femeie zâmbind

Cum să scapi de petele solare

Ghidul suprem despre petele solare, descoperă tot ce trebuie să știi despre petele solare, cauzele lor și cum pot fi prevenite.

CE SUNT PETELE SOLARE?

Petele solare, cunoscute și sub numele de lentigini solare, sunt zone întunecate ale pielii cauzate de expunerea prelungită la razele ultraviolete (UV) ale soarelui. Aceste pete plate, maro sau negre se dezvoltă de obicei pe zonele de piele care primesc cea mai mare parte a luminii solare, cum ar fi fața, mâinile, umerii și brațele.

 

Petele solare sunt rezultatul mecanismului natural de apărare a pielii împotriva daunelor provocate de razele UV, ceea ce duce la o supraproducție de melanină - pigmentul responsabil pentru culoarea pielii. Deși în general inofensive, aceste pete pot fi enervante, subliniind importanța protecției solare și a îngrijirii pielii pentru a preveni formarea lor.

6 locuri în care poți găsi pete solare

UNDE SE DEZVOLTĂ PETELE SOLARE PE CORP?

Petele solare se dezvoltă cu precădere pe zonele corpului care sunt expuse în mod regulat la lumina soarelui. Iată o listă a locurilor în care s-ar putea găsi pete solare pe corpul dumneavoastră:
femeie care folosește Nivea Cellular Luminous Anti Spot Serum
 1. Fața:
  Regiunea facială este deosebit de susceptibilă la pete solare datorită expunerii frecvente la lumina soarelui. Petele solare ale feței apar adesea pe frunte, obraji, nas și în jurul ochilor.

 2. Mâinile:
  Dosul mâinilor beneficiază de o expunere substanțială la soare, ceea ce le face o locație comună pentru apariția petelor solare maro.

 3. Brațele:
  Antebrațele, în special, sunt predispuse la apariția petelor solare, deoarece sunt adesea descoperite și expuse la razele UV în timpul diferitelor activități în aer liber.

 4. Decolteul:
  Zona superioară a pieptului, cunoscută sub numele de decolteu, este o altă regiune în care pot apărea pete solare, în special la persoanele care poartă haine cu decolteu.

 5. Picioarele:
  Petele solare pot apărea și pe picioare, în special în zona tibiei și a gambei, care sunt expuse la soare în timpul activităților în aer liber.

 6. Spate:
  Partea superioară a spatelui, în special la persoanele care petrec o perioadă semnificativă de timp în aer liber fără o protecție solară adecvată, poate fi, de asemenea, predispusă la formarea petelor solare.
4 cauze ale petelor solare

CARE SUNT CAUZELE PETELOR SOLARE?

Să înțelegi cauzele care stau la baza apariției petelor solare este crucial pentru o îngrijire eficientă a pielii. Iată 4 cauze ale petelor solare:
 1. Îmbătrânirea:
  Petele solare sunt adesea asociate cu procesul de îmbătrânire. În timp, capacitatea pielii de a se repara singură și de a rezista la daunele provocate de razele UV se diminuează, ceea ce face ca persoanele în vârstă să fie mai predispuse la apariția petelor solare.

 2. Arsurile solare:
  Arsurile solare severe, în special în timpul copilăriei sau adolescenței, cresc probabilitatea formării petelor solare. Expunerea intensă la soare care duce la arsuri solare deteriorează pielea și contribuie la distribuția neuniformă a melaninei.

 3. Factorii de mediu:
  Alte elemente de mediu, cum ar fi poluarea și condițiile meteorologice aspre, pot contribui la deteriorarea pielii și pot crește probabilitatea formării petelor solare, în special atunci când sunt combinate cu expunerea la UV.

 4. Factori genetici:
  Unele persoane pot fi predispuse genetic la apariția petelor solare. Variațiile genetice în ceea ce privește pigmentarea pielii și capacitatea pielii de a face față radiațiilor UV pot influența sensibilitatea la afectarea solară și la formarea leziunilor pigmentare.
4 moduri de a preveni petele solare

CUM SĂ PREVII PETELE SOLARE

Prevenirea petelor solare presupune să adopți practici de protecție solară pentru a minimiza expunerea la razele ultraviolete (UV) dăunătoare. Iată câteva modalități eficiente de a preveni petele solare:
femeie care folosește crema de față Nivea Cellular Luminous Anti Spots

1. Folosește cremă de protecție solară:

Aplică în mod regulat o cremă de protecție solară cu spectru larg, cu un factor de protecție solară (SPF) ridicat, pe toată pielea expusă, inclusiv pe față, mâini și orice alte zone predispuse la expunerea la soare. Dacă nu ești sigur cât de des trebuie să aplici crema de protecție solară, o regulă bună este să o reaplici cel puțin la fiecare două ore. Aplică crema de protecție solară mai frecvent dacă înoți sau transpiri pe parcursul zilei.


