Totul despre alunițe

Alunițele, cunoscute și ca pete hepatice sau nevi pigmentari, sunt printre cele mai benigne forme de hiperpigmentare. Află de aici cum apar alunițele, cum se manifestă ele vizual și cum pot fi tratate eficient.

CAUZELE ȘI SIMPTOMELE ALUNIȚELOR

Excesul de melanină duce la apariția alunițelor

Alunițele apar atunci când melanocitele formatoare de pigmenți produc melanină în exces. Aceasta este responsabilă pentru colorarea pielii, părului și a ochilor. Deci, alunițele se numără printre formele benigne de hiperpigmentare a pielii.

Așa arată alunițele

Petele hepatice pot fi prezente în mare măsură încă de la naștere, pentru că există o predispoziție genetică, sau pot apărea de-a lungul timpului. Formarea lor poate fi stimulată prin expunerea la razele solare puternice. Alunițele sunt de dimensiuni mici și cel mai adesea brune sau negre. Petele hepatice pot fi plate, proeminente, netede sau aspre sau pot avea fire de păr. Acestea pot apărea oriunde pe corp. Există diferite tipuri de alunițe: congenitale, normale, proeminente, albastre și atipice.

Persoanele cu pielea de culoare deschisă tind să aibă alunițe

Persoanele cu pielea de culoare deschisă tind să aibă alunițe. Este esențial pentru ei să folosească o cremă cu un factor de protecție solară ridicat. În acest caz, recomandăm loțiunea NIVEA SUN Pure & Sensitive. Aceasta a fost dezvoltată în special pentru persoanele cu piele sensibilă și nu conține parfum, coloranți sau conservanți. Este potrivită și pentru cei care suferă de alergii solare.

De unde vine denumirea de "Pete hepatice"?

Chiar dacă numele o sugerează, petele hepatice nu au nimic de-a face cu ficatul. Se bănuiește că denumirea provine de la culoarea care este foarte similară cu cea a ficatului. Dermatologii numesc adesea semnele din naștere "lentigo senilis". "Lentigo" însemnând "lentilă". Această comparație se datorează formei unei alunițe, care este lenticulară. "Senilis" înseamnă "îmbătrânit".


ATUNCI CÂND ALUNIȚELE DEGENEREAZĂ

Melanomul (cancerul de piele)

În cazuri mai rare, se poate întâmpla ca o aluniță să degenereze într-un melanom malign. Un melanom - cunoscut și drept cancerul negru al pielii  - este o tumoare malignă a cărei dezvoltare este favorizată în special de lumina soarelui. Astfel, cancerul de piele apare în principal în zonele cele mai expuse la soare. Oamenii cu pielea de culoare deschisă și cu multe semne din naștere sunt mai predispuși la melanom și sunt în consecință considerați un grup de risc.

Controlul e bun, protecția e și mai bună

Acesta este motivul pentru care este important să-ți verifici alunițele în mod frecvent. Ar trebui să consulți un dermatolog în mod regulat, care să se uite cu atenție la alunițele tale. Dacă o aluniță sângerează, este inflamată, și-a schimbat semnificativ dimensiunea, are mai multe culori sau o margine neregulată, ar trebui să iei măsuri imediate. Arsurile provocate de soare, în special în copilărie, cresc enorm riscul de formare a melanomului. De aceea, asigură-te că pielea delicată a copilului tău este întotdeauna protejată corect. Loțiunea NIVEA SUN Protect & Sensitive pentru copii poate oferi protecție de încredere. Combinația specială de ingrediente a fost formulată special pentru pielea sensibilă a copiiilor.

DIAGNOSTICAREA UNEI ALUNIȚE

La dermatolog, întregul corp este scanat pentru alunițe și acestea sunt verificate individual. Ocazional, alunițele sunt verificate la microscop pentru ca medicul să poată face o evaluare mai exactă. Unii dermatologi pot conecta microscopul la computer pentru a salva imagini cu alunițele. Acest lucru permite o comparație ulterioară și astfel poți recunoaște ușor dacă o aluniță și-a schimbat aspectul.

ALUNIȚE - TRATAMENT ȘI TERAPIE

Îndepărtarea în ambulatoriu a alunițelor

În general, alunițele sunt inofensive pentru sănătatea ta. În majoritatea cazurilor, ele sunt îndepărtate doar din motive estetice. Alunițele nu dispar de la sine. O formă de tratament este îndepărtarea chirurgicală cu bisturiul sau prin curent electric. În acest caz, alunița este ori perforată sau tăiată, ori îndepărtată cu un electrocauter. Când există suspiciunea de melanom, țesutul îndepărtat este ulterior examinat histologic, pentru a preveni degenerarea.

Îndepărtarea alunițelor cu ajutorul laserului

O altă formă de tratament este terapia cu laser, prin care alunița este cauterizată. Avantajul acestui tip de tratament: nu rămân cicatrici. Intensitatea și rata pulsațiilor, precum și durata tratamentului, variază în funcție de aluniță. Dezavantajul: țesutul este distrus și nu mai poate fi analizat în laborator. De aceea, acest tratament nu este adecvat în cazul suspiciunii de melanom. După îndepărtare, se poate întâmpla ca alunița să apară la loc. Însă în acest caz este aproape întotdeauna o aluniță benignă. Acest semn din naștere se numește Rezidivnävus.

PREVENIREA APARIȚIEI ALUNIȚELOR

Sunt mai multe măsuri practice care te pot ajuta să combați apariția alunițelor. Evită expunerea prelungită la soare - în special la ora prânzului. Poartă haine care acoperă zonele cele mai sensibile. Și cea mai importantă regulă: reacționează imediat atunci când vezi că o aluniță s-a modificat. O loțiune eficientă de protecție solară este esențială pentru prevenirea apariției alunițelor și cancerului de piele. Dacă ai întrebări suplimentare, contactează un dermatolog - el îți va explica totul în detaliu și te va sfătui cu privire la alunițe.