Despre soare și protecție solară

Un interviu cu Dr. Reto Peirano, Directorul de laborator Beiersdorf pentru NIVEA Sun

Soarele. Un cuvânt pe care îl asociem cu vara, cu distracția în aer liber, cu zilele la plajă... cu fericirea. Însă, cu toții știm că pe lângă un bronz frumos și o stare de bine, soarele poate avea și efecte neplăcute asupra pielii cum ar fi arsurile solare, semnele de îmbătrânire și mai multe. Dr. Reto Peirano, Directorul de laborator Beiersdorf pentru NIVEA SUN ne spune cum ne putem bucura de soare fără ca pielea noastră să aibă de suferit, de ce protecția solară este atât de importantă și cum să alegem un produs bun de protecție solară.

Dacă e ceva ce știm cu toții, e faptul că nu ar trebui să petrecem mult timp la soare fără protecție solară. Însă care este motivul?

Încă de când pielea este expusă razelor UV, substanțele nocive ca radicalii liberi pot fi dezvoltați în celule și asta poate duce la efecte pe termen scurt, dar și pe termen lung la nivelul pielii. Pentru a evita asta, pielea își dezvoltă propriile mecanisme de apărare care sunt activate după expunerea la soare – cum ar fi producția naturală de melanină, un pigment închis la culoare care înconjoară nucleul celulelor ca un scut protector, absoarbe razele UV și luptă împotriva radicalilor liberi. Cu toate acestea, melanina are o acțiune foarte lentă și protejează pielea împotriva efectelor nocive ale expunerii la soare pentru o perioadă scurtă de timp. Tocmai de aceea, ca să fie protejată eficient, pielea are nevoie de protecție solară suplimentară.

Există semne vizibile care să arate că pielea a fost afectată de soare? Și ce putem face pentru a le remedia?

Pe lângă faptul că razele UVB stimulează producția melaninei la nivelul pielii provocând bronzarea, ele reușesc să penetreze și epiderma, stratul superior al pielii responsabil pentru arsurile solare. Astfel, arsurile solare sunt cel mai evident semn al faptului că pielea a fost afectată de soare. De obicei pielea devine roșie, inflamată, caldă la atingere și deseori cu senzație de mâncărime. În cazul în care ai arsuri solare, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să nu te mai expui la soare – tocmai pentru ca pielea să nu mai fie afectată de soare în continuare. În plus, încearcă să scazi temperatura pielii aplicând o compresă cu apă rece sau printr-un duș răcoritor. Și, bineînțeles, ajută să bei și multă apă. Alte ajutoare de încredere sunt produsele speciale pentru după plajă, care hidratează și calmează pielea.

Care sunt efectele nocive ale soarelui la nivelul pielii care nu se pot vedea imediat? Cancerul de piele este cauzat de prea mult timp la soare?

Din cauza nivelului lor crescut de energie, razele UVB pot afecta direct ADN-ul și de aceea pot juca un rol în apariția cancerului de piele. Există legături directe între expunerea la soare și cancerul de piele, iar arsurile solare frecvente din copilărie pot avea legatură cu dezvoltarea unui eventual cancer de piele la maturitate – tocmai de aceea, copiii au nevoie de protecție solară cu factor de protecție ridicat sau chiar foarte ridicat. În ceea ce privește razele UVA, acestea penetrează pielea și mai în profunzime. Chiar dacă de multe ori nu suntem conștienți de pericolul sau existența lor, pentru că spre deosebire de UVB nu cauzează durere (ca la arsurile solare), ele pot vătăma celulele și ADN-ul. Iar asta poate duce la alergii și îmbătrânirea a pielii: cam 80% dintre riduri sunt cauzate de razele UVA. Expunerea la soare poate cauza de altfel și semne de îmbătrânire la nivelul pielii alături de hiperpigmentare. Deci, de aceea este importantă protecția solară împotriva razelor UV – pe lângă cancer, se poate preveni îmbătrânirea prematură a pielii. 

Dacă aplic protecție solară dimineața, beneficiez de protecție întreaga zi? Și dacă nu, cum îmi dau seama cât de des trebuie să reaplic?

Pielea beneficiază de un ”timp-în-care-se-protejează-singură”, pe parcursul căruia poate fi expusă la soare, fără protecție solară și fără să dezvolte arsuri solare. În funcție de tipul tău de piele, unde ești și momentul zilei, acest timp poate dura între 5 și 40 de minute. Dacă înmulțești numărul minutelor în care pielea se protejează singură cu valoarea FPS-ului, afli cât timp pielea poate rezista la soare (cu protecție solară aplicată) fără să facă arsuri solare. Însă, este esențial să ții cont și să reaplici protecția solară după ce înoți, transpiri sau folosești prosopul. Cu toate acestea, există un mit conform căruia poți reaplica protecția solară pentru a prelungi timpul în care ești protejat de arsuri. Nu e adevărat. Timpul de protecție împotriva arsurilor nu se extinde prin reaplicarea protecției, ci doar se menține. De aceea este bine să folosești un produs cu factor de protecție ridicat încă de la început dacă vrei să petreci mult timp la soare. În plus, este indicat să folosești o cantitate suficientă de produs, aproximativ 30ml sunt indicați pentru corpul unui adult.

