deodorante

Întrebări despre deodorante?

1. CARE ESTE DIFERENȚA DINTRE UN DEODORANT ȘI UN ANTIPERSPIRANT?
Deodorantele luptă împotriva bacteriilor responsabile pentru apariția mirosului neplăcut. Ele conțin substanțe deodorizante active care previn creșterea bacteriană sau chiar reduc numărul de bacterii din zona axilei.
Antiperspirantele conțin substanțe antiperspirante active - de obicei săruri de aluminiu, care inhibă eliberarea transpirației din glandele sudoripare, formând dopuri de gel temporare în părțile superioare ale porilor sudoripari. Aceste dopuri sunt îndepărtate în timp, printr-o acțiune mecanică și prin procesul natural de reînnoire a pielii. Antiperspirantele au de asemenea un efect de dezodorizare, deoarece inhibă dezvoltarea bacteriilor datorită unui pH mai mic și reduc umiditatea din zona axilei.

2. DE CE ANTIPERSPIRANTELE NIVEA CONȚIN SĂRURI DE ALUMINIU (DE EXEMPLU, ACH)?
Mulți oameni doresc un produs care pe lângă eliminarea mirosului să reducă și transpirația, pentru a preveni petele de transpirație de pe haine. Toate antiperspirantele eficiente conțin săruri de aluminiu (de exemplu, clorhidrat de aluminiu). Aceste săruri formează dopuri de gel temporare în părțile superioare ale porilor sudoripari. Astfel, se eliberează mai puțină transpirație. Prin frecare și datorită procesului natural de reînnoire a pielii, aceste dopuri sunt îndepărtate în timp. Sărurile de aluminiu se folosesc în antiperspirante în condiții de siguranță de mai bine de un secol. În general, ingredientele folosite în produsele cosmetice sunt atent reglementate de Directiva Europeană privind produsele cosmetice și sunt supuse unor controale stricte de securitate și unor analize științifice la nivel european și național.

3. DE CE TRANSPIRĂM?
Există mai mulți factori care ne fac să transpirăm. O temperatură corporală crescută datorită activității fizice și / sau o temperatură ridicată a mediului pot duce la transpirarea întregului corp. Acest tip de transpirație apare cu scopul de a regla temperatura corpului prin răcire evaporativă. Transpirația este eliberată de așa-numitele glande sudoripare ecrine și conține în principal apă și săruri.

De asemenea, poți să transpiri și din cauza stresului emoțional sau psihologic. În acest caz, îți transpiră mai ales axilele, tălpile, palmele și fruntea. Acest tip de transpirație nu este produs doar de glandele sudoripare ecrine, ci și de glandele sudoripare apocrine. Transpirația apocrină este formată din lipide și proteine, care sunt metabolizate de bacteriile de la nivelul pielii, ducând la mirosul caracteristic. Transpirația indusă de stres face parte dintr-un răspuns antic evolutiv la situațiile periculoase (reacția "luptă sau fugi") și joacă un rol important în comunicarea non-verbală. Pentru a contracara transpirația indusă de stres, am dezvoltat spray-urile și roll-on-urile NIVEA Stress Protect pentru femei și bărbați.

4. ESTE DĂUNĂTOR SĂ INHIBĂM TRANSPIRAȚIA PRIN UTILIZAREA ANTIPERSPIRANTELOR?
Termoreglarea corpului nu este afectată de utilizarea antiperspirantelor. Zonele de la subraț măsoară până la 200 cm2, ceea ce înseamnă aproximativ 1% din întreaga suprafață a corpului. Prin urmare, această zonă este mult prea mică pentru a interfera cu termoreglarea. Siguranța antiperspirantelor a fost demonstrată în multe studii și utilizarea lor în produsele cosmetice este aprobată.

5. DE CE MIROSIM? 
Transpirația proaspătă este un fluid inodor. Numai atunci când bacteriile pielii prezente la nivelul axilei metabolizează (de exemplu descompun) anumite componente ale transpirației, ca lipidele și proteinele, apar mirosuri neplăcute. Subrațul oferă condițiile ideale pentru dezvoltarea bacteriilor pielii: umiditate crescută, pH ridicat și alimentarea optimă cu nutrienți prin glandele sudoripare și sebacee din această zonă.

6. De ce trebuie să agit spray-ul antiperspirant sau deodorant NIVEA?
Spray-urile antiperspirante (de exemplu spray-ul NIVEA Dry Comfort) trebuie agitate bine pentru a te asigura că pulberea activă din antiperspirant (sare de aluminiu) este distribuită uniform în ambalaj. În caz contrar, produsul poate fi pulverizat într-o formă concentrată și poate bloca valva sau poate lăsa pete albe pe piele sau pe haine.

Spray-urile deodorante NIVEA (de exemplu, gama de produse NIVEA Fresh -,  Fresh Natural, Fresh Fruity și Fresh Comfort) nu trebuie agitate. 

7. FOLOSIREA DEODORANTELOR POATE PROVOCA PETE GALBENE PE ȚESĂTURI?
Petele galbene se formează în urma unei interacțiuni complexe între lipidele pielii, sebum, detergent de rufe și antiperspirant. Din experiența noastră, în apariția petelor sunt implicați mai mulți factori: frecvența de aplicare și cantitatea de produs antiperspirant utilizat, frecvența de schimbare a hainelor, intensitatea spălării hainelor, compoziția individuală a transpirației, conținutul de minerale sau oligoelemente din apa de la robinet și compoziția materialului în sine. Cel mai bun mod de a reduce petele galbene de pe hainele tale este să lași produsul deodorant să se usuce complet înainte de a te îmbrăca.

