Grijă pentru mediu, grijă pentru piele

Să avem grijă de pielea noastră înseamnă să avem grijă și de mediul înconjurător. Asta pentru că tot ce are un impact asupra planetei, are un impact și asupra noastră, a sănătății noastre și implicit și a pielii noastre. La fel cum NIVEA respectă echilibrul natural al pielii, respectăm și natura. De aceea, suntem permanent devotați sustenabilității. Să creăm cea mai sigură, eficientă și sustenabilă îngrijire este o întreagă călătorie, iar dezvoltarea continuă este obligatorie. Tocmai de aceea, facem câte un pas pentru asta în tot - de la formulele de îngrijire până la fabricația produselor, ambalajelor și multe altele.
onlooking-woman-wind-turbine-solar-panel

hand-holding-leaf

Ne străduim să folosim ingrediente din surse care cresc înapoi sau se regenerează. În plus, suntem mereu orientați către a găsi cea mai sustenabilă soluție posibilă, chiar dacă asta implică uneori să folosim un ingredient sintentic în favoarea unuia dintr-o sursă naturală. 

Filosofia noastră când vine vorba de ambalaje este ”reducere, reutilizare, reciclare”. În plus, ne îmbunătățim constant metodele de ambalare, astfel încât să economisim energie, materie primă și emisii.

Și nu doar asta: ne asigurăm că toți cei implicați în dezvoltarea produselor NIVEA sunt tratați așa cum ne dorim: cu grijă și respect.

 

Află mai multe despre istoria NIVEA și descoperă cum încercăm permanent să interacționăm cu mediul înconjurător în cel mai delicat mod posibil. Constant ne dorim ca creăm produse de îngrijire potrivite oricărui tip de piele, care să nu afecteze natura.


APROVIZIONAREA

shredded-leaves-seeds-close-up

SUSTENABILI ÎNCĂ DE LA ÎNCEPUT

Cele mai bune lucruri vin din cele mai bune surse. Tocmai de aceea, ne asigurăm că tot ce face parte din produsele NIVEA este sigur, sănătos și sustenabil. Echipele noastre de cercetare caută permanent ingrediente de calitate și chiar surse alternative pentru a reduce pe cât posibil impactul nostru asupra mediului.

ALEGEREA SURSELOR ÎN MOD RESPONSABIL

Majoritatea furnizorilor NIVEA îndeplinesc cerințele sociale și legate de mediu din codul nostru de conduită - iar noi suntem alături de ei pentru a-i ajuta să atingă aceste standare înalte.

Ne-am alăturat luptei împotriva tăierii pădurilor pentru a proteja biodiversitatea planetei și climatul. Tăierea pădurilor este una dintre principalele cauze ale schimbării climatice; fără păduri, multe specii de animale rămân fără habitat, iar Pământul rămâne fără ”plămânii verzi”. Ca parte din lupta noastră împotriva tăierii pădurilor, folosim hârtie certificată de către Forest Stewardship Council (FSC) și plănuim ca până în 2020 să folosim exclusiv hârtie certificată de FSC sau reciclată.

Toate astea pentru a ne asigura că îngrijirea pe care o oferim este la fel de delicată cu planeta, cum e și cu pielea.

NIVEA-responsible-sourcing-GIF

FOLOSIREA ULEIULUI DE PALMIER ÎN MOD SUSTENABIL

Parte din ingrediente pe care le folosim în produsele NIVEA sunt derivate din uleiul de sâmburi de palmier - de fapt, ingredientele derivate din uleiul de palmier sunt folosite în 70% dintre produsele cosmetice. Marea problemă când vine vorba de uleiul de palmier este că, deseori, suprafețe mari de pădure sunt distruse pentru a face loc plantațiilor de ulei de palmier. Noi considerăm însă că uleiul de palmier trebuie obținut în mod sustenabil, fără a tăia pădurile. Cu toate acestea, înlocuirea uleiului de palmier cu un ulei obținut din alte plante nu este cea mai bună opțiune, deoarece culturile de palmier au o recoltă foarte mare. O alternativă cu un alt tip de ulei vegetal ar presupune o cultură întinsă pe o suprafață mai mare, ceea ce nu ar reprezenta o soluție sustenabilă.

În schimb, susținem trecerea la producerea uleiului de palmier într-un mod sustenabil alături de toți partenerii noștri din întreg lanțul de producție. Astfel, Beiersdorf face parte din Round Table on Sustainable Palm Oil (RSPO) și din Forum for Sustainable Palm Oil (FONAP).

