Vară, soare, pistrui!

A venit vara, apar și pistruii! Nivelul mai ridicat de radiații UV din lunile de vară aduce cu sine pistrui pe față și corp. Hai să descoperim cum apar pistruii, de ce oamenii cu pistrui ar trebui să acorde o atenție și protecție specială pielii lor și cum poți scăpa de micile pete.

Despre pistrui

Când pigmenții nu sunt distribuiți corect

 
Micile pete maronii apar de obicei la oamenii cu piele deschisă la culoare și cu păr blond sau roșcat. Pistruii sunt pete pigmentare, iar apariția lor e cauzată de genetică.
 
În mod normal, melanocitele formează pigmentul brun numit melanină, al cărui rol este acela de a proteja pielea de radiațiile UV în timpul expunerii la soare. În cazul oamenilor cu pistrui, un defect genetic cauzează distribuția neuniformă a melaninei în celulele pielii. Astfel, în locul unui bronz uniform, pe față și corp apar numeroase pete maronii. 
 

CÂND SOARELE RĂSFAȚĂ PIELEA DESCHISĂ LA CULOARE

Cum spuneam, pielea noastră produce melanină pentru a se proteja împotriva radiațiilor UV, care formează razele de soare. Așadar, cu cât te expui mai mult la soare, cu atât vei produce mai multă melanină. De aceea apar pistruii mai mult vara decât iarna. Din același motiv, pistruii apar mai mult în zonele expuse la lumina directă a soarelui – pe față, decolteu, umeri și brațe. Înainte să ieși din casă, nu  uita de NIVEA SUN Cremă de față cu protecție solară Ultra Spectrum! Astfel, te vei bucura de razele soarelui, iar pielea ta va fi protejată. 
 

Cine are pistrui?

În special, oamenii cu tipuri de piele fotosensibilă. Cei cu pielea deschisă la culoare sau cu păr blond sau roșcat sunt predispuși la apariția pistruilor.
 
Culoarea pielii este cauzată de conținutul de pigment al fiecărei celule și nu de productivitatea celulelor care formează pigmenți. O comparație interesantă este aceea între pielea deschisă la culoare și pielea închisă la culoare: oamenii cu pielea deschisă la culoare au în celulele pielii un conținut de pigment de circa 50, în timp ce oamenii cu pielea închisă la culoare ce au până la 500!
 
Acum e și mai clar de ce ai nevoie de protecție specială împotriva soarelui, dacă ai pielea deschisă la culoare!
Un alt lucru interesant este acela că pistruii apar adesea pe pielea femeilor însărcinate și dispar, de regulă, după sarcină. Acest lucru este datorat alterării concentrației de hormoni din corpul femeii. 

DIFERENȚA DINTRE PISTRUI ȘI PETE DE VÂRSTĂ

Atât pistruii, cât și petele de vârstă sunt pete pigmentare. Diferența dintre ele este aceea că, în cazul pistruilor, nu se formează noi melanocite (ca la petele de vârstă), ci doar melanină. Din acest motiv, pistruii nu pot degenera – spre deosebire de semnele din naștere. Pistruii și petele de vârstă sunt o tulburare benignă a pielii și sunt inofensivi, însă pielea ta are nevoie de protecție. Noi recomandăm NIVEA SUN Protecție solară cu filtre UV minerale și SPF 50.

 


PROTECȚIE SPECIALĂ PENTRU OAMENII CU PISTRUI

DE CE FEL DE PROTECȚIE ARE NEVOIE PIELEA FOARTE DESCHISĂ LA CULOARE?

Pistruii sunt în principiu inofensivi, dar asta nu înseamnă că pielea de pe față și corp nu are nevoie de protecție specială. Cum și dacă pielea ta s-a înroșit, nu înseamnă că se va transforma în bronz. Acestea sunt doar niște mituri despre soare și protecție solară. Le-am explicat pe toate în acest articol pentru ca tu să nu mai cazi în nicio capcană a soarelui. 

Pielea deschisă la culoare este foarte sensibilă la lumină deoarece melanina protectoare nu este distribuită regulat. Oamenii cu pistrui se încadrează de obicei în tipul de piele foarte deschis și, de aceea, este nevoie de o protecție foarte ridicată împotriva radiațiilor UV. 

PROTECȚIE SOLARĂ ÎN TOATE ANOTIMPURILE

Iarna nu-i ca vara – dar asta nu înseamnă că pielea ta nu are nevoie de protecție! Pe timp de vară, dacă ai pielea foarte deschisă și cu pistrui, este recomandat să alegi o cremă cu FPS 50, precum crema de protecție solară pentru ten sensibil FPS 50.

Nu este suficient doar să folosești o cremă cu FPS ridicat. Sunt niște măsuri suplimentare pe care trebuie să le iei pentru a-ți asigura protecția necesară împotriva razelor nocive ale soarelui. Ce ar trebui să eviți? Sesiune lungi de plajă și bătaia directă a razelor de soare. Poartă haine potrivite care să-ți protejeze pielea și menține-ne hidratat! Nu uita, hidratarea se face și din interior, și din exterior! După sesiunile de stat în soare, răsfață-ți pielea cu o cremă hidratantă de după plajă. Fie că preferi gelul, crema sau spray-ul, NIVEA are câteva produse special create pentru aceste cazuri. Alege-ți aliatul

Pielea ta nu scapă de radiațiile UV nici pe timpul iernii! Aceasta este expusă radiațiilor UV intense când ești în vârf de munte la schi sau cu sania, cu atât mai mult fiindcă zăpada reflectă razele soarelui. Aceste radiații sunt la fel de intense ca cele din zilele fierbinți de vară. 