Spune-mi mai multe despre acest timp în care pielea se protejează singură de arsurile solare. Cum este influențat de tipul de piele?

Protecția naturală a pielii depinde de nivelul de melanină al pielii. Există șase tipuri principale de piele. În emisfera nordică, cei mai mulți oameni au pielea de tipul 1 sau 2: ei sunt foarte predispuși la arsuri solare și se pot bronza puțin, însă foarte încet. Pielea lor este pală și au părul roșcat sau blond. Astfel, factorul de protecție indicat pentru ei este între 30 și 50+ pentru că pielea lor poate fi expusă la soare timp de 5-10 minute fără protecție solară.

În comparație cu oamenii cu pielea foarte deschisă la culoare, cei care au tipul 4 – adică cei care trăiesc în zona Mediterană, de exemplu – se bronzează destul de ușor. Chiar și fără bronz, pielea lor este de obicei brună sau măslinie, cu părul șaten sau brunet și ochii căprui. Ei pot sta expuși la soare pentru perioade mai mari de timp și fără protecție solară.

Acest timp în care pielea se protejează singură este cu siguranță mai mare pentru oamenii cu pielea închisă sau foarte închisă la culoare, datorită nivelului crescut de melanină din pielea lor. Cu toate acestea, persoanele cu pielea mai închisă la culoare pot observa mai greu dacă au arsuri solare, pentru că pielea lor închisă la culoare poate ascunde petele roșii care se văd ușor pe pielea foarte deschisă. De aceea, de multe ori pot considera că nu au nevoie de protecție solară. Fals.

Este o soluție să stai la umbră? Umbra te protejează la fel de bine ca protecția solară?

Umbra oferă doar o protecție parțială împotriva soarelui. Dar pielea se poate arde și la umbră deoarece majoritatea umbrelelor sau norii nu blochează radiația UV 100%. În plus, lumina solară se reflectă în apă sau nisip. Astfel încât pielea primește o doză mare de raze UV chiar și sub umbrelă. În plus, între 60% și 80% din radiațiile solare sunt transmise chiar și atunci când cerul este înnorat. Razele UV pot trece prin anumite materiale. Din acest motiv ne putem bronza chiar și atunci când stăm sub o umbrelă; umbrela însăși nu filtrează toate razele UV. Astfel este recomandat să aplici protecție solară vara, mai ales dacă stai afară la orele prânzului, chiar dacă petreceti cea mai mare parte a timpului la umbră.

Majoritatea oamenilor iubesc să stea la soare. Ar fi mai bine să nu petreacă prea mult afară, în zilele extrem de călduroase?

Nu, cu siguranță n-aș spune asta. Soarele ne aduce și multe beneficii. Razele soarelui sunt în multe feluri benefice pielii, oferindu-i o strălucire frumoasă și stimulând producția de vitamină D proprie pielii, care este deosebit de importantă pentru sistemul osos și pentru sănătatea noastră în general. Soare ajută de asemenea la producția hormonului "fericirii", serotonina. Noi, cei de la NIVEA, te încurajăm să te bucuri cât mai mult de soare. Dar, desigur, razele UV pot avea și efecte negative asupra corpului - trebuie doar să găsim o modalitate de a beneficia de efectele pozitive și de a evita efectele negative. Și putem face acest lucru folosind protecția solară potrivită.

La ce ar trebui să fii atent atunci când alegi produse de protecție solară? Toate produsele sunt la fel?

Cele mai importante aspecte sunt alegerea nivelului corect al FPS și protecția, atât împotriva razelor UVA, cât și a celor UVB. Protecția UVA trebuie să fie în echilibru cu protecția UVB. Din acest motiv, protecția UVA a produselor NIVEA SUN este testată în conformitate cu metoda ISO / COLIPA. Toate produsele noastre respectă în totalitate cerințele ISO / COLIPA (protecția minimă de 1/3 UVA față de protecția UVB), dovedind protecția efecientă a produselor NIVEA SUN împotriva razelor UVB și UVA.

În afară de FPS, în funcție de planurile din ziua respectivă, este posibil să ai nevoie de un produs rezistent la apă, astfel încât să rămâi protejat în timpul și după înot. Mai ales pentru copii, rezistența suplimentară la apă este foarte importantă. De asemenea, poate dorești anumite particularități ale produsului, cum ar fi o textură ușoară sau non-grasă, precum și diferite beneficii cum ar fi efectul de hidratare sau calmare - pentru ca toată lumea să poată beneficia de protecția solară dorită. De asemenea, utilizarea produselor solare ar trebui să fie convenabilă - motivul pentru care NIVEA oferă o gamă întreagă de diferite formate: sticle, spray-uri, spray-uri cu pulverizator și tuburi. Ne propunem să ne asigurăm că că fiecare poate găsi produsul care i se potrivește. 

Unii oameni consideră că au pielea mai sensibilă. Ar trebui să utilizeze protecție solară normală?