2. Poartă îmbrăcăminte de protecție:

Alege haine care îți acoperă pielea, cum ar fi cămăși cu mâneci lungi, pantaloni și pălării cu boruri largi. De asemenea, sunt disponibile haine specializate cu protecție UV pentru o apărare suplimentară.


3. Caută umbră:

Limitează-ți timpul petrecut în lumina directă a soarelui, în special în timpul orelor de vârf UV, între orele 10 dimineața și 16 după-amiaza. Dacă este posibil, stai la umbră pentru a reduce expunerea generală la soare.


4. Evită aparatele de bronzare:

Radiațiile UV artificiale de la aparatele de bronzare pot contribui la deteriorarea pielii și pot crește riscul apariției petelor solare. Evită utilizarea aparatelor de bronzare pentru a menține sănătatea pielii.

6 MODURI DE A TE AJUTA SĂ SCAPI DE PETELE SOLARE

Deși este o provocare să elimini complet petele solare, există mai multe metode care pot ajuta la reducerea apariției lor. Iată șase metode de abordare:
 1. Remedii naturale:
  Unele ingrediente naturale, cum ar fi Aloe Vera, oțetul de mere sau sucul de lămâie, sunt considerate a avea proprietăți de iluminare a pielii. În timp ce aceste remedii pot ajuta la luminarea petelor solare, este esențial să le folosești cu prudență pentru a evita iritarea pielii.

 2. Tratamente topice:
  Produsele de îngrijire a pielii care se eliberează fără prescripție medicală sau pe bază de rețetă și care conțin ingrediente precum retinoizi, vitamina C, niacinamidă sau alfa-hidroxi-acizi pot ajuta la stimularea reînnoirii pielii, la exfoliere și la reducerea aspectului petelor solare în timp.

 3. Terapia cu laser:
  Tratamentele cu laser, cum ar fi terapia cu lumină intens pulsată (IPL) sau refacerea cu laser, pot viza zonele pigmentate și pot stimula producția de colagen, ceea ce duce la o reducere a petelor solare. Consultă un dermatolog pentru a stabili care este cel mai potrivit tratament cu laser pentru pielea ta.

 4. Peelinguri chimice:
  Peelingurile chimice presupun aplicarea unei soluții chimice pe piele, determinând exfolierea și, în cele din urmă, exfolierea acesteia. Acest proces poate ajuta la îmbunătățirea aspectului petelor solare prin promovarea creșterii unei noi pieli mai uniform pigmentate.

 5. Crioterapia:
  Crioterapia implică înghețarea petei solare cu azot lichid, determinând ca pielea întunecată să se desprindă în timp. Această metodă este adesea utilizată pentru pete individuale sau grupuri mici de pete solare.

 6. Microdermabraziune:
  Microdermoabraziunea presupune utilizarea unui dispozitiv pentru a exfolia stratul exterior al pielii, ajutând la reducerea aspectului petelor solare. Deși este posibil să nu elimine complet petele solare, poate îmbunătăți textura și tonusul general al pielii.

RUTINĂ DE ÎNGRIJIRE A PIELII PENTRU A REDUCE PETELE SOLARE

NIVEA are o abordare proactivă în ceea ce privește îngrijirea pielii, oferind o rutină completă, concepută pentru a aborda și preveni diverse probleme ale pielii, inclusiv petele închise la culoare și petele de soare. Atât petele închise la culoare, cât și petele solare presupun modificări ale colorației pielii datorate acumulării de melanină, dar pot fi declanșate de factori diferiți.
Iată o sugestie de rutină pentru pete solare, folosind produsele NIVEA:

1. Curățarea:

Începe-ți rutina cu o curățare delicată. Curățarea este crucială pentru a îndepărta impuritățile, asigurând o pânză curată pentru pașii următori. De asemenea, pregătește pielea pentru a absorbi mai bine beneficiile următoarelor produse.


tânără care folosește crema de față Nivea Sun Spot Control

2. Tratamentul specific:

După curățare, aplică un serum tratament. Un serum tratament pentru pete vizează probleme specifice ale pielii, cum ar fi petele solare, ajutând la uniformizarea tonusului pielii și la reducerea aspectului imperfecțiunilor. Serumul tratament avansat LUMINOUS630 împotriva petelor pigmentare conține Luminous630 și acționează asupra pigmentației existente pentru a ilumina petele și a le reduce dimensiunea, echilibrând în același timp producția de melanină nouă pentru a preveni reapariția lor, pentru o piele uniformă și luminoasă.


