postura corpului

CUM OBȚII O POSTURĂ CORECTĂ A CORPULUI

Te doare gâtul, simți apăsare pe umeri sau spatele încordat? Ai frecvent migrene sau îți simți corpul obosit? Este foarte posibil ca în spatele acestor stări să fie faptul că nu ai o postură corectă, să ai nevoie de o îngrijire mai atentă a corpului și un stil de viață sănătos. Află cum poți să ai mai multă grijă și la ce să fii atentă.

CE ÎNSEAMNĂ O POSTURĂ CORECTĂ?

Mulți dintre noi suntem în cea mai mare parte din timp sedentari. Ne petrecem cel puțin opt ore pe zi la serviciu, la birou, de obicei în fața unui ecran. Ajungem acasă, unde rămânem prinși în ecranul telefonului sau al televizorului. În multe dintre aceste situații - fără o postură corectă, uitând de îngrijirea corpului, tensionând spatele, umerii, gâtul, întregul corp.

Toate acestea, dar și faptul că alegem să ne deplasăm mult în mașină, fără mers pe jos sau cu bicicleta,  au impact negativ asupra sănătății corpului nostru.

Ca parte din îngrijire pe zona aceasta, acordă timp și atenție, chiar introdu și mișcarea fizică în rutina ta zilnică. Dar până la activitatea fizică, hai să stabilim mai întâi cum este recomandat să stai pentru a păstra o postură corectă a corpului.

Un corp în postură corectă atunci când te afli în picioare înseamnă un spate drept, cu omoplații strânși, pieptul împins puțin înainte și abdomenul ușor încordat. Pelvisul trebuie să rămână într-o poziție neutră, nici excesiv înainte, nici înapoi. Dacă nu poți să îl menții așa, cel mai probabil este pentru că ai o musculatură abdominală sau a spatelui slăbite.

De aceea, ca parte de îngrijire și stil de viață sănătos, este recomandat să ai zilnic măcar un minim de activitate fizică, precum și  pauze în care ridici corpul de pe scaun și îți întinzi mușchii prin exerciții simple.

Yoga poate fi de ajutor aici pentru o postură corectă și îngrijirea corpului. Mișcările de yoga ajută la întărirea musculaturii, dar și la senzația de relaxare.

Exemplu de cum arată un corp în postură corectă când stai în picioare este fotografia de mai jos. La început s-ar putea să ți se pară imposibil de păstrat, dar practica e cea mai bună soluție.

postura ingrijirea corpului


DE CE SĂ FII ATENTĂ LA POSTURA CORECTĂ

stil de viata sanatos corp

Colona vertebrală este unul dintre cele mai importante elemente din corp. Este responsabilă pentru mișcare, activitățile zilnice și, de asemenea, asigură echilibru. O postură corectă previne presiunea care ar putea fi pusă pe coloană, gât, umeri.

Deci, dacă suferi adesea de dureri în aceste părți ale corpului, poate fi un semn că ai o postură incorectă zilnic. În acest caz, poți încerca să întăreștii mușchii prin exercițiile menționate mai sus.

Pentru idei de exerciții ce țin de îngrijirea corpului,ce pot fi făcute acasă, află mai multe sfaturi aici.

De ce ai nevoie de o coloană vertebrală dreaptă? Ține clar de un stil de viață sănătos, dar are și un efect pozitiv asupra aspectului tău fizic. O postură corectă, verticală, te face să arăți încrezătoare, mai atractivă. Prin urmare, nu e greșit să incluzi în rutina de îngrijire zilnică și exerciții care să tea jute să capeți o postură corectă.

Un pas ar fi spre pilates - o activitate pe care o poți face ușor acasă. Îți va pregăti corpul și îți va întări musculatura.

 


CUM TREBUIE SĂ MENȚII POSTURA CÂND STAI LA COMPUTER?

Petreci mult timp în fața monitorului de la calculator? Dacă da, postura corpului în poziția asta este foarte importantă pentru sănătare, dar și pentru randamentul tău la locul de muncă.

Care este postura corectă la calculator?

Când stai pe scaunul de birou, spatele trebuie să fie într-o poziție naturală, vertical, omoplații apropiați și bărbia paralelă cu solul.

Tălpile asezate pe podea, iar genunchii îndoiți la un unghi de 90-110 grade față de sol.

Coatele ar trebui așezate liber pe blatul biroului sau pe cotierele scaunului.

Îți va fi mai ușor să obții postura corectă a corpului în situația asta dacă alegi un scaun de birou de tip ergonomic, cu înalțime și cotiere reglabile.

De asemenea, foarte importantă este și poziționarea monitorului. Acesta trebuie să fie în fața ochilor, dar în așa fel încât marginea superioară a lui să fie puțin deasupra capului. Astfel, mișcarea capului tău va fi sus și jos, iar poziția corectă a corpului pe scaun va fi mult mai ușor de obținut și menținut.

