ingrijirea fetei pete de pigment

PETE PIGMENTARE: CE AJUTĂ ÎMPOTRIVA HIPERPIGMENTĂRII

Petele pigmentare, cunoscute și ca tulburări de pigment sau hiperpigmentare, sunt în cele mai multe cazuri decolărări inofensive ale pielii. Pot să apară sub diferite forme. Află cum se formează și ce produse sunt recomandate pentru aceste pete pigmentare.

PETELE PIGMENTARE- CE STĂ ÎN SPATELE APARIȚIEI LOR

Unele persoane nu sunt deloc deranjate de apariția acestor pete pe ten sau pe altă zonă a corpului. În unele cazuri ele pot fi pete de la soare, dar pot să apară și odată cu înaintarea în vârstă – uneori numite ca “pete de bătrânețe”.
 

CE SUNT PETELE DE PIGMENT?

Ele sunt decolorări de culoare maronie pe piele. Petele pigmentare pot avea diferite forme  și, de obicei, nu reprezintă pericol pentru piele, în afară de faptul că pot deranja din punct de vedere estetic. Sunt și cazuri unde aceste pete vin din naștere sau se dezvoltă imediat după- în aceste situații, de cele mai multe ori, ele se estompează odată cu creșterea în vârstă.

 

pete maronii fata

CAUZE ALE PETELOR PIGMENTARE PE FAȚĂ SAU PE CORP

Apariția lor are la bază creșterea bruscă a producției de melanină. Aceasta este un set de pigment natural al pielii, unde o găsim în mod natural și unde este responsabilă de tonus. Dacă se acumulează în cantități mari,în zona respectivă apare așa numita hiperpigmentare. În general, sunt mai mulți factori care duc la creșterea producției de melanină la nivelul feței sau pe corp:

 • Pete de la soare: principala cauză a formării petelor pigmentare este expunerea excesivă la radiațiile UV. Ele apar de obicei pe zone ale corpului expuse în mod deosebit la soare.
 • Dereglări hormonale: petele pigmentare apar adesea ca efect a unor modificări hormonale din corp- de exemplu în timpul sarcinii sau după aministrarea de pilule contraceptive. În aceste situații, hiperpigmentarea mai poartă numele de melasmă. Îngrijirea feței este aici foarte importantă, această zonă fiind cea mai expusă- obraji, frunte sau în jurul gurii. În cele mai multe cazuri, petele pigmentare dispar când hormonii revin în echilibru.
 • Leziuni și inflamații: hiperpigmentarea poate să apară și după tăieturi sau arsuri, ca efect al acneei, eczemelor sau chiar a psoriazisului. După ce zona s-a vindecat, rămâne adesea o pată de pigment. Sunt și alte boli sau medicamente cunoscute, de asemenea, ca factori favorizanți ai apariției petelor pigmentare.
 

pete pigmentare varsta

MELANINA PROTEJEAZĂ PIELEA DE LUMINA UV

Câtă melanină se formează în pielea noastră este un fapt determinat genetic. Cu toate acestea, radiațiile solare stimulează formarea acestui set de pigment. Melanină are și funcția importantă de a ne proteja pielea de razele UV dăunătoare.

TIPURI DE PETE PIGMENTARE

În funcție de forma și culoare, petele pigmentare sunt de diferite tipuri:

 • Pete maronii: în limbajul comun, modificările maronii de pe piele sunt considerate pete pigmentare. Fie ca este doar un mic punct sau o zonă mai mare - acestea sunt des întâlnite pe față, în zona buzei superioare, a obrajilor, a frunții, dar și pe corp, în zona decolteului și pe mâini.
 • Pistrui: aceste mini pete pigmentare sunt genetice în majoritatea cazurilor. Sunt de culoare maro până la ușor roșiatică. Razele soarelui au, de asemenea, efect de stimulare în apariția și înmulțirea lor.
 • Pete de vârstă: apar mai ales la persoanele cu vârsta peste 60 de ani, chiar și mai devreme, în funcție de sitlul lor de viață. Astfel de pete pigmentare pot fi și un semn de expunere pe termen lung la soare.
 • Alunițe: acestea sunt ușor diferite prin culoare-  sunt mai închise la culoare, deseori mai mari ca dimensiuni și ies în relief uneori. Acest tip de pete pigmentare poate să apară mai ales dacă pielea nu este protejată suficient de soare, pe termen lung, și dacă suferă arsuri solare. Zonele cu alunite este recomandat să fie verificate perioadic de un medic dermatolog.
 

pete pigmentare

CE AJUTĂ?