Ghidați de ”Harta Sustenabilă a Palmierilor”, ne-am angajat să procurăm doar ulei de palmier obținut în mod sustenabil. Putem face asta cu ajutorul certificării FONAP, pe care o susținem prin dezvoltarea unori criterii de selecție a furnizorilor sustenabili - dar și prin asumarea obiectivelor de reducere a gazelor cu efect de seră și interzicerea plantațiilor de palmieri pe terenuri de turbă și alte terenuri bogate în carbon.

Scopul nostru în 2020 este ca toate materialele pe bază de ulei de palmier să vină din surse sustenabile. În 2018, am reușit deja să facem asta în proporție de 63%, folosind ulei de palmier certificat (RSPO ”Mass Balance” standard). Până când vom reuși să facem asta în proporție de 100%, vom continua să compensăm partea rămasă cu certificate de durabilitate (RSPO ”Book and Claim”).

În 2018, am participat pentru prima oară la Project (CDP) Forest Program și am fost premiați cu ”Score A” pentru eforturile noastre de a combate tăierile de păduri pentru a face loc recoltelor de ulei de palmieri.

RSPO-NIVEA-certification

honeycomb-close-up-honeybee

ALEGEREA SURSELOR ÎN MOD RESPONSABIL

Indiferent dacă sunt regenerabile, naturale sau sintetice, pentru NIVEA este esențial ca ingredientele pe care le folosim să fie sigure, calitative și sustenabile. Iar după aceste criterii luăm fiecare alegere.

Concluzia: noi, echipa NIVEA, încercăm permanent să privim lucrurile în ansamblu și să ne alegem cu grijă ingredientele - totul în timp ce menținem sănătatea și frumusețea pielii o prioritate.

nivea-synthetic-out-natural-in

CARE ESTE DIFERENȚA DINTRE ”NATURAL” ȘI ”DERIVAT NATURAL”?

Produsele naturale, precum uleiurile esențiale, sunt obținute direct din materii prime. Astfel, acestea sunt produse prin procese fizice (de exemplu, distilarea) sau prin alte proceduri tradiționale (cum ar fi extracția cu solvenți), fără modificări chimice.

În ceea ce privește ingredientele derivate natural, materiile prime - de exemplu, uleiul de cocos - sunt procesate mai departe înainte să fie integrate în formulele de îngrijire - de exemplu, alcoolul gras. Astfel, ele sunt obținute prin procese chimice sau biologice definite.

open-coconut-cream-tips-close-up


UN MOD BUN PRIN CARE FACEM LUCRURI BUNE

Toate eforturile noastre se concentrează pe dezvoltarea celor mai bune formule de îngrijire pentru piele. Astfel, folosim ingrediente sigure, care susțin procesele naturale ale pielii. În plus, folosim din ce în ce mai mult ingrediente care sunt prietenoase cu mediul.

În mod natural, angajamentul nostru de a proteja planeta și comunitățile s-a extins și în modul în care producem îngrijirea NIVEA. Ne străduim să reducem amprenta de dioxid de carbon, energia consumată, dar și să oferim condiții bune de muncă pentru toți cei implicați în producerea produselor NIVEA.

hands-through-field-water-droplets-on-skin

nivea-sustainability-value-chain

Crearea produselor NIVEA este un efort comun, iar noi ne simțim responsabili pentru toți cei implicați. Codul nostru de Conduită pentru Furnizori le setează acestora și tuturor colaboratorilor standarde înalte - aceleași la care ne supunem și noi. Suntem angajați în a proteja drepturile omului și nu tolerăm sub nicio formă munca realizată cu forța sau de către copii, corupția sau discriminarea în ceea ce privește lanțul de producție sau operatorii. Totuși, facem mai mult decât a impune standarde de performanță - ne ajutăm permanent furnizorii să construiască lanțuri de aprovizionare sustenabile. Pentru noi, NIVEA, să îi ajutăm pe alții să protejeze mediul înconjurător este o oportunitate extraordinară prin care putem realiza un impact colectiv pozitiv.

smiling-man

ANGAJAMENTUL NOSTRU PENTRU REDUCEREA CONSUMULUI ENERGETIC

Ne-am propus să reducem emisiile de dioxid de carbon - iar cifrele setate sunt ambițioase. Până în 2025, ne dorim să reducem emisiile de dioxid de carbon cu până la 70% în comparație cu 2014 pentru fiecare produs NIVEA. Primul pas a fost să revizuim infrastructura energetică pentru toate facilitățile de producție care folosesc energie din surse convenționale. Până la finalul lui 2018, am reușit deja să obținem o reducere de 59%. Astfel, putem folosi toate facilitățile cu energie regenerabilă, incluzând și centrele mari de producție din Germania și Spania, excepție făcând plantațiile noastre din Mexic și Nigeria. Până în 2020, plănuim să folosim doar energie regenerabilă de fiecare dată când dezvoltăm produse, ceea ce va reduce substanțial emisiile de gaze cu efect de seră.

nivea-co2-emissions


Reducerea deșeurilor

paper-packaging-open-water

plants-under-sun

DEȘEURILE SUNT O RESURSĂ!

