Care sunt simptomele insolației

Descoperă care sunt simptomele insolației și cîteva din cauzele ei

CE ESTE INSOLAȚIA?

Pe ințelesul tuturor, insolația este o afecțiune în care corpul s-a supraîncălzit, ca urmare a expunerii prea lungi la soare sau la temperaturi ridicate. Poate fi gravă dacă nu este tratată rapid, deoarece poate afecta inima, plămânii și rinichii.

Bineînțeles că riscurile de insolație sunt mult mai mari în timpul lunilor de vară, dar poate apărea în orice moment - mai ales dacă ai făcut exerciții fizice viguroase. Dacă bănuiești că tu sau cineva cunoscut prezintă semne de accident vascular cerebral provocat de soare, este important ca acesta să primească imediat asistență medicală. 


ESTE INSOLAȚIA ACELAȘI LUCRU CU ACCIDENTUL VASCULAR CEREBRAL PROVOCAT DE CĂLDURĂ?

fata zâmbind

Insolația și lovitura de caldură  sunt același lucru. Ambele se referă la aceeași afecțiune în care organismul nu este capabil să mențină o temperatură rezonabilă pentru a continua să funcționeze. Unii ar putea prefera să folosească termenul de insolație, deoarece nu este nevoie ca soarele să fie întotdeauna prezent pentru ca insolația să apară. 

Ambele diferă însă de epuizarea din cauza căldurii - aceasta este ușor diferită, în sensul că, de obicei, te poți recupera destul de repede (de obicei în 30 de minute). Are însă potențialul de a se transforma într-o insolație completă, așa că este vital să cauți tratament rapid.


CARE SUNT CAUZELE INSOLAȚIEI?

Insolația - sau accident vascular cerebral provocat de căldură - și epuizarea din cauza căldurii apar atunci când organismul tau nu își poate regla propria temperatură. 

În mod predominant, atunci când îți este prea cald, corpul tau transpiră pentru a te ajuta să te  răcorești. Dar dacă îți este prea cald , este posibil ca organismul să nu poată produce transpirație suficient de repede pentru a te răcori înainte de a începe să te simți rău. 

Există unele studii care sugerează că utilizarea unei creme de protecție solară poate ajuta la menținerea răcorii corpului la soare. Deși nu va preveni în mod absolut un accident vascular cerebral provocat de soare, crema de protecție solară ajută la protejarea pielii de arsuri, ceea ce, desigur, va crește temperatura corpului. 

Atunci când alegi o cremă de protecție solară, cel mai bine este să alegi una care are cel mai înalt nivel de protecție împotriva razelor UVA și UVB care ard pielea - deci alege o cremă cu factor 50, cum ar fi Loțiunea Solară NIVEA Protect & Moisture SPF50.
SPRAY DE PROTECȚIE ȘI Umiditate SPF 50

CARE SUNT SIMPTOMELE INSOLAȚIEI?

Pe măsură ce temperaturile cresc, este important să fim atenți la semnele care indică faptul că o persoană ar putea suferi un accident vascular cerebral sau o epuizare din cauza căldurii. Simptomele insolației pot începe cu ceva la fel de simplu ca niște crampe musculare sau o temperatură ridicată, care se pot transforma rapid în: 

- Dureri de cap severe
- Amețeală și dezorientare
- Senzație de confuzie
- Greață
- Pierderea bruscă a poftei de mâncare
- Transpirație excesivă și piele palidă și umedă.
- Respirație sau puls rapid.
- Sete de nestăvilit

De multe ori, dacă cineva prezintă deja semne de insolație, s-ar putea să nu fie în măsură să se ajute singur. S-ar putea să se simtă foarte slăbit și să nu se poată mișca - așa că este o idee bună să supravegheați îndeaproape persoanele care sunt cele mai expuse la risc. 

De multe ori, dacă cineva prezintă deja semne de insolație, s-ar putea să nu fie în măsură să se ajute singur. S-ar putea să se simtă foarte slăbit și să nu se poată mișca - așa că este o idee bună să supravegheați îndeaproape persoanele care sunt cele mai expuse la risc. 

 

CINE ESTE EXPUS RISCULUI DE ACCIDENT VASCULAR CEREBRAL DIN CAUZA CĂLDURII?

