rutina de ingrijire a tenului rutina

Cum îngrijm corect tenul acneic sau predispus la imperfecțiuni cauzate de acnee?

Supărătoare, inestetică și chiar dureroasă în anumite situații, acneea nu este neaparat problema adolescenței. Citind mai jos, poți afla câteva informații extrem de utile cate te vor ajuta să înțelegi mai bine cauzele acneei și să poți să-ți îngrijești mai eficient tenul.

Răbdarea și rutina sănătoasă sunt atuurile care te pot ajuta să uiți de acnee și să îmblânzești simptomele neprietenoase care vin la pachet cu aceasta.

Ce este, de ce apare și cum îți afectează aspectul tenului?

Deși specialiștii susțin că aproape toate tipurile de ten pot fi afectate de acnee, vestea bună e că există remedii care te pot ajuta să-ți recapeți vitalitatea si aspectul normal al tenului.

Da, acneea este o afecțiune dermatologică, poate apărea la orice vârstă și este vinovată de apariția punctelor albe, negre , a coșurilor și a inflamatiilor la nivelul feței și al gâtului.

De asemenea, acneea poate fi ușoară, moderată sau severă, în funcție de zona în care apare sau gradul de afectare pe care îl are asupra tenului tău.

 

tratament acnee rutina de ingrijire a tenului acnee

Cum clasificăm tipurile de acnee?

 Acneea vulgară denumită și acneea pubertății.

Statisticile arată că aproximativ 70-95% dintre persoanele care se confruntă cu acneea vulgară sunt tinerii aflați la pubertate. Datorită diverselor transformări la nivel hormonal, pielea produce un exces de sebum care ajunge să blocheze porii și, ulterior, să dezvolte bacterii. Acneea vulgară este clasificată în trei sub-categorii, în funcție de gradul de afectare al tenului:

  • Acneea comedoniană este cea mai blandă formă și afectează tenul mai ales la nivelul frunții, în zona obrajilor și a nasului. După cum ii este și denumirea, acneea comedoniană se manifestă prin apariția comedoanelor (a punctelor albe și negre) iar inflamațiile de la nivelul tenului sunt minime.
  • Acneea papulo-pustuloasă se manifestă prin apariția inflamațiilor (și a coșurilor), afectează tenul mediu spre sever și poate necesita tratament de lungă durată.
  • Acneea conglobată este cea mai severă manifestare de acnee vulgară. Tenul afectat de acnee conglobată este inflamat, sunt prezente pustule, abcese și comedoane și poate lasa cicatrici permanente în zonele afectate.

În majoritatea cazurilor acneea vulgară dispare odată ce perioada de pubertate s-a încheiat.

Există situații în care acneea apare după vârsta de 25 de ani. În acest caz este considerată o afecțiune dermatologică influențată fie de fluctuațiile hormonale, de predispoziția genetică, de stilul de alimentație sau chiar de expunerea în exces la soare.

 

Care este rutina de îngrijire a tenului acneic?

Indiferent dacă acneea apare în urma unei predispoziții genetice, a stresului sau a altor factori externi, tratamentul acneei ține de adoptarea unor obiceiuri sănătoase și de o rutină de îngrijire riguroasă, practicată pe termen lung.
acnee tratament acnee

Top 5 sfaturi care te ajută să îți formezi o rutină corectă de îngrijire și prevenție:

  • Alege un machiaj ușor. Nu-ți încarca tenul cu produse de machiaj. Acestea pot să îți blocheze porii și să îngreuneze respirația pielii. Rutina zilnică ce presupune un machiaj încărcat nu ajută deloc un ten predispus la acnee.
  • Atenție la transpirație! Transpirația excesivă contribuie la încărcarea tenului. Un ten transpirat atrage impurități. Așadar, ai grijă să ai mereu fața uscată și curată.
  • Coafură rebelă? Uneori părul care este în contact permanent cu fața poate să dăuneze tenului. Părul poate influența acumularea de sebum iar acesta din urmă blochează porii și favorizează apariția acneei.
  • Folosește produsele cosmetice potrivite! Alege întotdeauna produse de curățare și îngrijire care să desfunde porii, să elimine impuritățile și să acționeze delicat. De exemplu, gelul de curățare NIVEA® Pore Purifying, cu formula sa antibacteriana și particule micro-abrazive, este special conceput pentru prevenirea petelor și a punctelor negre.
  • Mai ușor cu dulciurile. Mulți oameni care au adoptat o dietă restrictivă în ceea ce privește consumul de zahăr au declarat că au observat îmbunătățiri în aspectul tenului.
 

În cele mai multe situații o rutină corectă de îngrijirea tenului este cel mai bun tratament pentru acnee. Dacă folosim cu regularitate produse dedicate tenului cu probleme, curățăm și îngrijim atent pielea feței acneea poate dispărea de la sine fără a fi nevoie de un tratament medicamentos.

 

Punctele negre, punctele albe și coșurile – tenul perfect nu există.

Chiar dacă nu te confrunți cu acneea, cu siguranță te-ai confruntat până acum cu micile imperfecțiuni ale oricărui ten, punctele negre, punctele albe și coșurile. Deloc estetice, acestea pot da bătaie de cap chiar și celui mai îngrijit ten. Și, din păcate, nu există o soluție permanentă.

De ce apar punctele negre și coșurile?

Există trei motive pentru care ne confruntăm cu apariția micilor imperfecțiuni ale pielii.

Primul motiv ar fi porii blocați. Glandele sebacee produc prea mult sebum și acesta înfundă porii. În funcție de cât de blocați sunt porii, apar punctele negre (în urma expunerii la aer) sau punctele albe (coșurile).

Al doilea motiv ar fi bacteriile din mediul extern. Bacteriile pot cauza inflamarea glandelor sau înfundarea porilor. Ulterior zona afectată devine inflamată și dureroasă, colectând un lichid albicios.

Iar al treilea motiv ar fi bărbieritul. Prin aceasta actiune pielea ta este agasată de mai mulți factori externi: aparatele de ras, creme sau geluri folosite la ras, porii pot fi înfundați extrem de ușor și pot apărea coșurile.

În general există tipuri de piele mai predispuse la apariția punctelor negre și a coșurilor. Tenul gras, tenul mixt sau tenul sensibil sunt, în general, mai afectate de aceste mici afecțiuni inflamatorii. 

tratament acnee rutina de ingrijire a tenului

În toate aceste situații îți revine o sarcină relativ ușoară, aceea de a păstra o rutină de întreținere a tenului tău. Rutina ta de frumusețe.

Ca o soluție cu efect imediat poți încerca benzile pentru îndepărtarea punctelor negre de la NIVEA. Pe lângă faptul că se potrivesc oricărui tip de piele, curăță în profunzime zona pe care sunt applicate și poți scăpa de aspectul inestetic aproape pe loc.

Iar ca o soluție pe termen lung, poți introduce în ritualul tău de curățare și ingrijire o mască special concepută pentru a curăța porii și pentru a reduce bacteriile care afectează zona.

Îți putem recomanda PORE PURIFYING 3ÎN1 MASCĂ EXFOLIERE CU ARGILĂ KAOLIN din gama noastră de produse care îndepărtează excesul de sebum și previne reapariția acestuia.

Nu uita: o rutină de îngrijire sănătoasă te poate ajuta să uiți de problemele cu tenul.