Dezvoltarea bebelușului: senzațiile tactile

Unul din cele mai frumoase momente este cel în care micuțul tău începe să simtă și să atingă lumea din jurul lui - află totul despre primele atingeri ale bebelușului tău.

Dezvoltarea bebelușului

Fiecare bebeluș parcurge diferite stadii de dezvoltare, dar este recomandat ca tu să le știi pe toate.

Fiecare stadiu de dezvoltare a bebelușului este un moment special

Fiecare ”prima dată” a bebelușului tău este un moment special de care îți vei aminti toată viața. Fie că este vorba de primii pași sau primele zâmbete, aceste momente deosebite merită sărbătorite.

Cu toate acestea, este important să nu te concentrezi prea mult pe anumite stadii specifice de dezvoltare, ci să îți amintești că fiecare bebeluș crește în felul său. Dacă micuțul tău are nevoie de mai mult timp pentru a ajunge la un anumit stadiu de dezvoltare, asta poate însemna că energia lui se îndreaptă către alt scop.

Simțul tactil începe să fie descoperit imediat după naștere și face parte dintr-o etapă esențială de dezvoltare a celui mic.

Când pot vedea bebelușii?

Vederea se dezvoltă treptat pe durata primului an de viață. Imediat după naștere, bebelușul vede în ceață, abia după o lună poate vedea obiectele de aproape și să mențină contactul vizual. După 8 luni, vederea i se va îmbunătăți și micuțul va vedea și obiectele din planuri îndepărtate.


Etapele esențiale de dezvoltare: simțul tactil

1-3 LUNI

La această vârstă tânără, puiul tău va începe să își dea seama cum să apuce obiectele cu mânuțele lui. Poți observa chiar cum încearcă să apuce obiectele care se leagănă în fața lui, chiar dacă probabil nu va reuși încă să își coordoneze mișcările încât să le și apuce.
Bebeluș 4-6 luni
Etapele esențiale de dezvoltare: simțul tactil

4-6 LUNI

Acum micuțul tău începe să devină un maestru în folosirea mânuțelor. Vei observa cum va apuca și trage orice e în fața lui - așa că ai grijă la lănțisoare și păr!
Etapele esențiale de dezvoltare: simțul tactil

7-9 LUNI

În acest stadiu bebelușul începe să se miște cu adevărat. Este posibil ca micuțul tău să meargă de-a bușilea sau să se târască pe burtică. Frecarea poate fi dură pentru pielea sensibilă, așa că e important să ai grijă de ea cu un produs special pentru el, ca loțiunea hidratantă NIVEA Baby.

Etapele esențiale de dezvoltare: simțul tactil

10-12 LUNI

Multe schimbări au loc în ultimul stadiu de dezvoltare al primului an de viață. Micuțul tău va învăța să țină obiectele între degetul mare și cel arătător, se va mișca prin cameră folosindu-se de mobilă ca suport și chiar poate face primii pași.
Bebeluș 1 an
Etapele esențiale de dezvoltare: simțul tactil

1 AN +

După primul an de viață al copilului tău, el sau ea va învăța să mănânce și să bea singur, să împingă și să tragă jucării sau să ridice obiectele pe care și le dorește.

Cum pot să ajut dezvoltarea bebelușului meu?

În dezvoltarea copiilor, părinții au un rol foarte important. Află ce poți să faci pentru a ajuta dezvoltarea simțurilor micuțului tău.

Cum să antrenezi simțurile bebelușului tău

Odată ce bebelușul tău crește, începe să cunoască lumea mai îndeaproape, iar simțurile i se dezvoltă. Stimulându-i simțul tactil, poți impulsiona dezvoltarea fizică și psihică a bebelușul tău. 

De multe ori, chiar și activitățile zilnice ajută la stimularea simțurilor. De exemplu, când îi schimbi scutecul micuțului tău, vorbește cu el și explică-i tot ce faci. Poți chiar să îi dai un prosop din bumbac sau un șervețel umed, pentru ca el să cunoască mai multe texturi.

Nu uita să profiți și de fiecare băiță! Poate fi o oportunitate grozavă ca să-l înveți pe cel mic mai multe despre senzațiile pe care le simte pielea, ca uscat versus umed, sau cald versus rece.

ora de joacă

De ce este joaca importantă pentru dezvoltarea armonioasă a copilului

În timp ce se joacă, micuțul tău face cunoștință cu mai multe forme, culori și texturi, care îl ajută să descopere lumea înconjurătoare. Prezintă-i jucării interactive, care se rostogolesc și fac zgomote.

Masajul bebelușului ajută pielea să se dezvolte

Contactul fizic este esențial pentru crearea unei legături puternice mamă-copil, dar și pentru îngrijirea pielii delicate a celui mic. Încearcă uleiul de corp NIVEA Baby pentru a-l masa delicat după baie. Astfel, pielea va fi hidratată și curățată delicat.

Sfaturi pentru dezvoltarea bebelușului

  • Vorbește permanent cu micuțul tău pentru a-l ajuta să-și dezvolte capacitatea de comunicare.
  • Permite-i să atingă cât mai multe suprafețe, pentru a descoperi mediul înconjurător.
  • Evită televizorul și computerul - interacțiunea umană este esențială pentru a-i oferi un răspuns imediat.
  • Ai grijă de pielea delicată a bebelușului pentru ca aceasta să se dezvolte. Este esențial să folosești un produs de baie specific, precum loțiunea de spălat NIVEA Pure & Sensitive.
produse NIVEA Baby