sustenabilitate NIVEA

Câteva sfaturi utile despre cum grija pentru natură te ajută să economisești bani

De ceva timp încoace, oamenii alocă din ce în ce mai mult interes impactului pe care îl are consumul de energie electrică asupra mediului înconjurător. Pe de-o parte consumul din ce în ce mai ridicat de energie electrică afectează real natura și, nu în ultimul rând, ne afectează buzunarele.

De exemplu, știai că 18% din consumul total de energie electrică de la nivelul planetei este de fapt energia electrică folosită în casele oamenilor? Și că acest consum reprezintă de fapt 8% din totalul emisiilor de CO2?

Așadar, avem mai mult decât suficiente motive să urmăm trendul de sustenabilitate și să încercăm cu toții să respectăm câțiva pași simpli care ne vor ajuta să trăim într-un mod mai econom, mai sustenabil și să avem grijă de natură.

 


Cum poți să economisești energia electrică de acasă?

Consumul fantomă

Gestionează mai eficient așa numitul consum-fantomă de energie electrică. Vorbim despre device-urile care sunt în stand-by și pe care uiți să le oprești complet. Despre încărcătoarele de telefoane uitate în priză, despre prelungitoarele cu buton de ”pornit-oprit” de care uităm mai mereu. Toate aceste mici detalii aduc un cost suplimentar anual de aproximativ 50 de lei la totalul facturilor de energie electrică. Ne-am putea lipsi de aceste costuri, nu crezi?

Încălzirea casei

Încălzirea caselor este, de obicei, un aspect extrem de costisitor. Fiecare grad în plus din casa ta înseamnă bani mai mulți adăugați la factură și, evident, un consum mai mare. Există mai multe metode eficiente pe care le poți pune în aplicare. Izolarea locuinței te poate ajuta să salvezi între 25-30% dintre pierderile de căldură. Izolarea locuinței îți poate aduce un confort termic mai mare atât iarna, când menține căldura în încăperi, cât și vara, când menține constantă temperatura mai scăzută a casei tale. În plus, specialiștii susțin că menținerea unei temperaturi constante de aproximativ 20-21 de grade ar fi cea mai benefică pentru o bună funcționare a organismului nostru.

Alege electrocasnice inteligente

Ultimulele trenduri în materie de electrocasnice respectă deja standardele de sustenabilitate și de protejare a naturii. Odată, vorbim despre posibilitatea de reciclare a aparaturii electrocasnice, apoi, vorbim despre electrocasnice Eco. Electrocasnicele Eco sunt deja construite astfel încât să funcționeze mai econom, să fie sustenabile și să te ajute să reduci costurile de consum. Tot ce trebuie să faci este să ții cont de aceste aspecte atunci când îți alegi aparatura electronică sau electrocasnică.

 

Folosește becurile de tip LED

Încă nu ți-ai dotat locuința cu becuri de tip LED? Nu mai amâna momentul. Becurile LED sunt alegerea potrivită dacă te interesează o reducere considerabilă a consumului de energie electrică. De exemplu, știai că folosirea a 10 becuri LED, într-un consum de aproximativ 7 ore pe zi, poate să taie din totalul facturii de energie electrică aproximativ 20 lei în fiecare lună? Asta ar trebui să te motiveze să grăbești înlocuirea becurilor clasice cu becurile LED în întreaga casă, cât mai repede.

Detalii minore care contează mult pe termen lung:

Instalează un termostat în casă. Astfel, vei putea controla temperatura interioară a casei tale, fără fluctuații. Fluctuațiile de temperatură înseamnă de fapt un consum mai mare.

Încarcă-ți telefonul mobil în mașină. Dacă petreci mult timp în trafic, ar fi o idee bună să folosești acest aspect în favoarea ta. Pune telefonul mobil la încărcat în mașină și nu acasa. Un gest mic care te poate ajuta mult.

Setează temperatura de spălare a mașinii de spălat pe 30 de grade. Temperaturile mai mari folosite pentru ciclurile de spălare ale mașinii de spălat înseamnă consum mai mare. La 30 de grade mașina de spălat poate funcționa fără să consume atât de multă energie electrică și, în același timp, fără să-ți uzeze prea tare articolele de îmbrăcăminte.

Câteva sfaturi utile care te pot ajuta să economisești energie electrică vara

Poți adopta un stil de viață responsabil pentru mediul înconjurător și econom din punct de vedere al consumului de energie electrică și vara. Iată câteva soluții practice și sustenabile:

  • Folosește jaluzele și draperii. Geamurile închise și draperiile trase mențin umbra, iar temperatura din casa ta poate scădea cu 1-2 grade în felul acesta. E un mod simplu de a nu lăsa razele soarelui să pătrundă în casă și să sporească disconfortul termic. 
  • Folosește mai des ventilatorul. Vara suntem oarecum dependenți de aparatele de aer condiționat. Știai însă că un ventilator consumă cu până la 90% mai puțină energie electrică decât un aparat de aer condiționat? Ori, chiar și ventilatoarele te pot ajuta să te răcorești și pot scădea temperatura unei încăperi cu până la 3-5 grade.
  • Mănâncă salate sau preparate fresh. Mâncărurile preparate pe loc, cele care nu necesită consum de energie electrică pentru gătire sau cele care nu necesită încălzire în cuptorul cu microunde ajută nu doar la dietă dar și la economisirea energiei electrice. Consumând mai multe alimente fresh te răcorești și economisești.


Acestea fiind spuse, ți-am prezentat doar câteva dintre modurile care-ți suntla îndemână pentru a duce o viață responsabilă față de mediul înconjurător și economă din punct de vedere al consumului inutil de resurse. Poți aplica câteva dintre sfaturile menționate mai sus și vei vedea că rezultatele nu vor înceta să apară. Succes!