Acum ceva timp ne-am setat angajamentul de a avea ”zero deșeuri trimise la groapa de gunoi” - și deja am reușit să facem asta! Niciunul dintre centrele noastre de producere nu trimite deșeurile către gropi de gunoi. În schimb, toate sunt reciclate sau incinerate pentru a produce căldură sau electricitate. Asta înseamnă că toate deșeurile produse nu se întorc în mediu. Ba chiar în mod contrar: din ceva ce am vrea să aruncăm, obținem materiale noi sau energie.

nivea-aluminium-savings

REDUCEREA DEȘEURILOR NE AJUTĂ SĂ ECONOMISIM RESURSE

Eliminarea totală a deșeurilor trimise la gropile de gunoi este doar un pas către un mod mai sustenabil de a funcționa. Cheia este să avem mai puține deșeuri în general. Astfel, vom reuși să poluăm mai puțin și să consumăm mai puține resurse valoroase. De aceea, încercăm permanent să ne îmbunătățim procesele de producție pentru a reduce de fiecare dată când putem deșeurile. Dovada: exemplul cutiuței albastre NIVEA Creme. Înainte obișnuiam să tăiem o bucată mare de aluminiu, din care obțineam fiecare parte a recipientului: cea de sus, cea de jos și marginile. La sfârșitul anului 2017, am schimbat procesul și am trecut la piese de aluminiu pretăiate. În acest fel, economisim 54 de grame de aluminiu la fiecare foaie, adică un total de 14 tone de aluminiu pe an. Practic, mai puțin material de transportat și de reciclat, adică mai puțin combustibil și mai puține emisii de dioxid de carbon.


Ambalare

paper-cup-recycling-sign

FILOSOFIA NOASTRĂ PENTRU AMBALAJ SUSTENABIL

Vrem să fim siguri că tot ce implică produsele noastre este sustenabil - începând cu primul lucru pe care îl vezi la un produs NIVEA: ambalajul. Încă din 2009, am trecut pe agenda noastră de priorități ambalajele prietenoase cu mediul. Ghidându-ne după principiul ”evită, redu, refolosește și reciclează”, am ales să folosim ambalaje care reușesc să mențină produsele NIVEA prospete cât mai mult timp posibil, și în același timp au un impact din ce în ce mai mic asupra mediului.

person-applying-cream-on-hand

MAI PUȚIN ÎNSEAMNĂ MAI MULT

Faptul că folosim mai puțin material pentru ambalajele noastre ne ajută să economisim resurse valoroase și să reducem deșeurile. Un exemplu elocvent: cremele de mâini NIVEA. În 2016, am schimbat capacele cremelor de mâini cu unele mai ușoare, ceea ce ne-a ajutat să folosim cu 50 de tone de polipropilenă mai puțin, în doar primul an. Apoi, la începutul lui 2013, am lansat pachetele economice de rezervă pentru gelul de duș NIVEA Creme Soft sau pentru săpunul lichid. Astfel, dacă îți reumpli gelul de duș folosind o rezervă în loc să cumperi un gel de duș nou, poți reduce cu 75% deșeurile!

RECICLAREA: UN PROCES CONTINUU

Misiunea noastră se îndreaptă către o economie circulară, în care materialele reciclate sunt folosite în ambalajele noastre. În acest mod, reușim să contribuim la obiectivul Beiersdorf ca 25% din ambalajele din plastic să fie fabricate din materiale reciclate în Europa până în 2025. O parte importantă din ambalajele NIVEA pot fi reciclate deja. Iar aliniindu-ne cu obiectivul Beiersdorf, ne dorim ca până în 2025, toate ambalajele noastre să fie 100% reciclabile, compostabile sau reutilizabile.

hand-touching-bark-tree-rings

nivea-plastic-pledge


După folosire

hand-in-water-woman-in-water

SĂ RESPECTĂM OCEANELE

Ca să fim siguri că produsele noastre au un impact cât mai mic asupra mediului, facem tot ce putem ca să combatem rapid și eficient eventualele probleme. De exemplu, microplasticele: la începutul lui 2013, am decis să eliminăm total particulele din plastic din polietilenă din produsele NIVEA. Doi ani mai târziu, toate formulele noastre de îngrijire au devenit fără microbile. Și nu ne-am oprit aici: ne-am setat ca toate produsele NIVEA care se clătesc, adică gelurile de duș și șampoanele să nu conțină deloc microplastice până în 2020, conform programului United Nation Environmental. Pentru a face asta realitate, am eliminat opacifierii sub formă de polimeri sintetici solizi, insolubili în apă din toate produsele care se clătesc.

