femeie cu pistrui zâmbind cu ochii închiși

De ce facem pistrui?

Te-ai întrebat vreodată de ce apar pistruii? Citește aici pentru a descoperi ce sunt pistruii, de ce apar și câteva sfaturi uimitoare de îngrijire a pielii pentru ei.

De ce facem pisturi?

Ce sunt pistruii și cum se formează?

Pistruii sunt zone mici de pigmentare suplimentară pe piele, formate din melanină, hormonul care determină culoarea pielii. Pistruii sunt plați, cafenii sau maro deschis și apar fie ca o singură pată, fie, de obicei, apar că un grup. Pistruii de pe față sunt cei mai frecvenți, dar apar adesea pe umeri, brațe, piept și spate. Sunt sensibili la lumina soarelui și, de obicei, vor scădea iarna.

Dar, de ce apar pistruii, ce sunt pistruii și putem opri apariția acestora?

Descoperă ce cauzează pielea să se pistruiască ușor și cine este mai probabil să aibă aceste semne minunate.

 

De ce facem pistrui?

Ce cauzează pistrui?

woman with her eyes closed in the sun

De ce facem pistrui?

Soarele

Pistruii sunt pete maro care se găsesc pe pielea care este expusă în mod regulat la soare - sunt netede la atingere și, spre deosebire de alunițe, nu sunt ridicate de la suprafața pielii. Culoarea pistruilor este cauzată de un pigment numit melanină. Cu cât petreci mai mult timp la soare, cu atât se produce mai multă melanină, motiv pentru care s-ar putea să observi mai mulți pistrui pe piele după ce ai fost afară într-o zi însorită.

family on the beach

De ce facem pistrui?

Genetica

Genetica joacă, de asemenea, un rol important în cine face pistrui. Dacă anumiți membri ai familiei sunt predispuși la pielea cu pistrui, este probabil să fie și alții. Nimeni nu se naște cu pistrui (nu veți vedea un nou-născut cu pistrui), dar de obicei încep să se dezvolte în copilărie și uneori dispar la vârsta adultă pe măsură ce îmbătrânim. Nu te alarma dacă pistruii tăi se estompează iarna și se întunecă vara - acest lucru este complet normal.

De ce apar pistruii?

Oricine poate avea pielea pistruată, dar culoarea petelor poate fi mai deschisă sau mai închisă, în funcție de părul și culoarea pielii. Persoanele cu părul roșu și pielea deschisă sunt mai susceptibile de a avea pistrui, dar acesta este doar unul dintre mulți factori care afectează dacă pielea are pistrui.

Gena MRCI care controlează de ce unii oameni au pistrui este aceeași care determină părul roșu. Persoanele cu păr roșu sunt susceptibile să aibă și să dezvolte pistrui, deoarece adesea au și o piele mai deschisă, care este mai sensibilă la soare.

Oamenii dezvoltă de obicei pistrui în copilărie sau în adolescență, dar aceștia se pot estompa pe măsură ce îmbătrânim.

femeie cu palarie, zâmbind

Cum să îngrijești pistruii de pe față

Pistruii tăi sunt ceea ce te fac atât de unică – învață cum să profiți la maximum de pielea superbă cu pistrui.

Cum să îngrijești pistruii de pe față

Cum să eviți pistruii și ce să faci ca aceștia să nu-și schimbe culoarea

Pielea care se pistruiază ușor trebuie apreciată și  îngrijită bine. Modalitatea ideală este cu o rutină de îngrijire temeinică care oferă pielii exact ceea ce are nevoie. Deoarece pielea pistruată tinde să fie pe partea mai dreaptă, poate fi predispusă la deteriorarea razelor UVA și UVB. Arsurile solare sunt răspunsul pielii tale la daune și poate avea efecte de lungă durată asupra pielii și sănătății tale.

Gama NIVEA Sun oferă protecție pentru întreaga familie și include protecție solară special pentru utilizare pe față, ideală pentru protejarea pistruilor de pe față. Încearca Cellular Luminous630 Anti-Spot cremă de zi cu SPF 50 pentru a-ți proteja fața de razele UV dăunătoare. Pe lângă faptul că protejează pielea de lumina UV dăunătoare, funcționează și pentru a preveni și a reduce vizibil petele solare.

