femeie cu pete roșii pe piele

Cauze pentru pete rosii pe fata

Tot ce trebuie să știi despre petele rosii pe corp, de ce apar și cum pot fi tratate.

Cauze pentru pete rosii pe fata

Petele roșii de pe piele se pot datora mai multor motive. Poate fi vorba de o infecție, o reacție la soare sau căldură, dermatită, o alergie la soare sau peteșii - pete mici violete, roșii sau maro care apar de obicei pe brațe, picioare, stomac și fesieri.

Petele roșii de pe corp sau pe față pot provoca mâncărimi și disconfort, dar de obicei nu trebuie să îți faci griji. Cu puțin timp și grijă, vor dispărea de la sine. Dar petele roșii pot fi deranjante, mai ales dacă provoacă mâncărime, dar îți pot provoca și îngrijorare.

Citește mai departe pentru a afla ce ar putea cauza pete rosii pe piele sau pe fata.


Care sunt cauzele petelor rosii pe corp și față?

Așa cum am spus mai sus, există multe motive pentru care petele roșii ar fi putut apărea pe corp sau pe față. Am evidențiat în continuare câteva dintre cele mai comune motive din spatele petelor roșii și cum le poți trata:
Care sunt cauzele petelor rosii pe corp și față?

Dermatita

Dermatita este termenul medical pentru inflamația sau iritația pielii. Pielea este bariera noastră protectoare și prima linie de apărare împotriva bacteriilor, dar uneori această barieră este slăbită și pielea este iritată de un alergen.

Dermatita de contact este o afecțiune obișnuită care apare atunci când pielea intră în contact cu un alergen - o substanță inofensivă pe care organismul a identificat-o în mod eronat ca fiind o amenințare - care face ca sistemul imunitar să lucreze în exces. Aceasta este definiția reacției alergice, care poate fi cauzată de săpunuri, creme, polen și animale de companie, printre altele.

În funcție de severitatea afecțiunii, aceasta ar trebui să dispară în câteva zile sau săptămâni. Creme hidratante, antihistaminice sau creme topice cu steroizi pot fi prescrise pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor. Dacă ești îngrijorat de o reacție alergică, consultă un medic.

Pentru a trata dermatita, optează pentru produse concepute pentru pielea sensibilă, evitând orice conține parfumat și este dur cu pielea.

femeie brunetă zâmbind
Care sunt cauzele petelor rosii pe corp și față?

Erupție cutanată de la căldură

Erupția cutanată de la căldură sau căldura înțepătoare, așa cum este adesea numită, este de obicei cauzată atunci când glandele sudoripare sunt blocate, în special în zonele transpirate, cum ar fi axilele, pieptul, spatele, brațele și vintrele. Transpirația blocată provoacă umflături mici, roșii, înțepătoare, care pot fi dureroase, pot cauza mâncărime și disconfort.

Oamenii au tendința de a avea erupții cutanate la căldură atunci când este cald sau după exerciții fizice și, în general, dispar după câteva zile. De obicei, pielea se va calma de la sine, dar poți ameliora mâncărimea prin aplicarea unei comprese înmuiate în apă rece pe zona afectată.

O reacție alergică la razele UV ale soarelui poate declanșa, de asemenea, pete roșii - atunci când sistemul imunitar percepe pielea afectată de soare ca celule străine și reacționează într-un mod care poate provoca mâncărimi ale pielii. Persoanele cu pielea deschisă la culoare și femeile tinere sunt mai susceptibile la pielea roșie, cu mâncărimi declanșate de expunerea la căldură sau la soare.

Dacă erupția cutanată la căldură este o problemă pentru tine, alege o protecție solară concepută pentru pielea sensibilă. Descoperă produsele noastre de protecție solară NIVEA, dintre care unele au fost concepute special pentru pielea sensibilă. Toate oferă protecție UV puternică și fiabilă, pentru ore de distracție la soare.

Care sunt cauzele petelor rosii pe corp și față?

Pitiriazisul rozat

Pitiriazisul rozat este o erupție obișnuită care afectează de obicei persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani, afectând corpul, dar nu și fața.

