Vară, soare, pistrui!

Odată cu vara apar și micile pete brune pe pielea atât de multor oameni. Doza mai mare de radiații UV din lunile de vară aduce cu sine și noi pistrui pe față și corp. Află cum apar pistruii, de ce oamenii cu pistrui ar trebui să ofere protecție specială pielii lor și cum poți scăpa de micile pete.

Despre pistrui

Când pigmenții nu sunt distribuiți corect


Micile pete brune apar de obicei pe chipurile oamenilor cu piele deschisă la culoare și cu păr blond sau roșcat. Pistruii sunt pete de pigmentare și apar de obicei din cauze genetice. În mod normal, melanocitele formează pigmentul brun numit melanină, menit să protejeze pielea de radiațiile UV în timpul expunerii la soare. În cazul oamenilor cu pistrui, un defect genetic cauzează distribuția neuniformă a melaninei în celulele pielii. Astfel, în locul unui bronz uniform, pe față și corp apar numeroase pete mici.

Când soarele răsfață pielea deschisă la culoare


Pielea noastră produce melanină pentru a se proteja împotriva radiațiilor ultraviolete, care formează razele de soare. Așadar, cu cât ne expunem mai mult la soare, cu atât pielea noastră produce mai multă melanină. Așa apar pistruii în zilele însorite - cu mult mai mult vara decât iarna. Din același motiv, pistruii apar mai mult în zonele expuse la lumina directă a soarelui - pe față, decolteu, umeri și brațe.

Cine are pistrui?

În special oamenii cu tipuri de piele fotosensibile - adică piele deschisă la culoare și păr blond sau roșcat - sunt predispuși la apariția pistruilor.

Culoarea pielii nu este cauzată de productivitatea celulelor care formează pigmenți, ci de conținutul de pigment al fiecărei celule. Spre comparație: oamenii cu pielea deschisă la culoare au o un conținut de pigment în celule de circa 50, spre deosebire de africani, care au până la 500! Astfel, nu e deloc de mirare că oamenii cu pielea deschisă la culoare au nevoie de protecție specială în fața soarelui.

Pistruii pot apărea adesea pe pielea femeilor însărcinate, din cauza alterării concentrației de hormoni. Această formă de hiper-pigmentare dispare de obicei după sarcină.

Diferența dintre pistrui și pete de vârstă

Și pistruii și petele de vârstă sunt pete pigmentare, însă diferența este că, în cazul pistruilor, nu se formează noi melanocite, doar melanină. Ca și petele de vârstă, pistruii sunt o tulburare benignă a pielii și sunt inofensivi. Pentru că nu se formează noi melanocite, pistruii nu pot degenera, spre deosebire de semnele din naștere.


Protecție specială pentru oamenii cu pistrui

De ce fel de protecție are nevoie pielea foarte deschisă la culoare?

Deși pistruii sunt în principiu inofensivi, oamenii cu pete pigmentare pe față și corp au nevoie de protecție specială în fața soarelui. Pentru că melanina protectoare e distribuita neregulat, pielea este foarte vulnerabilă la lumină. În plus, oamenii cu pistrui se încadrează de obicei în tipul de piele foarte deschis, care are nevoie de protecție foarte ridicată împotriva radiațiilor UV.

Protecție solară în toate anotimpurile


Așadar, dacă ai pielea foarte deschisă și cu pistrui, trebuie să alegi produse de protecție solară cu FPS foarte ridicat - este recomandat FPS 50 pe timp de vară. În plus, trebuie să iei măsuri suplimentare pentru a te proteja de razele nocive ale soarelui. Nu sta în bătaia directă a razelor de soare și evită sesiunile de plajă prelungite. Poartă haine potrivite care să-ți protejeze pielea. Loțiunea NIVEA Sun Protect & Sensitive protejează pielea sensibilă împotriva radiațiilor UV și este potrivită și oamenilor cu alergii solare. Are de asemenea o formulă fără parfumuri, coloranți și conservanți și conține Aloe Vera pentru o senzație catifelată și plăcută.

Însă nu ar trebui să neglijezi protecția solară nici pe timp de iarnă! Pielea ta este expusă radiațiilor UV intense atunci când faci schi sau te dai cu sania, fiindcă zăpada reflectă razele soarelui. Aceste radiații sunt la fel de intense ca cele din zilele fierbinți de vară.

