sarcina

ADEVĂRURI ȘI MITURI DESPRE SARCINĂ – CE SĂ CREZI?

Unele „adevăruri” despre sarcină te vor face să râzi, pe altele le crezi chiar și tu. Mai jos verificăm câteva dintre cele mai întâlnite credințe populare legate de sarcină pentru a le valida sau demonta. Așadar, care sunt cele mai întâlnite mituri despre sarcină? Ce este permis într-o sarcină și care sunt doar superstiții?

DACĂ AI ARSURI LA STOMAC, VEI NAȘTE UN BEBELUȘ CU MULT PĂR – ADEVĂRAT SAU FALS?

Fals, deși există unele voci care spun că ar fi adevărat. Oamenii de știință de la Universitatea Johns Hopkins, SUA au decis să respingă această afirmație, dar au fost foarte surprinși să găsească dovezi care să o susțină. Au descoperit că 8 din 10 femei cu arsuri la stomac moderate până la severe au născut bebeluși cu pilozitate în exces, iar majoritatea femeilor cu arsuri la stomac puține sau deloc au născut copii chei. De fapt, arsurile la stomac în timpul sarcinii afectează până la 90 la sută dintre femei, la fel și numărul copiilor născuți cu păr. Calculele simple arată că statistic, din 100 de bebeluși, 81 sunt născuți cu păr, de mame care au avut arsuri la stomac. Și doar 9 bebeluși fără păr din 100 sunt născuți de mame care s-au confruntat cu acest disconfort. Așa cum poți vedea, între arsurile la stomac și păr există o corelație, doar că nu este cea corectă.

În timpul sarcinii, arsurile la stomac sunt cauzate de rearanjarea organelor interne și de presiunea exercitată asupra uterului. Când bebelușul crește, uterul întinde diafragma, ceea ce la rândul său face dificilă închiderea sfincterului esofagian inferior. Astfel, conținutul stomacului poate trece cu ușurință în esofag, provocând arsuri la stomac. Te-ai întrebat vreodată de ce arsurile la stomac nu sunt prezente pe tot parcursul sarcinii, ci în principal în ultimele luni? Tocmai pentru că, atâta timp cât uterul nu se mărește semnificativ, stomacul și esofagul continuă să funcționeze normal.


ADEVĂRAT SAU FALS? DACĂ MÂNCÂNCI ALUNE ÎN TIMPUL SARCINII, COPILUL TĂU VA FI ALERGIC LA ELE.

 

 

 

De obicei fals. Este puțin probabil ca alunele gustoase, dar grase, după care tânjești să facă vreun rău. De fapt, proteinele și folații din arahide sunt deosebit de importante în timpul sarcinii. Disclaimer: Dacă tu sau tatăl copilului tău suferiți de orice alergie sau astm, consumul de alimente care le declanșează pune copilul în fața riscului de a dezvolta aceeași alergie. Cel mai bine este să faceți teste alergologice în stadiul planificării sarcinii și să evitați consumul de alimente care se dovedesc alergenice.

 
mituri sarcina

DACĂ AI GREȚURI SEVERE, VEI AVEA UN BĂIAT – ADEVĂRAT SAU FALS?

Fals, desigur! Doar cromozomii pot determina sexul unui copil, nimic altceva. Așa că am pus această „revelație” printre miturile despre sarcină. Viitoarea mamă suferă de grețuri din cauza hormonilor sarcinii, care sunt aceiași indiferent de sexul copilului. 
 

ADEVĂRAT SAU FALS? FIECARE COPIL O COSTĂ PE MAMĂ CÂTE UN DINTE.

Adevărat, dar numai dintr-un anumit punct de vedere. Din nou, hormonii sunt responsabili. Din cauza lor se schimbă structura salivei, ceea ce face dinții mai susceptibili la cari. Lipsa de calciu, cauzată de nevoile copilului, poate agrava și mai mult dezvoltarea cariilor. De aceea,  dacă ești o viitoare mamă, ar trebui să te speli pe dinți în mod regulat și temeinic. Ia-ți aportul de calciu din alimentele sau suplimentele potrivite și mergi regulat la dentist.

