Slăbește sănătos: 8 pași spre silueta pe care ți-o dorești

Urmează aceste 8 sfaturi practice pentru a ajunge cu succes la silueta dorită, fără a ține dietă.

Spre silueta dorită

Silueta este una dintre cele mai frecvente preocupări ale femeilor. Ne dorim să fim sănătoase, să ne simțim bine în pielea noastră și să arătăm la fel de bine cum ne simțim. Dar cum putem ajunge eficient și sănătos la forma dorită? Descoperă cei 8 pași simpli pentru a pierde în greutate și a ajunge la silueta pe care o visezi fără să ții dietă.
calculator NIVEA BMI

Cu ajutorul calculatorului NIVEA BMI poți afla rapid care e greutatea ta ideală.

 

1. Calculează-ți Indicele de Masă Corporală


Pentru început, trebuie să știi de unde pornești. Poate că vrei să te menții la greutatea ideală, să slăbești doar câteva kilograme sau silueta ta are nevoie de o schimbare radicală.

Pentru a afla răspunsul, poți determina, cu ajutorul calculatorului IMC NIVEA, care este indicele tău de masă corporală. Acesta indică raportul dintre greutate şi înălţime. În funcţie de vârstă şi sex, calculatorul îți spune dacă ai o greutate normală.

Fie că ai prea multe sau prea puține kilograme pentru înălțimea ta, o abatere de la indicele corect nu este sănătoasă. E timpul să acționezi! Cel mai bine e să consulți un medic și să apelezi la ajutorul unui nutriționist.

Iar dacă ai deja greutatea ideală, recomandările noastre îți vor fi de ajutor pentru a te menține în formă cât mai mult timp.

 

 

 2. Spune adio dietelor!

Vrei să intri în rochia de altădată, te pregătești de o vacanță la plajă sau ai o întâlnire importantă – există multe motive pentru care ai putea fi tentată să ții o dietă. Și de obicei acestea ne promit rezultate rapide, ca 10 kilograme pierdute în 14 zile. 

De regulă, astfel de rezultate nu pot fi obţinute printr-o dietă, și cu atât mai puțin pot fi menținute pe termen lung. 

După o săptămână – sau chiar două, în cazul persoanelor mai perseverente  – începem să cedăm tentațiilor. Gustăm puţină ciocolată sau o felie de pizza, inițial ca excepție, iar după un timp renunțăm complet la dietă și revenim la vechile obiceiuri.

Problema: În acest moment, corpul nostru se răzbună pentru lipsurile la care l-am supus prin dietă. Și se instalează așa-numitul efect yoyo.

Toate procesele metabolice sunt în regim “de criză”, motiv pentru care scade rata metabolică bazală. Iar acestea se menţin la un nivel redus şi ulterior dietei. Imediat ce reiei alimentaţia normală, fiecare calorie în plus se vede pe cântar.

o alimentație sănătoasă

Alege o alimentație sănătoasă şi echilibrată în locul unei cure de slăbire permanente.

substanţe nutritive

Corpul nostru are nevoie de numeroase substanţe nutritive, pe care produsele procesate și de fast food nu i le oferă.

 

 3. Evită alimentele procesate

Pizza, burgeri, ciocolată, făina albă, dulciuri – toate aceste alimente există de numai câteva decenii.

Din acest motiv, metabolismul nostru nu este adaptat la această formă de alimentaţie. Organismul nu poate face faţă coloranţilor, conservanţilor şi potențatorilor de aromă. Alimentaţia industrială afectează echilibrul hormonal, iar organismul nu primește destule substanţe nutritive. Consecinţa: kilograme în plus.

Dar lucrurile nu se opresc aici – te simţi obosită, letargică şi înfometată.

Pentru a atinge sau a-ți menţine greutatea ideală, alimentaţia corectă reprezintă cheia succesului. Renunţă pe cât posibil la produsele procesate şi alege alimente proaspete și hrănitoare. Numai așa poți pierde în greutate sănătos, pe termen lung.

 

 

4. Nu merge la cumpărături când ți-e foame

Nu ai mâncat, iar stomacul tău își cere drepturile. E momentul potrivit pentru a pleca la cumpărături. Greşit! Dacă vrei să slăbești sănătos, trebuie să eviți această greșeală.

Explicaţia: când ai stomacul gol, cumperi mai mult decât ai nevoie. Când îți este foame, alegi automat alimente mai nesănătoase, în cantități mai mari.