Pitiriazisul rozat începe, de obicei, cu o pată roșie mai mare pe piept sau pe spate (ceea ce este cunoscut sub numele de „placă heraldică”), urmată cel puțin două zile mai târziu de o erupție cutanată mai mică. Peticele roșii, ridicate la suprafața pieleii, solzoase au de obicei până la 1,5 cm și pot provoca mâncărimi, dar nu sunt dureroase.

Pitiriazisul rozat dispare de obicei fără tratament, dar tratează-ți pielea cu grijă. Din nou, optează pentru produse concepute pentru pielea sensibilă care ajută la menținerea echilibrului pH-ului pielii. De asemenea, ar trebui să protejezi pielea de soare cu o protecție solară blândă.

femeie care aplică crema pe umăr
femeie hidratându-și picioarele
Care sunt cauzele petelor rosii pe corp și față?

Purpură sau peteșii

Acestea sunt pete roșii sau purpurii care apar atunci când vasele de sânge de sub piele se sparg - și pot apărea în grupuri asemănătoare erupțiilor cutanate. O modalitate de a distinge între cele două este că purpura este adesea mai mare decât peteșiile.
 
Petele de sânge pot fi inofensive (cunoscute ca nontrombocitopenice) sau un semn al unei tulburări mai grave de coagulare a sângelui (trombocitopenică). Dacă ești îngrijorat, este bine să soliciți asistență medicală.

Există o gamă largă de motive în spatele purpurei sau peteșiilor. Iată câteva dintre cele comune:
- Încordare, adică atunci când tușești, vărsăturile, ridici ceva greu sau faci exerciții puternice
- Daune cauzate de lumina UV
- Îmbătrânirea pielii
- Tratamente cu laser
- deficit de vitamina K sau C
- Leziuni ale pielii sau traumatisme
- Leziuni ale vaselor de sânge

Care sunt cauzele petelor rosii pe corp și față?

Pete și coșuri

Petele sau coșurile sunt cauzate atunci când foliculii de păr sunt înfundați cu sebum, celule moarte ale pielii și bacterii.

Glandele sebacee sunt atașate de foliculii de păr care lubrifiază părul și pielea producând o substanță uleioasă numită sebum. Dacă glandele produc prea mult sebum, acesta se va combina cu celulele pielii, uleiul și bacteriile și va bloca foliculul - provocând un punct alb, acnee sau un punct negru.

Pentru a ajuta la tratarea și prevenirea petelor, folosește produse de îngrijire special concepute pentru pielea grasă. Contrar a ceea ce ai putea crede, pielea grasă are nevoie în continuare de hidratare - de fapt, uscăciunea poate provoca o supraproducție de ulei și poate agrava erupțiile. Asigură-te că aplici o cremă hidratantă matifiantă, pentru a îți menține pielea hidratată, evitând în același timp aspectul excesiv de gras.

Găsește crema hidratantă perfectă în gama noastră NIVEA Creme de zi, pentru a îți menține pielea hidratată și pentru a-i oferi cea mai bună șansă de a preveni formarea petelor roșii.

femeie blondă zâmbind
femeie blondă zâmbind
femeie în bikini negru
Care sunt cauzele petelor rosii pe corp și față?

Keratoza pilaris

Aceste umflături aspre de pe brațe, picioare sau obraji sunt cauzate de reținerea de keratina (tipul de proteină care alcătuiește părul, pielea și unghiile) în foliculii de păr.

Lipsa de hidratare, exfolierea insuficientă și acumularea de piele moartă pot declanșa, de asemenea, afecțiunea, precum și săpunurile aspre sau detergenții. Dar cum o poți trata?

Hidratarea regulată va ajuta la reducerea petelor rosii - dar nu fi tentat să le freci, deoarece acest lucru ar putea irita pielea deja deshidratată. Pentru a profita la maximum de crema hidratantă, aplică pe pielea umedă după ce ai ieșit din baie sau duș, pentru a păstra cât mai multă umiditate.


Petele rosii de pe corp devin mai mari. Ce ar trebui să fac?

Petele roșii pot apărea pe nas, pe corp sau pe față din diverse motive și, de obicei, nu trebuie să îți faci griji. Dar orice patî de pe pielea ta care se schimbă poate fi o îngrijorare.

Dacă ești îngrijorat că o pată roșie pe piele devine mai mare, cel mai bine este să consulți un profesionist din domeniul sănătății pentru a fi sigur că nu este ceva mai grav.