Dezvoltarea bebelușului: straturile pielii

Pielea bebelușilor este deosebit de delicată - află cum se dezvoltă straturile pielii și cum să susții acest proces prin îngrijirea potrivită.

Pielea bebelușului: știința din spate

Ideea că pielea bebelușilor este la fel ca cea a adulților este greșită - straturile pielii celor mici nu sunt încă dezvoltate complet.

Rolul important al pielii

Pielea este cel mai mare organ al corpului: ea protejează atât bebelușii cât și adulții de microbi, ajută la reglarea termică a organismului și ajută la percepția senzațiilor de rece și cald, precum și la atingere.

Diferența dintre pielea bebelușilor și pielea adulților

Cu siguranță ai observat că bebelușul tău are o piele incredibil de moale și catifelată. Asta pentru că structura și caracteristicile ei diferă față de pielea adulților.


Ce face pielea bebelușilor atât de fină și delicată este stratul superior, mult mai subțire și mai sensibil decât la adulți. Este și motivul pentru care bebelușii sunt predispuși la iritații de scutec, cauzate de frecarea scutecului de piele. De asemenea, sensibilitatea acestui strat crește și riscul arsurilor cauzate de soare.


Mai mult, pentru că funcția de barieră a pielii nu este încă dezvoltată, pielea bebelușului este mult mai vulnerabilă față de factorii iritanți care o pot penetra. De asemenea, pielea celor mici nu reține umezeala la fel de bine ca pielea adulților, iar apa se absoarbe, dar se și pierde, foarte rapid.

Care sunt straturile pielii?

Pielea este formată din trei straturi diferite:

  • Stratul exterior, cunoscut și ca epidermă, funcționează ca o barieră și este responsabil pentru nuanța pielii și protecția organismului. Acest strat conține și terminațiile nervoase care ne ajută să simțim diferiți stimuli.
  • Dedesubt este derma, care conține glande sudoripare, foliculi de păr și țesut conjunctiv. Derma este strâns legată de epidermă. Colagenul și alte ingrediente din acest strat conferă pielii aspectul elastic și neted.
  • Stratul final, cel mai profund, este stratul de grăsime subcutanată și este format din țesut adipos care înglobează vasele de sânge și nervii. Acest strat funcționează ca un depozit de energie și are rol de izolare.

Straturile pielii, în armonie perfectă

Cele trei straturi ale pielii funcționează în perfectă armonie unele cu altele pentru a proteja organismul și a controla percepția temperaturilor și a atingerilor.

Câteva informații interesante despre pielea bebelușului

  • Bebelușii au mai puține glande sudoripare decât adulții, deci nu își pot regla la fel de bine temperatura corpului
  • Pielea bebelușilor se vindecă foarte repede
  • Rata crescută a dermatitei atopice la bebeluși este cauzată de pielea mai uscată decât a adulților - dar în cele mai multe cazuri trece atunci când cresc

Dezvoltarea pielii bebelușului

Pe măsură ce micuțul tău crește, și pielea se dezvoltă - e important să știi cum evoluează pielea odată cu vârsta.

Cum pot ajuta pielea bebelușului să se dezvolte?

Îngrijirea corectă a pielii bebelușului, cu produsele potrivite, îi va oferi tot ce are nevoie pentru a se dezvolta cum trebuie. Încearcă Uleiul pentru bebeluși NIVEA Baby, cu ulei de migdale pentru hidratarea delicată a pielii micuțului.

Dezvoltarea pielii bebelușului: lucruri esențiale


Chiar după naștere, pielea bebelușului este foarte subțire și fragilă. În primele luni, pielea devine mai groasă și mai puțin permeabilă. În acest proces, ea devine mai puțin sensibilă la factori iritanți, iar glandele sudoripare încep să funcționeze mai bine.


În plus, pe măsură ce micuțul tău crește, și nuanța pielii se poate schimba - cea mai importantă parte din dezvoltarea pielii are loc în primii 4 ani de viață.


În primele luni, pe scalp pot apărea cojițe. Nu îți face griji, sunt inofensive și vor dispărea în scurt timp. Pe măsură ce bebelușul crește, diferențele structurale și funcționale dintre pielea sa și cea a adulților se vor estompa treptat.

Pielea bebelușului la diferite vârste

0-1 luni

Nou-născutul de mai puțin de o lună are cea mai fragilă piele. Ea poate fi acoperită la început de păr fin sau poate avea o nuanță ușor vânătă - este perfect normal.

Pielea bebelușului la diferite vârste

1-3 luni

La această vârstă fragedă, iritarea pielii este destul de comună. Pielea încă se ajustează după cele nouă luni petrecute în burtică. Urmărește cu atenție orice iritație sau eczemă persistentă.

Pielea bebelușului la diferite vârste

3-6 luni

De acum, pielea bebelușului începe să își dezvolte funcția de barieră, deci poți folosi anumite produse de băiță fără să-ți faci griji. Încearcă să stimulezi simțul tactil, încurajându-l să atingă diferite materiale.

Pielea bebelușului la diferite vârste

6-12 luni

Începând de la 6 luni, bebe se poate bucura de plimbări la soare, însă pentru perioade scurte, fără expunere directă la soare. Asigură-te că îi protejezi pielea cu un produs de protecție solară special pentru bebeluși, ca NIVEA Baby Loțiune de protecție solară pentru bebeluși FPS 50+.

Pielea bebelușului la diferite vârste

De la 1 an

La prima aniversare a bebelușului, straturile pielii deja s-au dezvoltat considerabil și vei observa o diferență mare din punct de vedere al rezistenței ei.

Cum ai grijă de pielea bebelușului

Îngrijirea potrivită este esențială pentru pielea delicată a bebelușului - află cum să oferi micuțului tău tot ce are nevoie pentru a se dezvolta.

Importanța hidratării


Bebelușii se pot confrunta cu deshidratarea pielii la fel ca adulții, ba chiar mai mult, ținând cont de fragilitatea pielii lor. De aceea, un produs de hidratare potrivit este foarte important pentru îngrijirea micuțului tău.


E esențial să alegi un produs hidratant cu ingrediente blânde, care calmează și îngrijește pielea sensibilă. Loțiunea hidratantă NIVEA Baby cu aloe vera protejează pielea pentru 24 de ore și o lasă catifelată, cu un aspect sănătos.

Care este momentul ideal pentru hidratare?

Cel mai bun moment este după băița bebelușului, când straturile pielii absorb cel mai bine umezeala și ingredientele benefice din cremă.

4 sfaturi pentru îngrijirea pielii bebelușului

  • Băițele trebuie să fie scurte - prea mult timp petrecut în apă poate duce la uscarea pielii.
  • Protejează pielea micuțului de frig și vânt - alege niște mănuși drăgălașe pentru mânuțele lui.
  • Folosește un săpun delicat ca Săpunul-cremă NIVEA Baby special creat pentru pielea sensibilă a bebelușilor.
  • Ferește bebelușul de soare pe cât posibil, iar dacă nu poți evita expunerea la soare protejează-l cu o pălăriuță și cu loțiune de protecție solară.
product-stage-bg

Produse delicate de la NIVEA, create special pentru pielea bebelușului