sebum

CE ESTE SEBUMUL: CAUZE ȘI CUM GESTIONEZI EXCESUL

Sebumul este o substanță pe care organismul o produce în mod natural. Dacă observi că pielea ta, în special pe față, are aspect gras, cel mai probabil te confrunți cu exces de sebum. Află mai multe aici despre pielea grasă și îngrijirea tenului:

CE ESTE SEBUMUL?

Sebumul este o substanță uleioasă și cu ușoară textură ca de ceară, care se găsește pe piele. Este produs de organism în special pe față și în zona scalpului, dar poate apărea și pe restul pielii, excepție făcând zona palmelor sau tălpile picioarelor. 
 

DE CE AI PIELEA GRASĂ?

La bază, sebumul este produs de organism ca o modalitate de a menține pielea hidratată, împiedicând apa să iasă din corp. De asemenea, ajută la menținerea elasticității pielii și poate acționa ca o barieră ce apără de posibile infecții bacteriene și fungice. Producția de sebum este normală și sănătoasă, dacă nu se produce suficient sebum,pielea poate deveni uscată. Cu toate acestea, dacă ai exces de sebum asta înseamnă piele grasă, pori astupați, următorul pas fiind apariția acneei.

Află mai multe despre îngrijirea tenului acneeic, pielea pătată pe față.

 
ingrijirea tenului piele sensibila

CUM SE CREEAZĂ SEBUMUL?

Sebumul este secretat de glandele sebacee care se găsesc pe suprafața pielii, conectate de obicei la foliculii de păr. De cele mai multe ori, sebumul este amestecat cu lipide din celulele pielii și transpirație din foliculul de păr. Pe măsură ce acesta din urmă se umple, sebumul este împins la suprafață, creând un strat pe piele.
 
fata sebum piele grasa

ROLUL HORMONILOR

Producția de sebum este controlată de hormonii din organism. Astfel că, în perioadele în care nivelul de hormoni fluctuează în corps sau când iei medicamente pe bază de hormoni, producția de sebum poate fi influențată.De exemplu, progesteronul poate crește producția de sebum, în timp ce vitamina A o poate reduce.

La pubertate, nivelul hormonilor fluctuează iar glandele sebacee se măresc - ceea ce duce la o producție mai mare de sebum ce se poate manifesta pe față. Acesta este motivul pentru care, la adolescentă, pielea e mai sensibilă și predispusă la acnee.

 

CUM SCAPI DE EXCESUL DE SEBUM?

Dacă ai o piele grasă, aceste sfaturi vin la fix pentru nevoile tale!
 

SOLUȚII ALTERNATIVE PENTRU ÎNGRIJIREA TENULUI ȘI A PĂRULUI GRAS

Ține cont de faptul că o alimentație corectă poate ajuta. Alimentele care conțin sulf, cum ar fi peștele, legumele, leguminoasele, ouălele și nucile, pot ajuta la reducerea excesului de sebum pe față și nu numai.

Părul uscat poate produce mai mult sebum. Sulfatele prezente în șampon îți pot usca părul. E indicat să cauți un șampon care nu conține sulfat.

 
crema de fata hidratanta

ÎNGRIJIREA TENULUI

  • Folosește un produs de curățare pentru față, cum ar fi apa micelară NIVEA MicellAIR, conceput pentru a îndepărta murdăria și sebumul. Nu agresează tenul, astfel încât să ducă la o creștere în exces a sebumului și piele grasă.
  • Spală fața de două ori pe zi, dimineața și seara. Aplică mișcări ușoare, astfel încât să menții pielea curată și să îndepărtezi rezidurile. Dacă ai o piele sensibilă, uleiul de curățare îți poate fi de ajutor.
  • O piele uscată prea tare poate produce sebum în exces, pentru a compensa. Deci chiar dacă nu ai pielea grasă, asigură-te că faci o hidratare corectă cu o cremă de față. Folosește o cremă de față hidratantă pentru a-i da tenului tău ce are nevoie.
  • Folosește cel puțin o dată pe săptămână o mască pentru îngrijirea tenului. Te va ajuta să cureți fața în profunzime, va îndepărta murdăria și va destupa porii.
 
sebum ingrijirea tenului piele grasa

UN STRIGĂT PENTRU PIELEA USCATĂ ȘI SENSIBILĂ

O piele uscată poate fi dată de lipsa de sebum, însă poți ajuta la prevenire prin consum mărit de apă, consum de alimente bogate în grăsimi sănătoase și cu dușuri călduțe. 
Fii mai conștientă de toate produsele care vin în contact cu pielea ta. De la produsele pentru îngrijire tenului, cremă de față, șampon, detergent pentru haine - toate ar putea fi drept cauză, dacă nu le alegi pe cele care ți se potrivesc. Optează pentru produsele destinate îngrijirii pielii sensibile. Alcoolul, acizii și parfumurile ar putea avea efect de uscare.

Și, desigur, nu uita că e nevoie să utilizezi o cremă hidratantă!

 

CITEȘTE ȘI: