familie fericita

Ce este o alergie la soare?

Citește ghidul nostru despre alergiile solare și alergia solară la copii pentru a afla ce tratament pentru alergia solară poți folosi.

Ghid pentru alergii la soare

Dacă ai avut o reacție la expunerea la soare, este posibil să fi întâlnit termenul „alergie la soare” și să te fi întrebat ce este. Aici îți spunem ce este, care sunt simptomele și ce tratament pentru alergia solară este disponibil.

What is a sun allergy?

Ce este o alergie la soare?

 

O alergie la soare este un termen folosit pentru a grupa diferite reacții ale pielii la expunerea la soare. S-ar putea să fi auzit, de asemenea, denumirile „erupție cutanată cauzată de soare” sau „fotosensibilitate”.

Acestea pot fi ereditare sau pot apărea din senin pentru cineva care nu a mai avut niciodată. O modalitate de a te proteja de alergiile solare dacă ești predispusă la așa ceva este să utilizezi o cremă solară cu SPF, cum ar fi Spray-ul de protecție solară Protect & Dry Touch SPF50.

Spray de protecție solară NIVEA Protect & Moisture Spf 30

Tipuri de alergie la soare

As it is a group term, it’s important to understand that not every person will experience the same type. There are a number of conditions that fall under the bracket of sun allergies, which are: 
woman standing in the sun

Deoarece este un termen complex, este important să înțelegi că nu fiecare persoană va experimenta același lucru. Există o serie de afecțiuni care se pot încadra în categoria alergiilor solare, cum ar fi:

Erupție luminoasă polimorfă - cunoscută și sub denumirea de „otrăvire solară”, este cea mai comună formă. Apare adesea sub forma unor mici umflături sau pete roșii (care uneori devin bășici) după câteva ore la soare.

Reacție fotoalergică - o reacție fotoalergică apare în cazul în care o substanță chimică aplicată pe piele reacționează cu lumina soarelui și irită pielea. De exemplu, acest lucru ar putea fi cauzat de protecția solară sau de parfumuri.

Urticaria solară - acesta este un tip de fotodermatoză care este uneori cunoscută sub numele de „urticarie solară”. Poate apărea după doar câteva minute de expunere la soare și poate varia de la simptome ușoare până la simptome severe.

Prurigo actinic - această variație a erupțiilor cutanate afectează cel mai adesea persoanele cu pielea mai închisă la culoare. Conduce la apariția unor pete în relief pe piele, care pot apărea și în zonele corpului care nu au fost deloc expuse la soare.


Cum arată o erupție cutanată cauzată de soare?

O erupție cutanată cauzată de soare poate fi destul de ușor de observat, deoarece este o reacție cutanată destul de agresivă pe care este puțin probabil să o ratezi. Erupția poate arăta astfel:

- O bătătură ridicată sau urticarie
- Grupuri de umflături mici sau vezicule
- Pete roșiatice
- Mâncărime sau piele foarte uscată

NIVEA Sun Protect & Bronze SPF 30


Spre deosebire de ce cred majoritatea persoanelor, este posibil ca erupția cutanată să apară într-o zonă care nu a fost expusă la soare. Cele mai frecvente zone în care apare o erupție solară sunt:

- „V-ul” din partea din față a gâtului
- Dosul mâinilor
- Suprafața exterioară a brațelor și a părții inferioare a picioarelor


Simptome ale alergiei la soare

Pe lângă schimbările ce țin de piele, există și alte simptome de care trebuie să fii conștient. Similar oricărui alt tip de reacție alergică (de exemplu, rinita alergică, cunoscută mai ales ca febra fânului), s-ar putea să întâmpinați următoarele:

- Tensiune arterială scăzută
- Dureri de cap
- greață (senzație de rău)
- Dificultăți de respirație

Cele de mai sus pot avea implicații destul de grave asupra sănătății tale, așa că dacă aveți oricare dintre aceste simptome și nu ești sigur de cauză, cel mai bine este să discuți cu un medic doar pentru a fi sigur.

tată și fiu pe plajă

Tratamentul alergiei la soare

Erupțiile cutanate ar putea arăta destul de alarmante, dar din fericire, în general, nu sunt prea grave. De fapt, adesea se retrag de la sine în doar câteva ore. Dacă erupția nu dispare, există șansa să fie o erupție cutanată de la căldură, care poate dura câteva zile pentru a se retrage de la sine.