3. Hidratare:

Hidratarea este un pas vital în îngrijirea pielii, oferind hidratare care menține elasticitatea pielii și previne uscăciunea. Crema Cellular LUMINOUS630 Anti-Spot este o cremă de zi cu factor de protecție 50, hidratantă și ușoară, care ajută la reducerea vizibilă a petelor solare, este îmbogățită cu acid hialuronic hidratant, precum și cu vitamina E protectoare și filtre UVA/UVB.


4. Corecția culorilor:

Pentru cei care doresc un plus de acoperire și corecție a culorii, crema colorantă cu efect corector dublu NIVEA CELLULAR LUMINOUS630 anti-spot SPF 20 oferă o acoperire naturală pentru a ajuta la camuflarea petelor solare existente. Este formulat cu Luminous630 pentru a ajuta la reducerea vizibilă a petelor solare în 4 săptămâni* și la uniformizarea tenului. Fluidul colorat inovator este, de asemenea, îmbogățit cu acid hialuronic pentru a îți hidrata și netezi pielea.

*Evaluare clinică, 48 de femei, 12 săptămâni


5. Importanța protecției solare zilnice:

În timp ce rutina NIVEA Luminous630 de mai sus conține produse care oferă un SPF ridicat pentru a proteja pielea de razele soarelui, menținerea acestei protecții pe tot parcursul zilei este esențială pentru a menține sănătatea și strălucirea pielii.

Crema cu FPS 50+ anti-pete UV Face Specialist Spot Control oferă protecție imediată împotriva razelor UV. Această protecție solară ușoară și non-grasă este îmbogățită cu acid hialuronic & vitamina E, oferind un efect de împrospătare și o senzație de netezire a pielii. Formulat cu ingredientul Luminous630, patentat de NIVEA, ajută la reducerea vizibilă a petelor solare existente și previne apariția de noi pete solare. Dimensiunea practică poate fi păstrată în geantă, pentru a-ți menține protecția solară la maxim în timpul deplasărilor.

Atenție: asigură-te că nu utilizezi produsele care conțin LUMINOUS630® de mai mult de 4 ori pe zi. Evitată contactul cu ochii.

Prezentare generală a informațiilor

INFORMAȚII DESPRE PETELE SOLARE

Aspect: Petele solare se manifestă ca niște pete pigmentate plate, maro sau negre pe piele.

Cauze: Expunerea prelungită la razele ultraviolete (UV) de la soare.

Prevenire: Implică utilizarea consecventă a cremei de protecție solară cu un SPF ridicat, purtarea de îmbrăcăminte de protecție și căutarea de umbră.

Tratament: Diverse produse de îngrijire a pielii care conțin ingrediente precum retinoizi, antioxidanți și exfolianți.

PETE SOLARE ÎN ALTĂ PARTE PE CORP?

Pentru a trata petele solare în rutina ta de îngrijire corporală, încorporează în rutina ta crema de corp anti-vergeturi si anti-pete cu LUMINOUS630. Acest produs conține Luminous630 pentru a ajuta la reducerea vizibilității petelor solare și a petelor pigmentare în 4 săptămâni.

Constanța este esențială pentru obținerea unor rezultate optime. Adoptarea acestei rutine de îngrijire a pielii NIVEA poate ajuta la reducerea vizibilității petelor solare și a petelor pigmentare în 4 săptămâni**, favorizând un tonus uniform al pielii și un ten luminos.

** Test de consum, 87 de participante

CE ESTE LUMINOUS630 ȘI DE CE ESTE BUN PENTRU PETELE SOLARE?

Ingredientul Luminous630, patentat de NIVEA, este rezultatul a 10 ani de cercetări amănunțite și a 50.000 de molecule testate. Luminous630 acționează la nivel celular pentru a reechilibra producția de melanină și pentru a trata petele închise la rădăcină. 