În continuare, ne concetrăm asupra nailonului: plănuim să îl eliminăm din toate produsele fără clătire până la finalul anului 2020.

Niciunul dintre produsele de protecție solară europene nu conține filtrele UV chimice oxibenzonă și octinoxat - ingrediente bănuite că ar avea un impact nociv asupra recifilor de corali. Pentru a fi la curent cu aspectele de sustenabilitate, monitorizăm continuu noile descoperiri științifice și le evaluăm în raport cu ingredientele pe care le folosim în produsele noastre - astfel, suntem mereu gata să luam măsurile care sunt necesare pentru a contribui la un mediu mai sustenabil.

 

MICROPLASTICELE

Subiectul microplasticului este unul foarte controversat și complex, deoarece nici în ziua de azi nu există o definiție obligatorie la nivel internațional pentru termenul ”microplastic”. Noi înțelegem microplasticele ca fiind particule solide de plastic, insolubile în apă, care au 5 milimetri sau chiar mai puțin și nu sunt biodegradabile. Ne bazăm pe definiția fundamentată de UNEP, Programul Națiunilor Unite pentru Mediu și astfel, aderăm la cea mai răspândită definiție.

sources-of-primary-microplastic

Știai că materialele textilele sintetice sunt printre principalele surse ale microplasticului din oceane? În contrast cu acestea, produsele de îngrijire personală sunt responsabile pentru doar 2%. Cu toate acestea, noi, NIVEA și Beiersdorf, recunoaștem importanța acțiunii imediate. Din acest motiv, am eliminat microbilele din toate formulele noastre și continuăm să căutăm alternative noi, mai prietenoase cu mediul și mai sigure.

leaf-close-up-person-applying-cream

În trecut, foloseam particule solide mici din plastic făcute din polietilenă, numite microbile, în produsele de îngrijire a corpului care se clătesc (exfoliante, geluri de duș, etc.) pentru un efect plăcut de peeling. Apoi, în 2013, am decis să înlocuim aceste particule cu unele mai prietenoase cu mediul. Încă din 2015, produsele noastre nu mai conțin deloc microbile. În schimb, folosim celuloză, dioxid de silicon și ceară de ricin. Celuloza este un material organic, biodegradabil, care se găsește în fibrele plantelor. Dioxidul de silicon are o compoziție chimică asemănătoare cu nisipul de cuarț, iar uleiul de ricin este o materie primă naturală, biodegradabilă, cu o consistență tare, asemănătoare cu ceara.

Eliminarea microbilelor a fost doar primul pas. În continuare lucrăm intens la actualizarea ingredientelor bazate pe microplastice, care pentru moment sunt folosite pentru a oferi o textură opacă produselor noastre.

Ne dorim să actualizam toate formulele din produsele care se clătesc, adică din gelurile de duș și șampoanele pe care le producem în toată lumea până în 2020. În paralel, vom înlocui ingredientele din nailon, pe care le folosim ca să îmbunătățim textura și senzația pe care o oferă pielii. Acestea sunt produse care stau mai mult pe piele, de exemplu, cremele de față. Un lucru e sigur: să avem toate produsele NIVEA fără microplastice este o prioritate majoră pentru noi.

green-gel-close-up

POLIMERI SINTETICI DIZOLVAȚI ȘI DIN GEL

Produsele cosmetice și de îngrijire personală pot conține de asemenea polimeri sintetici dizolvați și din gel - cunoscuți ca ”materiale plastice lichide”. Acești polimeri sintetici au fost supuși la dezbaterea din care fac parte și microplasticele în unele țări. Cu toate acestea, substanțele sunt foarte diferite de microplastice, așa cum susțin organizațiile științifice independente și recunoscute la nivel mondial precum United Nations Environmental Programme. Ținând cont de stadiul actual al cercetării, polimerii sintetici dizolvați și din gel nu se încadrează în aceeași categorie cu plasticul care poluează oceanele la nivel global. Chiar și așa, ne străduim permanent să ne îmbunătățim formulele astfel încât să fim lideri în inovația sustenabilă, susținem cercetarea continuă cu privire la impactul polimerilor sintetici asupra mediului și vom folosi din ce în ce mai mult polimeri-bio. Cât timp vom face asta, vom fi siguri că produsele noastre oferă tuturor clienților noștrii aceeași calitate și eficiență la nivelul pielii, pentru care suntem atât de apreciați în toată lumea.