femeie cu ser cu retinol în mână

Ce face retinolul?

Tot ce trebuie să știi despre ce face Retinolul și cum să-l folosești în îngrijirea pielii tale

Ce este retinolul?

Retinolul este o formă de vitamina A care este folosită pe scară largă în îngrijirea pielii pentru a ajuta la combaterea acneei și la efectele anti-îmbătrânire. Utilizarea Retinolului devine din ce în ce mai populară, deoarece oamenii sunt atrași de rezultatele uimitoare pe care le oferă pentru piele. 

Retinolul este cel mai indicat să fie introdus încet și constant în rutina ta, dar chiar și așa, nu este pentru pielea tuturor. 

În cele ce urmează, vom analiza modul în care funcționează Retinolul, cum se utilizează, efectele sale asupra pielii și alternativele. 
Femeie care aplică ser

Retinoid vs Retinol

Retinoizii sunt compuși chimici și derivați ai vitaminei A. Este un termen larg care acoperă Retinolul fără prescripție medicală (cum ar fi cele utilizate în produsele de îngrijire a pielii), precum și acizii retinoici cu prescripție medicală, cum ar fi Tretinoin și Tazarotene.

Retinoizii sunt mai puternici și mai concentrați decât Retinolul și, ca urmare, transformă celulele pielii într-un ritm mai rapid. Retinoizii sunt cel mai adesea utilizați în medicină pentru a regla creșterea celulelor epiteliale. 

Ce face Retinolul?

Până la vârsta de 30 de ani, corpul tău produce celule noi de piele la fiecare 28 de zile. Dar, pe măsură ce ajungi la jumătatea vârstei de 30 de ani, regenerarea celulelor pielii încetinește în timp, până când celulele se înlocuiesc doar la fiecare 50, 60 sau 70 de zile. Cu celulele mai vechi care persistă mai mult timp, pielea poate arăta uscată, ternă și deshidratată. 

Retinolul stimulează reînnoirea celulară în piele, crescând producția de colagen și elastină, lăsând pielea moale și netedă.

Care sunt beneficiile Retinolului pentru față?

Îngrijirea pielii cu retinol oferă o serie de beneficii, printre care:

 1. Reduce acneea
  Acneea este ceva cu care se luptă o mulțime de oameni, fie că este vorba de o grămadă de pete sau de acel singur coș care continuă să apară din nou. Ceea ce cauzează acest lucru sunt uleiurile și celulele moarte ale pielii care îți blochează porii. Deci, Retinol ajută prin prevenirea acestui lucru. 

 2. Luminează pielea:
  Ai putea avea pete întunecate din mai multe motive, dar cel mai frecvent este cauzat de expunerea la soare. Razele UV de la soare accelerează producția de melanină în pielea ta, ceea ce duce la apariția petelor întunecate. Deși ar putea dura ceva timp, se spune că folosirea Retinolului ar putea ajuta la luminarea acelor pete.

 3. Estompează ridurile:
  Atunci când îmbătrânești, uleiurile naturale, Elastina și Colagenul pe care pielea ta le generează încep să scadă, ceea ce duce la apariția liniilor fine și a ridurilor. Retinolul poate ajuta la încetinirea acestui proces, ceea ce ajută la păstrarea acelui aspect plin de volum.

 4. Minimizează porii mari:
  Porii sunt ca niște mici uși de la suprafața pielii și sunt importanți pentru că ajută pielea să rămână sănătoasă și hidratată, lăsând să iasă puțin ulei. Atunci când aceștia se înfundă cu celule moarte și ulei, îi face mai vizibili. Așadar, pentru a le ajuta să se desfacă și să elimine mai repede acele celule de piele, puteți folosi Retinol.

bărbat care aplică crema de față Nivea

Retinol pentru bărbați

Retinolul poate fi benefic atât pentru femei, cât și pentru bărbați - pe lângă numeroasele beneficii pe care le are pentru piele, îi poate ajuta și pe bărbați să susțină pielea de sub barbă.

Păstrarea bărbii în cea mai bună formă nu se întâmplă doar prin modelarea, tunderea și spălarea firelor de păr - pielea de sub barbă este la fel de importantă. Firele de păr încarnate, punctele negre și hiperpigmentarea sunt toate semne care pot apărea dacă pielea de sub barbă nu este îngrijită corespunzător.

Cu proprietățile exfoliante ale Retinolului și capacitatea sa de a reține excesul de melanină, acesta poate ajuta la promovarea unui ten mai luminos și mai neted.


Crema anti-rid cu hialuron FPS 15 cu acid hialuronic, pro-Retinol și FPS 15  este destinată îngrijirii feței bărbaților, pentru o piele sănătoasă și cu aspect mai tânăr.