Dacă naști un copil riști să pierzi un dinte? Cu siguranță nu la propriu! Dar dacă pe parcursul sarcinii nu mergi la control la dentist, este posibil să pierzi și mai mulți dinți, indiferent dacă ești încă însărcinată sau după naștere.  În lipsa vizitelor regulate la dentist, este posibil să dezvolți carii, care vor necesita un tratament lung și costisitor, sau care vor trebui extrase. Prin urmare, pierderea dinților nu este deloc un mit, dar nu ar trebui luată la propriu.

 

O FEMEIE ÎNSĂRCINATĂ NU TREBUIE SĂ SE VOPSEASCĂ – ADEVĂRAT SAU FALS?

despre sarcina

 

 

Fals. CAOG (Colegiul American de Obstetricieni) a demonstrat că procentul de coloranți absorbiți prin piele în corp în timpul vopsirii părului este atât de mic încât nu ar trebui să reprezinte o amenințare pentru copil. Cu toate acestea, nu uita să alegi vopsele cu din ingrediente naturale, iar vopsirea în sine ar trebui să o faci într-o cameră ventilată, pentru a nu inhala vaporii vopselei. Mulți medici nu recomandă vopsirea în primul trimestru de sarcină. În general, se recomandă ca femeile însărcinate să evite tratamentele cosmetice care nu sunt esențiale. Deci, dacă arăți bine fără să te vopsești, gândește-te să revii la obiceiul tău abia după ce ai născut.

 

ADEVĂRAT SAU FALS? PISICA ESTE UN PERICOL PENTRU FEMEIA GRAVIDĂ ȘI PENTRU COPILUL EI.

Adevărat și fals în același timp. Este cunoscut faptul că pisicile pot răspândi toxoplasmoza care este periculoasă pentru făt, dar a avea o pisică nu este egal cu contractarea unei infecții. Pisica care trăiește alături de tine de ani de zile te-a infectat cu mult timp în urmă și te-ai imunizat ca urmare a infecției. Cu toate acestea, ar trebui să respecți regulile de igienă în timpul și după contactul cu pisica sau cu excrementele acesteia (în special acestea din urmă). De asemenea, testează-ți pisica pentru toxoplasmoză activă și sângele pentru anticorpi. Un astfel de test este chiar recomandat înainte de a 10-a săptămână de sarcină. Dacă nu ești sigură ce anume trebuie să faci, discută cu medicul tău și cu veterinarul.

Dacă nu ai intrat niciodată în contact cu Toxoplasma gondii, este  înțelept să eviți contactul prelungit cu pisicile. Amintește-ți, totuși, că toxoplasmoza este, de asemenea, o amenințare pentru femeile însărcinate care consumă carne crudă sau insuficient gătită, inclusiv pește. Ai auzit că nu ar trebui să mănânci sushi? Este un adevăr!

 

POȚI SĂ BEI CAFEA CÂND EȘTI ÎNSĂRCINATĂ?

Cele mai multe dintre noi nu ne putem imagina o dimineață fără o doză de cafea sub forma unei căni din licoarea preferată. Această băutură nu este doar gustoasă, ci și crește eficient tensiunea arterială și îmbunătățește starea de spirit. Ai auzit adesea că femeile însărcinate nu ar trebui să bea cafea. Cât de mult adevăr există în această afirmație?
 

CAFEAUA ȘI SARCINA

 

 

Dacă ai aflat că aștepți un copil, va trebui să-ți schimbi unele dintre obiceiurile alimentare și să te concentrezi asupra dezvoltării sănătoase a bebelușului tău. Nu este neobișnuit să auzi că în timpul sarcinii, consumul de cafea poate fi foarte dăunător, ducând la naștere prematură, greutate prea mică la naștere și, în cazuri extreme, chiar avort spontan. Mai mult decât atât, această băutură poate elimina o serie de ingrediente valoroase, care sunt necesare în timpul sarcinii atât pentru tine, cât și pentru bebelușul care crește. Multe femei însărcinate care consumau cafea regulat înainte de sarcină se simt foarte rău după beau o ceașcă de cofeină - ca urmare, renunță total la cafea.

vergeturi sarcina

POȚI BEA CAFEA CÂND ESTE ÎNSĂRCINATĂ?