Crema de față NIVEA SUN pentru protecție solară are o formulă ușoară cu efect instant de matifiere, de lungă durată și oferă o senzație lejeră, nelipicioasă și fără urme uleioase. Are o protecție solară eficientă datorată formulei Ultra Spectrum Protection -  împotriva razelor UVA și UVB, dar și împotriva efectelor nocive cauzare de razele HEVL, cum ar fi îmbătrânirea prematură a pielii. 


 

Cum ne vede soarele

Artistul Thomas Leveritt ne arată cum ne afectează soarele, printr-o cameră UV. Majoritatea oamenilor reactionează cu multă emoție la vederea propriei fețe prin această cameră: brusc, toate imperfecțiunile și toate petele care nu se pot vedea cu ochiul liber devin acum vizibile. Acestea sunt petele de melanină formate sub piele din cauza soarelui. Prin aplicarea cremei de protecție solară, fața redevine uniformă pe cameră, fiind astfel foarte evident cum blochează crema lumina soarelui.

CUM POȚI REDUCE PISTRUII PE TERMEN LUNG

Pistruii sunt considerați semne distinctive personale și majoritatea celor care îi au îi acceptă ca parte din farmecul lor. Nu e de mirare, pistruii sunt drăguți și dau un aspect natural și tineresc. Conform unui studiu recent al site-ului de dating online ElitePartner.de, o treime din bărbați consideră pistruii atrăgători.
Dacă totuși vrei să scapi de pistrui, nu îți crea așteptări prea mari. Petele nu se pot elimina complet, însă, cu măsurile corecte, poți reduce semnificativ intensitatea pistruilor tăi. Și încă o veste bună! Pistruii se estompează natural până începe iarna. 
 

EVITĂ BĂTAIA DIRECTĂ A RAZELOR DE SOARE

Cum intensitatea pistruilor crește prin expunerea la soare, contactul soarelui cu pielea ta ar trebui minimizat pe cât posibil. Folosește o cremă cu factor de protecție solară foarte ridicat, precum NIVEA SUN cremă de față cu FPS 50, și oferă-i pielii tale protecție suplimentară cu ajutorul hainelor. 

În vacanțele la mare, ia mereu cu tine o pălărie cu boruri largi, care să-ți umbrească fața. Vei fi și protejată și foarte elegantă! Pe cât posibil, stai la umbră și asigură-ți hidratarea de care ai nevoie. Ai grijă, radiațiile UV trec și prin sticlă. Așadar, pistruii tăi se pot intensifica și dacă te expui la soare prin geamul mașinii sau prin fereastra de la birou. 
 

Hainele care te protejează de soare

În special când înoți, loțiunea de protecție solară nu este suficientă pentru a te proteja de razele UV ale soarelui. Unele zone ale corpului pot rămâne neprotejate atunci când aplici crema. Apa, transpirația și frecarea reduc și ele efectul cremei de protecție soalră fiindcă șterg, parțial, produsul de pe piele. Astfel, pielea deschisă la culoare poate suferi de arsuri solare.

În cazul în care pielea ta este foarte sensibilă, poți apela la haine speciale, create anume pentru acest tip de piele, ce oferă un plus de protecție împotriva razelor UV. Țesăturile acestor haine au fost create specail pentru a împiedica cea mai mare parte a radiațiilor UV să ajungă la piele. Prin blocarea eficientă a accesului razelor UV la pielea ta, se reduce notabil și intensitatea pistruilor. 

TRATAREA PISTRUILOR CU CREME ȘI SCRUB-URI

Cremele speciale de depigmentare, măștile sau tratamentele la rece pot reduce din intensitatea pistruilor, însă efectul este de scurtă durată.  Aceste tratamente distrug pigmenții și celulele pigmentare din stratul superior al pielii. Dar fiind faptul că pielea se regenerează și continuă să producă acești pigmenți, pistruii revin la scurt timp. Pentru a le întârzia reapariția, evită expunerea directă la soare.

Eliminarea pistruilor cu laser

Dacă vrei neapărat să scapi de aceste pete pigmentare de pe față și corp, există o soluție cu efect pe termen mai lung – tratamentul cu laser. Acesta durează mult mai mult față de folosirea cremelor de depigmentare și a scrub-urilor, dar este și mai costisitoare. Costul poate varia între 100 și 300 de Euro, iar cele mai multe companii de asigurări nu acoperă aceste costuri. Este o metodă inofensivă și se extinde pe parcursul a mai multor ședințe. 

PISTRUII SE ESTOMPEAZĂ PE TIMP DE IARNĂ

În sezonul rece, intensitatea petelor scade atât de mult încât pistruii abia mai sunt vizibili. Însă, nu ar trebui să renunțăm la protecția solară iarna, doar pentru că radiațiile UV sunt la o intensitate mult mai mică.

Păstrează rutina de îngrijire a pielii și pe timp de iarnă, pentru a-i oferi pielii tale protecția de care are nevoie în fața soarelui. Recomandăm crema de față NIVEA SUN pentru protecție solară

 

Pistruii apar de obicei la oamenii cu pielea și părul deschise la culoare și se manifestă cel mai puternic vara. Deși aceste pete dau un aspect tineresc și natural, ele sunt și un semn că cei care le poartă trebuie să se protejeze deosebit de bine în fața soarelui.