Alergia la soare

Află aici cum să previi alergiile solare și cum să le tratezi eficient.

Enervanta Alergie la soare

90% dintre afecțiunile pielii sunt cauzate de erupția polimorfă la lumină (alergia la soare). Această formă de alergie apare mai ales primăvara, când primele raze de soare ating pielea. Descoperă cum poți trata și preveni alergiile cauzate de radiațiile UV.

Erupția polimorfă la lumină

Aproximativ 1/5 din europeni suferă de alergie la soare, cunoscută și ca erupție polimorfă la lumină. Această sensibilitate a pielii la soare se manifestă de obicei la o zi sau două de la expunere. În special femeile tinere și cu pielea deschisă la culoare suferă de erupția polimorfă la lumină, care poate apărea în fiecare an.


Efectele soarelui asupra pielii

Influențe pozitive

Vara ne scoate din casă! Fie că ești pe malul unui lac sau în parc, vremea petrecută în aer liber te binedispune. Soarele are multe efecte benefice asupra pielii: susține formarea vitaminei D cu efecte pozitive asupra oaselor, mușchilor și sistemului imunitar. În plus, vitamina D stimulează producția de endorfine, hormonii responsabili pentru starea de confort și bună-dispoziție.

Influențe negative

Pe lângă efectele benefice, razele UV pot fi nocive pentru piele. Expunerea de durată poate cauza deteriorarea pielii - precum îmbătrânire prematură sau alergie solară. De aceea, e important să-ți protejezi pielea împotriva radiațiilor UVA și UVB!

Simptome și cauze ale alergiei la soare

Simptome și  cauze ale alergiei la soareCum se manifestă alergia solară

În cele mai multe cazuri, cei alergici la soare se confruntă cu erupții puternice și piele înroșită. Uneori pot apărea și vezicule, pustule, sângerări sau prurit intens (mâncărime). Fața este afectată de alergiile solare în cazuri mai rare. De obicei sunt afectate brațele și pieptul - zone care nu au fost protejate de radiații și au fost expuse direct la soare.

Cauzele alergiilor solare

Încă nu sunt pe deplin cunoscuți factorii declanșatori ai alergiei la soare. Cu toate acestea, unele studii arată că anumite procese funcționale ale pielii alergice la soare funcționează diferit. Radicalii liberi generați de radiațiile UV formează compuși chimici care afectează pielea, ducând la deteriorarea celulelor. Pentru cei afectați, mecanismele de apărare ale celulelor sunt deteriorate. Ele nu pot combate eficient atacul, sistemul imunitar reacționează, iar rezultatele sunt inflamarea și înroșirea pielii.

Prevenirea alergiilor la soare - cum funcționează

Sfaturi utile

Poți preveni alergia la soare folosind o cremă eficientă de protecție solară, special formulată pentru a combate dermatita polimorfă la lumină. Evită radiațiile puternice din mijlocul zilei și acoperă-te întotdeauna cu haine potrivite. Cel mai bine e să alegi haine cu protecție UV, cu efect testat. Ele sunt făcute dintr-o țesătură specială, care blochează penetrarea razelor UV.

Combate alergia la lumină cu lumină

În plus, cei care suferă de alergie solară pot face terapie cu lumină înainte ca sezonul cald să înceapă. Acest lucru desensibilizează pielea în fața soarelui.

Combate alergia la soare cu o dietă sănătoasă

Poți preveni manifestările alergice la soare prin ceea ce mănânci. Consumă suficiente alimente bogate în antioxidanți, care blochează radicalii liberi. Vitamina E, calciul, folații și acizii grași omega-3 ajută la prevenirea alergiilor solare. Consultă medicul pentru mai multe informații.


Tratament pentru alergia solară

Cremă de protecție solară împotriva radiațiilor uv pentru cei alergici la soare

Controlează simptomele de mâncărime intensă cauzate de alergia la soare, cu ajutorul unei loțiuni calmante sau unui unguent cu cortizon. Folosește regulat un produs de protecție solară special formulat, care conține agenți anti-inflamatori și ingrediente cu efect de calmare. Acest produs ar trebui să nu conțină parfumuri și conservanți.

Medicația poate ajuta

Unele medicamente pot ușura simptomele. Antihistaminicele și formulele cu cortizon calmează mâncărimea de multe ori insuportabilă. Dacă suferi de o formă severă a erupției polimorfice la lumină, trebuie să consulți un doctor care îți va prezenta următorii pași ai tratamentului. În cazuri rare, numai fotochimioterapia poate ajuta. Terapia convențională cu lumină este potențată de medicație.

Tratează acasă alergiile solare


Pentru prevenție

Pentru a preveni reacțiile alergice poți bea un pahar cu lapte cu jumătate de oră înainte de expunerea la soare. Acesta conține o cantitate mare de calciu, care inhibă reacțiile alergice. Poți de asemenea să mănânci morcovi cruzi, care conțin betacaroten și pregătesc corpul pentru radiațiile UV.


Pentru calmare

Dacă simptomele erupției polimorfice la lumină au apărut deja, compresele cu oțet diluat pot ajuta. Oțetul reduce mâncărimea. Alternativ, poți încerca lapte bătut. Apoi asigură-te că speli bine pielea și îndepărtezi toate urmele, pentru a preveni apariția infecțiilor. Laptele bătut împiedică extinderea pustulelor și veziculelor și calmează mâncărimea. De asemenea, cremele cu aloe vera și gălbenele pot calma simptomele erupției polimorfice la lumină. Orice ai folosi pentru calmare, răcorește zona afectată cu șervețele umede!


Alergia solară la copii

Pielea copiilor este mult mai sensibilă decât cea a adulților, fiindcă nu este încă dezvoltată complet - la fel ca restul corpului lor. În plus, pielea copiilor nu este obișnuită cu razele UV. De aceea, are nevoie de protecție specială. Funcțiile de protecție a pielii apar abia de la vârsta de 4 ani. Până atunci, derma nu este complet formată. Așadar, nu îți expune copilul prea des la lumina soarelui și folosește întotdeauna o cremă de protecție solară cu factor foarte ridicat. Hainele oferă un plus de protecție părților mai sensibile ale corpului - un sfat util mai ales dacă puiul tău este deosebit de sensibil.

Acneea nu este alergie la soare

Deseori, alergiile solare sunt confundate cu o formă specială de acnee - acneea de Mallorca. Aceasta nu este cauzată numai de soare, ci și de cosmetice, medicamente sau creme nepotrivite de protecție solară. Medicamentele folosite de obicei împotriva acneei pot amplifica fotosensibilitatea. În cazuri severe, acest lucru poate cauza chiar hiperpigmentare post-inflamatorie: mici zone decolorate pot rămâne pe ten în urma vindecării unor coșuri sau puncte negre inflamate. Cu toate acestea, semnele clinice sunt foarte similare celor proprii alergiei la soare. Pentru că pielea acneică este de obicei grasă, ar trebui să folosești produse de protecție solară cu textură lejeră. După expunerea la soare, aplică întotdeauna o loțiune de îngrijire după plajă cu efect de calmare. Aceasta va inhiba reacția de inflamare. În cazurile mai grave ale acneei de Mallorca, antihistamicicele și corticosteroizii pot ajuta. Consultă-te întotdeauna cu medicul dermatolog înainte de a urma un astfel de tratament!


După cum vezi, există sfaturi utile și opțiuni de tratament care te pot ajuta să ții sub control această formă de alergie. În orice caz, trebuie să consulți medicul dermatolog, care îți va propune o formă personalizată de terapie pentru alergia ta solară.