Gata cu părul gras!

Dacă suferi de păr gras, avem o mulţime de sfaturi pentru a contracara această problemă. Urmează-le şi părul tău va arăta mereu perfect în viitor. Succes!

Cum luptăm împotriva părului gras?

Părul gras este o problemă cosmetică, care poate duce la lipsă de încredere, disconfort și chiar stres psihologic. Părul gras nu este neapărat un indiciu al lipsei de igienă personală. Deci: De ce se îngraşă părul? Poate fi simptomul unei boli? Ce putem face împotriva părului gras? Află aici.
Cum ajunge grasimea in par

CUM AJUNGE GRĂSIMEA ÎN PĂR?

La nivelul scalpului și în foliculi sunt glande sebacee care secretă regulat sebum. Acest sebum ajută la suplețea scalpului și protejează pielea de uscare.

Mai mult decât atât, sebumul asigură că există un mediu acid pe piele - mantaua acidă a pielii. Germenii, bacteriile, virusurile și alte substanțe nocive nu vor pătrunde astfel în piele. Sebumul nu rămâne însă pe scalp, acesta ajunge și în păr, făcându-l după un timp să arate neîngrijit. Faptul că acesta ajunge pe păr este un lucru perfect normal.

Cât de repede se îngrașă părul are de-a face cu rutina noastră de spălare a părului. Dacă ne spălăm părul zilnic, iar apoi sărim peste o zi vom observa că acesta se îngrașă mai rapid.

Motivul este că glandele sebacee au propriul lor ritm. Dacă părul și scalpul nu sunt hidratate artificial prin șamponare, glandele sebacee vor produce mai mult sebum și părul se va îngrășa mai repede.

Cu toate acestea, există și alte motive pentru care glandele sebacee secretă sebum suplimentar.

CAUZELE PĂRULUI EXCESIV DE GRAS

Părul gras - cunoscut de dermatologi sub termenul de seboree – poate, pe lângă comportamentul tău de spălare, să aibă și alte cauze:
 • Pubertatea: În această perioadă de schimbări hormonale, glandele sebacee au tendința de a produce mai mult sebum.
 • Stresul: Când suntem stresați, corpul nostru produce mai mult cortizon și adrenalină. Acest lucru, la rândul său, înseamnă că glandele sebacee sunt foarte active și produc cantități crescute de sebum.
 • Dieta: Un regim alimentar nesănătos și dezechilibrat are, de asemenea, un impact mare asupra creșterii producției de sebum.
 • Medicamentele: Diverse medicamente au ca efect secundar creșterea producției de sebum. Dacă iei medicamente suspectate de a avea astfel de efecte, trebuie să discuţi cu medicul tău sau cu farmacistul.
 • Șepci/Pălării: Dacă porți adesea pălării sau șepci, aerul nu va ajunge la păr iar glandele sebacee vor fi hiperstimulate.
 • Boala Parkinson: Boala Parkinson afectează anumite zone ale creierului care reglează hormonul denumit dopamină. Dacă nu producem suficientă dopamină, funcționarea glandelor sebacee va fi perturbată, iar acestea vor produce mai mult sebum.
Cauzele parului excesiv de gras

CE SE POATE FACE ÎMPOTRIVA PĂRULUI GRAS?

Este important să investigăm cauzele mai întâi. Dacă ai schimbat frecvența de șamponare, este suficient să te întorci la ritmul vechi. Glandele sebacee se obișnuiesc cu un anumit ritm de spălare iar schimbarea acestuia poate provoca un exces de sebum. Printr-un anumit ritm de spălare, se ajunge la un echilibru în producerea de sebum, dar dacă acest echilibru este perturbat părul se va îngrășa rapid. Prin urmare, poți să-ți obișnuiești glandele sebacee cu un alt ritm de șamponare în felul următor: Lasă părul să se îngrașe timp de două zile iar apoi spală-l. Acum, spală părul o dată la două zile și vei observa că glandele sebacee se obișnuiesc cu noul ritm și produc mai puțin sebum. Intervalele de spălare a părului se pot chiar extinde cu condiția ca în proces să nu interfereze o boală a glandelor sebacee și/sau alți factori cum ar fi stresul.
Ce se poate face impotriva parului grasÎn plus, ar trebui să acorzi atenție următoarelor aspecte:
 • Părul tău trebuie expus cât mai mult la aer curat.
 • Evită pălăriile sau șepcile.
 • Evită uscarea părului cu uscătorul pentru perioade lungi de timp.
 • Renunță la vopsirea părului până problema legată de îngrășarea părului trece.
 • Masează scalpul de 2-3 ori pe zi timp de 5 minute printr-o mișcare circulară, fără a utiliza uleiuri sau alte produse de masaj. Deoarece în timpul masajului glandele sebacee sunt stimulate, se poate ca părul să se îngrașe pentru un scurt timp imediat după masaj. Cu un masaj regulat, producția de sebum se va regla. Important: Nu spăla părul imediat după masaj, deoarece scalpul uscat va stimula glandele sebacee.
 • Utilizează un pieptene, în loc de perie.
Produsele NIVEA pentru tine

REMEDII FĂCUTE ÎN CASĂ PENTRU PĂRUL GRAS
Deoarece această problemă nu este tocmai nouă, au fost descoperite mai multe remedii împotriva părului gras. Iată o mică selecție dintre cele mai eficiente:

Pudră de talc: presară pudră aproape de linia părului și apoi masează cu un prosop. Dacă ai părul închis la culoare, nu trebuie să utilizezi prea multă pudră. După utilizare, piaptănă părul.

Muşeţel: Fă un ibric de ceai de muşeţel şi lasă-l să infuzeze şi aşteaptă până acesta se răceşte la nivelul temperaturii pielii. Clăteşte părul cu infuzia şi lasă să acţioneze 10-15 minute. Apoi clătește părul cu apă călduță. De ce muşeţel? Mușețelul calmează scalpul şi implicit glandele sebacee.
Musetel
Ovaz
 
 
 
 
 • Tărâțe de ovăz: periază linia părului cu 8 linguri de tărâţe de ovăz şi masează scalpul. Tărâţele absorb reziduurile de grăsime și pot fi uşor periate din păr. Un efect secundar frumos: Masajul cu tărâțe de ovăz va oferi părului volum suplimentar. 
 • Bere: Un pic neobișnuit și dependent de accepţiunea ta, spală-ţi părul cu o sticlă de bere. Aceasta nu trebuie să fie rece. Berea conţine drojdie care calmează pielea capului. După utilizare spală-te cu şampon.
 • Iaurt natural: Se amestecă iaurtul cu un şampon ușor - de exemplu, șamponul extra-delicat NIVEA Baby cu mușețel și se spală părul. Astfel, se va evita îngrăşarea rapidă a părului iar amestecul va da părului o frumoasă strălucire mătăsoasă.