Acționând asupra pigmentației existente și promovând un ton mai uniform al pielii, Luminous630 contribuie la un ten mai luminos și mai clar și sprijină obiectivul general de reducere a impactului petelor solare asupra pielii.
Rezumat

PETE DE LA SOARE

Petele solare, sau lentiginele solare, sunt pete de culoare închisă pe piele cauzate de expunerea prelungită la razele UV ale soarelui. Deși sunt în general inofensive, acestea pot afecta aspectul general și strălucirea pielii. Prin adoptarea unor măsuri de protecție, cum ar fi utilizarea regulată a cremei de protecție solară, purtarea de haine de protecție și respectarea unei rutine dedicate de îngrijire a pielii, persoanele pot minimiza în mod eficient riscul de apariție a petelor solare și pot menține o piele sănătoasă și cu aspect tânăr.

ÎNTREBĂRI FRECVENTE - PETELE SOLARE

CARE SUNT CAUZELE APARIȚIEI PETELOR SOLARE PE PIELE?

Petele solare, sau lentiginele solare, rezultă în primul rând din expunerea prelungită la razele ultraviolete (UV) de la soare. Razele UV stimulează producția de melanină, ceea ce duce la formarea de pete pigmentate pe piele.

SUNT PETELE SOLARE DĂUNĂTOARE SAU PREZINTĂ RISCURI PENTRU SĂNĂTATE?

Petele solare sunt, în general, inofensive și nu sunt asociate cu riscuri pentru sănătate. Cu toate acestea, prezența lor poate indica daune solare cumulative și este recomandabil să vă monitorizați pielea pentru orice modificări și să consultați un dermatolog dacă este necesar

POT FI PREVENITE PETELE SOLARE?

Da, petele solare pot fi prevenite prin adoptarea unor practici de protecție solară. Acestea includ folosirea unei creme de protecție solară cu un SPF ridicat, purtarea de haine de protecție, căutarea de umbră și evitarea expunerii excesive la soare, în special în timpul orelor de vârf.

PETELE SOLARE DISPAR DE LA SINE?

Petele solare adesea nu se estompează de la sine. Cu toate acestea, cu o protecție solară adecvată și o îngrijire a pielii țintite, aspectul lor poate fi redus în timp. Utilizarea consecventă a protecției solare și a produselor specializate de îngrijire a pielii poate contribui la reducerea la minimum a vizibilității petelor solare.

POATE MACHIAJUL SĂ ASCUNDĂ EFICIENT PETELE SOLARE?

În timp ce machiajul poate oferi o acoperire temporară a petelor solare, acesta nu abordează cauza de bază. O rutină dedicată de îngrijire a pielii, inclusiv utilizarea de produse concepute pentru a reduce pigmentarea, este mai eficientă pe termen lung.

LA CE VÂRSTĂ APAR DE OBICEI PETELE SOLARE?

Petele solare sunt asociate în mod obișnuit cu îmbătrânirea și tind să devină mai vizibile pe măsură ce oamenii îmbătrânesc. Cu toate acestea, dezvoltarea lor poate fi accelerată de expunerea prelungită la soare, ceea ce înseamnă că pot apărea la orice vârstă, în special la persoanele care se expun semnificativ la soare fără o protecție adecvată.

CE SUNT PETELE SOLARE ȘI PRIN CE SE DEOSEBESC DE PISTRUI ȘI ALUNIȚE?

Pete de la soare, sunt pete plate, maro sau negre care se dezvoltă pe zonele expuse la soare ale pielii din cauza expunerii prelungite la razele UV. Pistruii sunt pete mici, de culoare maro deschis, care sunt rezultatul unei distribuții neuniforme a melaninei și sunt de obicei determinate genetic și se întunecă odată cu expunerea la soare. Alunițele, pe de altă parte, sunt excrescențe pe piele care pot fi ridicate sau plate, de culoare de la roz la maro închis.

CUM SE POATE FACE DISTINCȚIA ÎNTRE PETE SOLARE, PISTRUI ȘI ALUNIȚE PE BAZA ASPECTULUI?

Petele solare apar de obicei ca zone plate, bine definite și mai întunecate pe piele, întâlnite adesea în zonele expuse la soare, cum ar fi fața și mâinile. Pistruii sunt în general mai mici, de culoare mai deschisă și pot fi distribuiți mai aleatoriu. Alunițele pot varia ca mărime, culoare și textură și pot fi ridicate sau plate.