Formula sa care se absoarbe instantaneu și nu este lipicioasă reduce vizibil ridurile și întărește eficient pielea, oferind în același timp o hidratare profundă și consolidând elasticitatea pielii. SPF 15 ajută la prevenirea formării ridurilor induse de soare, pentru un aspect sănătos și mai tânăr.

Prezentare generală a faptelor

Retinol

Avantaj: Îmbunătățește textura generală a pielii, reduce apariția ridurilor și a acneei și crește producția de colagen.

Aplicare: Tratamentul simptomelor precum acneea, liniile fine și ridurile.

Cum se utilizează: Începe prin a utiliza produse care conțin Retinol de până la două ori pe săptămână, apoi crește treptat, pe măsură ce pielea ta devine mai confortabilă.

Caracteristici: Retinolul este o formă activă a vitaminei A pe care corpul tău o poate folosi direct, ceea ce înseamnă că nu ar trebui să fie folosit în timpul sarcinii, deoarece ar putea fi dăunător pentru fătul în curs de dezvoltare. O alternativă mai sigură de utilizat în schimb ar fi Bakuchiol, care are aceleași beneficii anti-îmbătrânire ca și Retinolul.

Cum se utilizează Retinol?

 • Începe prin a utiliza un produs Retinol de una sau două ori pe săptămână înainte de a ajunge la un produs de noapte.
 • Aplică numai noaptea și folosește crema de protecție solară în timpul zilei, deoarece poate face pielea mai sensibilă la soare
 • Nu folosi mai mult decât o cantitate de mărimea unui bob de mazăre 
 • Folosește un serum hidratant înainte de a aplica un produs care conține Retinol
 • Aplică o cremă hidratantă pe piele după ce ai aplicat un produs cu Retinol
 • Evită să folosiți acizi exfolianți, cum ar fi AHA sau BHA, înainte sau după un produs Retinol, deoarece aceștia pot irita pielea

Retinolul se găsește în mai multe concentrații și nu trebuie să optezi pentru concentrația maximă pentru a profita de beneficiile anti-îmbătrânire - studiile au arătat că Retinolul cu concentrație redusă continuă să dea rezultate la fel de bune ca și concentrațiile mai puternice, astfel încât nu este nevoie să mărești continuu concentrația. 

 
Ser cu retinol Nivea

Cât de des ar trebui să folosești Retinol?

Când începi să folosești pentru prima dată Retinol, ar fi bine să începi încet, deoarece îți poate irita pielea. Acest lucru se întâmplă deoarece Retinol scapă mai repede de celulele pielii, făcând ca noile celule ale pielii să iasă la suprafață înainte de a fi pe deplin pregătite. 

Începe prin a-l folosi o dată sau de două ori pe săptămână pentru a da pielii dvs. șansa de a se obișnui cu el. Dacă pielea ta pare să îl tolereze bine, atunci îl poți folosi treptat mai des.

Nu este neobișnuit ca novicele în materie de Retinol să se confrunte cu uscăciune în exces și cu unele iritații la prima utilizare a Retinolului și, dacă nu este dureros, experții recomandă să depășești această etapă. Folosirea serumurilor hidratante și a cremelor hidratante calmante ca parte a rutinei de îngrijire a pielii va ajuta la calmarea pielii iritate. 

Introducerea Retinolului în rutina ta necesită răbdare. Nu te aștepta la rezultate peste noapte; poate dura două-trei luni de utilizare constantă pentru a observa o piele mai luminoasă și mai fermă.

Dacă ești în căutarea unei soluții prietenoase cu veganii sau sigure pentru sarcină pentru a obține beneficiile anti-îmbătrânire ale Retinolului, optează pentru produsele care conțin Bakuchiol

Gama NIVEA Cellular Expert Lift, care conține Bakuchiol pur, oferă o alternativă excelentă la Retinol, prin reumplerea, netezirea și hidratarea pielii, cu protecție SPF30. 

Poti folosi acidul hialuronic și retinol împreună?

Da! Poți folosi în mod absolut acidul hialuronic și retinolul împreună în rutina ta de îngrijire a pielii. În timp ce Retinolul promovează reînnoirea pielii și reduce semnele de îmbătrânire, Acidul hialuronic îți menține pielea hidratată și suplă, prevenind senzația de uscăciune. Proprietățile calmante ale acidului hialuronic pot reduce, de asemenea, riscul de iritație provocat de Retinol. 

Există produse disponibile care combină atât Acidul Hialuronic, cât și Retinolul. Acest lucru face ca utilizarea lor împreună să fie ușoară și convenabilă. Cu toate acestea, le poți folosi și separat. Iată cum să procedezi în general:

 • Pasul 1: Acid hialuronic 
  Începi cu un serum cu acid hialuronic, cum ar fi serumul anti-rid Cellular Filler cu acid hialuronic de la NIVEA. Aplică o cantitate mică pe fața curată și uscată, dimineața și seara. Aplică-l ușor și lasă-i timp să pătrundă în piele. Acest serum ușor, dar puternic, te poate ajuta să îți împrospătezi pielea, să reduci aspectul liniilor fine și să obții un ten radiant, mai tânăr, cu o utilizare constantă.
                               
