barbat in camasa alba

Cum să tratezi mătreața din barbă

Citește ghidul nostru despre tot ce trebuie să știi despre mătreața din barbă și despre cum să tratezi coșurile bărbii la bărbați.

Cum să tratezi mătreața din barbă

Indiferent dacă tocmai a început să-ți crească barba, fie că ai avut-o de ceva vreme, probabil că ai experimentat o oarecare mâncărime. Uneori, mâncărimea poate fi abia sezizabilă, dar poate deveni și foarte neplăcută, deoarece zgârierea constantă poate face pielea să se simtă și mai iritată.


Urmează ghidul nostru despre ce cauzează mâncărimea bărbii, cum să tratezi o barbă cu mâncărime și cum să calmezi pielea uscată de sub barbă.

CARE ESTE DIFERENȚA DINTRE PĂRUL BĂRBII ȘI PĂRUL CAPULUI?

 

Părul din barbă este diferit de părul de pe cap. Părul din barbă se numește păr androgen, ceea ce înseamnă că creșterea sa este determinată în principal de testosteron. Este mai gros și mai aspru decât părul de pe cap, iar nivelul de testosteron determină grosimea și creșterea bărbii.

Există mai multe motive în spatele unei bărbi care provoacă mâncărime, de la iritația cauzată de bărbierit până la porii blocați.

Citiți mai departe pentru a afla ce se află în spatele mâncărimii bărbii și cum să tratezi acea mâncărime.


man with beard

Iritarea pielii de sub barbă şi ce o provocă

Dacă ai o barbă plină și simți mâncărimi, acest lucru poate fi cauzat de pielea uscată de sub barbă. Părul facial elimină umezeala de pe piele, trăgând-o de la suprafață și pe firele de păr, unde se evaporă rapid. Acest lucru poate lăsă pielea extrem de uscată sau descuamată și chiar poate provoacă mătreața bărbii. De asemenea, celulele moarte ale pielii care de obicei sunt îndepărtate prin spălarea zilnică a feței sau exfolierea se blochează în păr, iar murdăria și acumularea de ulei pot provoacă iritații ale pielii.

De asemenea, este foarte obișnuit să ai o mâncărime la început atunci când decizi să iți crești barba. Când te bărbierești, lași o margine ascuțită fiecărui folicul de păr și, odată ce începe să crească, perii mai duri ai părului se zgârie pe marginile foliculului - ceea ce provoacă o mâncărime.

man shaving

Arsura de la lamă

Cunoscuta de dermatologi sub numele de dermatita de contact iritanta, arsura la brici poate provoca înroșire, usturime și mâncărime în barba. Vinovații pot fi aparatele de ras tocite sau un aparat de ras electric tocit, în timp ce un bărbierit prea aproape pe pielea care nu este pregătită corespunzător poate provoca frecare și poate duce la o erupție cutanată sau mâncărime în barbă.

mens face cream

Sensibilitate la produse

Pielea ta poate fi sensibilă la ingredientele din cremele de ras, gelurile și loțiunile de bărbierit care pot provoca descompunerea stratului exterior protector al pielii, lăsând-o expusă la iritații și mâncărimi. Pielea sensibila are nevoie de loțiuni și creme fără parfum pentru a reduce riscul de mâncărime de barbă și de mâncărime. Încearca gelul nostru de ras NIVEA MEN Sensitive, pentru o cremă de bărbierit care este bună cu pielea și perfectă pentru un bărbierit non-iritant.

Coșurile bărbii

Coșurile de barbă, sau acneea bărbii, sunt o cauză majoră a mâncărimii în barbă. Există mai multe motive pentru care s-ar putea să întâmpini pete roșii și mâncărime - sau coșuri de barbă:

Erupții
Petele și erupțiile sunt cauzate atunci când sebumul, produs de piele, se amestecă cu celulele moarte ale pielii de pe suprafața pielii.
 

Păr încarnat
Firele de păr încarnate apar atunci când un păr care a fost ras sau tuns crește înapoi în folicul său și nu în afara sa, și rămâne prins sub piele. Acesta este ceea ce provoacă iritații și inflamații. Când se întâmplă acest lucru, foliculul poate deveni roșu, denivelat și mâncărime. Persoanele cu păr creț sunt deosebit de sensibile la firele de păr încarnate.

Foliculita
Foliculita este atunci când foliculii care conțîn părul din barbă devin inflamați și se simt sensibili sau dureroși la atingere. Pot deveni vezicule și, dacă este o infecție bacteriană, se pot umple cu puroi.
Foliculita este de obicei rezultatul unei infecții bacteriene, virale sau fungice, deși poate fi cauzată și de firele de păr încarnate.

man with beard

Cum să scapi de matreața bărbii

Mătreața din barbă este cauzată de o afecțiune numită dermatită seboreică, care provoacă erupția cutanată în barbă și descuamarea pielii.
 