Cum ne vede soarele

Artistul Thomas Leveritt ne arată într-un mod impresionant cum soarele ne afectează fața, printr-o cameră UV. Cei mai mulți oameni reacționează cu multă emoție la vederea propriei fețe prin această cameră: brusc, devin vizibile toate petele care nu se pot vedea cu ochiul liber. Acestea sunt pete de melanină formate sub piele din cauza soarelui. Prin aplicarea cremei de protecție solară, fața redevine uniformă pe cameră, fiind astfel foarte vizibil cum crema blochează lumina soarelui.

Cum poți reduce pistruii pe termen lung

Mulți consideră pistruii un semn distinctiv personal și îi acceptă ca parte din farmecul lor. Și nu e de mirare, fiindcă pistruii sunt drăguți și dau un aspect natural și tineresc. Conform unui studiu recent al site-ului de online dating ElitePartner.de, o treime din bărbați consideră pistruii atrăgători.

Dacă totuși vrei să scapi de pistrui, nu ar trebui să ai așteptări foarte mari. Petele nu se pot elimina complet, însă intensitatea lor se poate reduce semnificativ. Cu măsurile corecte, poți reduce intensitatea pistruilor tăi. Și încă o veste bună: pistruii devin mai estompați până începe iarna.

Evită bătaia directă a razelor de soare

Din moment ce intensitatea pistruilor crește prin expunerea la soare, ar trebui să minimizezi, pe cât posibil, contactul soarelui cu pielea ta. De asemenea, să folosești o cremă cu factor de protecție solară foarte ridicat (FPS 50+) și să te protejezi cu haine potrivite. În vacanțele de vară la mare, ia mereu cu tine o pălărie cu boruri largi, care să-ți umbrească fața. Pe cât posibil, stai la umbră. Ai grijă, fiindcă radiațiile UV trec și prin sticlă. Așadar, pistruii tăi se pot intensifica și dacă te expui la soare prin geamul mașinii sau prin fereastra de la birou.

Hainele care te protejează de soare

În special când înoți, loțiunea de protecție solară poate fi o măsură insuficientă. Unele zone ale corpului pot rămâne neprotejate atunci când aplici crema. Apa, transpirația și frecarea reduc și ele efectul cremei de protecție solară fiindcă șterg, parțial, produsul de pe piele. Astfel, pielea deschisă la culoare poate suferi de arsuri solare. De aceea poți apela la haine speciale, create anume pentru oamenii cu pielea sensibilă, pentru a oferi un plus de protecție împotriva razelor UV. Țesăturile acestor haine au fost create special pentru a împiedica cea mai mare parte a radiațiilor UV să ajungă la piele. Prin blocarea eficientă a accesului razelor UV la pielea ta, se reduce notabil și intensitatea pistruilor.

Tratarea pistruilor cu creme și scrub-uri

Prin folosirea cremelor speciale de depigmentare, a măștilor sau a tratamentelor la rece, poți reduce din intensitatea pistruilor, însă efectul e de scurtă durată. Prin aceste tratamente, pigmenții și celulele pigmentare sunt distruse în stratul superior al pielii. Însă pistruii revin, fiindcă pielea continuă să producă acești pigmenți. Pentru a le întârzia reapariția, trebuie să eviți expunerea directă la soare.

Poți deschide la culoare pistruii de pe față și de pe corp și cu ajutorul sucului de lămâie. Acesta acționează ca un agent natural de depigmentare și reduce petele treptat. Însă trebuie să-l aplici cu precauție, în special dacă ai pielea sensibilă. Sucul de lămâie este foarte agresiv și poate cauza iritații. Acest tratament este recomandat numai pe termen scurt, cu atât mai mult cu cât eliminarea pistruilor pe termen lung e imposibilă.

Eliminarea pistruilor cu laser

Tratamentul cu laser durează mai mult decât folosirea cremelor de depigmentare și a scrub-urilor, iar costul poate varia între 100 și 300 de Euro. Cele mai multe companii de asigurări nu acoperă aceste costuri.

Pistruii se estompează pe timp de iarnă

Deși oamenii cu pielea foarte deschisă la culoare nu ar trebui să renunțe la protecția solară nici iarna, intensitatea radiațiilor UV este mult mai mică. Astfel, pistruii pot dispărea aproape complet în sezonul rece. Intensitatea petelor scade atât de mult încât pistruii abia mai sunt vizibili iarna.

Pistruii apar de obicei la oamenii cu pielea și părul deschise la culoare și se manifestă cel mai puternic vara. Deși aceste pete dau un aspect tineresc și natural, ele sunt și un semn că cei care le poartă trebuie să se protejeze deosebit de bine în fața soarelui.