Distanța dintre cap și ecran este și ea importantă – ar trebui să fie de 45-75 centimetri.

 

CE ÎNSEAMNĂ O POSTURĂ INCORECTĂ LA CALCULATOR?

Resimți dureri de spate în timpul respirației? Poate fi un efect al unei poziții incorecte când stai la calculator. Când ai corpul aplecat în față, cu umerii aduși, se exercită presiune asupra plămânilor și diafragmei. În timp, poate duce la reducere capacității pulmonare și a unei cantități mai mici de oxigen care intră în corp. Mușchii, dacă se pune tensiune îndelungată pe ei, rămân contractați și pot da dureri de spate în timpul respirației.

 

ingrijire postura corpului


EXERCIȚII PENTRU O POSTURĂ CORECTĂ

Lucrând la îngrijirea posturii, ținându-ți spatele drept, vei observa rapid primele rezultate.Dar ce exerciții sunt recomandate?
 
postura corpului ingrijirea corpului

1. ÎNTINDE GÂTUL

Este un exercițiu pe care îl poți face ușor și la birou. Ridică-te de pe scaunul de birou, depărtează picioarele pe lățimea bazinului și pune mâinile pe șolduri. Apoi înclină capul în lateral, stânga, dreapta, față, spate -până când simți cum zona gâtului se relaxează. Numără până la trei și repetă seria de mai multe ori.

2. STRETCHING  PENTRU SPATE

Stai în picioare și înclină trunchiul înainte, până ajungi ca mâinile să atingă partea de jos a corpului. Acordă un moment aici, apoi inspiră adânc și revino la poziția inițială, ridicând brațele întinse deasupra capului.
 
Pentru a fi sigură că obții detensionarea spatelui, poți adopta “poziția copilului”. Asează-te în genunchi pe podea sau pe saltea, apoi du brațele în față și apleacă-te înainte, până când capul atinge solul. Vei simți cum mușchii spatelui se relaxează, se întind.

3. FANDĂRI LATERALE

Stai cu picioarele ușor depărtate, apoi întinde brațul stâng și înclină corpul spre dreapta până când simți mușchii cum se întind pe zona lateral. Repetă exercițiul și pe cealaltă parte.

4. RELAXEAZĂ OMOPLAȚII

Vrei să menții o postură corectă a corpului? Relaxarea omoplaților îți poate ușura acest lucru. Doar apucă-ți mâinile la spate și apoi fixează-ți bine omoplații, de parcă ai vrea să le alături. Relaxează-te și repetă exercițiul de mai multe ori.

stil de viata sanatos ingrijirea corpului

5. MASAJ

Pe lângă exercițiile fizice, poți încerca și masajul. Singură- chiar în timpul unei pauze de la muncă- poți masa umerii încordați și gâtul tensionat. Masajul la picioare ajută, de asemenea- aici au terminații nervoase multe organe. Seara, după birou, poți încerca însă masajul făcut de un specialist.


EXERCIȚII PENTRU CORECTAREA POSTURII LA COPII

O postură corectă la copil este extrem de importantă pentu sănătatea și dezvoltarea sa armonioasă.

Prin urmare, când observi că micuțul tău are spatele arcuit, introdu exerciții care permit corectarea:

  • Asează copilul sprijinit pe unul dintre genunchii tăi, apoi poziționează un prosop înfășurat la înălțimea umerilor săi. Copilul ar trebui să pună mâinile pe el, apoi să îl mute cât mai departe, să întindă mâinile și să îl aducă la loc. Exercițiul trebuie repetat de 10 ori.
  • Roagă copilul să stea cu picioarele încrucișate. Corpul trebuie să fie vertical, cu bărbia paralelă cu podeaua. Pune apoi o minge mică sau o pungă cu orez în mâinile lui. Roagă-l să ducă mâinile la spate și să paseze mingea dintr-o mână în alta. În acest timp, îl poți ajuta să stea drept. Acțiunea trebuie repetată de 10-12 ori.
  • Copilul poate să stea pe saltea, așezat pe burtă. Apoi trebuie să ridice ușor triunchiul, împreună cu brațele. Trebuie să mențină această poziție pentru câteva secunde și să revină. Exercițiul trebuie repetat de 10 ori.

Activitățile enumerate mai sus sunt exemple de exerciții ideale pentru o postură corectă în cazul copiilor. Pentru ca rezultatele să apară și să dureze, ele trebuie repetate constant.

 

exercitii postura corpului

corp stil de viata sanatos

ALTE MODALITĂȚI PENTRU A MENȚINE SPATELE DREPT

O postură corectă dă încredere și te poate face mai atractivă. Nu uita să faci zilnic mișcare, chiar și o plimbare scurtă fiind suficientă. Sau să iei pauze de la calculator și să te ridici de pe scaun.