Cele mai frecvente mituri despre soare și protecție solară

1. Pielea înroșită sau arsă se va transforma în bronz

Roșeața (arsurile solare) este cauzată de inflamație și este un semn al deteriorării grave a pielii. Acest efect sporește procesul de îmbătrânire prematură a pielii și crește semnificativ riscul de cancer de piele. Desigur, o piele sever afectată se va bronza pentru a se proteja de alte daune. Acest bronz poate deveni vizibil atunci când simptomele inflamației se estompează, dar roșeața (deteriorarea, inflamația) nu devine bronz auriu, sănătos și uniform.

2. Când vezi că pielea devine roșie, trebuie doar să stai câteva ore la umbră și apoi te poți întoarce la plajă

Expunerea la soare fără protecție trebuie evitată. Cel mai evident semn negativ este pielea arsă de soare, care este de obicei roșie, caldă la atingere și dureroasă.
Arsurile solare sunt vizibile în câteva ore și ajung la apogeu după 24 de ore - atunci când vedeți că pielea devine roșie, este deja prea târziu. Primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să evitați expunerea la soare, astfel încât pielea să nu fie lezată și mai mult. Încercați să răcoriți pielea folosind o compresă rece, o baie sau un duș rece. Și nu uitați să beți multă apă. 

Există produse speciale după soare, care conțin ingrediente pentru hidratarea și calmarea pielii.

3. Filtrele UV minerale sunt mai bune decât filtrele UV organice

Majoritatea produselor de protecție solară conțin atât filtre UV organice, cât și minerale. Combinând mai multe filtre UV puteți obține o protecție solară ridicată atât împotriva razelor UVA cât și UVB, păstrând în același timp aspecte importante precum rezistența la apă și proprietățile senzoriale. NIVEA a ales o combinație bine echilibrată de filtre UV pentru produsele de protecție solară.

Filtrele UV minerale sunt mai ușor de aplicat pe piele decât filtrele UV organice și tind să lase pe piele o peliculă albicioasă, ce variază în funcție de factorul de protecție solară. Studiile au arătat că în situațiile în care protecția solară nu este ușor de aplicat, sunt șanse mai mari ca utilizatorii să o aplice incorect sau să aplice o cantitate prea mică de produs, reducând astfel eficiența produsului. 

4. Protecția eficientă are nevoie DOAR de un FPS ridicat

Factorul de protecție solară de pe eticheta produsului poate fi atins numai dacă se aplică o cantitate suficientă de protecție solară (aproximativ 30ml, echivalentul a două linguri, în cazul adulților). Aplicând o cantitate mai mică reduce eficiența protecției. Pentru a vă menține protecția solară la un nivel optim, vă recomandăm să reaplicați produsele solare cel puțin o dată la două ore, mai ales după înot, ștergere, transpirație și joacă în nisip, deoarece aceste activități îndepărtează parțial protecția solară, ceea ce scurtează perioada de protecție împotriva razelor UV.

5. Dacă stai la umbră sau sub umbrelă, pielea nu se arde

Umbra oferă doar o protecție parțială împotriva soarelui. Dar pielea se poate arde și la umbră deoarece majoritatea umbrelelor sau norii nu blochează radiația UV 100%. În plus, lumina solară se reflectă în apă sau nisip. Astfel încât pielea primește o doză mare de raze UV chiar și sub umbrelă. În plus, între 60% și 80% din radiațiile solare sunt transmise chiar și atunci când cerul este înnorat. În plus, razele UV pot trece prin anumite materiale. Din acest motiv ne putem bronza chiar și atunci când stăm sub o umbrelă; umbrela însăși nu filtrează toate razele UV. Astfel este recomandat să aplicați protecție solară vara, mai ales daca stați afară la orele prânzului, chiar dacă petreceți cea mai mare parte a timpuțui la umbră.

6. Dacă este înnorat nu este necesară protecția solară

Asta depinde de cât de înnorat este. Aproximativ 60%-80% din radiații ajung la suprafața pământului într-o zi înnorată "normală". Iar dacă sunt puțini nori, nivelul radiațiilor poate chiar să crească, din cauza reflectării razelor UV. 

7. Prin reaplicarea protecției solare se ajunge la obținerea unei protecții de 100%

Pielea are un timp de “auto-protecție” încorporat - adică perioada de timp în care pielea neprotejată poate fi expusă la soare fără a fi lezată. În funcție de tipul pielii, locație, perioada anului și a zilei, aceasta poate fi între 5 și 30 de minute. Puteți calcula factorul de protecție solară (FPS) de care aveți nevoie utilizând o formulă simplă: înmulțiți numărul de minute de “auto-protecție” pe care știți că îl are pielea dumneavoastră cu FPS-ul. Rezultatul reprezintă durata de timp în care pielea protejată poate fi expusă la soare fără riscul arsurilor solare, cu condiția să reaplicați protecția solară cel puțin la fiecare 2 ore. Și să utilizați cantitatea potrivită de protecție solară -  aproximativ 30 ml (echivalentul a două linguri) în cazul adulților - pe tot corpul.

Cu toate acestea, o mare concepție greșită este că, aplicând protecție solară cu același nivel FPS, durata protecției solare este resetată, ceea ce nu este adevărat. Aplicarea în continuare a aceluiași nivel de FPS protejează pielea același număr total de ore. Odată ce acest timp de protecție este depășit, el nu poate fi prelungit. Prin urmare, este important să începeți cu factorul de protecție solară potrivit pielii dumneavoastră.

8. Există cinci principii pe care trebuie să le rețineți în legatură cu protecția solară:

  • Folosiți o cantitate potrivită de protecție solară. Un adult ar trebui să aplice echivalentul a două linguri (aproximativ 30 ml) de loțiune/cremă. Folosind o cantitate mai mică, eficiența protecției solare scade drastic.
  • Nu uitați să reaplicați produsul de protecție solară cel puțin la fiecare 2 ore. Pentru un nivel adecvat de protecție, produsul trebuie aplicat și după înot, după ce vă ștergeți cu prosopul sau în cazul în care ați transpirat. 
  • Protejați zonele cele mai expuse la radiații UV, cum ar fi nasul, umerii, urechile, pieptul sau capul, care ar trebui să fie bine protejate în permanență cu cel mai înalt FPS posibil.
  • La prânz, nu stați în locuri însorite - căutați un loc frumos la umbră. Lumina UV în acest moment este atât de puternică încât timpul de auto-protecție este redus drastic.
  • Un nivel ridicat de FPS nu oprește bronzarea. Vă veți bronza mai lent, dar și mult mai sănătos. Și vestea bună: cu cât vă bronați mai lent, cu atât rezistă mai mult și bronzul.