Cu toate acestea, este important de menționat că petele galbene apar uneori și fără prezența unor ingrediente antiperspirante, ca în cazul unui guler îngălbenit, unde lipidele pielii împreună cu particulele de praf din aer cauzează formarea unor pete persistente care nu mai pot fi îndepărtate cu ușurință. În unele cazuri, petele pot fi generate și de vopseaua textilă.

Află mai multe despre cum poți scoate petele de pe haine aici.

Cei care își doresc să reducă apariția petelor galbene pe haine ar putea fi interesați de produsele NIVEA Invisible for Black & White.

8. CE POT FACE PENTRU A ÎNDEPĂRTA PETELE GALBENE?
Petele galbene deja apărute nu pot fi eliminate sau reduse prin spălarea frecventă / repetată a hainelor; uneori, spălarea poate chiar să solidifice petele.
În cazul petelor, clătește hainele în apă înainte de a le spăla cu detergent de rufe. În multe cazuri, am reușit să eliminăm petele prin înmuierea hainelor în acid citric 5%, timp de aproximativ 24 de ore. Foarte important: clătește hainele cu apă curată înainte de a le spală într-un ciclu normal de spălare cu detergent lichid la 30°C. Însă, nu putem garanta succesul acestei proceduri pentru orice tip de pete și țesături. Fii atentă la țesăturile delicate și colorate, precum și la hainele cu nasturi de "sidef", deoarece o soluție acidă le poate deteriora. Cel mai bine e să testezi pe o zonă ascunsă a hainei înainte de utilizarea efectivă.
Atenție: Trebuie să ai în vedere faptul că acidul citric este puțin periculos în contact cu pielea (iritant, sensibilizant), în contact cu ochii (iritant), precum și la ingestie și inhalare (iritant). Contactul cu pielea poate provoca inflamații și apariția de vezicule. Leziunile depind de durata contactului. Din acest motiv, îți recomandăm să porți mănuși de protecție în timpul manipulării acidului citric și să nu inhalezi praf de acid citric.

9. FOLOSIREA DEODORANTELOR POATE LĂSA PETE ALBE PE ȚESĂTURI?
Unele deodorante, mai precis antiperspirantele, care conțin săruri de aluminiu, de exemplu clorhidrat de aluminiu (ACH), pot să lase urme albe pe haine în anumite condiții, în cazul în care nu sunt aplicate corect. Atunci când se utilizează spray-uri antiperspirante, este important să se agite bine produsul pentru ca pulberea de clorhidrat aluminiu să fie distribuită uniform în tub și, în consecință, pe piele. Pentru a evita urmele albe, toate produsele antiperspirante trebuie să fie complet absorbite sau uscate pe piele înainte de îmbrăcare. De obicei, petele albe de pe haine pot fi îndepărtate prin periere. Toți cei care doresc să evite petele albe de pe haine pot folosi produsele NIVEA Invisible for Black & White.

10. PRODUSUL MEU ESTE FĂRĂ ALCOOL?
De fapt, termenul chimic "alcool" se referă la o varietate largă de compuși. Toți aceștia au în comun faptul că au un anumit grup de atomi în moleculă. Cu toate acestea, în general sau în limbajul colocvial, termenul "alcool" se limitează la substanța etanol (denumire chimică: alcool etilic), versiunea potabilă a alcoolului. Orice produs cu inscripția "fără alcool" nu conține etanol, astfel nu conține ”alcool” sau "alcool denat", deși cuvântul alcool poate să apară în lista de ingrediente (INCI) (de exemplu,  alcool stearilic).

11. CÂT TIMP TREBUIE SĂ AȘTEPT DUPĂ EPILAT ÎNAINTE DE A FOLOSI ANTIPERSPIRANTUL CARE CONȚINE ALUMINIU?
Atunci când te razi, o mică parte din stratul exterior al pielii este îndepărtat, dar pielea și barierele sale nu sunt neapărat deteriorate. Cu toate acestea, pot totuși să apară mici leziuni. În acest caz, atât timp cât pielea este iritată sau rănită nu trebuie folosite deodorante care conțin aluminiu. Chiar dacă pielea de la axilă este iritată sau rănită din alte motive, trebuie evitată folosirea unui antiperspirant.

12. FOLOSIREA ANTIPERSPIRANTELOR POATE LĂSA PETE COLORATE (VERDE, MARO, ROȘU, ALBASTRU) PE TEXTILE?
Apariția petelor colorate pe textile este similară cu petele galbene. Culoarea concretă a petelor ar putea fi influențată de urme de metale în apa de la robinet (de exemplu, cupru, mangan, fier). În unele cazuri, urmele de culoare pot fi influențate și de agenți fluorescenți de albire (înălbitori optici).
Petele colorate de pe hainele deschise la culoare s-ar putea să apară, de asemenea, și atunci când le porți pe sub sau peste alte haine colorate. Acest proces are loc de obicei în cazul în care materialul vopsit nu este rezistent la apă.


AI ȘI ALTE ÎNTREBĂRI?

Te rugăm să folosești formularul de contact.

 

CONTACTEAZĂ-NE