două femei evitând acneea spatelui

Cum să preveniți și să tratați cosurile de pe spate

La fel ca și coșurile de pe restul feței, coșurile de pe spate pot fi dureroase și deranjante. Ghidul nostru cuprinde modalități de prevenire și tratare a acestora.

CE SUNT COȘURILE DE PE SPATE?

Acnee pe spate este termenul folosit pentru zonele cu acnee de pe spate. Aceasta poate avea un aspect similar cu coșurile pe care le puteți găsi pe alte părți ale corpului, cum ar fi fața - și se formează de obicei în grupuri. Deși sunt complet naturale, ele pot provoca suferință și disconfort, dar există o gamă largă de remedii la domiciliu, precum și tratamente dermatologice care pot ajuta.

Deoarece pielea de pe spate este mai groasă decât pe alte părți ale corpului, este deosebit de predispusă la coșuri. Dar ce tip de coșuri se pot forma pe spate?


CE TIP DE COȘURI SE POT FORMA PE SPATE?

Coșurile de pe spate pot diferi ca aspect, dar se încadrează de obicei într-una dintre aceste patru categorii:

1. Punctele negre: un folicul înfundat cu sebum a cărui parte exterioară se oxidează cu aerul din jur pentru a forma un dop negru

2. Punctele albe: similare punctelor negre, dar fără ca dopurile să fie expuse la aer, astfel încât rămân albe în aparență

3. Chisturi: aceste umflături pline de puroi sunt rezultatul acumulării de bacterii într-un folicul de păr și se formează mult sub suprafața pielii

4. Umflături roșii: acestea pot fi sensibile la atingere și sunt rezultatul unui fir de păr inflamat


CAUZELE APARIȚEI COȘURILOR PE SPATE

Ca și alte părți ale corpului, coșurile de pe spate tind să se formeze atunci când porii se înfundă cu murdărie, transpirație și celule moarte ale pielii. În plus, dacă pielea ta este predispusă la imperfecțiuni, atunci este probabil ca porii tăi să producă sebum în exces, ceea ce poate duce la acumulări pe spate. Alți factori de bază pot contribui, de asemenea, la apariția coșurilor pe spate:

1. Frecarea de la îmbrăcăminte: hainele strâmte sau rucsacurile grele pot irita pielea, ducând la apariția coșurilor.

2. Hormonii: supraproducția de sebum poate fi cauzată de schimbările hormonale, motiv pentru care acneea este frecventă în timpul pubertății și, de asemenea, în timpul menstruației.

3. Igiena precară: faptul că nu se spăla cearșafurile și hainele poate duce la o acumulare de bacterii care pot rămâne blocate în pori și pot provoca inflamații care duc la apariția coșurilor.

4. Dieta: unii pot observa coșuri pe spate dacă dieta lor include un exces de lactate sau carbohidrați. Consumul unor cantități excesive de carbohidrați poate crește nivelul zahărului din sânge și al insulinei, ceea ce poate contribui la rândul său la apariția coșurilor.

femeie care evită acneea spatelui
femeie cu pistrui pe spate

5. Antecedente familiale: este mai probabil să te confrunți cu acnee dacă ambii tăi părinți au avut. De exemplu, unul dintre părinți poate avea o afecțiune ereditară care provoacă un dezechilibru hormonal care poate contribui la apariția acneei.

6. Produsele de îngrijire a pielii: unele produse de îngrijire a pielii pot usca în mod activ pielea, ceea ce poate exacerba supraproducția de sebum și agrava apariția coșurilor.

7. Stresul și anxietatea: producția de proteine citokine poate fi declanșată de stres și anxietate. Aceste proteine pot inflama glandele sebacee, care, la rândul lor, produc un exces de ulei de sebum și, în cele din urmă, contribuie la apariția coșurilor.

8. Produse de spălare comedogenice: produsele care conțin ingrediente comedogenice pot astupa porii. Exemple de astfel de produse includ spălătoriile de corp parfumate, Sodium Lauryl Sulfate (un agent spumant care se găsește în unele săpunuri) și unele uleiuri, cum ar fi uleiul de cocos


CUM POȚI PREVENI APARIȚIA COȘURILOR PE SPATE?

