Cele mai frecvente mituri despre soare și protecție solară

1. Pielea înroșită sau arsă se va transforma în bronz

Arsurile solare apar atunci când cantitatea de expunere la razele UV depășește abilitățile melaninei de a proteja pielea. Roșeața este cauzată de inflamația pielii și este un semn al deteriorării grave. Acest efect sporește procesul de îmbătrânire prematură a pielii și crește semnificativ riscul de cancer de piele. 

O piele sever afectată se va bronza pentru a se proteja de alte daune. Acest bronz poate deveni vizibil atunci când simptomele inflamației se estompează, dar roșeața nu devine bronz auriu, sănătos și uniform. 

2. Când vezi că pielea devine roșie, trebuie doar să stai câteva ore la umbră și apoi te poți întoarce la plajă

Ținem să mai menționăm o dată: expunerea la soare fără protecție trebuie evitată cu orice preț!

Cel mai evident semn negativ este pielea arsă de soare, de obicei roșie, caldă la atingere și dureroasă. Arsurile solare sunt vizibile în câteva ore și ajung la apogeu după 24 de ore – atunci când pielea devine roșie, de obicei este deja prea târziu. Primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să evitați expunerea la soare, astfel încât pielea să nu fie afectată și mai tare. Răcorește-ți pielea folosind o compresă rece, o baie sau un duș rece sau gelul cremă de după plajă NIVEA SUN Sensitive.

Nu uita să te hidratezi!

3. Filtrele UV minerale sunt mai bune decât filtrele UV organice 

Majoritatea produselor de protecție solară conțin atât filtre UV organice, cât și minerale. Combinând mai multe filtre UV poți obține o protecție solară mai eficientă împotriva razelor UVA și UVB, păstrând în același timp aspecte importante precum rezistența la apă și proprietățile senzoriale. NIVEA a ales o combinație bine echilibrată de filtre UV pentru produsele de protecție solară.

O diferență notabilă între cele două produse este aceea că filtrele UV minerale sunt mai ușor de aplicat pe piele decât filtrele UV organice. Studiile arată că în situațiile în care protecția solară nu este ușor de aplicat, sunt șanse mai mari ca utilizatorii să o aplice incorect sau să aplice o cantitate prea mică de produs, reducând astfel eficiența produsului. 

4. Protecția eficientă are nevoie DOAR de un FPS ridicat

Factorul de protecție solară de pe eticheta produsului poate fi atins numai dacă se aplică o cantitate suficientă de protecție solară. Pentru adulți, cantitatea necesară este de aproximativ 30ml, echivalentul a 2 linguri. Aplicarea unei cantități mai mici reduce eficiența protecției.

Pentru a menține protecția solară la un nivel optim, recomandăm aplicarea produselor solare cel puțin o dată la două ore. În cazul în care se desfășoară activități precum înotul, joaca în nisip, transpirația sau șteregerea, produsele trebuie aplicate mai des, deoarece astfel se îndepărtează parțial protecția solară, ceea ce scurtează efectul cremelor. 

5. Dacă stai la umbră sau sub umbrelă, pielea nu se arde

E adevărat – umbra oferă o protecție parțială împotriva soarelui. Însă pielea tot poate suferi leziuni, majoritatea umbrelelor sau norilor neblocând radiațiile UV 100%. În plus, lumina solară se reflectă în apă sau nisip. Astfel, pielea primește o doză mare de raze UV chiar și sub umbrelă.

Între 60%-80% din radiațiile solare sunt transmise chiar și atunci când cerul este înnorat. Acestea pot trece chiar și prin anumite materiale. De aceea, ne putem bronza chiar și atunci când stăm sub o umbrelă; umbrela în sine nu poate filtra toate razele UV.

Nu uita de apă și de spray-ul de protecție solară, fie că e vară sau iarnă și CHIAR DACĂ stai sub o umbrelă! 

6. Dacă este înnorat nu este necesară protecția solară

Asta depinde de cât de înnorat e. Cum spuneam și în punctul de mai sus, norii nu blochează în întregime razele UV dăunătoare. Aproximativ 60%-80% din radiații ajung la suprafața pâmântului ăntr-o zi înnorată “normală”. Dacă sunt puțini nori, nivelul radiațiilor poate chiar să crească, din cauza reflectării razelor UV. 

7. Prin reaplicarea protecției solare se ajunge la obținerea unei protecții de 100%

Pielea are un timp de “auto-protecție” incorporat – adică perioada de timp în care pielea neprotejată poate fi expusă la soare fără a fi lezată. Acesta diferă, în funcție de tipul pielii, locație, perioada anului și a zilei, și se poate întinde între 5 și 30 de minute.

Cum poți calcula factorul de protecție soalră (FPS) de care ai nevoie? Folosește această formulă simplă: înmulțește numărul de minute de “auto-protecție” pe care știi că îl are pielea ta cu gradul de protecției al cremei. Rezultatul reprezintă durata de timp în care pielea protejată poate fi expusă la soare fără riscul arsurilor solare, cu condiția să reaplicați protecția solară cel puțin la fiecare 2 ore. Ai grijă să folosești și cantitatea potrivită de produs, pentru a asigura o eficiență mai mare, aproximativ 30ml (echivalentul a două linguri) în cazul adulților, pe tot corpul. În cazul copiilor, am pregătit aici un articol cu sfaturi de protecție solară pentru copii.

Cu toate acestea, există o concepție greșită conform căreia dacă aplici protecție solară cu același nivel FPS, durata protecției solare este resetată – ceea ce nu este adevărat. Aplicarea în continuarea a aceluiași nivel de FPS protejează pielea același număr total de ore. Odată ce acest timp de protecție a fost depășit, el nu poate fi prelungit. Prin urmare, este important să alegi o cremă cu factorul de protecție solară potrivit pielii tale.

8. Există cinci principii pe care trebuie să le reții în legătură cu protecția solară:

  • Folosește o cantitate potrivită de protecție solară. Un adult ar trebui să aplice echivalentul a două linguri (aproximativ 30ml) de loțiune/cremă. Folosind o cantitate mai mică, eficiența protecției solare scade drastic. 
  • Nu uita să reaplici produsul de protecție solară cel puțin la fiecare 2 ore. Reaplică produsul după sesiune de înot, după ce te ștergi cu prosopul sau dacă transpiri excesiv.
  • Protejează zonele cele mai expuse la radiații UV, cum ar fi nasul, umerii, urechile, pieptul sau capul. Acestea ar trebui să fie bine protejate în permanență cu cel mai înalt FPS posibil. 
  • La prânz, nu sta în locuri însorite – caută un loc frumos la umbră. Lumina UV în acest moment este atât de puternică încât timpul de auto-protecție este redus drastic. 
  • Un nivel ridicat de FPS nu oprește bronzarea. Într-adevăr, te vei bronza mai lent, dar și mult mai sănătos. O veste bună: cu cât te bronzezi mai lent, cu atât rezistă mai mult și bronzul.