woman smiling

Ce este melasma?

Citiți ghidul nostru despre tot ce trebuie să știți despre melasmă și despre cum să tratați melasma facială

Melasma

Melasma, numită și cloasma, este o afecțiune care provoacă pete întunecate, decolorate, care sunt de obicei negre sau verzi, (numele provine de la melas, cuvântul grecesc pentru negru, sau cholas, de la cuvântul verde), plat sau pistrui - pete pe piele.


Este o afecțiune frecventă, mai ales în timpul sarcinii. Deși atât femeile, cât și bărbații pot dezvolta melasma, aceasta este mult mai frecventă la femei și, de obicei, începe între 20 și 40 de ani.


Melasma este inofensivă - nu este dureroasă, mâncărime sau inconfortabilă și nu se va transforma în cancer de piele - dar poate face oamenii să se simtă conștienți de sine. Poate fi tratată, sau cel puțin redusă și uneori se poate limpezi de la sine.


Te întrebi ce este melasma? Citiți mai departe pentru a afla mai multe despre cauzele melasmei, melasma pe față și cum să eliminați melasma.

Ce este melasma?

 

Melasma este o afecțiune a pielii care provoacă pete de decolorare, de obicei pete maro sau gri-albastru sau pete asemănătoare pistruilor. Cel mai tipic este să găsiți melasma pe față, deși se poate dezvolta și pe alte zone ale pielii care sunt expuse frecvent la soare, cum ar fi gâtul și antebrațele.

Melasma rămâne un mic mister pentru dermatologi, dar se crede că este cauzată de celulele producătoare de pigment din piele (melanocite) care produc prea mult pigment (melanină). Această supraproducție a celulelor este cea care definește culoarea pielii tale.

Melasma poate arăta ca pete de vârstă sau de soare, dar petele de melasma sunt de obicei mai mari.

young woman in the sun


Ce este melasma facială?

Melasma pe față este simetrică, cu semne potrivite pe ambele părți ale feței.

Melasma pe față apare de obicei pe:
- obraji
- buza superioară
- frunte
- nas

Melasma pe față este declanșată de expunerea la lumina UV, de la soare sau de utilizarea solarului, în timp ce produsele de îngrijire a pielii care vă irită pielea pot agrava melasma feței.

O rutină bună de îngrijire a pielii poate ajuta la reducerea aspectului melasmei pe față. NIVEA Cellular Luminous630 Crema de zi SPF 50, acționează asupra pigmentării existente pentru a lumina petele întunecate și a le reduce dimensiunea, echilibrând în același timp noua producție de melanina pentru a preveni apariția unor noi pete.

Aplicarea SPF este cea mai bună apărare împotriva melasmei pe față. Protecția solară vă protejează pielea delicată a feței împotriva leziunilor pielii induse de UVA și UVB, cum ar fi melasma, precum și de îmbătrânirea prematură a pielii.


Cauzele melasmei

  • Melasma devine de obicei mai vizibilă vara și se îmbunătățește în lunile de iarnă.
  • Deși experții nu sunt pe deplin siguri ce cauzează melasma, ceea ce se știe este că persoanele cu pielea mai închisă sunt mai predispuse să dezvolte melasma decât cele cu piele deschisă.
  • Se știe, de asemenea, că sensibilitatea la estrogen și la progesteron o declanșează.
  • Aceasta înseamnă că dacă iei pilule contraceptive, ești însărcinată sau faci terapie hormonală, șansele tale de a dezvolta melasmă sunt mai mari.
 

uv_woman_red_hair

Alți factori includ:

 

- Istoric familial: aproximativ 33% până la 50% dintre persoanele cu melasma au raportat că altcineva din familie o are. Majoritatea gemenilor identici au ambii melasma.
- Stresul și bolile tiroidiene sunt, de asemenea, considerate a fi cauze ale melasmei
- Expunerea la soare: razele ultraviolete afectează celulele care controlează pigmentul (melanocitele).
- Rareori, alte probleme medicale care afectează hormonii (cum ar fi problemele cu tiroida) pot provoca melasma, precum și alte medicamente, cum ar fi antiepilepticele
- Ecrane LED: melasma poate fi cauzată de luminile LED de pe ecranele televizorului, laptopului, telefonului și tabletei


Melasma în sarcină

Modificările hormonale, în special excesul de estrogen și progesteron, în timpul sarcinii pot declanșa melasma, de unde și porecla sa, „masca sarcinii”. Pete întunecate pot apărea pe frunte, obraji, bărbie sau în jurul gurii și pot deveni mai întunecate cu cât sunteți mai departe în timpul sarcinii. De asemenea, puteți observa că aceste pete se întunecă la lumina soarelui.

woman_spf_product

 

 

 

Petele întunecate pe care le dezvoltați în timpul sarcinii se estompează de obicei în câteva luni după naștere, când nivelul hormonal revine la normal și corpul dumneavoastră încetează să producă atât de mult pigment pentru piele sau melanină.