Vești bune - nu trebuie să renunți 100% la cafea când ești însărcinată. Însă, ar trebui să reduci cantitatea. Astfel, interzicerea consumului de cafea în timpul sarcinii nu este nici un mit, nici un adevăr. Poți consuma până la 200 mg de cofeină pe zi, ceea ce înseamnă aproximativ 2 căni de cafea mai slabă. Trebuie doar să ții cont de faptul că și alte alimente conțin cofeină, de exemplu ceaiul sau ciocolata (o poftă destul de întâlnită în sarcină).  Prin urmare, trebuie să te asiguri că nu depășești doza zilnică sigură. O altă veste bună - dacă ți-a plăcut cafeaua înainte de sarcină, când ești gravidă, pasiunea ta se va diminua ușor.   
 

DACĂ AI TENSIUNEA ARTERIALĂ CRESCUTĂ EVITĂ CAFEAUA.

Ce se faci atunci când te simți obosită, ai o stare de somnolență și ai nevoie de un boost de energie? Sarcina este un moment în care trebuie să încetinești puțin ritmul, așa că ar fi bine să te odihnești atunci când simți nevoia să o faci în loc să te energizezi constant cu cafea.

CAFEA DECOFEINIZATĂ ÎN TIMPUL SARCINII

Multe viitoare mame beau cafea decofeinizată atunci când sunt însărcinate. Însă, trebuie să știi că boabele de cafea sunt supuse multor tratamente chimice în timpul procesului de extracție a cofeinei, inclusiv utilizarea acetatului de etil sau a clorurii de metilen, iar ca viitoare mamă, ar trebui să minimizezi consumul de alimente foarte procesate. Cel mai bine este să alegi un produs cu certificat ecologic, unde decofeinizarea a avut loc cu utilizarea dioxidului de carbon sau ca urmare a tratamentului cu apă. De asemenea, cafeaua decofeinizată nu este complet decofeinizată - conține doar doze mai mici de cofeină. O cană dintr-o astfel de băutură conține de la 1 la 7 mg de cofeină.
 

CAFEA DIN CEREALE ÎN TIMPUL SARCINI

Cafeaua din cereale este mult mai indicată în timpul sarcinii, deoarece, spre deosebire de versiunea sa tradițională, nu conține cofeină și nu elimină magneziul din corp. Este produsă din cereale precum orz, secară, cicoare și sfeclă de zahăr, care înlocuiesc boabele de cafea. Cafeaua din cereale conține fibre solubile care facilitează peristaltismul intestinal la femeile gravide. De asemenea, reduce absorbția colesterolului și a metalelor grele.
 

ADEVĂRAT SAU FALS? POȚI SĂ BEI ORICE ÎN TIMPUL SARCINII.

mituri sarcina

Nu cred că trebuie să te convingem că este un mit. La urma urmei, „totul” înseamnă și alcool! Informațiile despre nocivitatea consumului de alcool în timpul sarcinii sunt incontestabile. Băuturile alcoolice, indiferent de tăria lor, nu doar că trebuie evitate, ci eliminate complet pe parcursul sarcinii.

Ce alte băuturi poți consuma în timpul sarcinii?

CEAI VERDE

Dacă te lupți cu tensiunea arterială scăzută în timpul sarcinii, cauți un remediu dovedit pentru somnolență și nu ești o fană a cafelei, poți opta pentru ceaiul verde. Are proprietăți puternic stimulatoare și te va energiza pentru un timp mai lung decât cafeaua. Consumă-l cu moderație, deoarece conține și cofeină.

APĂ

În timpul sarcinii, poți bea apă plată cu un conținut scăzut de minerale cât dorești. Dacă nu îți place gustul în mod deosebit, adaugă o frunză de mentă sau o felie de lămâie.

SUCURI DIN FRUCTE PROASPAT STOARSE

Femeile însărcinate pot bea și sucuri de legume și fructe proaspăt stoarse, care sunt nu numai gustoase, ci și o sursă valoroasă de vitamine. De exemplu, sucul de roșii bogat în potasiu sau suc de portocale sau coacăze vor funcționa bine împreună cu mâncăruri din carne sau pește, pentru că îmbunătățesc absorbția fierului. 

LAPTE ȘI LACTATE

Poți bea lapte și lactate precum iaurtul, chefirul sau laptele bătut, pentru că îți îmbogățesc dieta cu vitamine și antioxidanți. 

 

ADEVĂRAT SAU FALS? DACĂ VEI AVEA BĂIAT, O SĂ AI UN TEN RADIOS. DACĂ EȘTI ÎNSĂRCINATĂ CU O FATĂ VEI AVEA COȘURI.