Remediile simple pot ajuta împotriva apariției petelor pigmentare. Poți preveni apariția lor prin folosirea unei protecții solare speciale, spre exemplu pentru îngrijirea tenului. Peeling-urile și cremele speciale ajută împotriva petelor deja existente. Există, de asemenea, tehnici de machiaj prin care tenul să capete un aspect uniform.
 

CE SĂ FACI CA SĂ ÎȚI PROTEJEZI PIELEA

Haine lejere de vară: poartă o pălărie care să îți asigure umbră pentru față, gât și decolteu. E o metodă de a te proteja de apariția de noi pete pigmentare.

 • Folosește protecție solară: aplică în mod regulat un produs adaptat tipului tău de piele. Este cu atât mai important în timpul sarcinii sau dacă ei un contraceptiv pe bază de hormoni. Cel mai sigur mod de protecție este să aplici cremă de protecție solară cu o jumătate de oră înainte de a te expune la soare și să repeți aplicarea în mod regulat. Sfat:  Toate produsele NIVEA SUN protejează pielea imediat după aplicare.
 • Cremă de mâini cu factor de protecție solară: este indicat să folosești, mai ales pentru că mâinile sunt cele mai expuse la soare. Este recomandat aici să folosești o cremă de mâini cu protecție solară integrată.
 • Urmează o rutină de îngrijire corectă pentru tenul tău. Alege produse cu formule puternice, care acționează la nivel celular și reușesc să reducă petele pigmentare. Recomandarea noastră: gama Luminous630, a cărei formulă este rezultatul a 10 ani de cercetare. Și-a dovedit eficiența în a trata cele trei cauze majore ale apariției petelor pigmentare – expunerea la soare, înaintarea în vârstă și schimbările hormonale cum ar fi sarcina sau menopauza.
 • Stil de viață sănătos: obiceiurile individuale ale unui stil de viață sănătos se reflectă și în felul în care arată pielea ta. O dietă sănătoasă, odihnă suficientă-  sunt de mare ajutor pentru un ten uniform.
 

REMEDII ACASĂ - AJUTĂ CUMVA?

Uneori, bicarbonatul de sodiu și zeama de lămâie sunt oferite ca remedii de pus în practică acasă. Nu există, de fapt, dovezi științifice că astfel de proceduri casnice ajută cumva. 

pete pigmentare

PRODUSE ȘI PROCEDURI PENTRU PETELE DE PIGMENT

Poți scăpa de petele pigmentare? Da, ingredientele active speciale pot ajuta la înlăturarea blândă a petelor de pigment. De exemplu, cremele și serurile pe bază de vitamina C sunt eficiente pentru că inhibă formarea de melanină. Peeling-urile chimice ajută, de asemenea. Aici, stratul superior al pielii este eliberat de celulele vechi și este stimulate regenerarea. Rezultatul-  un ten general mai uniform.

Tratamentul cu laser este, de asemenea, o metodă posibilă. Cu toate acestea, trebuie este utilizat mai mult pentru pete de pigment mai profunde.

Sfat: În general, nu există nicio garanție că petele nu vor reveni după un tratament.

produse pete de pigment

CUM POȚI ACOPERI PETELE PIGMENTARE

Este indicat să folosești un anticearcăn. Fondul de ten,o cremă specifică, pudra compactă și un BB Cream ușor oferă, de asemenea, o acoperire bună.

 


ARTICOLE CARE TE-AR PUTEA INTERESA:

ingrijirea tenului pigmentat

ÎMBĂTRÂNIREA PREMATURĂ A PIELII

Elasticitate scăzută, fermitate mai puțină și o senzație de uscat sunt primele simptome ale pielii îmbătrânite.

ingrijire ten protectie

PROTECȚIE SOLARĂ PENTRU FAȚĂ

Fața ta este expusă la radiații solare mai des decât orice altă parte a corpului, motiv pentru care ai nevoie de îngrijire cu protecție solară.

hiperpigmentare

ACORDĂ ATENȚIE ÎNGRIJIRII FEȚEI

Faţa ta este expresia personalităţii. Asigură-te că arată proaspătă pe durata întregii zile cu ajutorul rutinei tale de frumuseţe, deoarece o faţă strălucitoare deschide toate uşile.