ritmul cardiac babaile inimii stil de viata

CUM ÎȚI POȚI MĂSURA SINGUR RITMUL CARDIAC

Când faci exerciții fizice, mișcare, este recomandat să îți măsori ritmul cardiac. Este foarte bine că alegi să păstrezi un stil de viață sănătos. Măsurarea bătăilor inimii te va ajuta să știi dacă tipul de exercițiu/mișcare făcut este cel potrivit pentru tine, dacă ar trebui să îi scazi din intensitate sau, din contră, să poți spori efortul.

CE ESTE RITMUL CARDIAC?

Sigur este un termen pe care l-ai auzit în mod repetat. Dar ce este el, poate te-ai intrebat?! Ritmul cardiac este definit ca numărul de bătăi pe care le face inima în timpul unui minut - de aici și expresia de –“bătăi pe minut” sau  “bătăi la minut”.

În acest articol vei găsi sfaturi despre cum să înveți să îți calculezi bătăile inimii. Îți vom explica în continuare două metode: metoda Astrand și metoda Karvonen.

 

CUM SĂ CALCULEZI FRECVENȚA CARDIACĂ MAXIMĂ (HRM)

HRM se referă la numărul maxim de bătăi pe minut la care poate ajunge inima atunci când depui efort mare. Mai exact, îți indică care e limita de sus până la care poți supune sistemul cardiovascular în timpul efortului fizic. Tot ce înseamnă efort peste această limită îți pune în pericol sănătatea, prin urmare, va trebui să ai grijă sau să reduci dacă e cazul.

Cum se calculează? Aplică metoda Astrand. Formula de aici se ia în calcul în funcție de sex:

Pentru bărbați formula care ar trebui aplicată este:

220 minus vârsta= HRM (ritm cardiac maxim)

De exemplu, dacă ești bărbat și ai  40 de ani: 220 - (minus) 40 = 180.

Pentru femei, pe de altă parte, formula este:

226  minus vârsta ta = HRM (ritm cardiac maxim)

Urmând exemplul anterior 226-40 = 186.

Aceste formule sunt unele ce se aplică la modul general, deci nu au fost incluse aici elemente ce ar putea fi factori determinați pentru fiecare individ în parte: anumite boli sau supraponderalitate; elemente ce țin de stilul de viață- fumător sau nu, consumă alcool sau nu.

Din acest motiv, dacă îndeplinești oricare dintre aceste condiții sau pur și simplu ai îndoieli cu privire la nivelul maxim recomandat, ar trebui să mergi întotdeauna la medicul tău de familie sau la cardiolog, astfel încât să primești o recomandare mai personalizată pentru a păstra un stil de viață sănătos.

Formula variază, de asemenea, dacă ești sportiv:

208- (70% vârstă) = HRM

Urmând exemplul  de 40 de ani de mai sus: 208 - (0,7x40) = 180

Dacă alegi să folosești această metodă pentru a calcula limita de sus a bătăilor inimii, ține cont că trebuie să ții seama și de timp, intervalul dorit.

Potrivit American Heart Association, trebuie să optăm pentru următoarele valori ale efortului.

Intensitate moderată a exercițiilor fizice, când te afli între 50% - 70% din ritmul cardiac maxim. Continuând cu exemplul anterior:

Bărbați: 90-126

Femei: 93-130

Intensitate puternică a exercițiului, atunci când atingi între 70% -85% din maxim.

Bărbați: 126-153

Femei: 130-158

E important ca în timpul exercițiilor fizice să faci o creștere moderată și progresivă a intensității, astfel încât corpul să fie pregătit pentru a trece apoi la un ritm mai intens.

 

CE ESTE FRECVENȚA CARDIACĂ DE REZERVĂ(RCF)

Frecvența cardiacă de rezervă îți dă posibilitatea să afli care este ritmul cardiac țintă pentru antrenamentele tale. Astfel, poți determina la ce intensitate să duci efortul fizic, pe baza particularităților corpului tău, cum ar fi ritm cardiac normal și ritm cardiac maxim.

Pentru a calcula RCF-ul se folosește metoda Karvonen. Aici se folosește ritmul cardiac normal, pe care îl ai spre exemplu dimineața și ritmul cardiac maxim.

Astfel, formula este:

HRM minus HR în repaus= RCF

Aflarea acestui RCF îți dă posibilitatea să îți stabilești intensități de efort mai clare și precise.

Timpii de odihnă pot să difere de la o persoană la alta, chiar dacă au aceeași vârstă. Prin urmare, una poate avea un RCF mai mare față de cealalaltă. Fiecare om are rezistență diferită la efort intens.

Ilustrăm asta printr-un exemplu simplu. Mergi la alergare alături de un prieten. Sunteți de aceeași vârstă și amândoi parcurgeți același traseu. În funcție de câte bătăi ale inimii pe minut are fiecare în stare de repaus, efortul făcut va fi resimțit diferit.

De aceea, este foarte important să îți asculți corpul, să observi dacă ai probleme de respirație, dacă resimți dureri în piept sau de cap. Într-o astfel de situație, oprește exercițiul și odihnește-te.

Există și anumite condiții ce țin de starea de sănătate,care pot avea impact direct asupra ritmului cardiac.

Aritmia, spre exemplu, poate face ca inima să bată foarte repede, fie prea încet sau să aibă ritm neregulat.

Tahicardia se instalează atunci când inima bate cu peste 100 de bătăi pe minut.

Bradicardia face ca ritmul cardiac să fie prea mic,  sub 60 de bătăi ale inimii pe minut.

Cum reglezi însă în timp ritmul cardiac?!

Exercițiile fizice sunt cea mai sigură metodă pentru a regla în timp bătăile inimii. Ține cont însă să faci timpul de mișcare și să dozezi intensitatea în funcție de condiția ta fizică și istoricul medical.

Fie că acum te gândești să faci sport sau practici deja exerciții pentru un stil de viață sănătos, îți recomandăm să acorzi atenție și îngrijirii pielii, mai ales după antrenament. Ai încercat NIVEA gama Q10 pentru fermitate? Cu siguranță vei găsi aici produsul care se potrivește nevoilor tale.