Lucruri interesante despre păr

Câte tipuri de păr există? De ce au oamenii blonzi mai mult păr decât cei roșcați? Cum primeşte părul culoarea sa naturală? Cât timp trăiește un fir de păr, în medie? Toate răspunsurile la aceste întrebări pot fi găsite în acest articol - Ai putea fi curioasă!

Să despicăm firul în patru




CELE 5 TIPURI DE PĂR

Fiecare persoană are un alt tip de păr, prin urmare părul necesită o îngrijire personalizată. Tipul de păr depinde de tipul de piele, predispoziția ereditară, influențele de mediu și de îngrijire.

Utilizarea unor produse greșite și a lipsei de tratament pot duce rapid la vârfuri despicate și mătreață.

Descoperă diferitele tipuri de păr:
Tipuri de par
Par urscat/gras

#1 PĂRUL USCAT

Dacă părul tău este de obicei uscat, atunci arată plictisitor și poate fi greu de coafat. Părul încâlcit şi rupt te urmărește peste tot. Acesta este lipsit de multe ori de filmul natural de protecție al părului și suferă de o insuficienţă de sebum. Consecința: părul arată ca un pai. Prin urmare, este important ca persoanele cu părul uscat să folosească produse de întreţinere care să hidrateze părul. Şampon NIVEA Care Express 2în1 curăță și oferă părului îngrijire și hidratare. În plus, îl face mai ușor de pieptănat. 
Evită uscarea cauzată de lumina solară directă și apa cu clor. Mănâncă sănătos - zincul, vitamina B și cel puțin 3 litri de apă pe zi pot ajuta la repararea părului uscat.

#2 PĂRUL GRAS

În cazul acestui tip de păr scalpul produce prea mult sebum, ceea ce înseamnă că părul arată nespălat și neîngrijit după o perioadă scurtă de timp. Glandele sebacee produc un surplus de sebum, fapt care indică, de obicei, o tulburare hormonală. Prin urmare, acest tip de păr apare adesea din cauza schimbărilor hormonale din timpul pubertăţii. Utilizarea produselor de îngrijire incorecte poate provoca, de asemenea, îngrăşarea părului. În plus față de îngrijirea părului, trebuie să acorzi atenţie curățării scalpului, cu șamponul potrivit. Evită spălarea părul mai des de 3 ori pe săptămână pentru că acest lucru stimulează glandele sebacee să producă chiar mai mult sebum. Alternativ, poți apela la un șampon uscat, astfel încât să eviți spălarea frecventă.

#3 PĂRUL SUBȚIRE

Părul fin, în contrast cu părul gros are un diametru de doar 0,2 mm (în loc de 0,4 mm). Acesta tinde să se îngrașe repede și să se încarce static. Este adesea dificil de coafat și pare mereu apatic. Cauza principală a subțierii părului este o lipsă de substanțe nutritive, în special vitamina D. Alte motive pentru subţierea părului sunt carenţa de aminoacizi sau un dezechilibru hormonal. În plus față de un regim alimentar sănătos, poţi consolida părul prin îngrijirea corectă a acestuia. Utilizează șampoane cu ingrediente fortifiante, cum ar fi Șamponul NIVEA Volume Care, care îngrijește, fortifică și protejează firul de păr, oferindu-i volum de la rădăcină și o senzație de catifelare după fiecare spălare.
Par subtire

#4 PĂRUL DETERIORAT

Vopsirea frecventă, factorii de mediu, produsele de îngrijire necorespunzătoare și stresul termic deteriorează părul. Acesta îşi pierde strălucirea, devine fragil și plin de vârfuri despicate. Utilizează şampoane speciale pentru repararea firului de la interior spre exterior pentru a-l reconstrui și consolida. Şamponul NIVEA Repair & Targeted Care, îmbogățit cu sistemul de reparare a firului de păr Kera Detect®, identifică în mod eficient părul degradat și îl repară exact unde are nevoie. În consecinţă, părul tău îşi va recăpăta frumuseţea şi supleţea! În plus față de şamponul potrivit ar trebui să utilizezi în mod regulat un balsam, care să regenereze părul. Balsamul NIVEA Repair & Targeted Care combinat cu Șamponul NIVEA Repair & Targeted Care facilitează pieptănarea părului și îl repară în profunzime. Cu aceste sfaturi poţi recăpăta rapid sănătatea părului!

