Femeie care stă cu brațele încrucișate

Cum să scapi de cosuri pe barbie?

Descoperă cauzele principale și remediile pentru a scăpa de cosuri in zona barbiei.

COSURI PE BARBIE

Petele de pe anumite părți ale feței, inclusiv pe bărbie, în jurul gurii și de-a lungul liniei maxilarului, pot avea cauze diferite. Explorați ghidul nostru cu privire la principalele motive pentru petele recurente de pe bărbie.

CE SUNT COȘURILE DE PE BĂRBIE?

Petele de pe bărbie sunt coșuri care apar în special pe bărbie și adesea în jurul gurii și a maxilarului. Acestea sunt rezultatul fluctuației hormonilor, în special la femei.

CAUZELE COȘURILOR ÎN ZONA BĂRBIEI PENTRU FEMEI ȘI BĂRBAȚI

Există câteva motive posibile pentru cosurile pe barbie, care se aplică atât bărbaților, cât și femeilor - acestea includ stresul, lipsa somnului și o dietă dezechilibrată.

Bărbia este o parte a feței care este atinsă des, acest lucru favorizând răspândirea uleiurilor, sebumului și murdăriei care sporește creșterea bacteriilor acneice.

Există mai multe motive specifice cu privire la cauzele pentru care pot apărea coșurile din bărbie:
Fata cu parul cret

Dezechilibrul hormonal la femei este un motiv comun pentru pete recurente în această zonă. Acestea rezultă din excesul de hormoni androgeni care suprastimulează glandele sebacee.

FEMEI:

Femeile care încă mai au acnee la vârsta de 20 de ani au tendința de a avea pete pe bărbie, în jurul gurii și pe linia maxilarului - aceasta se numește ""zona U"".

Dezechilibrul hormonal la femei este un motiv comun pentru pete recurente în această zonă. Acestea rezultă din excesul de hormoni androgeni care suprastimulează glandele sebacee.

Un alt motiv care are legătură cu hormonii este perioada menstruală. În timpul diferitelor părți ale ciclului, organismul produce o cantitate mai mare decât cea obișnuită de anumiți hormoni.

Sebumul te ajută să îți menții pielea hidratată și protejată, însă excesul de sebum de pe piele poate bloca porii și poate provoca cosuri in zona barbiei. Acestea apar, de obicei, sub forma unor umflături mari, roșii și dureroase sau a unor pete albe care rămân sub piele, numite comedoane.

BĂRBAȚI:

Bărbații sunt, de asemenea, predispuși la fluctuații hormonale care le pot afecta pielea, însă cel mai frecvent motiv pentru petele de pe bărbie la bărbați sunt firele de păr înrădăcinate. Acest lucru se întâmplă atunci când vârful firului de păr crește înapoi în piele, provocând roșeață și inflamație. Un fir de păr încarnat poate dezvolta o iritație care arată ca o pată.


SUNT COȘUSIRILE ȘI ACNEEA DE PE BĂRBIE ACELAȘI LUCRU?

Atunci când vorbim despre coșuri, ne referim în general la coșuri ocazionale, întâmplătoare, care se tratează rapid și care, de obicei, nu reapar.

Acneea, pe de altă parte, este o formă mai avansată și mai dureroasă de imperfecțiuni care apar frecvent și care necesită ceva timp și asistență pentru a fi tratate. Are mai multe niveluri de severitate și are diverse tipuri și motive de apariție.

Acneea de pe bărbie este provocată de factori declanșatori în mod similar cu coșurile de pe bărbie (fluctuații hormonale), dar ar putea necesita un tratament mai complex atunci când persistă.

Femeie blondă zâmbind

Există multe modalități diferite de a trata petele de pe bărbie, care pot fi diminuate cu doar puțin efort.

Primul lucru recomandat de dermatologi este să nu îți atingi coșurile - cu cât le atingi mai puțin, cu atât se vor vindeca mai repede. Ciupirea petelor va duce la inflamație și la posibile cicatrici.

Asigură-te că îți cureți pielea în fiecare zi - folosește o soluție de spălare a feței pentru a îndepărta machiajul, murdăria, poluarea, transpirația și bacteriile de la suprafața pielii. 

Este o idee bună să folosești un exfoliant chimic, începând cu o dată sau de două ori pe săptămână și trecând la utilizarea zilnică pentru a crește reînnoirea celulară și a stimula producția de colagen. 

După curățare și exfoliere, folosește un tonic pentru față pentru a da pielii un plus de hidratare și continuă cu o cremă hidratantă - aceasta va ajuta la menținerea barierei de protecție a pielii și va echilibra producția de sebum.

Evită ingredientele dure din produsele de îngrijire a pielii care pot priva pielea de hidratare - dacă pielea este prea uscată, glandele sebacee produc prea mult ulei pentru a compensa pierderea de hidratare, ceea ce duce la înfundarea porilor și la apariția erupțiilor cutanate.

Caută produse de îngrijire a tenului cu ingrediente cum ar fi acidul salicilic și acidul glicolic, acestea distrug uleiul din pori și ajută la reducerea acneei.

La bărbați, atunci când coșurile din bărbie sunt rezultatul unui fir de păr încarnat, cea mai bună modalitate de a-l reduce este folosirea cremelor și loțiunilor de ras care previn mâncărimile și iritarea pielii.

Exfolierea feței este, de asemenea, o modalitate bună de a preveni firele de păr încarnate și de a nu te rade prea aproape de piele, deoarece un pic de barbă poate împiedica pătrunderea bacteriilor.

În cazul în care aceste metode nu funcționează pentru pielea ta și petele de pe bărbie continuă să reapară sau crezi că ai o formă mai severă de acnee, cere sfatul unui medic profesionist pentru un tratament mai avansat.


CUM SĂ PREVII REAPARIȚIA COȘURILOR DIN ZONA BĂRBIEI?

Folosind pași simpli, poți preveni reapariția coșurilor din bărbie:

- Spală-te pe față de două ori pe zi, mai ales după ce transpiri.
- Ține-ți mâinile departe de bărbie și de linia maxilarului.
- Folosește produse de îngrijire a pielii non-comedogenice (produse care conțin ingrediente care nu înfundă sau blochează porii tenului tău).
- Redu la minimum stresul și dormi bine - aceste lucruri te vor ajuta în cazul dezechilibrului hormonal.
- Încearcă întotdeauna să ai o dietă sănătoasă și să reduci la minimum consumul de zahăr.
- Păstrează-ți curate așternuturile și fețele de pernă.
- Păstrează-ți părul curat și, de preferință, departe de linia maxilarului.
- Pentru bărbați - folosește tehnici delicate de epilare atunci când te bărbierești pentru a evita firele de păr încarnate.

Femeie ținând în mână un săpun Nivea


REDU COȘURILE DIN BĂRBIE CU AJUTORUL NIVEA DERMA SKIN CLEAR:

NIVEA Derma Skin Clear vine să te ajute în demersul tău de îngrijire a tenului cu produse care elimină excesul de sebum, hidratează pielea fără să astupe porii și previn apariția de noi pete. Gama combină trei ingrediente puternice - Niacinamida, Acidul Salicilic și Acidul Glicolic, care ajută la îndepărtarea și reînnoirea celulelor vechi și deteriorate ale pielii, la curățarea porilor și la reechilibrarea pielii, cu rezultate vizibile în doar 7 zile.