caderea parului

CE AJUTĂ ÎMPOTRIVA CĂDERII PĂRULUI? ȘI CE NU?

Citește articolul și descoperă informații utile despre simptomele, cauzele și tratamentul împotriva căderii părului. Zilnic, pierdem foarte mult păr. Dar cât este normal? Descoperă care sunt cauzele căderii părului și află cum poți preveni asta.

CÂND DEVINE O PROBLEMĂ CĂDEREA PĂRULUI?

Căderea zilnică a părului nu este o problemă. Află însă, atunci când devine!
tratament pentru caderea parului

FORME DE PIERDERE A PĂRULUI

 1. Căderea predictivă a părului (alopecie androgenetică): este un fenomen normal de îmbătrânire și nu este considerat a fi patologic. Este cea mai frecventă formă de cădere a părului la bărbați și femei.
 2. Căderea circulară a părului (alopecia areata): se manifestă prin zone fără păr, tipice acestei boli autoimune, care poate apărea la orice vârstă. Foliculii de păr sunt deteriorați și astfel părul cade.
 3. Căderea difuză a părului (alopecia diffusa): În acest caz, părul devine mai subțire în tot capul. Femeile sunt mai des afectate. Există un risc crescut cu tratamentul hormonal sau cu modificări hormonale, cum ar fi după sarcină. Dar boala tiroidiană poate fi și ea în spatele acestei forme de cădere a părului.

MAI MULTE DESPRE CĂDEREA PĂRULUI

Cei mai mulți oameni, atunci când văd păr căzut pe podea, în baie sau pe perie, se îngrijorează. Dar vestea bună este că: nu întotdeauna este o problemă. Deoarece: fiecare fir de păr are o durată de viață limitată și cade la un moment dat - dar un fir de păr nou crește la loc.

Toată lumea pierde până la 100 de fire de păr pe zi. La început, sună foarte mult - dar nu este atunci când ai în vedere cât de mult are o persoană pe cap în medie: blondele au aproximativ 150.000 de fire de păr - urmate de brunete cu aproximativ 110.000 de fire de păr, oamenii cu părul negru 100.000 de fire de păr și roșcatele aproximativ 90.000 de fire de păr.

Dacă, pe de altă parte, scad semnificativ mai mult de 100 de fire de păr pe zi, se vorbește despre „pierderea crescută a părului”. Această afecțiune este de obicei inofensivă, deoarece este de obicei doar temporară și se reglează singură. Dar poate duce și la subțierea vizibilă a părului sau chiar la chelie totală. Apoi se vorbește despre „alopecie”. Așadar, nu ezita să consulți un medic dacă observi căderea părului crescută pe o perioadă mai lungă de timp. Aceasta este singura modalitate de a clarifica cauzele.


CARE SUNT CAUZELE PIERDERII PĂRULUI?

Uneori nu este o predispoziție, ci o boală care este responsabilă pentru căderea excesivă a părului. Cu cât un medic poate diagnostica corect și începe tratamentul mai repede, cu atât sunt mai mari șansele ca părul să fie păstrat.

CAUZE POSIBILE DE PIERDERE A PĂRULUI

Motivele căderii părului sunt adesea dificil de determinat. Cauzele posibile includ următorii factori:

 • predispoziție genetică
 • fluctuații hormonale, de exemplu datorate sarcinii sau menopauzei
 • tulburări masive în organism, cum ar fi boli ale glandei tiroide, deficit de fier, boli infecțioase
 • malnutriția printr-o schimbare radicală a dietei sau o dietă strictă
 • stil de viață nesănătos
 • stres
 • metabolismul testosteronului la bărbații cu alopecie androgenetică
 • tulburări cutanate
rutina de ingrijire a parului

CE AJUTĂ ÎMPOTRIVA PIERDERII PĂRULUI?

Din păcate, nu există un „restaurator de păr” care să facă simptomele să dispară într-o clipă. Nenumărate resurse promit ajutor, dar doar câteva sunt de orice folos. Iată o scurtă prezentare generală.

REMEDII PIERDEREA PĂRULUI – CE AJUTĂ?

Medicație: Anumite substanțe pot cel puțin încetini pierderea părului oarecum - atâta timp cât există în continuare foliculi de păr activi. Cel mai bine este să soliciți sfatul medicului înainte să începi administrarea medicației.

Șampoane: Chiar dacă nu există „șamponul împotriva căderii părului”, produsele cu formule ușoare de îngrijire pot contribui în mod major la asigurarea sănătății scalpului și a faptului că nu este stresat suplimentar.

Transplantul de păr: în cazul căderii ereditare a părului, sunt mari șanse ca rădăcinile părului transplantate în zone mai deschise să permită creșterea părului nou - care va rămâne apoi pentru totdeauna. Operația este de obicei eficientă, însă este foarte costisitoare.

sfaturi pentru caderea parului


POT INFLUENȚA CREȘTEREA PĂRULUI?

Un fir de păr crește în medie cu un centimetru pe lună. Acest ciclu de creștere este determinat de gene și diferă doar marginal de la persoană la persoană. Din păcate, nu poate fi stimulat.

Dar dacă știi ce factori sunt responsabili pentru o creștere normală, poți sprijini în mod specific sănătatea părului și astfel, într-o anumită măsură, poți preveni căderea părului. Acestea includ: o dietă echilibrată, un echilibru hormonal echilibrat, reducerea stresului, un scalp sănătos și îngrijire adaptată nevoilor părului.


RUTINA DE ÎNGRIJIRE: LA CE SĂ FII ATENTĂ

Este importantă îngrijirea atentă a părului și a scalpului. Cu toate acestea, există câteva lucruri de reținut, deoarece unele obiceiuri pot pune prea multă tensiune pe piele și pe păr.

CE SĂ FACI ȘI CE SĂ NU FACI PENTRU ÎNGRIJIREA PĂRULUI

Cu îngrijirea potrivită a părului, îți poți menține părul vital și puternic. La ce să fii atentă:

 • Spălarea părului: Dacă apa este prea fierbinte, pielea scalpului va pierde grăsimile protectoare. Prin urmare, ar trebui să îți speli părul cu apă călduță.
 • Produse adecvate: Alege întotdeauna produsele potrivite pentru tipul tău de păr și scalp.
 • Îngrijire suplimentară: Tratamentele regulate răsfăță părul și facilitează pieptănatul.
 • Uscare: Obișnuiești să freci părul agresiv cu prosopul după spălare? Mai bine nu, va deteriora prea mult părul. Mai degrabă, tamponează-l ușor. De asemenea, lasă părul să se usuce la liber din când în când.
 • Usucă în mod corect: Nu ține niciodată uscătorul sau peria prea aproape de cap  (distanță minimă: 20 centimetri) și nu usca prea tare, ci cu o temperatură călduță.
 • Protecție solară: Stai departe de arsurile solare pe scalp. Pericolul este deosebit de mare în cazul părului subțire și poate fi redus la minimum atunci când petreci timpul în aer liber cu îngrijirea adecvată la soare sau cu o pălărie.
cauzele caderii parului