 • Pasul 2: Retinol 
  După ce serul cu acid hialuronic a fost absorbit, aplică o cantitate mică de Retinol și masează-l ușor. Acest pas poate ajuta la promovarea reînnoirii celulelor pielii, estompând ridurile și reducând imperfecțiunile.

Fie că optați pentru un produs care combină cele două ingrediente sau le folosești separat, scopul este să îți menții pielea hidratată și fericită, bucurându-te în același timp de beneficiile Retinolului de reînnoire a pielii.

 

Rezumat

retinolul-pe-scurt

Retinolul este un ingredient puternic de îngrijire a pielii utilizat pentru a aborda diverse probleme ale pielii. Cu toate acestea, dacă nu este utilizat corespunzător, poate duce la sensibilitate și uscăciune. Beneficiile sale includ:

 • Reducerea aspectului liniilor fine și al ridurilor
 • Îmbunătățește textura pielii
 • Un ten mai luminos și mai sănătos al pielii
 • Deblocarea porilor

întrebări frecvente

Î: Cum acționează Retinol?

R: Retinolul acționează prin promovarea eliminării celulelor vechi, moarte ale pielii și stimularea producției de celule noi. De asemenea, stimulează producția de colagen, ceea ce ajută la reducerea ridurilor și la îmbunătățirea elasticității pielii.

Î: Este Retinol potrivit pentru pielea bărbaților?

R: Da, Retinol este potrivit atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Acesta poate fi benefic pentru toate tipurile de piele și genurile.

Î: Cât de des ar trebui să folosesc Retinol?

R: Este recomandat să începi să îl folosești o dată sau de două ori pe săptămână și să crești treptat utilizarea pe măsură ce pielea ta se obișnuiește cu el....

Î: Ar trebui să folosesc protecție solară atunci când folosesc Retinol?

R: Da, este esențial să folosești cremă de protecție solară în timpul zilei atunci când folosești Retinol. Retinolul îți poate face pielea mai sensibilă la radiațiile UV, așa că protecția solară este crucială pentru a preveni daunele provocate de soare.

Î: Există efecte secundare ale utilizării Retinol?

R: Unele persoane pot avea efecte secundare, cum ar fi roșeață, exfoliere sau uscăciune atunci când utilizează Retinol, dar acestea se reduc pe măsură ce pielea ta se adaptează. Dacă te confrunți cu iritații severe, cel mai bine este să vorbești cu un dermatolog.

Î: Pot utiliza Retinol cu alte produse de îngrijire a pielii?

R: Retinol poate fi utilizat împreună cu alte produse de îngrijire a pielii, dar este important să fii precaută atunci când folosești produse care pot provoca iritații suplimentare, cum ar fi exfolianții puternici. Cel mai bine este să introduci treptat produse noi pentru a vedea cum reacționează pielea ta.

Î: Când voi începe să văd rezultate cu Retinol?

R: Este diferit pentru fiecare persoană, dar îmbunătățirile la nivelul texturii pielii și reducerea liniilor fine pot deveni vizibile în decurs de câteva săptămâni până la câteva luni de utilizare constantă.

Î: Poate Retinol să ajute în cazul unor probleme de îngrijire a pielii specifice bărbaților, cum ar fi iritațiile de la bărbierit sau firele de păr încarnate?

R: Da, Retinol poate contribui la îmbunătățirea texturii pielii și la reducerea probabilității apariției firelor de păr încarnate. De asemenea, poate ajuta în cazul iritației și roșeața de la bărbierit.

Î: Poate fi folosit Retinol pe pielea sensibilă?

R: Retinolul poate fi utilizat pe pielea sensibilă, dar este esențial să alegi o concentrație mai mică și să îl introduci încet pentru a minimiza riscul de iritație. Se recomandă, de asemenea, testarea cu ajutorul unui plasture pentru a asigura compatibilitatea.

Î: Există restricții de vârstă pentru utilizarea Retinol?

R: Nu există restricții specifice de vârstă pentru utilizarea Retinol. Acesta poate fi benefic pentru persoanele din diferite grupe de vârstă, de la cele care caută să prevină semnele timpurii de îmbătrânire până la cele care abordează probleme mai mature ale pielii.

Î: Există un moment ideal al zilei pentru a aplica Retinol?

R: Retinolul se aplică de obicei noaptea, deoarece poate face pielea mai sensibilă la lumina soarelui. Cu toate acestea, unele formulări sunt concepute pentru utilizarea în timpul zilei, cu adăugarea de protecție solară.