tulburari hormonale

Tulburările hormonale - ce sunt și cum ne afectează pielea?

Rolul pe care-l joacă hormonii în organism este unul important. Nu poate fi descris în doar câteva cuvinte, mai ales dacă vorbim despre impactul pe care-l au hormonii în viața femeilor. De la reglarea ciclului menstrual, la schimările aduse de pubertate sau de menopauză, hormonii au un rol decisiv în influențarea transformărilor corpului. Și, bineînțeles că joacă un rol catalizator în ceea ce privește aspectul pielii. Dereglările hormonale influențează categoric și aspectul tenului, iar în rândurile de mai jos vom discuta despre asta.

Tenul și dereglările hormonale

Hai să vorbim puțin despre hormoni și deregările hormonale. Corpul uman funcționează armonios atunci când nivelul hormonal este unul echilibrat. Dezechilibrul apare atunci când anumiți hormoni sunt secretați fie în cantitate prea mare, fie în cantitate prea mică. Tulburările sistemului endocrin pot cauza fluctuații ale greutății, dispoziției și, bineînțeles, pot genera transformări și la nivelul pielii și al tenului.

Care este legătura dintre aspectul pielii și hormoni? Sănătatea pielii noastre este influențată de nivelul hormonilor feminini, estrogen și progesteron. Aceștia determină aspectul frumos, tineresc al pielii. Dacă nivelul estrogenului din organism este unul echilibrat, pielea noastră se hidratează corespunzător, fibrele de colagen-elastină sunt stimulate și mențin fermitatea pielii în parametri normali. În același timp, un nivel optim de progesteron stimulează buna funcționare a glandelor sebacee care produc sebum suficient cât să protejeze pielea împotriva factorilor externi de stres. Mai există însă un hormon, de fapt un grup de hormoni masculini – hormonii androgeni – care au rol important în a influența aspectul pielii. Hormonii androgeni stabilesc grosimea epidermei și pilozitatea corporală. Alți hormoni care au rol (nu atât de decisiv) în a influența aspectul pielii ar fi: melatonina, care protejează pielea împotriva factorilor UV și hormonul de creștere, care are legătură cu regenerarea celulară (pielea catifelată).

În orice moment al vieții noastre poate apărea un dezechilibru care să perturbe nivelul hormonilor din organism. Fie că vorbim despre adolescență, maturitate sau menopauză, un dezechilibru hormonal va genera o serie de schimbări la nivelul pielii noastre.

 

dezechilibru hormonal NIVEA

Simptomele unui ten afectat de dereglări hormonale

O dereglare hormonală poate lua anvergură și poate aduce o mulțime de transformări la nivelul pielii. Totuși, ne vom concentra acum pe cele mai des întâlnite situații. Cum ar fi acneea din perioada adolescenței. În această perioadă corpul este supus unui val de transformări hormonale. Toate aceste modificări la nivel hormonal se manifestă prin transformări la nivelul întregului corp. Seboreea, pielea exfoliată, coșurile, mătreața, toate sunt rezultatul unei avalașe de hormoni care se luptă pentru supremație în corpurile adolescenților. De obicei, nivelul hormonilor se echilibrează în timp, astfel că până la finalul adolescenței simptomele dispar.

Totuși, există și adulți care se confruntă cu acneea hormonală. Acneea hormonală la adulți se manifestă în general în părțile inferioare ale feței. Hormonul responsabil de apariția acneei hormonale este dihidrotestosteronul și nivelul acestuia este adesea influențat de factori din mediul înconjurător. Un dezechilibru hormonal care cauzează acnee va afecta tenul prin eczeme, inflamații și seboree. Iar pentru a le trata, este nevoie de un plan medicamentos și o atenție desăvârșită acordată rutinei de curățare a feței. Se recomandă produse cosmetice care să echilibreze nivelul de sebum și care au rol de de calmare al inflamațiior.