Este adevărat că mulți oameni cred că au pielea sensibilă și preferă să utilizeze produse care au fost special dezvoltate pentru acest tip de piele. Pielea sensibilă se poate manifesta prin disconfort, mâncărime, roșeață sau reacții alergice. Pentru pielea sensibilă, produsul ideal pentru protecție solară ar trebui să aibă efect calmant și, în același timp, să ofere  protecția solară necesară astfel încât pielea să nu se irite. Filtrele UV utilizate în produsele NIVEA Sun sunt foarte compatibile cu pielea - și vreau să spun "foarte", deoarece există reglementări stricte în Europa și, la NIVEA, produsele sunt supuse, de asemenea, unor teste aprofundate pentru a asigura acest lucru. În plus, compatibilitatea produselor la nivelul pielii a fost aprobată dermatologic.

La NIVEA, punem foarte mult accentul pe cercetare și dezvoltare atunci când vine vorba de crearea de noi produse speciale pentru pielea sensibilă. În anul 2019, alături de noua gamă de produse NIVEA Sun Sensitive Immediate Protect Soothing, cu acțiune rapidă și efect calmant, am lansat și gama Sensitive Immediate Protect împotriva alergiilor solare; aceste produse sunt potrivite pentru cei care au experimentat reacții mai severe, cum ar fi apariția semnelor de alergie solară din primele momente de expunere la soare. Formulele unice folosite în produsele Sensitive Immediate Protect împotriva alergiilor solare conțin pantenol, aloe vera naturală și extract de lemn dulce cu efect antioxidant, împreună cu protecție UVA și UVB ridicată. Aceste noi produse oferă o protecție imediată împotriva razelor UVA și UVB, special create pentru a proteja pielea sensibilă de reacțiile alergice incomode și inestetice cauzate de expunerea la soare. Produsele NIVEA pentru piele sensibilă nu conțin parfum, deoarece parfumul ar putea irita acest tip de piele.

Să vorbim despre efectul soarelui asupra pielii copiilor. Copiii sunt mai sensibili la efectele neplăcute provocate de soare decât adulții?

Pielea delicată a copiilor este în mod special afectată de efectele negative cauzate de razele UV. Pielea lor este încă vulnerabilă și, în cazul copiilor foarte mici, protecția naturală a pielii nu este pe deplin dezvoltată. Straturile pielii și capacitatea completă de pigment nu este atinsă până la adolescență. Arsurile solare frecvente din copilărie pot avea legatură cu dezvoltarea unui eventual cancer de piele la maturitate, astfel încât copiii trebuie să utilizeze întotdeauna produse de protecție solară cu FPS ridicat sau foarte ridicat, special create pentru pielea celor mici. Nu uita, de asemenea, să reaplici produsul la fiecare două ore și după înot, după ce îi ștergi sau dacă transpiră, pentru a menține protecția. Mai mult, copiii iubesc să se bălăcească și să înoate; pentru a păstra protecția la soare cât mai mult timp posibil, NIVEA a creat produse pentru copii extra rezistente la apă. 

Uneori părinții știu că este nevoie de protecție solară special creată pentru pielea sensibilă a copiilor. NIVEA Sun Sensitive Protect & Care a fost concepută pentru nevoile speciale ale pielii copiilor. Acestea asigură aceeași protecție ridicată ca și produsele de protecție solară NIVEA Sun Protect&Care dar conține o formulă fără parfum, potrivită pentru pielea sensibilă a copiilor. Iar protecția ridicată împotriva UVA reduce riscul alergiilor solare. Compatibilitatea la nivel dermatologic a fost testată și aprobată de un medic pediatru, asigurându-ne astfel ca pielea copiilor să fie protejată corespunzător. Și pentru că toți copiii sunt încântați să se 
joace în apă, protecția solară NIVEA Sun Kid's Protect & Care Sensitive utilizează, de asemenea, o formulă extra rezistentă la apă.

Uneori este dificil să aplici protecție solară copiilor. Care ar putea să fie soluțiile în acest caz?

Știm că nu este întotdeauna ușor, ca părinte, să aplici copiilor protecția solară - și de aceea NIVEA a conceput formate speciale, cum ar fi spray-urile cu pulverizator, pentru a face aplicarea produselor pentru copii deosebit de ușoară și distractivă.

Care este cel mai important lucru pe care l-ați transmite părinților în legătură cu soarele și utilizarea protecției solare?

Copiii nu pot decide pentru ei înșiși, așa că ar trebui să asigurăm întotdeauna cea mai bună protecție solară posibilă. Copiii ar trebui să poarte și pălării și să stea la umbră - și se recomandă și îmbrăcăminte de protecție și ochelari de soare. Când vorbim despre afectarea pielii de la o vârstă fragedă, corpul are mulți ani în care ar putea dezvolta probleme de sănătate și ar trebui să încercăm să prevenim cu orice preț acest lucru prin utilizarea unei protecții adecvate a pielii. Astfel copiii se distrează în voie la soare, dar sunt protejați de efectele dăunătoare ale razelor UV.