#5 PĂRUL GROS

Părul tău este gros și voluminos? Felicitări! Eşti binecuvântată de natură cu păr frumos. Cu un regim alimentar sănătos și îngrijire corespunzătoare acesta va rămâne mereu aşa.

Ca părul tău să arate mereu frumos, ar trebui să utilizezi un balsam la fiecare spălare. Balsamul NIVEA Diamond Gloss Care cu particule de diamant facilitează pieptănarea și îngrijește intensiv firul de păr, lăsând o senzație de catifelare.

Despre structura părului

RĂDĂCINA FIRULUI DE PĂR, PAPILA ȘI FOLICULII

Rădăcina firului de păr este încorporată în foliculi. Aceştia determină direcția de creștere a părului, în funcţie de modul în care sunt aşezaţi la nivelul pielii. În funcție de aceştia, părul tău este drept, ondulat sau creţ. Rădăcina părului are o dimensiune de până la 3 mm și forma unei cepe iar din rădăcina firului de păr ies papilele.
Acestea sunt înconjurate de Keratină, celulele matricei și Melanină, celulele de pigmentare. În papilă se regăsesc vasele de sânge (capilare) care păstrează părul în viață. Acestea furnizează substanțe nutritive și elimină deșeurile metabolismului celular. Glandele sebacee ale pielii secretă sebum, care protejează părul de influențele externe.


FIRUL DE PĂR

Această parte vizibilă a părului este formată din celule cu un diametru de 0,04-0,12 mm. Părul mai deschis la culoare este de obicei mai subţire decât cel mai întunecat. În plus, părul este format din trei straturi diferite, măduva (medulla), cortexul și cuticula.

Măduva - cum sugerează și numele – este situată în interiorul firului de păr. La părul subțire, abia că există, motiv pentru care acesta nu este la fel de puternic ca restul tipurilor de păr.

Cortexul constituie 80% din diametrul părului și este compus din celule cornoase, formate din molecule de proteine. Fibrele sunt înșurubate în mănunchiuri. Acestea sunt înconjurate de keratină care conţine pigmenții și melanina. Aceasta oferă părului culoarea naturală.

Stratul exterior de păr numit cuticulă protejează părul de agresiunile externe. Acesta este format din 6 până la 10 straturi care înconjoară părul. Cuticula este incoloră și transparentă.

Firul de par

Alte informaţii despre părul tău

Alte informatii
Știai că? Cu toții pierdem aproximativ 100 de fire de păr zilnic. Și mai există și alte informații interesante despre păr:
  • Cei mai mulți oameni se plâng de păr prea subțire, fin, lipsă de volum, mătreață și păr gras.
  • Ne petrecem în medie 120 de zile din viață cu îngrijirea părului (periat, spălat etc.).
  • 60% dintre femei își spală părul zilnic. 94% dintre femei au numit șamponul ca principalul produs de îngrijire a părului.
  • Una din trei femei își vopsește părul.
  • Fiecare fir de păr crește de la doi la șase ani.
  • Părul crește cu 0,2-0,4 mm pe zi, sau 1 cm pe lună. Dacă adăugăm creșterea părului de pe tot corpul, ajungem la un total de 30 m de păr nou pe zi.
  • Blondele naturale au mai mult păr pe cap, aproximativ 150.000 de fire. În comparație, roșcatele au doar 90.000 de fire.
  • Umiditatea din păr poate atinge procentul de 50% însă nu este la fel de puternic ca părul uscat, putând susține până la 100 de grame de greutate înainte de rupere.
Îngrijirea potrivită pentru fiecare tip de păr