activitati bebelusi

ACTIVITĂȚI MOTORII PENTRU COPII

Abilitățile motorii sunt o parte vitală a dezvoltării unui copil mic. Descoperă în articol idei distractive, care vor ajuta copiii mici să își utilizeze mușchii!

DEZVOLTAREA MOTORIE: BAZELE

Aflați ce sunt abilitățile motorii fine și de ce sunt cruciale pentru independența viitoare a unui copil mic!

CE SUNT COMPETENȚELE MOTORICE?

Abilitățile motorii fine se referă la coordonarea mișcărilor musculare mici cu ochii. De obicei, acest lucru implică mușchii mâinilor folosiți pentru colorare, pictură și joacă cu obiecte mici. Mai târziu în viață, aceste abilități vor fi esențiale pentru îndeplinirea sarcinilor de zi cu zi care implică controlul mâinilor, cum ar fi legarea șireturilor sau folosirea foarfecei pentru tăierea hârtiei.

Pe măsură ce coordonarea mână-ochi a unui copil mic se îmbunătățește, aceste abilități tind să se dezvolte în același timp și vor deschide noi uși pentru învățarea și explorarea lumii din jurul lor. Odată ce creativitatea lor a fost declanșată, nu vor mai fi opriți!

Există repere tipice pe care fiecare copil le va atinge la vârste diferite, dar fiecare copil mic este diferit, deci este important să rămâi răbdătoare și să continui să îl încurajezi și să-ș susții pe micuțul tău, pentru a se dezvolta armonios.

activitati motorii pentru copii

CÂND ÎNCEP BEBELUȘII SĂ ÎȘI PERFECȚIONEZE ABILITĂȚILE MOTORII?

De obicei, în jurul vârstei de 20-24 de luni, copiii mici încep să-și rafineze abilitățile motorii fine. În acest moment, încep să poată ține un creion între degetul mare și degetele celelalte, să deseneze cercuri sau linii de bază pe o pagină și să construiască un turn mic de 3-5 blocuri.

CUM SĂ SPRIJINI DEZVOLTAREA MOTORICĂ A COPILULUI

Sfaturi pentru a-ți încuraja micuțul să învețe cum funcționează mușchii lui.

FUNDAȚIILE ABILITĂȚILOR MOTORICE PENTRU COPII

Fii cu ochii pe copilul tău în timp ce se joacă. Ce activități reușește să facă și la care are probleme? Înainte de a-și putea dezvolta abilitățile motorii, există anumiți pași pe care copiii mici trebuie să-i facă.  Stabilitatea este esențială pentru menținerea unei părți a corpului nemișcată în timp ce alta se mișcă, în timp ce coordonarea bilaterală permite copiilor mici să își miște ambele mâini împreună pentru a atinge un obiectiv. În cele din urmă, senzația le permite copiilor mici să se coordoneze, adică să fie conștienți de unde sunt diferitele părți ale corpului și cum se mișcă.

Odată ce micuțul tău va stăpâni aceste trei lucruri, abilitățile lui motorii vor face progrese mari în cel mai scurt timp.

5 SFATURI PENTRU STIMULAREA ABILITĂȚILOR MOTORII LA COPII

  • Lasă copilul să facă dezordine – oferă-i posibilitatea să se joace fără restricții, pentru că în acest mod îți va folosi liber toți mușchii.
  • Oferă-i jucării care stimulează abilitățile motorii – de exemplu, cele în care bebelușii trebuie să se întindă pentru a atașa barele de un cărucior sau de un scaun auto sunt grozave.
  • Modelatul cu plastilină va ajuta copiii mici să folosească fiecare deget în mod independent.
  • Mută în mod regulat bebelușul în poziții noi.
  • Încearcă să îl înveți cu jucării de mers pe jos care îi permit să le împingă și să meargă înainte cu sprijin.

 

4 PAȘI UȘORI PENTRU A ÎMBUNĂTĂȚI PUTEREA CELUI MIC

dezvoltare bebelusi

ÎNTOARCEREA

Așază copilul pe spate și ține o jucărie deasupra lui, încurajându-l să o atingă. Pe măsură ce ajunge, mișcă încet jucăria pe corp, astfel încât să ajungă mai departe în lateral, iar cel mic să se întoarcă singur în cele din urmă.  

dezvoltare copii

PUSH UP

Încurajează-l pe micuțul tău să se miște pe burtă și să se ridice pe mâini și pe genunchi. Încearcă să-i pui jucăriile în jurul lui, astfel încât acesta să aibă nevoie de ele. Uneori, rularea unei pături și așezarea bebelușului peste ea îl poate încuraja să se împingă în sus.

cresterea copiilor

CRAWL

Lasă-te pe mâini și genunchi împreună cu bebelușul. Vorbește-i sau cântă-i în timp ce vă târâți pe podea, încurajându-l pe cel mic să te urmeze.

ingrijire copii

MERSUL BEBELUȘULUI

Îngenunchează pe podea cu altcineva și încurajează-ți copilul mic să meargă între voi doi, chemându-l către fiecare dintre voi. Oferă-i orice sprijin de care ar putea avea nevoie și nu uita să îl lauzi când ajunge acolo.