Este posibil să nu fie poti să previi complet acneea de spate, dar există o serie de măsuri pe care le poti lua pentru a o minimiza. Iată cele nouă sfaturi de prevenire:

1. IGIENA:

mențineți  pielea cât mai curată posibil, făcând duș în mod regulat și folosind un detergent delicat. Dacă este posibil, opteaza pentru un produs de curățare non-comodogenic, deoarece acestea sunt concepute special pentru pielea predispusă la imperfecțiuni, și asigura-te că te speli după ce faci exerciții fizice pentru a evita ca transpirația să rămână blocată în pori.

2. POARTĂ HAINE LARGI:

hainele mai strâmte și țesăturile sintetice pot reține transpirația și bacteriile, ceea ce poate contribui la apariția coșurilor. Optează  pentru haine lejere și respirabile, realizate din materiale naturale, cum ar fi bumbacul, atunci când este posibil.

3. SPALĂ-ȚI FRECVENT HAINELE:

hainele murdare pot găzdui transpirația și murdăria care contribuie la apariția coșurilor. Spală-ți regulat hainele pentru a evita acumularea și schimbați-ți echipamentul de antrenament transpirat imediat după ce faci exerciții fizice.

4. RĂMÂI HIDRATATĂ:

pielea deshidratată sau uscată este adesea o cauză a producției excesive de sebum - poți minimiza acest lucru bând multă apă pentru a iți menține pielea hidratată.

5. GESTIONEAZĂ STRESUL:

stresul este o cauză comună a coșurilor. Meditația și exercițiile fizice sunt modalități foarte bune de relaxare a minții, dacă ai timp să le integrezi, iar dormitul de 7-8 ore pe zi poate ajuta  la minimizarea stresului.

6. EVITĂ SĂ IȚI ATINGEȚI SPATELE:

murdăria și bacteriile pot fi transferate pe piele, ceea ce poate infecta sau agrava acneea de spate.

7. EXFOLIEREA:

exfolierea ușoară a celulelor moarte ale pielii de pe spate poate ajuta, dar asigură-te că eviți exfoliantele dure care pot irita pielea și agrava apariția coșurilor.

8. EVITĂ SĂ PURTAȚI RUCSACURI GRELE:

deși acest lucru poate să nu fie posibil sau convenabil, ușurarea încărcăturii unui rucsac sau opțiunea pentru o geantă de umăr va ușura presiunea asupra spatelui.

9. MĂNÂNCĂ O MÂNCARE SĂNĂTOASĂ ȘI ECHILIBRATĂ:

o dietă bogată în nutrienți și plină de fructe și legume te poate ajuta să îți menții pielea sănătoasă și curată. Evită cantitățile excesive de junk food și alimente zaharoase. Dacă observi că simptomele tale se dezvoltă sau se agravează după ce ai consumat o cantitate excesivă de lactate sau cereale procesate, ia în considerare păstrarea unui jurnal și eliminarea acelor grupe de alimente


CUM POȚI SCĂPA DE COȘURILE DE PE SPATE?

1. Păstrează-ți pielea curată: pe lângă prevenirea formării coșurilor de pe spate, păstrarea pielii curate este și un remediu. Asigură-te totuși că eviți să te freci prea tare.

2. Spălaţi în mod regulat lenjeria de pat și prosoapele: acest lucru te va ajuta la evitarea acumulării de bacterii.

3. Nu te scărpina și nu scobii coșurile: nu numai că acest lucru va înrăutăți aspectul coșurilor, dar poate infecta coșul cu bacterii și, de asemenea, poate provoca cicatrici în timp.

4. Optează pentru o cremă de protecție solară subțire și matifiantă: cremele de protecție solară mai groase pentru corp pot înfunda și mai mult porii, așa că folosirea unei creme de protecție solară mai subțiri pe zonele afectate va ajuta la minimizarea acestui risc.

Cremă de Față NIVEA SUN Face Shine Control FPS 50, deși este destinată tenului este o alegere ideală în acest caz, deoarece formula sa ușoară oferă o protecție UV eficientă și imediată, absorbind în același timp excesul de grăsime de la suprafața pielii.

femeie care stă la soare
două femei care se bucură de soare

5. Folosește un tratament punctual: dacă tratezi un număr mic de coșuri, ai putea folosi un tratament punctual care conține peroxid de benzoil sau acid salicilic, care poate ajuta la reducerea inflamației și la menținerea porilor curați.

