alunite si semne din nastere

ALUNIȚE ȘI SEMNE DIN NAȘTERE: TOT CE TREBUIE SĂ ȘTII DESPRE ELE

Dacă apar dintr-o dată sau dacă își schimbă aspectul, semnele din naștere și alunițele trebuie să fie investigate. Află totul din articol!

ALUNIȚELE: BENIGNE SAU MALIGNE?

Aproape toți oamenii au alunițe sau semne din naștere. Cele mai multe sunt sub forma unor pete maronii și sunt de obicei benigne, rolul lor fiind de a oferi pielii un aspect unic. Totuși, ar trebui să fii mereu cu ochii pe ele. Pe lângă alunițele inofensive, există și așa-numitele melanoame maligne (cancer de piele).CÂND SUNT SEMNELE DIN NAȘTERE PERICULOASE?

Semnele de naștere pot fi periculoase dacă se schimbă semnificativ în dimensiune, formă și culoare. Dermatologii numesc acest fenomen nev displazic. Acesta este un semn de naștere neobișnuit, dar încă benign, care formează din ce în ce mai multe celule atipice. Seamănă cu un melanom malign, motiv pentru care există un risc crescut ca acesta să devină malign. 
semn din nastere si alunite
semn din nastere

EXAMINAREA SEMNELOR DE NAȘTERE: REGULA ABCDE

Pentru a identifica alunițele periculoase din timp, ar trebui să îți verificați în mod regulat pielea. Pentru a descoperi modificări vizibile ale pielii, poți urma regula ABCDE. 

Acestea sunt caracteristicile:

A. Asimetrie: Care este forma semnului tău de naștere? Fii atentă mai ales la petele care nu sunt uniform rotunde sau ovale.

B. Limitare: Cum este limitat? În special, ai grijă la semnele de naștere cu margini neclare sau neregulate.

C. Culoare: Ce culoare are semnul tău de naștere? Petele de piele cu mai multe nuanțe de culoare pot fi discutabile.

D. Diametru: Cât de mare este? Trebuie respectate semnele de naștere de peste 5 milimetri în diametru.

E. Evoluție: Semnul de naștere a rămas la fel de-a lungul timpului sau și-a schimbat aspectul? 

Dorești să fii sigură cu privire la semnele tale de naștere? Atunci cere părerea unui specialist. În așa-numitul screening al cancerului de piele, pielea ta este examinată cu atenție. Iar apoi, dacă este necesar, alunițele anormale sunt îndepărtate chirurgical.ÎNLĂTURAREA UNUI SEMN DIN NAȘTERE

În funcție de particularitățile fiecăruia, semnele de naștere pot fi îndepărtate în moduri diferite. De exemplu, dacă este vorba de un aspect cosmetic, alunița sau semnul din naștere se va îndepărta prin laser. Dacă un semn de naștere trebuie îndepărtat din motive medicale, acesta este de obicei tăiat sub anestezie locală. Dar nu îți face griji: ambele proceduri sunt relativ simple și fără durere. 
examinare semne nastere

SEMNELE DIN NAȘTERE: CE SUNT DE FAPT

Cum apar și de ce apar semnele din naștere? Care este diferența dintre semne și alunițe?
pete piele

CE ESTE UN SEMN DIN NAȘTERE?

Termenul semn de naștere (nevus) este un termen generic pentru o multitudine de modificări ale pielii care pot diferi ca formă, culoare și dimensiune. În general, semnele de naștere (nevii) pot fi recunoscute ca maro până la negru, dar uneori și ca pete de culoare roșiatică sau chiar albăstruie. Ele pot apărea în diferite părți ale corpului. În principiu, este o malformație benignă a pielii: o creștere excesivă a celulelor care formează pigment.

Care este diferența dintre semnele de naștere și alunițele?

Practic nu există nicio diferență dermatologică între semnele nașterii și alunițele. Denumirea semnului de naștere se datorează faptului că unii bebeluși sunt deja născuți cu urme pe piele și acestea, conform numelui, au fost moștenite de la mamă. Desigur, și genele tatălui pot duce la dezvoltarea unor astfel de pete ale pielii. 

CUM APAR SEMNELE DIN NAȘTERE?

Semnele de naștere sunt cauzate de acumularea și multiplicarea celulelor care formează pigment. Se poate face o distincție între două tipuri:

  • Melanocite: Majoritatea semnelor de naștere sunt o acumulare de melanocite. Acestea sunt celule care produc melanina pigmentului pielii și o eliberează în celulele din jur. Printre altele, acestea sunt responsabile pentru bronzarea pielii noastre.
  • Celule Nevus: În plus, semnele de naștere pot apărea și dintr-o acumulare de celule Nevus. Acestea sunt strâns legate de melanocite, produc și melanină, dar nu pot elibera pigmentul pielii către celulele din jur.

Melanocitele sau celulele nevice migrează din corp în piele, unde se depun și se înmulțesc. Apoi, dacă celulele intră în derma superioară, semnele nașterii devin vizibile.

examinare alunite

CAUZE: DE CE APAR SEMNELE DIN NAȘTERE?

Cauza exactă a semnelor de naștere nu este dovedită în mod clar. În general, predispoziția genetică, situația hormonală și lumina UV joacă un rol major.
alunite


ZONA CU SEMNE DE NAȘTERE PROVOACĂ MÂNCĂRIMI? NU TE SCĂRPINA!

În primul rând, nu te îngrijora. Cu toate acestea, dacă simptomele apar în mod regulat sau pielea începe să usture și să ardă, ar trebui să consulți un dermatolog și să îi spui ce simptome ai.

Important: Chiar dacă semnul nașterii te mănâncă, nu ar trebui să-l zgârii. În acest fel eviți sângerările și, mai ales, inflamațiile dureroase. Dacă ai zgâriat accidental o aluniță, încearcă să protejezi rana de murdărie și bacterii. În acest caz, se recomandă și protecție UV suplimentară. Iar apoi, mergi cât de repede la un medic dermatolog.