alimente alaptare dieta

CE MÂNCĂM DUPĂ NAȘTERE? DIETA OPTIMĂ ÎN PERIOADA POSTPARTUM

O dietă corespunzătoare, echilibrată te ajută să rămâi sănătoasă și să te bucuri. O alimentație adecvată nutritiv este foarte importantă mai ales în timpul sarcinii și după naștere, pentru mame dar și pentru bebelușii alăptați la sân. Cum ar trebui să arate dieta unei proaspete mămici? Ce poți mânca dacă alăptezi? Îți explicăm!

ALIMENTAȚIA DUPĂ NAȘTERE

Formularea „dietă după sarcină” este folosită în două situații: în cazul mamelor care alăptează, dar și în situația mamelor care vor să își restabilească greutatea după cele 9 luni de sarcină.

Chiar dacă vorbim despre alăptare sau despre încercarea de a slăbi, să îți compui un meniu adecvat nu este lucru ușor. Înainte de toate însă, dieta femeii după naștere ar trebui să conțină alimente care să îi ofere starea de bine și puterea de care are nevoie pentru îngrijirea bebelușului, astfel că este musai să aibă la bază obiceiuri sănătoase. În cazul celor care alăptează, sănătos înseamnă nu doar pentru mame, ci și pentru bebeluși.

Îți vom oferi aici informații despre ce nu trebuie să lipsească din farfuria unei femei în perioada postpartum, ce alimente ar trebui incluse în meniul zilnic, dar mai ales cum ar trebui să arate dieta unei mame care alăptează. 

 

CE SĂ MĂNÂNC DACĂ ALĂPTEZ?

Cele mai importante vitamine și minerale pe care ar trebui să le iei din alimentația zilnică sunt:

  • calciu
  • fier
  • vitamina C
  • vitamina D
  • acizi grasi omega-3

Menținerea unui nivel  adecvat de calciu în organism reduce riscul de osteoporoză - și este important să știm că femeile sunt mai expuse riscului decât bărbații.

Cum ne luăm calciul din alimente? Printre altele, produsele lactate au un conținut ridicat de calciu, dar  sunt, de asemenea, și o sursă excelentă de proteine, inclusiv iaurtul, laptele, kefirul  și brânză de vaci. Indica teste să consumați lactate cât mai naturale, fără zahăr.

Sursă bună de calciu sunt și legumele verzi, varza în special.

dieta alaptare

Fierul nu trebuie să lipsească nici el din dietă în timpul alăptării. Carnea slabă, leguminoase, laptele și derivate din lapte, ori  nucile sunt surse bogate în fier.

Vitamina C este și ea esențială, mai ales pentru corpul unei proaspete mămici. Este importantă pentru sinteza colagenului, dar de ea depinde și sănătatea articulațiilor, precum și elasticitatea și apectul pielii. Vitamina C se găsește în principal în fructe și legume, mai ales fructe de pădure, mere, kiwi și ardei.

Dieta trebuie să îi ofere mamei și cantitatea potrivită de vitamina D. Aceasta joacă un rol extrem de important nu doar pentru ea, dar și pentru dezvoltarea bebelușului alăptat. Vitamina D susține absorbția calciului și a fosforului, responsabile pentru oase puternice și sănătoase, dar are și efect pozitiv asupra sistemului nervos și a celui muscular.

Alimentația unei mame care alăptează ar trebui să fie bogată și în acizi grași omega-3. Au proprietăți antiinflamatorii, astfel că sunt benefici mai ales pentru refacerea după operația de cezariană. Aici surse excelente sunt nucile, semințele de in și peștele. Acesta din urmă este indicat să fie consumat, în medie, de două ori pe săptămână. Alegeri bune sunt aici heringul, șprotul sau păstrăvul – cele mai puțin contaminate de obicei cu dioxine și mercur. Se mai recomandă de asemenea – somon, cod și halibut. Sunt medici care susțin că trebuie să te ferești în perioada alăptării de ton, biban și macrou

 

ALIMENTE RECOMANDATE DUPĂ NAȘTERE

În primele săpătămâni după naștere, chiar dacă alăptezi sau nu, trebuie să faci loc în meniul zilnic și pentru cereale integrale, pâine, paste, ce te pot ajuta să te întărești și să îți reglezi starea de spirit. Produsele din cereale integrale conțin fibre care susțin sistemul digestiv, procesul digestive. În plus, sunt o sursă de carbohidrați și calorii sănătoase.