Fals. Hormonii tăi decid. Ei hotărăsc dacă vei fi radioasă sau dacă te vei confrunta cu o piele cu probleme. Așadar, această afirmație intră la mituri despre sarcină! 
 

O FEMEIE DEVINE MAI FRUMOASĂ ATUNCI CÂND ESTE ÎNSĂRCINATĂ - ADEVĂRAT SAU FALS?

Cu toatele am auzit despre grețurile matinale și despre creșterea în greutate, dar există și aspecte pozitive ale sarcinii, cum ar fi strălucirea de sarcină, un păr și o piele mai sănătoase și sânii mai mari!

Oficial, în al doilea trimestru, începe o perioadă cunoscută sub numele de „trimestrul de miere”. După primele luni în care hormonii au încetat să mai facă ravagii în corpul tău, vei începe să te simți revigorată. Poate chiar să radiezi acea „strălucire de sarcină” (datorată unei circulații sanguine mai intense). Ca să nu mai vorbim de părul mai bogat, care arată sănătos și strălucitor, și care este un alt plus hormonal.

Singura parte negativă este că hormonii pot provoca sângerarea gingiilor, iar riscul apariției bolii parodontale crește atunci când o femeie dă naștere de șapte ori. Dacă prezinți deja simptomele timpurii ale parodontitei, starea se va înrăutăți, iar infecțiile cauzate de boală prezintă un risc grav pentru sănătatea copilului tău. Prin urmare, este foarte important să faci vizite regulate în cabinetul stomatologic și să folosești ața dentară în timpul sarcinii.

Adjectivul „ de miere” înseamnă, de asemenea, că în următoarele câteva luni, vei simți o nevoie mai mare de apropiere. Dorința ta de a împărtăși momente intime cu partenerul tău nu îi va dăuna copilului, așa că bucură-te de ele chiar acum!

 
vergeturi sarcina

BURTĂ MARE, BURTĂ MICĂ, BURTĂ POZIȚIONATĂ SUS/ JOS ȘI SEXUL COPILULUI

sarcina

Poziția și forma burții sunt un subiect frecvent, care dă naștere unor dezbateri aprinse în rândul persoanelor mai superstițioase. Unii oameni cred cu tărie că, dacă burta este poziționată sus sau este mai lată, vei naște o fetiță. Și dacă este poziționată în jos sau central, va fi băiat. Desigur, nu există dovezi medicale care să susțină aceste teorii!

Îți examinezi burta și te întrebi dacă totul este în regulă? Nu trebuie să-ți fie frică. Cel mai probabil, este poziționată corect și are forma potrivită. Dacă ești înaltă și ai mușchii bine dezvoltați, șansele sunt ca burtica ta să fi ridicată și nu foarte vizibilă.  Dacă ești scundă, burtica ta va părea cu siguranță mai mare. Încearcă să nu-ți faci griji cu privire la dimensiunea burții tale. O burtă mai mare nu înseamnă neapărat că vei avea un bebeluș mare.

Cât porți bebelușul în burtă, forma și dimensiunea acesteia se vor schimba. Dacă bebelușul se află în poziție laterală (transversală), burtica poate arăta puțin „diferit” până când bebelușul își schimbă poziția. Pe măsură ce bebelușul crește, burtica va deveni din ce în ce mai tare și se va deplasa în jos.

Indiferent de cum arată, bucură-te de burta de sarcină, pentru că este specială, unică, și nu o vei avea pentru totdeauna!  

 

ADEVĂRAT SAU FALS? ATUNCI CÂND EȘTI ÎNSĂRCINATĂ, PIELEA NU ARE NEVOIE DE ÎNGRIJIRI SPECIALE.

Această afirmație intră în categoria mituri. Pielea unei viitoare mame necesită îngrijiri speciale. Merită să acorzi atenție produselor cosmetice adecvate, care hidrateazăși hrănesc pielea – care va avea foarte multe de făcut în următoarea perioadă! Corpul tău se schimbă în timpul sarcinii, iar pe pielea ta pot apărea vergeturi dar și alte modificări, pe care e bine să le previi, sau să le estompezi. Noi îți recomandăm Gelul-Cremă Anticelulitic pentru Fermitate NIVEA, care reduce vizibil vergeturile și celulita excesivă, și pe care îl poți folosi atât în timpul sarcinii, cât și după naștere.