Recomandarea noastră: Oferă-ți o mică gustare sănătoasă înainte de a porni la magazin. În plus, fă o listă de cumpărături şi respect-o stricteţe. Astfel eviți cumpărăturile din impuls.

 
cumpărături

Când îți e foame, cumperi mai mult. Nu merge niciodată înfometată la cumpărături!

mișcare pentru arderea grăsimilor

Mișcarea te ajută să arzi grăsimile. Cu cât mușchii sunt mai bine antrenați, cu atât slăbești mai ușor.

 

5. Întărește-ți musculatura

Slăbitul nu funcţionează fără sport – cel puţin nu pe termen lung. Pentru că scăderea în greutate se obține prin arderea caloriilor. Iar de acestea scapi cel mai uşor dacă faci mișcare în mod regulat.
Dacă reușești să faci mişcare timp de 30 de minute pe zi, masa musculară se dezvoltă, pielea devine mai fermă, iar grăsimea se topeşte.

În plus, te vei simți mai bine: imunitatea se întărește, oasele şi articulaţiile se stabilizează şi scad riscurile unor boli ca diabetul, afecțiunile cardiace, depresiile şi atacurile vasculare cerebrale.

Şi te vei simți cu adevărat bine! Te-am convins?

 

 

EXERCIŢII PENTRU UN FUND DE INVIDIAT

Acest exerciţiu simplu antrenează musculatura fesieră:

  • Sprijinindu-te de spătarul fotoliului sau de o masă, adoptă o poziție dreaptă cu abdomenul încordat.
  • Așază mâna stângă pe șold.
  • Întinde piciorul stâng şi ridică-l în lateral până când ai o senzaţie de încordare la nivelul fesei stângi.
  • Menţine poziţia câteva secunde şi coboară la loc piciorul.
  • Repetă mişcarea de 10 până la 16 ori şi oprește-te 20 de secunde.
  • Ridică acelaşi picior în aceeaşi poziţie şi repetă de 10 până la 16 ori mişcarea cu muşchiul solicitat.
  • Oprește-te 20 de secunde şi apoi repetă mişcarea.
  • Schimbă piciorul și repetă exercițiul.
  • Dacă ai senzaţia că ridicarea piciorului în sine e un efort, relaxează-te şi concentrează-te asupra ridicării.
 
exercițiu simplu

Îți dorești un fund de invidiat? Iată un exercițiu eficient pentru a ajunge la rezultatul dorit. 

hidratare cu apă

Băuturile corecte te ajută să slăbești sănătos

 

6. Alege băuturile corecte pentru o siluetă suplă

Deseori, kilogramele în plus vin și din caloriile pe care le bem.

Băuturile răcoritoare, sucurile de fructe şi băuturile alcoolice conţin foarte mult zahăr. Un litru de cola, de exemplu, conține echivalentul a 40 de cuburi de zahăr (110 de grame de zahăr pur).

Din acest motiv, băuturile dulci nu te pot însoți pe drumul către greutatea ideală.

Perfecte pentru scăderea în greutate: apa şi ceaiul neîndulcit – minimum 2 litri pe zi, ideal chiar mai mult. Dacă apa simplă nu te încântă, o poți îmbunătăţi ușor. Menta proaspătă, lămâia, zmeura sau seminţele de rodii sunt sănătoase și pot da apei un plus de aromă.

 

 

7. Fiecare mişcare contează

Liftul sau scările? Mașina sau bicicleta? Pe jos sau cu autobuzul? O plimbare sau relaxare pe canapea?

În fiecare zi luăm mici decizii care ne afectează forma fizică.

Nu doar alergatul sau ședințele la sală au efecte vizibile asupra greutății. În mod real, fiecare mişcare contează! De aceea e bine să profiți de orice ocazie în acest sens.

 
mişcări de zi cu zi

Chiar şi cele mai mici mişcări de zi cu zi te ajută să fii în formă.

ritualul mesei

Mâncatul lent te ajută să observi la timp atunci când te saturi.

 

 

8. Bucură-te de ritualul mesei

Cine mănâncă lent slăbeşte. Studiile o confirmă: când acordăm mai mult timp mesei, semnalele de sațietate au timp să ajungă din stomac la creier și mâncăm mai puțin.

Cercetătorii de la Universitatea din Rhode Island au constatat că persoanele care mănâncă în tihnă absorb cu până la 10 % mai puţine calorii. Motivul: creierul nostru constată abia după 15 până la 20 de minute că organismul a primit suficient.

Din acest motiv, e indicat să mănânci în tihnă şi conştient. Oprește televizorul şi concentrează-te asupra a ceea ce ai în farfurie. Așa vei observa cu adevărat când te-ai săturat.

Cu ajutorul acestor 8 recomandări practice vei ajunge mai ușor și mai rapid la forma dorită. În plus, te vei bucura pe termen lung de silueta ideală și te vei simți cu adevărat bine în pielea ta.