Crema solară trebuie reaplicată des, chiar și în zilele în care nu pare însorit. Nu uita să aplici din nou după înot sau exerciții fizice. Optează pentru o cremă hidratantă colorată cu SPF adăugat în zilele mai răcoroase, care va oferi o anumită acoperire, precum și protecție.

gama de produse Luminous

Cum să îngrijești pistruii de pe față

6 sfaturi utile pentru îngrijirea pistruilor de pe față

 1. Ferește-te de soare în cele mai calde ore ale zilei pentru a proteja pielea delicată. Poartă pălării cu boruri mari și îmbrăcăminte de protecție în cele mai călduroase zile pentru a-ți umbri pielea de razele UV
 2. Aplică întotdeauna o cremă hidratantă după ce ați fost la soare pentru a menține pielea cu pistrui netedă și suplă.
 3. Nu acoperi pistruii cu un fond de ten greu - învață să-ți iubeșți semnele unice.
 4. Pentru a uniformiza zonele cu pistrui, folosește un creion pentru sprâncene pentru a puncta câteva suplimente.
 5. Produsele cu SPF iți protejează fața de radiațiile UVA și UVB – include crema de protecție solara pentru față în rutina ta zilnică

Rutina de îngrijire pas cu pas a feței pentru pistrui

femeie cu părul creț

Rutina de îngrijire pas cu pas a feței pentru pistrui

1. CURĂȚARE

Nu uita întotdeauna să îndepărtezi machiajul și impuritățile prin curățarea pielii la începutul și la sfârșitul fiecărei zile. Folosește un produs de curățare eficient și hidratant, care este blând cu pielea ta frumoasă cu pistrui - lăsându-ți tenul să arate proaspăt și dezvăluind pielea cu aspect mai fin și mai proaspăt.

Rutina de îngrijire pas cu pas a feței pentru pistrui

2. EXFOLIERE

Exfolierea este importantă pentru îndepărtarea celulelor moarte ale pielii și pentru desfundarea porilor. Exfolierea luminează pielea și lustruiește pistruii. Exfolierea ajută, de asemenea, la uniformizarea nuanței pielii, reducând astfel aspectul lentigoului sau petelor de vârstă.

Cu toate acestea, nu exfolia prea des, deoarece acest lucru poate irita pielea - citește ghidul nostru de exfoliere pentru mai multe sfaturi.

Rutina de îngrijire pas cu pas a feței pentru pistrui

3. TONIFIERE

Tonifierea elimină orice exces de sebum și alte impurități și împrospătează pielea pregătită pentru hidratare. Găseste un toner care se potrivește nevoilor pielii tale pentru a susține pistruii de pe față și pentru a lăsă pielea cu pistrui revigorată.

 

Rutina de îngrijire pas cu pas a feței pentru pistrui

4. HIDRATARE

La fel că toate celelalte tipuri de piele, pielea care se pistruiază ușor trebuie să fie hidratată pentru a rămâne strălucitoare și frumoasă. Aplică crema de noapte înainte de a merge la culcare pentru a susține procesul de regenerare al pielii noaptea pentru o piele netedă și proaspătă dimineața.

 

Rutina de îngrijire pas cu pas a feței pentru pistrui

5. APLICAREA CREMEI PENTRU OCHI

Hidratarea zonei delicate a ochilor este un pas esențial de îngrijire a pielii, deoarece această zonă este mai fragilă și predispusă la uscare. Dacă aplici o cremă eficientă pentru ochi, poți minimiza aspectul de umflare și cearcăne pentru a lumina conturul sensibil al ochilor.

De ce facem pistrui?

Cum să oprești pistruii

Un grup pistrui pe podul nasului, pe umeri sau pe obraji este drăguț, dar, deși frumos, merită să fii cu ochii pe ei, deoarece pot fi primul semn de deteriorare solara. În timp ce pistruii nu sunt dăunători, înțelegerea modului de a opri pistruii merge mână în mână cu protecția solară.


Dacă te întrebai cum să oprești pistruii, este important să reții că aceștia sunt foarte admirați de cei fără pistrui, dar crema solară vă împiedica pistruii să se răspândească și să se îmbine, ceea ce poate fi un semnal că ai stat prea mult timp la soare.

Iată câteva sfaturi despre cum să oprești pistruii și să te protejezi de soare:

 • Utilizează o protecție solară cu SPF (factor de protecție solară) 30 sau mai mare. Reaplica cremă de protecție solară la fiecare 2 ore în timp ce sunteți la soare.
 • Evita să ieși când razele soarelui sunt la vârf (10:00 - 16:00)
 • Poarta îmbrăcăminte și pălării de protecție solară

Deși nu poți opri pistruii, dacă nu te expui la soare și folosești cremă de soare, pielea ta  vă avea mai multă protecție, ceea ce înseamnă că vă fi produsă mai puțină melanină și pielea poate produce mai puțini pistrui. Datorită acestei producții crescute de melanină cauzată de soare, persoanele care suferă de pistrui ar trebui să fie mai atente la soare, deoarece au o probabilitate crescută de a face cancer de piele. Dacă ai pistrui, ar trebui să acorzi atenție oricăror pistrui care își schimbă forma sau culoarea și să ceri sfatul medicului dacă ești îngrijorat de oricare dintre ei.