O altă tulburare hormonală cauzată de glanda tiroidă poartă numele de hipertiroidism. Dezechilibrul hormonilor în acest caz are cu totul alte simptome la nivelul tenului. Tenul devine sensibil, predispus la transpirație în exces iar persoanele afectate pot dezvolta și o intoleranță la căldură. În cazul unui dezechilibru tiroidian pielea mai poate fi afectată și de dermografism – o alergie de contact la nivelul pielii. Dermografismul înseamnă că pe piele apar pete pigmentare în urma contactului (dacă pielea este apăsată, zgâriată, frecată, apar pete proeminente care rezistă până la mai mute ore). Apoi, la polul opus hipertiroidismului se află hipotiroidismul, care se manifestă prin senzația de piele uscată și mâncărimi la nivelul acesteia.

O altă tulburare hormonală de care dorim să vorbim are legătură cu glandele suprarenale. Dacă acestea ajung să secrete prea mulți hormoni, pielea poate fi afectată de sindromul Cushin. Acesta se manifestă prin roșeață la nivelul tenului și o piele uscată în exces. Iar dacă glandele suprarenale produc prea puțini hormoni, simptomele de la nivelul pielii sunt de paloare neobișnuită și anomalii pigmentare. I se mai spune și sindromul Addison.

În timpul menopauzei, când nivelul de estrogen și de progesteron scade semnificativ, apare un dezechilibru serios în organism. Iar pe ten apar ridurile profunde, pielea se deshidratează mai ușor și își pierde din fermitate.

Din acest motiv, se recomandă folosirea cremelor anti-rid care stimulează producția proprie de colagen a pielii. În plus, în această etapă, sunt de asemenea recomandate tratamentele de îngrijire intensivă a tenului și care să stimuleze o mai bună hidratare a pielii.

 


Cum se refectă transformările hormonale asupra feței și ce analize putem face?

Dacă pielea feței are de suferit în urma dereglărilor hormonale, cel mai indicat ar fi să facem o serie de analize care să reflecte nivelul total al anumitor hormoni. Cel mai adesea se recomandă să testăm nivelul de: testosteron, testosteron liber, dehidroepiandrosteron (DHEA), prolactină, hormoni tiroidieni, hormonii de stimulare foliculară, hormonul luteotropic și nivelul de insulină. Dacă afecțiunile tenului au legătură cu un dezechilibru tiroidian, de obicei se recomandă mai întâi o analiză TSH. Analiza TSH este testul care indică existența unei dereglări a glandei tiroide. Încă un indiciu că există o legătură între aspectul pielii și o tulburare hormonală ar fi dat de un ciclu menstrual neregulat.
tulburare hormonala NIVEA

Tulburările hormonale și mâncărimile de piele

Mâncărimea pielii (pruritul) este deseori un simptom declanșat de o tulburare hormonală. De asemenea, tulburarea hormonală care cauzează mâncărimi ale pielii este de cele mai multe ori asociată cu hipotiroidismul. O deficiență de tiroxină liberă (T4) și triiodothyronină (T3) se poate manifesta la niveul pielii prin uscarea în exces a pielii și exfolierea acesteia. Ca urmare a pielii uscate, apare mâncărimea și pielea capătă o tentă gălbuie. Încă un simptom caracteristic hipotiroidismului ar fi acela de ”coate murdare” sau ”genunchi murdari”. În urma  mâncărimilor și deshidratării, pielea din jurul coatelor și a genunchilor se întărește, are un efect de crustă (hiperkeratoză). În aceste situații, zonele afectate trebuie hidratate cu creme sau loțiuni dedicate îngrijirii intensive. De obicei, asocierile dintre afecțiunile pielii și dezechilibrul hormonal apar în jurul vârstei de 65 de ani sau în urma unui tratament medicamentos dedicat glandei tiroide. 

Fiecare dezechilibru hormonal care are loc în organismul nostru ne va afecta implicit și pielea. Însă, afecțiunile de la nivelul pielii reprezintă doar un simptom dintr-un ansamblu mult mai mare. Așadar, îți recomandăm să tratezi îngrijirea tenului și a pielii cu atenție, însă să cauți și un tratament personalizat pentru nevoile specifice ale organismul tău.