În perioada postpartum, vitamina B, magneziul și litiul te ajută în gestionarea emoțiilor. Ele se găsesc în cartofi, roșii, mere.

Evită produsele pe bază de conservanți și coloranți artificiali, deoarce se pot transmite în laptele matern și pot ajunge la bebeluș

 

DIETA ÎN ALĂPTARE- CONTROVERSE

Chiar și astăzi, când informația despre nutriție este una bogată și la îndemână, sunt mame care primesc recomandarea de dietă foarte restrictivă dacă alăptează. Studiile demonstrează însă că stomacul nu are nicio legătură directă cu glandele care produc laptele matern. Da, vitaminele și mineralele ajung din sânge, dar laptele nu va prelua din gustul sau caloriile alimentelor consumate de mamă.

Sunt femei care adoptă diete restrictive și exclud multe feluri de mâncare, privându-se astfel de mulți nutrienți.

 Pentru ca procesul alăptării să fie unul de durată și plăcut, este important și ca mama să mănânce corect.

În timpul alăptării, corpul unei femei are nevoie de mai multă energie, de mai multe substanțe nutritive decât de obicei – ar trebui să absoarbă cu aproape 500 de calorii mai mult în fiecare zi. Astfel că renunțarea la multe alimente nu este o soluție sănătoasă – organismal va lua substanțele necesare din rezervele sale, lucru care poate duce la deficiențe și slăbiciune generalizată.

Mai simplu spus -  nu există o dietă specifică pentru o mamă care alăptează. Ea trebuie să acopere toate grupele alimentare, să fie echilibrată și bogată în vitamine.

O restricție va fi introdusă numai atunci când copilul alăptat începe să prezinte unele simptome nedorite (de exemplu, dezvolta o erupție cutanată sau vomită). Cu toate acestea, medicul ar trebui să decidă cu privire la modificările dietei, nu mama, pe baza presupunerilor. De asemenea, nu evita diverse alimente „preventiv”.

Dacă bebelușul a avut o reacție alergică de tip coș, uscăciune sau roșeață, de ajutor ți pot fi loțiunile emoliente pentru bebeluși

 


CE POȚI MÂNCĂ DUPĂ NAȘTERE? ALIMENTE CARE MERITĂ

Totul trebuie să fie sănătos și hrănitor. Hidratarea adecvată este la fel de importantă. În timpul alăptării, corpul unei femei produce în medie 750 ml de lapte pe zi, astfel că necesarul de lichide este mai mare, de la 2 până la 3 litri de apă. Menținerea unei hidratări corecte are încă un avantaj, pe lângă faptul că este un obicei sănătos - ajută  tânăra mamă să piardă mai repede kilogramele inutile și să revină la forma de dinainte  de sarcină.

Ce să nu mănânci în timpul alăptării? Se pare că multe dintre miturile despre ceea ce nu poți mânca în timpul alăptării nu au prea mult de-a face cu adevărul. Există relativ puține produse care trebuie eliminate complet din dietă:

 
alimente interzise in alaptare

  • Cafeaua.
    În timpul alăptării, la fel ca în timpul sarcinii, poți bea cafea, dar trebuie să fii atentă la cantitate. Cantitatea maximă este de 300 mg de cofeină, media pe care o găsim în  șase căni de ceai și trei căni de cafea;
  • Mâncăruri prăjite.
    Deși nu sunt interzise, cu siguranță este bine să le eviți, optând pentru soluții mai sănătoase, de exemplu preparate la abur sau la cuptor ori grătar;
  • Grăsimi saturate.
    Pot fi găsite, printre altele, în chipsuri, dulciuri, cartofi prăjiți sau margarină. Este recomandat să nu le folosești deloc;
  • Mâncare foarte procesată.
    Aici este inclusă și cea de tip fast-food;
  • Alcoolul.
    Este singurul complet interzis în timpul alăptării. Poate trece în lapte, făcându-l ... o băutură alcoolică, nu un aliment sănătos. Alcoolul și alăptarea se exclud reciproc!
 