Căldura poate întuneca pistruii, așa că, dacă fața ta se simte înroșită, aplică un flanel rece pe față sau stropește-ți pielea cu apă rece după ce ai venit de la soare.

De ce facem pistrui?

Lentigo

Ce este Lentigo?

Unii oameni confundă Lentigo cu pistrui, dar spre deosebire de pistrui, lentiginii își păstrează pigmentarea pe tot parcursul anului. Nu își schimbă culoarea în lumina soarelui și nu se găsesc de obicei în ciorchini, așa cum sunt în general pistruii.

Lentigo poate afecta bărbații și femeile de toate vârstele și culorile pielii, deși pielea deschisă, expunerea la soare sau leziunile repetate la soare pot provoca Lentigo, în special la pielea matură.

Ce poate provoca Lentigo:

 1. Daune solare
 2. Daune cauzate de lumina UV cauzată de utilizarea șezlongului
 3. Arsuri solare
 4. Îmbătrânirea

lady with freckles and sunscreen

Lentigo

Cum arată Lentigo?

Lentigo este clasificat în diferite tipuri în funcție de cum arată, unde apar pe corp, ce le-a cauzat și dacă sunt legate de alte boli sau afecțiuni.

Lentigo poate apărea ca un singur semn sau ca un grup (acest lucru este mai frecvent) și poate fi zimțat sau cu margini netede. Sunt de obicei rotunde și au între 3-15 mm în diametru.
Este important să fii cu ochii pe orice semn de pe piele care te preocupă.
Regulile ABCD-Easy sunt o modalitate bună de a urmări modificările care ar putea indica un „melanom”.

A - Asimetrie: alunițele normale sunt simetrice, trageți o linie prin mijloc. Ambele părți ar trebui să fie simetrice. Ar putea fi ceva mai sinistru altfel și merită să vă vedeți medicul.
B - Bordura: Alunițele care pot provoca cancer au adesea margini neuniforme, denivelate sau zimțate.
C - Culoare: a avea pistrui sau alunițe cu mai mult de o culoare poate fi un semn al ceva canceros
D - Diametru: O creștere mai mare de 6 mm trebuie verificată de un medic
E - Evoluție: Orice modificare a mărimii, înălțimii sau culorii unei alunițe trebuie verificată de un medic

De ce facem pistrui?

Stai departe de soare

Cel mai bun mod de a opri pistruii este să îi previi în primul rând.

 • Ferește-te de soare, mai ales în perioadele în care soarele este cel mai puternic (10:00-16:00), căuta umbra și rămâi în casă când poți.
 • Folosește îmbrăcăminte de protecție solară, există haine disponibile care protejează împotriva razelor UV, cum ar fi cămăși cu mânecă lungă, pantaloni și pălării.
 • Dacă trebuie să ieși la soare, utilizează o protecție solară SPF 50 pentru a te proteja de supraexpunerea la soare și aplica din nou la fiecare două ore. Consultă gama noastră Nivea Sun pentru a-ți proteja pielea.

femeie care ține o cremă solară Nivea Face

Cele mai bune creme pentru pistrui

Cum să elimini pistruii de pe față și corp

Dacă vrei să știi cum să îndepărtezi pistruii de pe față și de pe corp, amintește-ți că arată grozav! Dar cremele și tratamentele potrivite te pot ajuta să te protejezi, să te luminezi și să iți susțînă pielea și pistruii.

O cremă solară pentru față UV - Această cremă solară pentru față oferă protecție solară imediată și eficientă, lăsând pielea să se simtă ușoară și negrasă. De asemenea, absoarbe excesul de ulei de pe piele, lăsând un efect de matifiant. Acest lucru nu vă elimina pistruii, dar crema solară vă opri formarea pistruilor în număr mare. Pistruii sunt un ghid excelent pentru expunerea la soare - în timp ce puțînă lumină solară vă scoate la iveală o stropire de pistrui drăguți, prea mulți ar putea fi un semn al daunelor UV.

 

 

Creams - lotions designed to treat hyperpigmentation can help to even skin tone and improve radiance which will target sun spots and redness, giving the perfect backdrop for your freckles.

femeie care tine in mana o crema cu protectie uv