 

Afecțiunea este extrem de frecventă la femeile însărcinate, aproximativ 50% dintre femeile însărcinate fiind afectate.

Melasma în timpul sarcinii este inofensivă, dar îi puteți reduce aspectul utilizând zilnic SPF, cum ar fi NIVEA Sun Crema De Fata Cu Protectie Solara Luminous Spot Control și, poate, schimbând rutina de îngrijire a pielii pentru a include ingrediente care reduc aspectul melasmei pe față.


Melasma epidermică

 

 

Melasma este împărțită în trei tipuri:

 - Melasma epidermică
 - Melasma dermică
 - Melasmă mixtă

Melasma epidermică înseamnă că pigmentul (melanina) se află în straturile mai superficiale ale pielii, numite epidermă. În melasma dermică, există o creștere a pigmentului pielii în stratul mai profund al pielii (dermul). Melasma mixtă este o combinație de melasmă epidermică și dermică și este cea mai comună.
 
Melasma epidermică este definită prin:

 - margine, pigmenți bine definiți
 - pete maro închis
 - în general răspunde mai bine la tratament
 - apare evident sub lumina neagra

spf_cream_girl_portrait


Tratament pentru melasma

 

Nu există un remediu pentru melasmă, dar există tratamente pentru melasmă care pot ajuta la diminuarea aspectului acesteia.
 
Este posibil ca melasma să dispară fără tratament, mai ales dacă melasma este declanșată de sarcină sau de medicamente hormonale.
 
Melasma poate răspunde greu la tratament și, chiar dacă este tratată, melasma revine adesea atunci când tratamentul este oprit, mai ales dacă zona afectată este expusă la soare. Cele mai multe cazuri de melasma vor dispărea cu timpul, în special cu o bună protecție împotriva razelor solare și a altor surse de lumină - și există modalități de a ajuta la eliminarea melasmei sau la minimizarea acesteia pe termen lung.

woman_smile

Cum să minimizezi melasma

Reduceți expunerea la soare și purtați protecție solară zilnic. Pielea afectată de melasmă se întunecă mai mult decât Pielea înconjurătoare atunci când este expusă la lumină, așa că evitarea soarelui, în special în orele de vârf, și protecția solară sunt importante. Pentru a ajuta la prevenirea melasmei, asigurați-vă că purtați zilnic o cremă de față cu SPF, Pentru a vă proteja Pielea de razele UV dăunătoare. Încercați crema noastră de zi NIVEA Crema Hidratanta De Zi Pentru Ten Normal SPF15 Pentru a combate apariția melasmei pe față.

tinere în bikini

Cum să minimizezi melasma

Purtați îmbrăcăminte de protecție când sunteți la soare, inclusiv o pălărie cu boruri largi sau o șapcă pentru a vă acoperi fața.

product_carousel_slide_4

Cum să minimizezi melasma

Tratament împotriva petelor întunecate, cum ar fi gama noastră Cellular LUMINOUS630 Anti Dark Spot - care vizează cauza principală a celor trei tipuri majore de pete întunecate - expunerea la soare, îmbătrânirea și schimbările hormonale, cum ar fi în timpul sarcinii sau menopauzei. Puteți vedea rezultate vizibile în patru săptămâni. Disponibil în serul nostru Pentru Tratament facial.

Ești interesată despre ce este cel mai nou patentat LUMINOUS630®? Vrei să afli și mai multe despre gama și ce arme minune conține? Te poți baza pe noi!


Cum este dianosticată?

Un dermatolog sau un medic generalist poate oferi de obicei un diagnostic clinic pe baza unei examinări cu o lampă Wood și un dermatoscop. Uneori se poate face o biopsie de piele.

Este întotdeauna important ca orice modificări ale pielii sa fie verificata de către un medic de familie dacă ești îngrijorată.