Pentru tratarea alergiilor solare, cel mai bine este să stai departe de soare până când erupția cutanată a dispărut. De asemenea, poate ajuta să iei niște antihistaminice fără prescripție medicală pentru a reduce disconfortul.


Medicație pentru erupțiile cutanate solare

Dacă erupția cutanată solară nu dispare rapid, ar putea fi bine să mergi la medic. În cazurile ușoare, aceștia ar putea prescrie niște antihistaminice puțin mai puternice pentru a te ajuta cu simptomele. În cazurile severe, ar putea fi necesar să iei câteva medicamente pentru a alunga alergia solară - mai ales dacă ai simptome grave, cum ar fi dificultăți de respirație. 

Tratament naturist pentru alergia solară

Dacă știi că este posibil să dispară rapid, atunci poate preferi să așteptați ca acesta să se ducă de la sine. Între timp, ai putea dori să încerci câteva lucruri pentru a îți diminua disconfortul:

- Păstrează-ți pielea hidratată - cu condiția să nu ai pielea deosebit de sensibilă, cremele hidratante pot ajuta pielea uscată sau crăpată care poate apărea în urma unei reacții la soare

- Folosește creme calmante - dacă pielea ta este deosebit de dureroasă, o soluție precum loțiunea de calamină sau aloe vera poate ajuta la calmarea pielii în timp ce alergia dispare.


Cum previn o erupție cutanată solară?

As some types are hereditary, it’s not always possible to protect yourself from sun allergies without excessive precaution. If you’re unsure which type you have, or how best to lessen your chances of having a reaction, it’s best to speak to your doctor so they can run some tests. 

Some of the things you can do to help protect your skin from exposure to sunlight include: 

Fiindcă unele tipuri sunt ereditare, nu este întotdeauna posibil să te protejezi de alergiile solare fără precauții excesive. Dacă nu ești sigur ce tip ai sau cum să îți reduci șansele de a avea o reacție, cel mai bine este să discuți cu medicul tău, astfel încât acesta să poată efectua câteva teste. Câteva dintre lucrurile pe care le poți face pentru a îți proteja pielea de expunerea la lumina soarelui sunt:

- Asigură-te întotdeauna că aplici o protecție solară cu factor SPF de cel puțin 30 sau mai mult înainte de a ieși afară - puncte bonus dacă include și protecție cu spectru larg împotriva razelor UVA și UVB, cum ar fi spray-ul NIVEA Sun Sensitive Immediate Protect FPS50+

- Acoperă pielea cu îmbrăcăminte ori de câte ori este posibil. Acest lucru poate fi dificil în timpul verii, dar încarcă materiale mai lejere, cum ar fi bumbacul și inul, pentru a te asigura că te simți confortabil atunci când temperatura crește.

- Limitează timpul petrecut afară când soarele este cel mai puternic - acest lucru va varia de la țară la țară, așa că cel mai bine este să te interesezi în legătură cu zona ta.

- Fii atent la orice medicamente pe care le iei și care ar putea declanșa o reacție fotoalergică.

Spray Sensitive Allergy Protect Spf 50+

Alergie SOLARĂ Pe Fața

While it’s likely that a sun rash will appear somewhere else on your body, it’s important not to forget to protect your face too. If you do have a reaction on your face, this can be particularly uncomfortable if the skin becomes dry or cracked. 


To protect your face from sun rashes, be sure to apply a special face cream that features SPF protection. One easy way to remember this step is to incorporate a moisturiser with SPF into your skincare routine. This way you’ll habitually apply a layer of SPF every morning.

Deși este cel mai probabil ca o erupție solară să apară în altă parte a corpului, este important să nu uiți să-ți protejezi și fața. Dacă ai o reacție pe față, acest lucru poate fi deosebit de inconfortabil dacă pielea devine uscată sau crăpată.

Pentru a îți proteja fața de erupțiile solare, asigură-te că aplici o cremă specială de față care are protecție FPS. Crema de față cu protecție solară Luminous Spot Control a fost special formulată pentru pielea delicată de pe față și din jurul ochilor și este potrivită pentru utilizarea de zi cu zi.

Cellular Luminous630 Cremă hidratantă de zi împotriva petelor întunecate Spf50