să integrezi pauze regulate în rutina de zi cu zi.
  • Căderea părului semnalează adesea un deficit de vitamina D. Prin creşterea aportului de vitamina D părul este stimulat prin receptorii din folicul. Dacă suferi de pierderea părului, efectuează cât mai repede un test de sânge pentru a detecta din timp cauzele. Suplimente de fier şi vitaminele B6 şi B12, pot de asemenea ajuta la încetinirea pierderii părului. În cazul pierderii difuze suplimentele alimentare pot fi de mare ajutor. Tratamentele cu un conținut însemnat de vitamina B, zinc, anumiți amino acizi și siliciu trebuie urmate timp de patru-șase luni, în mod regulat. Adresează-te medicului dermatolog pentru a-ți recomanda produsele potrivite. Combinarea unui tratament local cu o dietă echilibrată și suplimente nutritive, va transforma pierderea părului într-o amintire îndepărtată! Dacă tratamentul vine din păcate prea târziu, există întotdeauna opțiunea unui transplant de păr.

Totul depinde de scalp

Părul poate crește sănătos doar în cazul în care foliculii sunt sănătoși și funcționează în mod corespunzător.

Prin urmare, este important ca atunci când îți îngrijești părul să utilizezi produse cu ingrediente potrivite.

O curățare blândă este oferită de șamponul NIVEA MEN Pure Impact. Acesta nu conţine parabeni, coloranți artificiali și siliconi şi curăță și îngrijește părul și scalpul. Acest lucru va ajuta la prevenirea în mod eficient a căderii părului.


Pentru femei, NIVEA pune la dispoziție șamponul NIVEA Diamond Gloss Care cu o formulă ușoară, care curăță delicat părul și mai ales îi dă mai mult volum.
totul depinde de scalp
Pentru recuperarea părului este nevoie de o perioadă de timp, mai ales dacă este din cauza unor disfuncționalități hormonale. Rezultatele vor apărea de obicei după șase săptămâni de tratament. Fie că ești bărbat sau femeie, rămâi statornic și aplică sfaturile și informațiile noastre, iar părul căzut va aparține trecutului!