Ajutor împotriva acneei

Impurităţile din piele nu apar doar în perioada pubertăţii. Adulţii pot de asemenea să sufere de ten cu imperfecțiuni, inflamări ale pielii şi puncte negre. Te vom învăţa cum să tratezi corect impurităţile tenului.

Câte tipuri de acnee există?

Pentru a te asigura că tratezi corespunzător acneea, trebuie să ştii ce tip de acnee de afectează. Aceasta are mai multe caracteristici: formele uşoare se manifestă prin apariţia petelor şi a punctelor negre. În cazurile severe, aceasta se manifestă prin inflamări dureroase şi  pustule sub formă de abces. 

Acne vulgaris

Aproximativ 70-95% din tineri suferă de această formă de acnee în timpul pubertăţii. Pielea produce prea mult sebum, care combinat cu cornificarea pielii nu poate fi absorbit. În consecinţă, porii se blochează şi se formează puncte negre şi albe precum şi pete. În acest caz se pot diferenţia trei caracteristici diferite: 
  • acneea comedonică este cea mai uşoară formă şi se caracterizează prin puncte negre neinflamate. 
  • formă de severitate medie, acneea papulopustulosă, penetrează straturile adânci ale pielii provocând pete, iar în unele cazuri inflamaţii. 
  • Acneea conglobată este forma cea mai severă a acneei vulgaris şi se manifestă prin protuberanţe, abces şi pustule care pot avea ca efect cicatrici vizibile. Acneea vulgaris dispare de obicei în mod natural după depăşirea pubertăţii. În cazul în care aceasta apare după ce ai împlinit 25 de ani, vorbim de acneea tardivă. 

Acne inversa

Acest tip de acnee cronică debutează în mai multe faze. Simptomele sunt mai severe şi sunt vizibile pe mai multe părţi ale corpului, precum umeri sau zona inghinală. În acest caz, sub piele se formează mici protuberanţe, care se pot dezvolta în abcese şi postule.


Mallorca-Akne

La nivelul pielii se formează pete mici la câteva zile distanţă de la expunerea intensă la radiaţiile solare. Aceste reacţii apar ca rezultat al interacţiunii razelor UV cu produsele uleioase de protecţie împotriva soarelui. Rezultatul constă în inflamarea foliculilor părului şi este cauzată de radicalii liberi.

Când apare?

  • predispoziţie genetică
  • influenţe ale mediului înconjurător, precum radiaţiile UV
  • stilul de alimentaţie
  • fluctuaţii hormonale

Acneea - ce poţi face?

Acneea apare din motive diferite: predispoziţie genetică, stres sau fluctuaţii hormonale. O îngrijire corectă a tenului joacă un rol important în combaterea impurităţilor tenului. 

Câteodată, mai puțin înseamnă mai mult

Evită spălarea excesivă a tenului care suferă de impurități, suprafața acestuia fiind foarte sensibilă. Spălarea excesivă și chiar utilizarea unui scrub pot accentua inflamația deja prezentă.

Cum să tratăm tenul cu imperfecțiuni

Rutina ta zilnică de îngrijire trebuie să includă o curăţare intensivă cu un gel antibacterial. Foloseşte un scrub uşor şi o mască de faţă o dată pe săptămână pentru a calma tenul.

Îți recomandăm să încerci Pore Purifying 3în1 Mască Exfoliere Cu Argilă Kaolin 150ml.


Cere sfatul dermatologului! 

Suplimentar la procesul zilnic de îngrijire a tenului, formele severe de acnee necesită îngrijire medicală. Există multe opțiuni de terapie și tratament, în funcție de nivelul de severitate al acneei și a tipului de piele. Împreună cu dermatologul poți crea un tratament potrivit nevoilor tale.  

 

Tipuri de terapie pentru acnee 

  • Terapie locală: tratarea zonelor afectate cu balsamuri, tincturi, geluri sau loțiuni.
  • Tratament medicamentos: dacă terapia locală eșuează, se recurge la tratamentul medicamentos pe cale orală.
  • Medicină alternativă: medicina ayurvedică, kinesiologia, flori Bach, medicina tradițională chinezească și biorezonanța pot ajuta împotriva acneei.

Ten curat - fii activă

Tratarea acneei este deseori un proces de durată, iar petele de pe ten pot provoca disconfort psihologic. Controlul rămâne însă la tine: evaluează-ți stilul de viață și obiceiurile, deoarece și acestea pot fi o cauză a tenului acneic.
Alimente benefice pentru tenul tău
Bea multă apă sau ceaiuri neîndulcite. Acestea vor asigura aportul de minerale și vor elimina toxinele din corp. Evită limonada. Pentru a reduce nivelul de zahăr din sânge după o masă bogată, adaugă două lingurițe de oțet într-un pahar cu apă.
Alimente benefice pentru tenul tău
Vitamina A reduce producția de sebum.
Pentru a asigura complexul de vitamine, include în dieta ta spanacul, varza kale, morcovii, papaya, pepenele sau cartofii dulci.
Alimente benefice pentru tenul tău
Acest aliment conține multe ingrediente active precum antioxidanții, care vor ajuta la reținerea radicalilor liberi din corpul tău. Ciocolata neagră îți protejează tenul de substanțele dăunătoare. Acesta este unul dintre acele momente când dulciurile sunt permise.
Alimente benefice pentru tenul tău
Vitamina C ajută pielea să producă colagen. Rezultatul este o pielea proaspătă. Aceasta poate fi găsită în citrice, broccoli și în germenii de fasole. În plus, aceste alimente au și o încărcătură glicemică scăzută.
Alimente benefice pentru tenul tău
Acizi nesaturați omega 3 și omega 6 sunt foarte sănătoși și asigură suplețea pielii tale. Acizii nesaturați se găsesc în proporții însemnate în somon, nuci și uleiul de măsline.

Dieta corectă pentru acnee

Pe lângă îngrijirea adecvată tenului, un rol important în sănătatea acestuia îl are și dieta. Vitaminele și antioxidanții din fructe și legume sunt excelente pentru ten. Nivelul de zahăr din sânge este un alt factor care poate avea un impact asupra dezvoltării acneei. Studiile au arătat că o dietă cu o încărcare glicemică scăzută ține nivelul de zahăr din sânge sub control și ajută la ameliorarea acneei. În termeni nutriționali, „încărcarea glicemică” definește cantitatea de carbohidrați care poate fi ușor absorbită în sânge. Persoanele suferinde de acnee trebuie să fie atente la dieta zilnică pentru a ține nivelul de zahăr cât mai jos cu putință. 
  

Nu te stresa!

Stresul și emoțiile negative ne influențează sănătatea fizică. Durerile de cap și acneea sunt deseori cauzate de stres. Pentru a preveni apariția coșurilor, fă un efort pentru a elimina anxietatea și tensiunea. Acordă-ți puțin timp doar pentru tine! Prin simplul fapt că mergi să alergi de trei ori pe săptămână vei suferi mai puțin de simptomele stresului. 
Băile relaxante nu ajută doar la dezamorsarea tensiunii fizice și psihice, ci sunt foarte bune și pentru pielea ta. Antrenamentul autogen și meditația pot avea de asemenea un efect benefic asupra psihicului. Descoperă aici mai multe metode de a-ți asigura echilibrul intern.