Oricine poate avea un accident vascular cerebral din cauza căldurii - dar persoanele care se încadrează în următoarele categorii sunt cele mai expuse riscului:
 
femeie și copil pe plajă

Vârsta  

Cineva care este deosebit de tânăr sau bătrân poate fi mai expus riscului de insolație decât alte grupuri de vârstă - astfel, de obicei, copiii sub 4 ani și adulții de peste 65 de ani sunt deosebit de susceptibili. Acest lucru se datorează în mare parte faptului că abilitatea organismului de a regla temperatura la această vârstă este mai dificilă.

 
 
Greutate

Din cauza grăsimii corporale crescute, o persoană supraponderală poate fi expusă riscului de accident vascular cerebral solar. Acest lucru se datorează faptului că organismul reține căldura mai mult decât o fac corpurile mai slabe, ceea ce face mai dificilă răcirea organismului odată ce începe să se supraîncălzească.
 
 
Medicamente

Unele medicamente pot crește sensibilitatea la căldură a unei persoane, ceea ce ar putea însemna că este mai probabil ca aceasta să aibă un accident vascular cerebral la soare. Câteva exemple de medicamente care pot cauza acest lucru sunt cele care sunt folosite pentru a trata afecțiunile cardiace sau tensiunea arterială ridicată. 
 

Ajustări climatice 

Dacă o persoană este obișnuită să locuiască într-o țară mai rece decât cea pe care o vizitează în vacanță, atunci s-ar putea să aibă dificultăți în a se adapta la diferența de temperatură. În acest caz, corpul poate începe să se supraîncălzească, ceea ce poate duce la epuizare din cauza căldurii sau la un accident vascular cerebral cauzat de căldură. 
De asemenea, este mai probabil să suferiți un accident vascular cerebral din cauza căldurii dacă sunteți deshidratat, care poate fi amplificat și mai mult dacă ați consumat alcool. Așadar, dacă te-ai bucurat de puțin alcool la soare, este esențial să continuați să beți apă în mod regulat pentru a vă asigura că organismul dumneavoastră nu este deshidratat


Heat stroke in children

Copiii mici sunt deosebit de expuși riscului de a fi afectați de o boală provocată de căldură, cum ar fi insolația, așa că este important să îi supraveghem îndeaproape în timpul lunilor fierbinți de vară. Este esențial să știm cum să-i protejăm de soare, mai ales că este puțin probabil ca ei să poată recunoaște simptomele insolației în același mod în care le-ar putea recunoaște un adult. 

Trebuie să facem tot ce ne stă în putință pentru a menține copiii în siguranță - astfel încât, dacă ne asigurăm că își protejează pielea cu o cremă de soare de bună calitate, ne vom asigura că nu vor avea arsuri solare, ceea ce le-ar putea crește temperatura corpului. Loțiunea de protecție solară pentru bebeluși și copii SPF50+ oferă o protecție foarte eficientă împotriva razelor UVB și UVA de 5 stele pentru pielea delicată a copiilor.

fetiță zâmbind

CUM SE TRATEAZĂ INSOLAȚIA

Cel mai important lucru de reținut în ceea ce privește tratamentul pentru insolație este să soliciți asistență medicală dacă simptomele insolației durează mai mult de 30 de minute. Acesta este un semn că epuizarea din cauza căldurii s-a transformat în insolație completă, ceea ce poate fi foarte periculos. 

Dacă simptomele insolației abia au început să apară, atunci există câteva lucruri pe care le poți încerca pentru tratamentul insolației: 

- Bea apă sau băuturi sportive - rehidratarea este foarte importantă, așa că bea cât de multă apă poți. Băuturile sportive sunt, de asemenea, foarte bune pentru a înlocui electroliții pe care corpul tău i-a pierdut prin transpirația excesivă.

- Mută-te într-o locație mai răcoroasă - dacă ai stat direct în soare, încearcă să te muți într-o zonă umbrită pentru a permite corpului tău să se răcească. Dacă te afli în interior, încearcă să scoți un articol de îmbrăcăminte. 

- Fă un duș rece - pentru a îți ajuta temperatura corpului să scadă rapid, un duș rece te va ajuta să te răcorești. Alternativ, poți încerca să folosești comprese cu gheață, dacă ai.  

- Întinde-te - încearcă să nu iei parte la nicio activitate obositoare în timp ce încerci să te recuperezi - chiar și mersul pe jos. Orice efort fizic va crește probabil și mai mult temperatura corpului, ceea ce este de evitat.

Din nou, insolația este considerată o urgență medicală. Așadar, dacă ai încercat una sau două dintre aceste măsuri și simptomele de insolație nu au dispărut, sună la serviciile locale de urgență și încearcă să consulți imediat un medic.