COMBINAȚII CONTROVERSATE ÎN ALĂPTARE

  • Cafeaua și hrănirea la sân - am explicat deja această relație mai sus.
  • Ciocolata și alăptarea - cacao este un alergen puternic și poate provoca reacții alergice la unii bebeluși. Cu cât mama mănâncă mai multă ciocolată și cu cât este mai mare conținutul de cacao din această ciocolată, cu atât sunt mai mulți alergeni în laptele matern. Cu toate acestea, nu trebuie să renunți la ciocolată în timp ce alăptezi, preventiv, ci numai atunci când copilul tău reacționează prost la aceasta. Același lucru este valabil și pentru alte produse care conțin cacao. Consumă cantități moderate în timp ce alăptezi și urmărește reacțiile bebelușului.
  • Dulciurile și alăptarea. Din fericire, laptele matern nu devine mai dulce dacă tu consumi dulciuri și nu transmiți zahărul la copil. Ar trebui însă să ai grijă și moderație din motive generale de sănătate.
  • Mierea și alăptarea - mitul despre efectul său negativ asupra alăptării a provenit probabil din faptul că mierea nu trebuie administrată sugarilor. Cu toate acestea, dacă este consumată de o mamă care alăptează, nu poate dăuna copilului.
  • Brânzeturile cu mucegai și alăptarea.  Produsele lactate nepasteurizate nu mai reprezintă o amenințare pentru bebeluș așa cum a fost în uter. După nașterea bebelușului, te poți bucura și de alte alimente pe care nu le-ai putut consuma în timpul sarcinii din cauza riscului de listerioză. Sushi și alăptare? Tartare, un desert pe baza de oua crude? Nici o problemă.
  • Ouă și alăptarea. În timpul sarcinii, trebuie să aveți grijă la cele nefierte, deoarece acestea pot conține bacteria salmonella. În alăptare, albușul devine problematic, care, la fel ca cacao, poate provoca alergii. Nu renunța la ouă, dar urmărește eventuale reacții la copil.
  • Fruct interzis în timpul sarcinii? Acest lucru este adesea spus despre căpșuni, care sunt un alt alergen puternic. În ceea ce privește consumul de citrice în  alăptare, acestea pot fi controversate din cauza substanțelor chimice cu care sunt acoperite pentru întreținere. Spălă-le întotdeauna bine înainte de a le curăța și consuma!
  • Nucile și alăptarea - este vorba în principal de arahide, un alergen alimentar foarte puternic. Nu exagera cu mâncarea lor și, desigur, verifică dacă copilul prezintă simptome în zilele următoare consumului.

În cazul alergenilor te poate ajuta dacă faci un jurnal alimentar. Nu trebuie să scrii în el tot ce mănânci, însă poate prinde bine o scurtă schiță a meniului zilnic.


CE ALIMENTE STIMULEAZĂ LACTAȚIA?

O chestiune separată în cadrul dietei pentru mamele care alăptează sunt alimentele care stimulează lactația. Iată ce se recomandă pe listă:

  • Produse de ovăz. Ovăzul conține beta-glucani, care s-au dovedit a avea un efect pozitiv asupra producției de lapte.
  • Leguminoase, de exemplu linte, naut, soia. Pot contribui la creșterea lactației. Cu toate acestea,  grijă la acest tip de produse în caz de balonare în primele săptămâni după naștere.
  • Ceai pentru lactație. Conține adesea extracte din produse naturale cunoscute pentru stimularea producției de lapte matern. Poate fi combinat cu ierburi care sunt bune pentru burtica bebelușului, cum ar fi fenicul.

Dieta și alăptarea nu sunt un subiect atât de dificil pe cât ai fi crezut la început. Nu te stresa și abordează nutriția cu înțelepciune. Mănâncă în așa fel încât să ai multă forță și bună dispoziție și tratează meniul zilnic ca pe un mare bine pentru tine și bebelușul tău. 

 

alimente bune in alaptare

SFATURI INTERESANTE PENTRU TINE