Deși experții nu știu exact ce cauzează dermatită seboreică, ei știu că este o reacție la o drojdie de pe piele numită Malassezia. Această ciupercă este cel mai probabil să crească în zonele cu multe glande sebacee, cum ar fi scalpul și fața. Ciuperca descompune uleiul produs de aceste glande, un proces care poate declanșa o erupție cutanată, solzoasă, pe scalp, sprâncene, nas, mustață și barbă. Este o afecțiune cronică care poate declanșa oricând, dar o igienă bună a bărbii vă ajuta la ușurarea acesteia.
 
Dacă ai pielea fulgioasă sub barbă, dar nu roșeață sau iritație, cauza mâncărimii bărbii poate fi pielea uscată de sub barbă.
 
Neglijarea de a spăla suficient barba poate duce, de asemenea, la o acumulare de uleiuri și celule ale pielii care pot irita pielea și pot provoacă mâncărimi ale barbei.

Sfaturi despre cum să scapi de mătreața din barbă:

1. Spală-ți barba cu apă caldă zilnic. Pentru ajutor, încearcă gelul nostru de curățare pentru față și barbă NIVEA Men Deep, pentru o curățare blândă și profundă, perfect pentru prevenirea pielii uscate și a mătreții bărbii.

2. Folosește o spălare pentru barbă delicată cu pielea.

3. Exfoliere cu o perie de barbă pentru a îndepărta celulele moarte ale pielii. Ai grijă să nu perii prea tare sau vei agrava mătreața sau orice erupție ai.

4. Hidratează-ți barba. Acesta este un pas crucial, mai ales dacă mâncărimea sau mătreața din barbă este cauzată de pielea uscată de sub barbă. Din nou, optează pentru un produs care este prietenos cu pielea, precum crema de față NIVEA MEN Sensitive care calmează și reconfortează.

menmalist face cream

Cum să-țI îngrijești barba șI să scapi de mâncărime

Există pași pe care îi poți lua pentru a preveni mâncărimea bărbii. Vezi rutina noastră pentru a scăpa de mâncărimea bărbii:

CURĂȚARE - Curăță-ți și exfoliază-ți fața în mod regulat pentru a evita că murdăria să se blocheze în păr. Deoarece părul facial este diferit de părul de pe capul tău, șamponul obișnuit poate să nu fie cea mai bună opțiune pentru barba ta, deoarece poate îndepărta uleiurile naturale de pe păr și îl poate usca. În schimb, optează pentru un șampon sau gel de curățare de calitate specific pentru barbă, deoarece sunt mai potrivite pentru părul facial și pielea sensibilă a feței.

STARE - Dacă ai o barbă mai lungă, folosește un balsam special pentru a descâlci și a înmuia părul. Odată ce ți-ai curățat barba, aplica balsam și lăsă-l să acționeze câteva minute înainte de clătire. Atunci când alegi un balsam, căuta produse cu ingrediente naturale precum uleiul de argan sau uleiul de jojoba - acestea sunt grozave pentru înmuierea și întărirea bărbii.

USUCĂ-ȚI BARBA - chiar dacă acest pas este adesea trecut cu vederea, este unul destul de important - asigura-te că iți ususi în mod corespunzător barba. Lăsând apa înăuntru, iți poate usca pielea și barba, provocând o erupție cutanată cu mâncărime. Usucă-ți ușor barba după curățare pentru a absorbi excesul de apă.

man with beard

man moisturising

HIDRATARE - Hidratarea este un alt pas important atunci când abordezi o erupție cutanată cu mâncărime la barbă. Utilizează un ulei de barbă ușor sau o loțiune pentru a înmuia părul și a hrăni pielea de dedesubt.

PERIE - Periajul regulat nu numai că vă oferi bărbii o formă curată și o textură mai fină, dar vă antrena și firele de păr să crească într-o singură direcție - acest lucru vă ajuta să eviți firele de păr încarnate și mâncărimea. Sunt disponibile piepteni de barbă specializați care facilitează răspândirea produselor prin barbă, asigurându-te că obțîi rezultate maxime din ingredientele active.

TEHNICA DE BABIERIT - modul în care te bărbiereșți poate reduce șansele de a suferi cu o barbă care provoacă mâncărime. Pentru a ajuta la prevenirea mâncărimii în barbă și a coșurilor de barbă, încearcă:

  • Bărbierit după duș - aburul îți vă fi deschis porii permițând accesul mai ușor la foliculii de păr, oferind un bărbierit mult mai atent și reducând șansele de iritație, abraziune, roșeață și uscăciune
  • Folosește o lamă nouă de ras de fiecare dată când te bărbiereșți
  • Dacă nu utilizezi deja, ia în considerare trecerea la un aparat de ras electric sau un aparat de ras cu patru sau cinci lame