6. Tratamente topice: în funcție de cantitatea de coșuri ai putea opta pentru un tratament topic fără prescripție medicală. Acestea includ, de obicei, ingredientele menționate mai sus, pe lângă AHA, care pot fi eficiente în tratarea simptomelor acneei de pe spate.

7. Tratamente orale: un tratament oral poate fi mai eficient din punct de vedere al costurilor dacă este afectată o suprafață mare de piele. Atunci când ia în considerare această opțiune, cel mai bine este să consulți în prealabil un dermatolog, pentru ca acesta să iți poată recomanda și prescrie cel mai potrivit tratament pentru tine.

8. Consultă un dermatolog: dacă coșurile persistă și te îngrijorează cicatricile, adresează-te mediculuii dermatolog. Aceștia vor putea evalua dacă aveți o afecțiune de bază și iți pot oferi sfaturi cu privire la tratamentul ulterior.


SUNT COȘURILE DE PE SPATE SIMPTOMATICE PENTRU ALTCEVA?

Coșurile de pe spate nu sunt, de obicei, un simptom al unei alte afecțiuni de sănătate - totuși, în unele cazuri, ar putea fi un semn de dezechilibru hormonal sau o altă afecțiune medicală. De exemplu, coșurile pot apărea pe spatele femeilor diagnosticate cu sindromul ovarelor polichistice (SOPC), o tulburare hormonală care poate provoca acnee.


COȘURILE DE PE SPATE SUNT ÎNTOTDEAUNA ACNEE?

Coșurile de pe spate nu sunt neapărat un simptom al acneei. Ele pot apărea ca urmare a altor afecțiuni comune ale pielii, cum ar fi:

1. Erupția de la căldură: aceasta apare atunci când transpirația rămâne blocată în canalele sudoripare, provocând formarea unor mici coșuri sau umflături roșii. Cu toate acestea, aceasta tinde să dispară odată ce pielea are ocazia să se răcească

2. Reacții alergice: intoleranțele alimentare, cum ar fi cele menționate anterior, pot provoca apariția coșurilor. Alți factori dietetici pot include pre mult zahăr, carnea procesată, alimentele cu un nivel glicemic ridicat și mâncarea de tip fast-food.

3. Foliculita: aceasta este o inflamație a foliculilor de păr, care poate duce la apariția unor grupuri de mici umflături roșii care se formează în jurul foliculului de păr

femeie cu părul gri zâmbind

CUM DIFERĂ COȘURILE DE PE SPATE DE CELE DE PE FAȚĂ?

Deși coșurile de pe spate pot avea asemănări în ceea ce privește aspectul, există trei diferențe între cele două:

1. Mărimea: porii pielii de pe spate sunt mai mari decât cei de pe față, ceea ce înseamnă că se pot astupa mai ușor cu exces de sebum, celule moarte și bacterii

2.  Severitatea: coșurile de pe spate pot fi mai dureroase decât cele din alte zone, deoarece pielea de pe spate este mult mai groasă, ceea ce înseamnă că erupțiile se pot forma mai adânc sub suprafață

3. Tratament: pielea de pe spate poate fi mai puțin sensibilă la tratamentele topice pentru acnee datorită grosimii sale. Un exemplu este peroxidul de benzoil, care poate ajuta la controlul bacteriilor care contribuie la unele forme de coșuri. În plus, utilizarea tratamentelor topice poate fi costisitoare din cauza suprafeței mari a spatelui, astfel încât opțiunea pentru un tratament oral poate fi mai rentabilă.

Deși nu a fost creat pentru tratarea coșurilor de pe spate, NIVEA oferă o gamă special formulată pentru tratarea simptomelor acneei de pe față. Gama NIVEA Derma Skin Clear utilizează ingrediente active puternice, precum acidul salicilic, niacinamida și acidul glicolic, pentru a curăța în profunzime și a clarifica porii, ceea ce poate ajuta la ținerea la distanță a coșurilor de pe față.